Vracanje srpstvu i pravoslavlju- primeri

gost 41782

Elita
Poruka
19.642
Svedoci smo poricanja srpskog porekla medju Bosnjacima a evo sve vise i medju Crnogorcima...pa me zanima da li znate neke zabelezene slucajeve :

1. Muslimani koji se izjasnjavaju kao Srbi jer znaju svoje poreklo
2. Muslimani koji su otkrili svoje poreklo i vratili se srpskim korenima.......

Da pocnem sa jednim veoma lepim primerom:
577680

Mesa Selimovic
"Србин је славно бити али и скупо."

Потичем из муслиманске породице, по националности сам Србин. Припадам српској литератури, док књижевно стваралаштво у Босни и Херцеговини, коме такође припадам, сматрам само завичајним књижевним центром, а не посебном књижевношћу српскохрватског књижевног језика. Једнако поштујем своје порекло и своје опредељење, јер сам везан за све што је одредило моју личност и мој рад. Сваки покушај да се то раздваја, у било какве сврхе, сматрао бих злоупотребом свог основног права загарантованог Уставом. Припадам, дакле, нацији и књижевности Вука, Матавуља, Стевана Сремца, Борисава Станковића, Петра Кочића, Иве Андрића, а своје најдубље сродство са њима немам потребу да доказујем. Знали су то, уосталом, и чланови уређивачког одбора едиције 'Српска књижевност у сто књига', који су такође чланови Српске академије наука и уметности, и са мном су заједно у одељењу језика и књижевности: Младен Лесковац, Душан Матић, Војислав Ђурић и Бошко Петровић. Није зато случајно што ово писмо упућујем Српској академији наука и уметности са изричитим захтјевом да се оно сматра пуноважним биографским податком.

Преци нашег писца Милорада Павића су се доселили у Војводину са Жумберка у 19-ом в. Они су у 17-ом в. на Жумберку поунијаћени, а касније и покатоличени. Кад су се преселили у Војводину вратили су се у православље. Милорад Павић је прича о томе.

Српски родови Матаси и Матијаши из Стрмице код Книна су били некад католици, доселили су се у Стрмицу у 18-ом в. те прешли у православље. Заправо вратили су се у православље. Матаси су дошли из Матаса код Дрниша подно Промине, а Матијаши врв. из околине Трогира. У Матасима код Дрниша има и данаске католика Матаса, а око Трогира има католика Матијаша.
https://sr.wikisource.org/sr-ec/Книнска_крајина#17._СТРМИЦА
Вржине су дошле из приморског Доца код Сплита (не из Баната како пише на линку, то је грешка), Кошчице су дошле са отока Угљана, а Вранковићи из Сења. За ове српске родове нема података да су имали католичку прошлост, иако би се то могло помислити с обзиром одакле су дошли у Стрмицу. Они су као и Матаси и Матијаши дошли у Стрмицу у 18-ом в.

Poslednja izmena:
Српски родови Матаси и Матијаши из Стрмице код Книна су били некад католици, доселили су се у Стрмицу у 18-ом в. те прешли у православље. Заправо вратили су се у православље. Матаси су дошли из Матаса код Дрниша подно Промине, а Матијаши врв. из околине Трогира. У Матасима код Дрниша има и данаске католика Матаса, а око Трогира има католика Матијаша.
https://sr.wikisource.org/sr-ec/Книнска_крајина#17._СТРМИЦА
Вржине су дошле из приморског Доца код Сплита (не из Баната како пише на линку, то је грешка), Кошчице су дошле са отока Угљана, а Вранковићи из Сења. За ове српске родове нема података да су имали католичку прошлост, иако би се то могло помислити с обзиром одакле су дошли у Стрмицу. Они су као и Матаси и Матијаши дошли у Стрмицу у 18-ом в.
Krishna ima li nekih izvora na netu o islamizaciji Srba
po prezimenima?

Emir Kusturica

577694

– Moja porodica je poreklom srpska, pravoslavna. Moj otac je rođen kao musliman, ali je, pre svega, bio Srbin. Moja majka je takođe iz muslimanske porodice. Ali, ona se ne identifikuje ni s jednom religijom. Veruje u snagu ljubavi. Ja svoju nacionalnost zasnivam na svom jeziku. To je ranije bio srpskohrvatski, danas je to srpski. Ovo nacionalno kulturno nasleđe definiše, dakle, moj identitet. Ali, ja se osećam takođe i Crnogorcem, jer mentalitet brđana je blizak mom – poverio se svojevremeno francuskom „Figaru“.

http://www.intermagazin.rs/emir-kus...klom-srpska-pravoslavna-tu-se-zavrsava-prica/

@ arco

Салих Селимовић историчар из Сјенице родом из Тешња који се задњих година појављује по емисијама и држи трибине отворено говори да су Бошњаци исламизовани Срби.

