Voznja na dizel proizveden od uljane repice

Тихи

Starosedelac
Poruka
184.566
Jednom davno ne mogu sad da se setim al u zadnjih godinu dve gledao sam na rts-u prilog o coveku koji je vozio VW passat model iz 90tih za dizel koji je dobijao cedjenjem ploda uljane repice.

Jel zna neko nesto vise o tome i kolika je isplativost i ekonomicnost voznje automobila na dato gorivo?

Koliko sam ja informisan pomenuto gorivo nije isplativo pa zato i nije naslo siru primenu jer klasicni dizel motori ne mogu ici na 100% cisti biodizel vec samo na gorivo koje se mesa sa klasicnim dizelom iz fosilne nafte u odnosu 20% biodizel 80% fosilni dizel.

Sta vi mislite ?

Interesuje me onako iz ciste radoznalosti

Poslednja izmena:
Jednom davno ne mogu sad da se setim al u zadnjih godinu dve gledao sam na rts-u prilog o coveku koji je vozio VW passat model iz 90tih za dizel koji je dobijao cedjenjem ploda uljane repice.

Jel zna neko nesto vise o tome i kolika je isplativost i ekonomicnost voznje automobila na dato gorivo?

Koliko sam ja informisan pomenuto gorivo nije isplativo pa zato i nije naslo siru primenu jer klasicni dizel motori ne mogu ici na 100% cisti biodizel vec samo na gorivo koje se mesa sa klasicnim dizelom iz fosilne nafte u odnosu 20% biodizel 80% fosilni dizel.

Sta vi mislite ?

Interesuje me onako iz ciste radoznalosti

Patriotski je da platiš cenu koštanja derivata a ne da zakidaš na državi
Al eto, na jeziku jedno u praxi drugo i to ono opšte poznato... i to 100%

p.s. nemam pojma koliko ta repica upropaštava zemlju jer nije to ona jestiva a isto tako nadji majstor Ljubišu iz eXploziv-a on tera auto na pijaću vodu

Moj drug vozi Opel Vektru 2006 godiste na Biodizel,znaci samo sipa Biodizel i vozi,tako vec par godina i nema nikakvih problema.Litar Biodizela kosta 100 din,ali je problem sto ga nema,tesko se nabavlja jer...
Dobija se od uljanih repica,tj. ulja od uljanih repica i dve hemikalije,a moze da se proizvodi i od iskoriscenog suncokretovog ulja,ali problem su kolicine ulja bilo da je korisceno suncokretovo ili ulje uljanih repica.Od litra ulja dobijes litar goriva...
Masine za proizvodnju Biodizela kostaju od 2500 eura pa nadalje,a neka da kazemo kompletna masina koja radi sama ceo proces moze da se uzme za oko 3000 eura u zavisnosti od toga koliki joj je kapacitet.

Litar Biodizela dobijenog od koriscenog suncokretovog ulja bi te izasao oko 20-tak din bez poreza i drzavnih nameta,znaci samo sirovina,struja...sto je idealno ako bi proizvodio gorivo za sebe i prodao visak na crno,ali ko ima recimo 100 L koriscenog ulja koje ce umesto da baci prodati tebi za 8-10 din po litru?!
Litar Biodizela dobijenog iz ulja uljane repice te kosta oko 60-70 din,ali ako sam proizvodis uljane repice pa iz njih cedis ulje...
Litar Biodizela ako kupujes sve,znaci ulje od repice,hemikalije(2),struja i ostali troskovi (bez drzave) litar Biodizela ce da te kosta oko 85-90 din...

Zasto Biodizel nije zaziveo nigde u velikoj meri??Pa postoji rizik od toga da prinos uljane repice ne bude zadovoljavajuci ili veoma los usled vremenskih prilika,a setva je skupa...
Kod nas najbolje prolazi jedna firma iz Sombora,drzi je nekoliko ljudi zajedno,imaju mesecno 15 000 L Biodizela koji je prodat nekoliko meseci unapred...

Back