Vozni park Patrijaršije - sablazan bližnjima, osionost ili realna potreba?

и можеш да је гледаш као бизнис јер у твојим очима тако изгледа. И да ја не верујем у Бога и ја бих исто тако гледао, тако да те потпуно разумем.
Nije stvar kako ko dozivljava vec da li je zaista tako. Cinjenice govore da je crkva danas cisti biznis (i to dooooobar)..

Nije stvar kako ko dozivljava vec da li je zaista tako. Cinjenice govore da je crkva danas cisti biznis (i to dooooobar)..
Много ствари у Цркви је бесплатно, сад то што тебе то не интересује то је нека друга тема.

Koji je biznis bolji nego biti svestenik ?
Ако мислиш да је лако рећи родитељима чије је дете извршило самоубиство да нема опела, или родитељима некрштеног детета да нема опела, грешиш.
Ако мислиш да је једноставно тешити људе оболеле од канцера, опет си погрешио.
Свештеник нема радно време, то је позив (а не занимање), кад те неко позове, идеш на разговор или да посаветујеш неког.

Pa jasno se kaže da se treba platiti posleniku Božije riječi. Ne čitaš sve.
Luka 10,7:
"...A u onoj kući budite, i jedite i pijte što u njih ima; jer je poslenik dostojan svoje plate; ne prelazite iz kuće u kuću..."

Moguce je da mi ponekad nesto omane ali se zato vratim da proverim kad me neko potseti...Evo, lepo pise da je plata tim poslenicima zapravo JELO I PICE koje domacin kuce ima u trenutku posete poslenika...
To znaci da taj domacin,kome je poslenik dosao u kucu da ga pouci o Bogu,treba obezbediti HRANU DA NE BUDE GLADAN jer je zavrsio veoma znacajan posao. Tu ne pise da mu treba dati novac.

Luka 10,7:
"...A u onoj kući budite, i jedite i pijte što u njih ima; jer je poslenik dostojan svoje plate; ne prelazite iz kuće u kuću..."

Moguce je da mi ponekad nesto omane ali se zato vratim da proverim kad me neko potseti...Evo, lepo pise da je plata tim poslenicima zapravo JELO I PICE koje domacin kuce ima u trenutku posete poslenika...
To znaci da taj domacin,kome je poslenik dosao u kucu da ga pouci o Bogu,treba obezbediti HRANU DA NE BUDE GLADAN jer je zavrsio veoma znacajan posao. Tu ne pise da mu treba dati novac.
Tada se rijetko placalo novcem. Uglavnom je bila robna razmjena.

Mnoge stvari mozda kako kazes jesu ALI SVE NISU i to je problem, dakle nisu sve verske usluge ZABADAVA a to nam Isus zapoveda.
Да преформулишем, најважније ствари су бесплатне. А ти што сведочиш лажно па по другима пљујеш а нећеш да кажеш којој протестантској заједници припадаш, нека ти је на част. Најлакше је тако, пљувати друге а сакривати ко си и шта си. Поштено, нема шта, изгледа се понашаш баш у складу са Библијским учењима, онако (изврнуто) како их ти схваташ.

Да преформулишем, најважније ствари су бесплатне.
Pa dobro,ako li je propovedanje Isusa Hrista i poucavanje o Bogu besplatno isto kao i krstenje,vencanje ,ukop onda je u redu... ako li prodaju sto god drugo,recimo mozda voce i povrce,onda neka ga slobodno naplate ( samo i to neka bude u okvirima prihvatljivog).

Tada se rijetko placalo novcem. Uglavnom je bila robna razmjena.
И те како је било новца у Христово време.

Pa dobro,ako li je propovedanje Isusa Hrista i poucavanje o Bogu besplatno isto kao i krstenje,vencanje ,ukop onda je u redu... ako li prodaju sto god drugo,recimo mozda voce i povrce,onda neka ga slobodno naplate ( samo i to neka bude u okvirima prihvatljivog).
Ти опет у складу са уверењима своје заједнице, по другима пљуј, о себи ћути.
Опет си заборавио да се каже "ко жртвенику служи од жртвеника да живи" ? Зар нисмо јуче писали о томе ? Нешто ти слабо иде читање на форуму.

A danas kao toga nema ?
I tada je bilo novca isto kao sto i danas imamo robnu razmenu ali nam Isus veoma jasno i precizno zapoveda kako se taj posao treba obavljati.
„A koji se uči riječi, neka dijeli sva dobra sa onim koji ga uči “ (Gal. 6:6).

„Od drugih Crkava oteh, uzevši platu za služenje vama, pa došavši k vama i budući u oskudici, ne dosadih nikome; jer moju oskudicu popuniše braća što dođoše iz Makedonije “ (2 Kor. 11:8-9).

Caru carevo, Bogu božje...
То је изјава зато што се у то време увелико плаћао порез. Матеј је био по занимању порезник, а неки су хтели да оптуже Христа да не поштује правила и да одбија плаћање пореза. Зато је и настала реченица "Цару царево, а Богу Божије).

И те како је било новца у Христово време.

