Vožd Karađorđe je ubio sopstvenog brata/I da li je još ubio svog oca ili očuha?

PlaninskiKauboj

Zainteresovan član
Poruka
397
Poznato je da je Karađorđe svojeručno ubio svog rođenog brata. Na taj čin bi se sa aspekta našeg modernog društva gledalo kao na nešto dosta kontroverzno. Čitao sam da je razlog zbog čega je ubio brata taj što je ovaj postao neki lokalni zulumćar pa su se obični ljudi požalili voždu na to. Možda je i pravi razlog ubistva nešto drugo. Poznato je i to da je Karađorđe kao vođa bio čovek preke i surove prirode. Kakvi su vaši pogledi na taj njegov čin? Da li osuđujete i opravdavate?

Pored brata Đorđe je ubio još oca ili očuha - neki izvor koji sam čitao tvrdi da je to bio njegov pravi otac, a neki drugi očuh. Šta je tačno od toga? I koji je bio razlog za to ubistvo oca/očuha?

Poznato je da je Karađorđe svojeručno ubio svog rođenog brata. Na taj čin bi se sa aspekta našeg modernog društva gledalo kao na nešto dosta kontroverzno. Čitao sam da je razlog zbog čega je ubio brata taj što je ovaj postao neki lokalni zulumćar pa su se obični ljudi požalili voždu na to. Možda je i pravi razlog ubistva nešto drugo. Poznato je i to da je Karađorđe kao vođa bio čovek preke i surove prirode. Kakvi su vaši pogledi na taj njegov čin? Da li osuđujete i opravdavate?

Pored brata Đorđe je ubio još oca ili očuha - neki izvor koji sam čitao tvrdi da je to bio njegov pravi otac, a neki drugi očuh. Šta je tačno od toga? I koji je bio razlog za to ubistvo oca/očuha?

Све то стоји само једна ствар је пресудна а да није не би завредео Горског Вјенца код Његоша кога је лично прекоравао јер је био писмен за разлику од Обреновића, "Ми смо мислили да ћете нам ви мало више помоћи".
Царска Русија није дала Његошу да се умеша због тадашње политике великих сила али је много добровољаца пошло из ЦГ.

Небитно Моје питање свима је који политичар или вожд би обесио рођеног брата испред куће јер је узнемиравао народ? Још ако је бизнисмен...

Ко има преку нарав то разуме не могу сви....

Spominje se i priča o tome da je bio optužen za silovanje male devojčice, odnosno da je to bio konkretni povod za egzekuciju po kratkom postupku.

Svađa oko zbega.

Spominje se i priča o tome da je bio optužen za silovanje male devojčice, odnosno da je to bio konkretni povod za egzekuciju po kratkom postupku.

Svađa oko zbega.
Да, и ја сам чуо то за силовање девојке чије брат био у Карађорђевој војсци и рањен у неком боју. На то се Карађорђу пожалила мајка те девојке а он је брата обесио о крушку у дворишту. Колико је истина, не знам.

Најједноставније рећићу и нећу појашњавати , у нашим крајевима светац не може бити светац ако дебело не окрвари руке. Тако је било од вајкада,
Svi Srpski srednjevekovni vladari su proglaseni za svece,i ako su svi imali okrvavljene ruke.Jedino Car Dusan,nije nikada proglasen za sveca..Kako neko ko je ucestvovao u bojevima,sekao glave drugim ljudima (neprijateljima zaboga miloga) ja treba sutra
u nekoj od beogradskih Crkava,da ljubim ikonu na kojoj je naslikan taj "svetac".Isus je jasno i glasno rekao:Ne klanjajte se Ikonama i statuama.!!!
Ali svestenici nas (decu narocito) pogresno uce,da treba da celivaju Ikone (slike),da ljube statue "svetaca" u Crkvama.

Poslednja izmena:
Да, и ја сам чуо то за силовање девојке чије брат био у Карађорђевој војсци и рањен у неком боју. На то се Карађорђу пожалила мајка те девојке а он је брата обесио о крушку у дворишту. Колико је истина, не знам.

Ja ne bih to nazvao ubistvom. Naš jezik je malčice izbacio reč usmrtiti tako da mi sve to zovemo ubistvom, što je potpuno pogrešno. Pa nije ubistvo (mislim dobro, u našem jeziku u 21. jeste) oduzeti život osuđeniku na smrtnu kaznu u SAD (da sad ne ulazimo u kontroverze pravičnosti sudskog sistema i mogućnosti da je onaj jedan čovek ubijen zbog zastarele prakse i boje kože npr.).