Исламизације Срба је било у свим крајевима у којима су живили, у некима више у некима мање. Кад су се Османлије повлачиле било је појединачног малобројног (нажалост) враћања у православље. Међу далматинским Србима има 20-25 родова који су изгледа били исламизирани у османско доба али су се вратили у православље кад су Турци најурени из Далмације крајем 17-ог в. или су потомци муслимана које су Ускоци заробили у Босни па су заостали у Далмацији и прешли (вратили се) у православље.
Малобројних повратака муслимана у православље је било и у Црној Гори у 19-ом и почетком 20-ог в, а мсм да је тога било и у Србији.

Poslednja izmena:
Svedoci smo poricanja srpskog porekla medju Bosnjacima a evo sve vise i medju Crnogorcima...pa me zanima da li znate neke zabelezene slucajeve :

1. Muslimani koji se izjasnjavaju kao Srbi jer znaju svoje poreklo
2. Muslimani koji su otkrili svoje poreklo i vratili se srpskim korenima.......

Da pocnem sa jednim veoma lepim primerom:
Pogledajte prilog 577680
Mesa Selimovic
"Србин је славно бити али и скупо."

Потичем из муслиманске породице, по националности сам Србин. Припадам српској литератури, док књижевно стваралаштво у Босни и Херцеговини, коме такође припадам, сматрам само завичајним књижевним центром, а не посебном књижевношћу српскохрватског књижевног језика. Једнако поштујем своје порекло и своје опредељење, јер сам везан за све што је одредило моју личност и мој рад. Сваки покушај да се то раздваја, у било какве сврхе, сматрао бих злоупотребом свог основног права загарантованог Уставом. Припадам, дакле, нацији и књижевности Вука, Матавуља, Стевана Сремца, Борисава Станковића, Петра Кочића, Иве Андрића, а своје најдубље сродство са њима немам потребу да доказујем. Знали су то, уосталом, и чланови уређивачког одбора едиције 'Српска књижевност у сто књига', који су такође чланови Српске академије наука и уметности, и са мном су заједно у одељењу језика и књижевности: Младен Лесковац, Душан Матић, Војислав Ђурић и Бошко Петровић. Није зато случајно што ово писмо упућујем Српској академији наука и уметности са изричитим захтјевом да се оно сматра пуноважним биографским податком.
Zeljko mitrovic

Пошто сам поменуо српске родове из Далмације који су били исламизирани у османско доба па се касније вратили у православље, ево који би то родови били:
Асановић (Житнић/Дрниш)
Aтлија (Отон/Книн)
Атлагић (Островица/Бенковац)
Бербер (Билишане, Биљане горње и доње, Мурвица, Перушић, Обровац)
Букоровић (Бискупија/Книн)
Булован (Радучић/Книн)
Буловић (Бителић/Сињ)
Демир (Мокро Поље/Ервеник)
Корлат (Биовичино Село/Кистање, Ивошевци/Кистање)
Зукановић (Цивљане/Врлика)
Јајић (Жегар/Обровац)
Кардум (Запужане/Бенковац)
Комазец (Жегар/Обровац)
Кубат (Жегар/Обровац)
Паклар (Биочић/Дрниш)
Пашић (Отон/Книн)
Поздер (Кашић/Бенковац, Велика Глава/Скрадин)
Торлак (Голубић/Книн)
Тауз (Кистање)
Шаин (Биочић/Дрниш)
Оруч (Плавно/Книн)
Камбер (Плавно/Книн)
Каназир (Мокро Поље/Ервеник)

Неки од ових родова су генетски тестирани на y днк:
Бербер I2a-N
Кубат I2a-S
Комазец I2a-S
Буловић I1-Z63

Историчар Марко Атлагић је од Атлагића из Островице https://en.wikipedia.org/wiki/Marko_Atlagić
Његовог претка је заробио у Ливну Стојан Јанковић и довео га у Равне Котаре и тамо је прешао у православље и остао. Атлагићи су били беговска ливањска породица.