Ти опет у складу са уверењима своје заједнице, по другима пљуј, о себи ћути.
Ja zapravo svo vreme iznosim svoja licna verovanja koja su zasnivana iskljucivo na Bibliju...e sad ako li neka verska zajednica ima ista verovanja kao i ja,tu ti nista ne mogu pomoci,to trebas snjim rascistiti a ne sa mnom.
I ovo nije pljuvanje nego konstruktivno ukazivanje na cinjenica...

Molim te procitaj poentu koju sam izneo a ne samo deo poruke.

Poslednja izmena:
Не одговарам увек на твоје поруке не јер нема шта да кажем, већ јер ти пишеш све једно те исто, а видимо и да намерно превиђаш неке ствари из Светог Писма, стога очигледно да не радиш како треба.
То што ти сведочиш лажно и не желиш да кажеш којој заједници припадаш, то је једно, а пљувати по уверењима другог је пре свега ружно, кад се ти представљаш као члан једне од 35.000 хришћанских деноминација на свету.
Што је баш тешко ући у траг која је то деноминација - следи да сведочиш лажно о себи.

Inace, tadasnji novac je zapravo bila roba, zlato i srebro odgovarajuce tezine.
Па управо сам ти написао да није углавном размена добара, већ новац.
Новац је свакако био од племенитих метала, али главно плаћање се одвијало новцем, а робом је било секундарне важности. С обзиром да су се први новчићи од племенитих метала правили око 2 века пре Хр., следи да се у време када је живео Христос увелико користио новац.

@RIA77 Kljucna rijec je UGLAVNOM.
Inace, tadasnji novac je zapravo bila roba, zlato i srebro odgovarajuce tezine.
Mislim da opet ne vidis sliku iz teksta - poruka je jedite i pijte u kucu ono sta imaju i ne idite u drugu kucu da bi tamo jeli za posla gde ste obavili na drugom mestu... dakle ponavljam,kad nekome propovedate i ukoliko ste gladni u tu kucu trebaju vam platiti s tim sto ce vam ponuditi JELO KOJEG IMAJU, a vi bez ustrucavanja trebate to prihvatiti ,cak kaze da se ne sme otici u drugu kucu pa da tamo jedes za posao kojeg si obavio na drugom mestu. Dakle kao sto sam jednom vec rekao,nije postojala opcija da, ukoliko poslenik nije gladan,da mu da nesto novca pa kad ogladni da si kupi to sto zeli.
Tako je Isus rekao ,e sad ti to mozes prihvatiti , menjati,adaptirati svojim potrebama ili ubedjenjima ili mozda potpuno odbacit to je tvoje pravo izbora ali su cinjenice one koje ti iznosim.

Mislim da opet ne vidis sliku iz teksta - poruka je jedite i pijte u kucu ono sta imaju i ne idite u drugu kucu da bi tamo jeli za posla gde ste obavili na drugom mestu... dakle ponavljam,kad nekome propovedate i ukoliko ste gladni u tu kucu trebaju vam platiti s tim sto ce vam ponuditi JELO KOJEG IMAJU, a vi bez ustrucavanja trete to prihvatite ,cak kaze da se ne sme otici u drugu kucu pa da tamo jedes za posao kojeg si obavio na drugom mestu. Dakle kao sto sam jednom vec rekao,nije postojala opcija da, ukoliko poslenik nije gladan,da mu da nesto novca pa kad ogladni da si kupi to sto zeli.
Tako je Isus rekao ,e sad ti to mozes prihvatiti , menjati,adaptirati svojim potrebama ili ubedjenjima ili mozda potpuno odbacit to je tvoje pravo izbora ali su cinjenice one koje ti iznosim.
A koji se uči riječi, neka dijeli sva dobra sa onim koji ga uči “ (Gal. 6:6).

Da, u pravu si mada zar nisu iste ili slicne cene vencanja i krstenja ?
Evo pitacu za krstenje deteta :per:
Не, нису.
Крштење је света тајна којом постајеш део Царства небеског. Не наплаћује се
Венчање је више пут у пакао. Наплаћује се као последњи покушај да се несрећник спаси...

"Ako hoćeš savršen da budeš, idi prodaj sve što imaš i podaj siromasima; i imaćeš blago na nebu; pa hajde za mnom". (Mt 19,21)

U kontekstu Hristovih riječi, koliko je problematičan luksuzan vozni park Patrijaršije SPC? (vidi slike u prilogu)

Episkopi koji su zavjetovani na siromaštvo voze se u novim bijesnim automobilima. Nije li to licemjerno? Iako su ta vozila kupljena legalno, od pošteno zarađenog novca :lol: , zar je hrišćanski sablažnjavati bližnje svoje koji, kada vide takav raskoš, mogu da otpadnu od crkve i vjere?

Matej 18,8-9:
"Ako li te ruka tvoja ili noga tvoja sablažnjava, odseci je i baci od sebe: bolje ti je ući u život hrom ili kljast, nego li s dve ruke i dve noge da te bace u oganj večni. I ako te oko tvoje sablažnjava, izvadi ga i baci od sebe: bolje ti je s jednim okom u život ući, nego s dva oka da te bace u pakao ognjeni".
Ona levo je slika iz Jovine gimnazije u Novom Sadu. Specijalno napravljen teren za košarku su izgazili kolima. Posle se cude sto je narod besan na njih.

Back