VOLVO I SAAB

Poslednjih par dana sam boravio na Saab-ovom oficijelnom sajtu. Takođe sam obišao i Volvo-ov sajt... Ipak prednost dajem Saab-u, jer ima neki šmek koji, uz dužno poštovanje - Volvo nema...
Da imam 30h evrića odvojenih za auto, uvek bi radije posedovao Saab-a nego recimo Audi A4 ili A6...stvar principa :D
Nisam ljubitelj karavan varijanti, ali Saab baš dobro izgleda...
07.jpg

samo vas posmatram

I ja isto!!!:x:x:x:):):)

Nego... uz svo duzno postovanje SAAB - u (koga isto jako cenim pored Volvoa), on je u Svedskoj uvek bio broj 2. a Volvo br. 1.

Agresivnost SAAB - ovog danasnjeg dizajna je rezultat potrebe za konkurentnim proizvodom protiv vodeceg Volvo - a (mislim na Svedsku), pa je SAAB ovakvim Avangardnim linijama i turbo motorima najpre ciljao na podmladak u Svedskoj, dok se stariji odlucuju i dalje za Volvo koji pleni neverovatnim dizajnerskim skladom!!!

Ovaj SAAB je na prvi pogled fascinantan zbog neverovatno uradjenog prednjeg kraja, na drugi pogled mi je lep, dok na treci pogled vec pocinjem da uvidjam dizajnerske nedostatke poput zadnjeg kraja koji je nedefinisano zaobljen (naspram prednjeg koji obiluje ostrim linijama), loseg spoja haube i vetrobrana, loseg odnosa prednjih i zadnjih vrata, prenaglasene linije izmedju haube i prednjeg krila...

...a kad vidim recimo ovog Volvo - a, prvi utisak mi i nije tako jak kao kod SAAB - a, nego mi je jednostavno lep, ali nakon jos sto pogleda on mi je i dalje lep i koliko god se trudio, ne uvidjam ni jedan dizajnerski kiks, koji bi mogao da mi pokvari utisak, jer pleni jednostavnoscu i skladnim linijama (a moja parola u zivotu glasi: Sve sto je jednostavno to je i savrseno).

A evo i avangardnog Volvo - a, gde su dizajneri, moram priznati, imali ipak mnogo vise uspeha u spajanju modernih i tradicionalnih linija nego kod SAAB - a, jer ovaj XC60 (iako je koncept) opet pruza jedan sklad koji nije svojstven danasnjim modernim automobilima!!!

@DLOA, nisam imao nikakvu losu nameru, nego sam izneo moje misljenje o razlikama izmedju SAAB - a i Volvo - a!!! Mislim da o ukusima ne vredi raspravljati, jer ce tebi SAAB uvek biti lepsi od Volvo - a, a meni obrnuto. Ja sam samo obrazlozio zasto je meni Volvo lepsi!

p.s. O tehnickim detaljima je tek suludo govoriti, jer je tu odavno mrtva trka, ne samo izmedjuj SAAB - a i Volvo - a, nego i medju svim ostalim vodecim proizvodjacima u Evropi!!!

p.p.s. Onaj prednji kraj kod SAAB - a je stvarno fantastican i po mom misljenju predstavlja najbolju i najlepsu "njusku" na trzistu automobila, al' 'ebiga, ja ne gledam auto samo spreda... zato ipak dajem prednost Volvo - u!!!!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
:shock::shock::shock:

O'K... :D NP...
Za poređenje prednjeg kockastog kraja Saab-a i zaobljenog zadnjeg dela istog (što svakako nije u skladu jedno s drugim) si - potpuno u pravu...da, onaj prorez između haube i krila je mogao da bude manje upadljiv...ali mislim da je to zato jer mu hauba prelazi sa strane, dok kod drugih automobila ne. Takođe predeo oko C stuba je nedefinisan...
Ali meni ta "kockastost" (:lol:) kod Saab-a ostavlja utisak masivnosti, a masivnost asocira na snagu...
(Tek je 9-5 neskladan :D - prednji kraj razbija, a ostatak je dizajn od pre 10tak i više godina...)
Da je Volvo mnogo skladniji, jeste...što jes' - jes'...
Dok nije izašla serija 9-3, Saab-ovi su mi štaviše bili odvratni...mislim na serije 900. 'Ajde 9000 i nekako, ali 900 je bio katastrofa-ružan. Prethodni model 9-3 je i bio lep i nije, ali ovaj je meni lep...jer nije sav zaobljen...možda ne volim suviše zaobljene automobile zbog toga što se poslednjih godina baš takvi forsiraju, a rezultat su automobili koji svi liče jedan na drugi... Ima - što kažeš - neku agresivnost, a ja sam slab prema "agresivnoizgledajućim" automobilima s 4 vrata :D J.b.g...tati ne priliči dvosed... :D
Stvar ukusa...:D