Poslednja izmena:
Пошто сам поменуо српске родове из Далмације који су били исламизирани у османско доба па се касније вратили у православље, ево који би то родови били:
Асановић (Житнић/Дрниш)
Aтлија (Отон/Книн)
Атлагић (Островица/Бенковац)
Бербер (Билишане, Биљане горње и доње, Мурвица, Перушић, Обровац)
Букоровић (Бискупија/Книн)
Булован (Радучић/Книн)
Буловић (Бителић/Сињ)
Демир (Мокро Поље/Ервеник)
Корлат (Биовичино Село/Кистање, Ивошевци/Кистање)
Зукановић (Цивљане/Врлика)
Јајић (Жегар/Обровац)
Кардум (Запужане/Бенковац)
Комазец (Жегар/Обровац)
Кубат (Жегар/Обровац)
Паклар (Биочић/Дрниш)
Пашић (Отон/Книн)
Поздер (Кашић/Бенковац, Велика Глава/Скрадин)
Торлак (Голубић/Книн)
Тауз (Кистање)
Шаин (Биочић/Дрниш)
Оруч (Плавно/Книн)
Камбер (Плавно/Книн)
Каназир (Мокро Поље/Ервеник)

Неки од ових родова су генетски тестирани на y днк:
Бербер I2a-N
Кубат I2a-S
Комазец I2a-S
Буловић I1-Z63

Историчар Марко Атлагић је од Атлагића из Островице https://en.wikipedia.org/wiki/Marko_Atlagić
Његовог претка је заробио у Ливну Стојан Јанковић и довео га у Равне Котаре и тамо је прешао у православље и остао. Атлагићи су били беговска ливањска породица.
Zanimljivo. Za Atlagiće sam čitao i ranije. Čini mi se da SNS ima poslanika Atlagića koji je izbeglica iz Krajine.

Kakve veze ima ko je kave vere , a u istog Boga, samo obicaju razliciti, jedni katolici pa kazu nismo Srbi , jednii tzv (ali nisu ) muslimani
pa kazu nismo Srbi, pa zar sumadinac dobro razume Vranjanca , pa zar onaj iz Wasingtona uposte razume onog iz Texasa ili Luizijane ,
a isti jezik , ali "nono", moramo se promeniti u gradjansku drzavu ali dzavu Srba i svih njenih gradjana.

Zanimljivo. Za Atlagiće sam čitao i ranije. Čini mi se da SNS ima poslanika Atlagića koji je izbeglica iz Krajine.

То је историчар Марко Атлагић, некадашњи министар у влади Ррпублике Српске Крајине https://en.wikipedia.org/wiki/Marko_Atlagić

Торлаци из Голубића изгледа да потичу од Мустафе Торлаковића из Раме (Прозор) који је 1658 заробљен у Далмацији и изгледа остао ту и прешао у православље.
Кубати, Јајићи и Бербери су били муслимани у Буковици у доба османске власти, и остали су ту кад Турци отишли из Далмације крајем 17-ог в. те се вратили у православље. Јајићи су били Јахићи.
Букоровићи су били муслумани у Бискупији у доба османске власти, кад је Бискупија била насељена искључиво муслиманима. 1689 муслимани су напустили Бускупију и отишли у Босну, а заостали су само Букоровићи који су прешли/вратили се у православље. Исте године православни Срби из Гламоча под вођством арамбаше Радована Пријића су населили Бискупију https://sr.wikisource.org/sr-ec/Книнска_крајина#2._БИСКУПИЈА

Poslednja izmena:
Zanimljivo, zna li se kojih su haplogrupa te pobrojane porodice.

Кубати и Комазеци су I2-PH908, Бербери су I2-CTS10228, а Буловићи су I1-Z63, они су тестирани. Остали нису тестирани, али за Каназире и Јајиће се може са сигурношћу претпоставити да су I2-PH908.

Znaci nista Anadolija, domaca spahijska klasa.

Баш тако.
Од ова 23 рода што сам написао горе сигуран сам да ниједан нема везе са Анадолијом. Од та 23 рода има 4 тестирана до сад, од тога сва 4 I хаплогрупа тј. 3 I2a и 1 I1. Временом ће излазити и други тестирани родови са списка па ћемо да видимо.
Занимљиво ми је знати и хаплогрупе српских родова из Далмације који су имали католичку прошлост, таквих има максимум 20-ак. За Ушљебрке из Жегара се сматра да су некад били католици, они су тестирани као I2-PH908.

Svi ce se vratiti Srpstvu ako imaju od toga koristi kao Kusturica ...
Зашто се упште трудиш ишта писати кад ти из 'пера'
излазе само глупости?
Зар не би више профитирао да се приклонио Алији?
Могао је бити најпознатији, најутицајнији, Бошњак.
О доприносу њиховој пропаганди да не причам,
човек је једноставно поштен, не уме да лаже.

Vracanje Srpstvu ... Primer Kustirica koji je kupio prezime ... zarad... Srpstva , salim se profita...

Epic story.

Ajd ne seri, kusta bi od zapada dobijo mnogo vise pomoci za njegove filmove da ne Srbuje. On je bio omiljeni reditelj u evropi.

A Kusta je svaki dinar subvencije vredan on je vise uradio za srpski turizam nego svi drugosrbijanski umetnici i turisticke agencije zajedno.

Back