Marinko je dobio presudu po kratkom postupku i bio je pred svedocima, na javnom mestu, osuđen na smrt i obešen. To se desilo tokom 1806. godine, u vreme kada je buktao ustanak i Karađorđe bio u toj vanrednoj situaciji gospodar života i smrti (to je čak pre donošenja zakona iz 1808. godine). Sa te tačke gledišta, okarakterisati to kao ubistvo pomalo je nepravedno, jer se radilo o sistemu koji je tada na taj način funkcionisao. Mi danas nažalost nemamo izvore koji bi dodatno potvrdili i dali na čvrstini priču o silovanju maloletnica, tako da moramo ostati otvoreni mogućnosti da je on bio samo optužen za taj događaj, odnosno da je ta optužba mogla biti povod kako da se Karađorđe s jedne strane otarasi problematičnog člana porodice, a s druge pošalje narodu značajnu politčku poruku da niko ne može pobeći od pravde, makar i krv rođena.

S druge strane, apsolutno svi poznati izvori svedoče vrlo negativno o Marinku kao ličnosti. Moguće je da je on jedan od osoba koje je istorija progutala i u značajnoj meri ocrnila (svašta bi tu moglo pasti na pamet, pa i neka konkurentnost ili nametanje tj. smetanje bratu) ali mi izvora nemamo koji bi Marinka na bilo koji način rehabilitovali. On je bio pravi kavgadžija koji je pravio probleme tako da nije bilo teško poverovati da je počinio silovanje i ubediti ljude, čak i da nije (što je večito jedan od problema pravosuđa sve do današnjeg dana i glavni razlog zašto u životu ne bi trebalo zalaziti u takve vode).

Svi Srpski srednjevekovni vladari su proglaseni za svece,i ako su svi imali okrvavljene ruke.Jedino Car Dusan,nije nikada proglasen za sveca..Kako neko ko je ucestvovao u bojevima,sekao glave drugim ljudima (neprijateljima zaboga miloga) ja treba sutra
u nekoj od beogradskih Crkava,da ljubim ikonu na kojoj je naslikan taj "svetac".Isus je jasno i glasno rekao:Ne klanjajte se Ikonama i statuama.!!!
Ali svestenici nas (decu narocito) pogresno uce,da treba da celivaju Ikone (slike),da ljube statue "svetaca" u Crkvama.

Наравно да нико није освајао осим Душана то је јасно.

Ja inace ne zivim daleko od jaruge u kojoj je podignut ustanak pa ajd da ispricam kakva je prica ovde... Na dan kada su se sastali u Maricevica jaruzi pregovori su potrajali ceo dan i noc, nisu se bas otimali da budu vodje... Bio je predlozen prvo Maricevic Teodosije iz Orasca, ali on sam nehtede da prihvati... Da se razumemo nisu svi isto gledali na podizanje ustanka.. Bogatima se bas i nije ustancilo, a opet je bilo tesko naci uglednog coveka za kojim narod hoce, a koji i sam hoce... Karadjordje je tu ubio Maricevica... Na kraju izabrase njega iako su znali da je siromasan.... I to se ispostavilo kao dobro...
Mislim da se ne moze tacno utvrditi kad je on rodjen, a koliko znam ubio je ocuha bas kako se obicno i opisuje... Dakle krenuli su da beze, njegova porodica sa brojnim komsijama koliko ja znam od dahija koji su sami poturceni srbi, koji se vratise u ove krajeve... I zaista su bili nesnosni mnogo gori od turaka... Otac je na pola puta hteo da se vrati, posvadjali su se i on ga je ubio... E sad prica se da je ocuh krenuo nazad i da ga je ubio sa ledja, a majka ga je nagovorila tj. zaklela ga je... A bojali su se da ce im lako uci u trag kad uhvate ocuha... Sto jeste realno...
A sto se tica brata... Dugo je brat svasta radio i vec je pocelo svasta da se govorka medj narodom... Konkretno kap koja je prelila casu je zadnje silovanje... Djordje je presudio smrt i prisustvovovao egzekuciji... Obesili su ga... Nema zaebancije... pa i narod je krenuo za njim potpuno tek kada je poceo vise da se boji njega nego turaka da se razumemo...

Ja ne bih to nazvao ubistvom. Naš jezik je malčice izbacio reč usmrtiti tako da mi sve to zovemo ubistvom, što je potpuno pogrešno. Pa nije ubistvo (mislim dobro, u našem jeziku u 21. jeste) oduzeti život osuđeniku na smrtnu kaznu u SAD (da sad ne ulazimo u kontroverze pravičnosti sudskog sistema i mogućnosti da je onaj jedan čovek ubijen zbog zastarele prakse i boje kože npr.).