Što se tiče S40 modela...
Prvi put sam ga video na turskom auto šlepu (ili kako se već zovu kamioni za prevoz automobila) pre dve, tri godine... Spolja me nije nešto oduševio, jer mi je izgledao kao umanjeni, tj. sabijeni S60. Ali me je zato unutrašnjost oduševila, tačnije ona centralna konzola, koja je - mislim - kod njega prvi put primenjena...

Strahovito lep i dobar auto!!!!! Serija 30, 40, 60 i 70 su fenomenalne.. Ma sve!!! :worth:
Evo još jedna varijanta!

Volvo XC70 Ocean Race

d54fead0959eb80b1893594d925543ac.jpg

:super::super::super::super::super::super::super:

O tome ja pricam!!!!:ok::ok::ok::ok::ok:

Porodican karavan, sa kojim mozes da ides i van puta!!!!!

Licno, ne volim bas terenska vozila, jer nikad po dizajnu ne mogu da primirisu putnickim automobilima, zbog svojih dimenzija (mislim na odnos sirine, duzine i visine) koje su prilagodjene nameni vozila, a i nemam bas prilike da cesto vozim off - road, tako da ne zelim da kupujem auto koji necu da koristim u skladu sa onim za sta je predvidjen od strane proizvodjaca!!!

Ovaj Volvo je pun pogodak, jer je zadrzao originalni dizajn putnickog auta, a pritom je podignut i ima 4X4, tako da ipak moze da se izvuce u nekim (al' ne u svim) situacijama van puta! Idealno resenje za nekoga ko putuje sa porodicom, pa pozeli malo da skrene sa puta!

Mislim (nisam siguran :think:) da je Volvo davne '98 godine prvi izbacio ovakav polu-terenski tip vozila koji je isti kao karavan serije 70 (samo podignut i 4X4) i tada je nosio oznaku "V70 cross country", pa je izlaskom modela XC90 i seriju 70 poceo da krsti sa prefiksom "XC".

Da imam oko 70 000€ na raspolaganju za auto, moj definitivni izbor bi bio:
1. Volvo XC70 (bas ovaj sa slike, jer je boja pun pogodak) za putovanja sa porodicom.
2. Volvo C30 sa petoro vrata (najavili su da ce ga uskoro plasirati na trziste) za gradske i prigradske voznje.

Trenutno se zadovoljavam onim sto imam (Volvo je Volvo kakav god, a moj i nije tako los), i planiram da za par godina kad skupim malo love pazarim XC70 predhodne generacije (naravno polovan)!!!

p.s. Od kad sam zamenio ulje i sipao aditiv za zaptivanje motora "SEGA", i to dva komata, auto mi skoro uopste ne trosi ulje, jer je za 'iljadu km potrosio "svega" 150 - 200 gr, a trosio je 800 - 1000 gr na isti broj predjenih kilometara!!! Kompresija se malo popravila, ali je to jos uvek daleko od fabricki propisanih vrednosti. Poceo sam da gajim nadu da mi klipovi i lezajevi na radilici nisu u tako losem stanju i da cu samo zamenom karika drasticno popraviti stanje svog motora!!!:super:

Toplo preporucujem svima koji imaju slican problem kao ja (sa potrosnjom ulja), da sipaju SEGU (ali samo u novo ulje) jer bocica kosta samo 300 kinti, sto je smesno!!!

p.p.s. Da li neko zna koji je uzrok nepodnosljivog skripanja kocnica. Menjao sam skoro prednje diskove i plocice na sva cetiri tocka (uz obradu zadnjih diskova), i od tada mi kocnice skripe ko sasave. Mislim da je u pitanju neki od zadnjih tockova, jer toliko glasno skripi da ne smem da otvaram prozore radi provere koji je tocak u pitanju, jer bi pri tom eksperimentu ostao bez bubne - opne!!!
Inace, kocnice mi (osim sto skripe) rade sasvim normalno, i naravno jace koce nego ranije!!!

Pozdrav i hvala unapred!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Trebalo bi da škripa vremenom prestane. Pločice su tu problem, svi se mi snalazimo ovako ili onako, ali kad nisu pravi original često škripe u početku dok se prvi sloj ne skine. Ne brini, prestaće.
XC je divan auto, i ja bih ga voleo imati, mada su mu terenske sposobnosti ograničene. Ipak, za uobičajene potrebe bez preterivanja su dovoljno dobre.

Kod mene je konfiguraciaj terena takva, da čim siđeš sa puta, moraš da imaš bolji terenac. A ovo je ipak predviđeno za vožnju po livadici pored puta... Zastupnik sam tvrdnje da - ili će da bude terenac, ili neće...shodno tome, ovakav auto mi je nepotreban. A kad bi rešio da privatno izvod im off-road avanture, verovatno bi kupio nešto "real" terensko... S obzirom da mi se posao sastoji od terenske vožnje po bespućima i vukoiebinama, nešto mi baš i ne nedostaje terenska vožnja privatno...
Ali dobro...za urbane momke, željne "softy" terenisanja, ovo je možda dovoljno...

Volim Volvo i sve u vezi njega ali za ovaj auto mislim da je cist promasaj.
Ovo je za neke japi porodice koje vole piknik u prirodi ili one velike nedeljne/mesecne kupovine.
Verovatno je extra dobar za duga putovanja ali isto tako je za to neprevazidjena S klasa.

Ali R... Joj, joj, joj... :lol:

Samo da dodam da Volvo i SAAB su najtrazeniji i najprodavaniji preko bare, pa zato 70-ca i izgleda tako da nama sa ove strane ima cudan izgled. Izgleda strasno i tesko da cu u skorije vreme doci do njega.

Kod mene je konfiguraciaj terena takva, da čim siđeš sa puta, moraš da imaš bolji terenac. A ovo je ipak predviđeno za vožnju po livadici pored puta... Zastupnik sam tvrdnje da - ili će da bude terenac, ili neće...shodno tome, ovakav auto mi je nepotreban. A kad bi rešio da privatno izvod im off-road avanture, verovatno bi kupio nešto "real" terensko... S obzirom da mi se posao sastoji od terenske vožnje po bespućima i vukoiebinama, nešto mi baš i ne nedostaje terenska vožnja privatno...
Ali dobro...za urbane momke, željne "softy" terenisanja, ovo je možda dovoljno...

Nije ono za ''terenisanje'', jednostavno je takav da lakše prekorači neravnine kako po gradu, tako i na odlasku do vikendice. Nije namenjen offroadu, bar ne u onom smislu u kojem se ovde pominje.

Posle duze pauze, iskoristih malo vremena .Naime jos nisam u potpunosti sredio moj volvo 740,ako je uspela transakcija slike delova molim volvase da mi jave,jedna je :cry:gumeni dihtung koji se stavlja na poklopcu glave motora i spaja se sa pecurkom za uljne gasove.Druga je cev sa temostatima za tecnost hladjenja(antifriz) ,jedan krak ide od motora preko racve do bos pumpe i ka sistemu za grejanje u kabini vozila.Gumeni dihtung nemogu da nađem u prodavnicama kao i racvu, osim na auto otpadima.ako neko ima neke informacije gde mogu da nađem tražene delove javite mi.Puno pozdrava i sreće.

Sto se tice voznje van puta, meni vise od ovoga ne treba!!!

Voleo bih da vidim nekog od nas, ali uzivo da vozi ovakvu zverku po ovakvoj nedodjiji, za reklame firme ovakve automobile i lome da bi dokazale mogucnosti, ali ja nikad.

To si u potpunosti u pravu!!!
Ja prvi ne bi ovuda terao to cudo, nego samo kazem da kad zatreba moze da izvuce i u nekim terenskim situacijama, sto je meni sasvim dovoljno!!!

A verujem da su ga na ovoj slici samo postavili u tu vodu da bi "kao" mi videli kuda moze sve da ide!!! O pravoj terenskoj voznji sa ovim Volvom nema ni govora, i ja sam potpuno svestan te cinjenice.

Meni je Volvo XC70 interesantan za kupovinu jer ima dosta jace spone i amortizere od obicnog V70, sto ce mu verovatno produziti vek trajanja istih, pogotovu na nasim putevima. A privlaci me takodje i to sto sa njim mogu da idem na pecanje i piknike i da ne razmisljam kad krenem po nekom kamenom, zemljanom ili pescanom putu, da li ce da zakaci auspuh ili nesto drugo o neki kamen, jer je ipak osetno visi od klasicnog putniskog vozila!
:shock::shock::shock:[/QUOTE]

Back