Marinko je dobio presudu po kratkom postupku i bio je pred svedocima, na javnom mestu, osuđen na smrt i obešen. To se desilo tokom 1806. godine, u vreme kada je buktao ustanak i Karađorđe bio u toj vanrednoj situaciji gospodar života i smrti (to je čak pre donošenja zakona iz 1808. godine). Sa te tačke gledišta, okarakterisati to kao ubistvo pomalo je nepravedno, jer se radilo o sistemu koji je tada na taj način funkcionisao. Mi danas nažalost nemamo izvore koji bi dodatno potvrdili i dali na čvrstini priču o silovanju maloletnica, tako da moramo ostati otvoreni mogućnosti da je on bio samo optužen za taj događaj, odnosno da je ta optužba mogla biti povod kako da se Karađorđe s jedne strane otarasi problematičnog člana porodice, a s druge pošalje narodu značajnu politčku poruku da niko ne može pobeći od pravde, makar i krv rođena.

S druge strane, apsolutno svi poznati izvori svedoče vrlo negativno o Marinku kao ličnosti. Moguće je da je on jedan od osoba koje je istorija progutala i u značajnoj meri ocrnila (svašta bi tu moglo pasti na pamet, pa i neka konkurentnost ili nametanje tj. smetanje bratu) ali mi izvora nemamo koji bi Marinka na bilo koji način rehabilitovali. On je bio pravi kavgadžija koji je pravio probleme tako da nije bilo teško poverovati da je počinio silovanje i ubediti ljude, čak i da nije (što je večito jedan od problema pravosuđa sve do današnjeg dana i glavni razlog zašto u životu ne bi trebalo zalaziti u takve vode).
Ја нисам ни написао да је било убиство!? Што се тиче саме приче око Карађорђевог брата не могу да се сетим где сам је чуо/прочитао али отприлике иде овако: Карађорђе је брату оставио да води послове док је на ратишту. Овај је био проблематичан и од раније и у његово одсуству је ваљда прокоцкао паре од трговине. По повратку кући Карађорђе је то сазнао али се некако обуздао да га не казни. Да несрећа буде већа, појављује се жена чији је ћерку Карађорђев брат силовао и каже - зар је мој (па каже име сина) зато с тобом крварио (овај је био рањен у боју) да ми твој брат обешчасти ћерку? То је била ваљда кап која је прелила чашу. Карађорђе тражи од неког свог момка да донесе конопац што овај и учини. Онда том лику каже да пребаци конопац преко гране. Овај знајући да је Карађорђе бурне нарави намерно омаши грану надајући се да ће се Карађорђе умирити. После другог промашаја Карађорђе спусти руку на кубуру. Видевши да је враг однео шалу и да може узалуд да изгуби главу момак пребаци конопац преко гране.

:ok:
Хвала форумашу Лекизану што нас је у посту подсјетио и на апсолутно одличу серију "Трагом Карађорђа". Тако и они које мрзи да читају кроз ову одличну серију (умију Срби направити то добро када хоће) могу да се упознају са том важном епохом наше историје. И сама серија заслужује да буде тема на овом пдф, свакако прије него нека питања којима се отварају теме како коме падне на памет.
У означеном дијелу 1.епизоде је и објашњено све поводом ове теме, нема се ту шта додати, допунити или одузети, отприлике тако се десио тај догађај. И у случају смрти оца (очуха) и у слачају смрти брата, реакција бјеше оправдана, примјерена ситуацији, екстремне ситуације захтијевају екстремне мјере.
У оба случају Карађорђу руке можда и јесу крваве али му је душа чиста, како рече у инсерту, гријех је на душу оних који су довели до те ситуације.

Poslednja izmena:
Не можемо сагледавати догађаје из
Призме овог времена.
Типичан пример би био Ђакова бина кад је Обреновић поређао стрељачки строј и рекао ако те не погоде ја ти поклањам живот.

Наравно као омиљен у народу стрељачки строј је намерно изпромашивао. Онда је Обреновић послао свог војводу да га посече, и што се и десило Небитно шта ми мислили приватно већина Историчара се слажда су овакви поступци билнеопходни тада за Србе јер се другачије није могло владати њима.

Слична ствар је са Црногораца многе су Петровићу посекли због крвне освете и других размирица.

Nemozemo tumaciti ni ljude ni dogadjaje iz ranijih vremena kroz prizmu stavova ovoga vremena..sto nama izgleda sada divljacki okrutno i necivilizovano..za shvatanje ljudi i drushtva onoga vremena je bilo normalno i pozeljno da bi drustvo uopste funkcionisalo..A za Marinka Karadjordjevog brata po svim do sada dostupnim podatcima ponashao se potpuno van normi ondasnjeg vremena.silovanje devojaka pljacka..maltretiranja i prebijanja ljudi tako da jeste kazna bila brza i surova ali potpuno adekvatna pochinjenim delima..

Naravno da su Karadjordjevi postupci bili neophodni... E sad dobro je da u tome i istoricari i narod vide neophodnost, medjutim tu neophodnost treba preneti i svuda gde je to potrebno pa tako posmatrati i istoriju drugih ili postupke danasnjih sila koje u ovom vremenu predstavljaju svedske policajce... Medjutim tu se javlja licemerje... Tada branimo neku sa naseg gledista nebesku pravdu, dok samo u nasem, blisko i bitnom svetu popustamo "moranju"...

Врло битно истаћи да говоримо о поступцима власти , сигурно ни данас није много али другачије је.
Бомбардовати читав народ и цивилне објекте без дозволи УН или било ког правног тела је био гротесктан чин.
Заправо Србију је бомбардовало највише 10. људи који су у то време били моћници који никоме нису полагали рачуне.

Лицемерје је уништити и окупирати цео блиски исток и најавити као Џорџ Буш "Америка спремна за крсташки рат" поводом догађаја везаних за Бин Ладена а у Европи дозвољавати муслиманима и колонизаторима да униште огроман број цркава и културног наслеђа да би се затро траг некоме а бомабардовати хришћански земљу која је полагала легитимно право на ту земљу уставом загарантовано је злочин против суверености и много другог о чему не вреди писати данас.

Poznato je da je Karađorđe svojeručno ubio svog rođenog brata.
Значи, само га није спасио заслужене казне.
Кад би данашњи политичари имали такав морал, растеретили бисмо се присуства многих криминалаца- напр скорашња Јовањица.

Све то стоји само једна ствар је пресудна а да није не би завредео Горског Вјенца код Његоша кога је лично прекоравао јер је био писмен за разлику од Обреновића, "Ми смо мислили да ћете нам ви мало више помоћи".
Царска Русија није дала Његошу да се умеша због тадашње политике великих сила али је много добровољаца пошло из ЦГ.

Сетих се нечег важног након овога и изгубљеног Кримског рата Русија склапа јако неповољан мир који ће коштати Србију прескупо.
Турска војска са око 300000 јаничара креће на Србију која је била дословно прегажена и враћена неколико деценија у назад.
Црна Гора је била спашена од овога , ипак чини се да одлука Русије у вези неутралности Црне Горе у првом српском устанку није била неоснована.
изгледа да им је Црна Гора била важнија стратешка тачка тада , Србију су жртвовали....

Типичан пример би био Ђакова бина кад је Обреновић поређао стрељачки строј и рекао ако те не погоде ја ти поклањам живот.

Наравно као омиљен у народу стрељачки строј је намерно изпромашивао. Онда је Обреновић послао свог војводу да га посече, и што се и десило Небитно шта ми мислили приватно већина Историчара се слажда су овакви поступци билнеопходни тада за Србе јер се другачије није могло владати њима.

Слична ствар је са Црногораца многе су Петровићу посекли због крвне освете и других размирица.
Nije Miloš poslao svog vojvodu nego je Jevrem Obrenović lično, kada je video da vojska nije htela da puca u Đaka, dojahao do njega i ubio ga iz kubure.

Zanimljivo je to kako svi drndaju Karađorđa, te ubio brata (nasilnika), te ubio oca/očuha (da bi zaštitio ostatak porodice), ali Obrenovića gresi su skoro potpuno nepoznati jer se o njima ne govori.

Nije Miloš poslao svog vojvodu nego je Jevrem Obrenović lično, kada je video da vojska nije htela da puca u Đaka, dojahao do njega i ubio ga iz kubure.

Zanimljivo je to kako svi drndaju Karađorđa, te ubio brata (nasilnika), te ubio oca/očuha (da bi zaštitio ostatak porodice), ali Obrenovića gresi su skoro potpuno nepoznati jer se o njima ne govori.
ovaj je javno ubijao...dok je druga strana ubijala u tajnosti...da uprostimo činjenice

Back