VOLVO I SAAB

Vec duze vremena gledam razne V40 po gradu i sto ih vise gledam vise mi se svidjaju. Pre par dana sam na trenutak video jedan T4 i dok sam svatio sta je to u sta gledam on je vec odmakao. Do sada sam ih vidjao jedino na internetu i zaista mi je krivo sto nisam imao priliku da ga bolje pogledam.
Molio bih vlasnike pomenutog modela kao i 2.0 T da nam napisu par reci o svom autu, koliko je presao kakve su radove imali na njemu , na sta treba obratiti paznju prilikom kupovine itd.
Pozdrav svim ljubiteljima VOLVO automobila.
 
Ja imam bas t4 model ali v40... to je isto samo karavan ;)
Vec sam pisao o njemu na pocetku teme pa pogledaj... a prilikom kupovine... nema mnogo mudrosti u serivs pa kad ga prikace na kompjuter sve ce biti jasno ;)
Imam ga vec skoro 2 godine i bukvalno nista nisam radio na nejmu... menjao ulje i to je to... neke sitne radove sam imao jos ali to je logicno s obzirom da nije bio nov kad sam ga uzeo... A presao je 130k s tim sto ja mislim da je presao blizu 300k ali radi ko zmaj...

Pozz
 
Volvo S-40 , nastao je saradnjom Švedjana, Japanaca, Holandjana,a pomalo,kao što ćete videti i Francuza. Ovde ne važi ona narodna izreka, kako su kod puno babica kilava deca, pa je Volvo S-40 postao i ostao veoma dobar automobil. Što je najlepše, može se naći po povoljnoj ceni, pogotovo ako se uzme u obzir sveukupan kvalitet vozila i opreme koja se u njega standardno ugradjuje. Ovaj automobil je proizveden u fabrici NedCar(Holandija), što nije ništa loše, s'obzirom da je to pravi Volvo. Ono što u S-40 1,9TD nije Volvo jeste motor. Ovaj dizel agregat je kupljen kod Renoa upravo zbog kvaliteta koji ga krase. Radi se o pouzdanom i robustnom motoru sa dobrom turbinom. Turbine su odavno specijalnost Volvoa, pa je to nekako
i normalno
Karoserija ovog automobila je kao što i priliči jednom Volvou, čvrsta i kvalitetna, kako u pogledu solidnosti konstrukcije tako i u bezbednosnom smislu. Sam dizajn S-40 je predstavljao zaokret u odnosu na "kockaste" oblike koji su bili karakteristični za ovog proizvodjača. Čak šta više S-40(karavan) je tamo 1996 godine odneo više nagrada za dizajn u ovom segmentu. Što je još važnije ova priznanja su stigla od Italijana, koji se ,ruku na srce, razumeju u dizajn.
 
Ove godine je Volvo proslavio 80.rodjendan (tacnije 14.04.) i evo zbog cega je Volvo to sto jeste:
Neke od prekretnica u 80 godina Volvo razvoja sigurnosti:

* 1944. Sigurnosni kavez (sa laminiranom sofersajbnom,sprecava rasprskavanje stakla i ozbiljne povrede)
* 1959. Sigurnosni pojasevi s tri uporišne tačke
* 1964. Prototip prvog decjeg sedista okrenutog nazad
* 1966. Zone gužvanja (upijanja udara da sila manje deluje na putnike)
* 1967. Sigurnosni pojasevi za zadnja sedista
* 1968. nasloni za glavu na prednjim sedistima
* 1974. Branici koji upijaju energiju
* 1974. Rezervoar za gorivo zaštićen od sudara
* 1982. Zaštita kod potapanja
* 1984. ABS
* 1987. Vazdusni jastuk za vozača
* 1990. Ugrađeno decje sediste s jastukom
* 1991. SIPS Sistem zaštite od bočnih udara
* 1997. ROPS Sistem zaštite kod prevrtanja (za C70 coupe)
* 1998. WHIPS Sistem zaštite od trzajnih povreda
* 1998. Vazdusna zavesa (IC)
* 2000. Dvostepeni vaz. jastuci
* 2003. IDIS Inteligentni sistem informisanja vozača
* 2004. BLIS Sistem provere mrtvog ugla
* 2004. ACC Prilagodljivi tempomat
* 2006. PCC
* 2006. Aktivna Bi-Xenon svjetla
* 2006. CWBS Sistem upozorenja o sudaru s podrskom za kočenje
 
Da,sto se tice motora.Danas "pola sveta" ugradjuje i razmenjuje motore,pa tako Yugo-Florida sa Peugeot motorom nije Pezo(nije cak ni auto).Sa druge strane Pezoov novi terenac(SUV),ne moze da se poredi sa najobicnijom Ladom Nivom van asfalta-nadam se da znate sta pokusavam da kazem.
Volvo je ugradjivao samo proverene dizel motore od renomiranih proizvodjaca(Audi,Reno-dobar motor ali da pretopite neki Reno ne bi mogli ni bure za vodu da napravite-vazi za modele <2000.),dok su benzinci uglavnom bili njihovi.Od kad ih je kupio Ford vise mi nista nije jasno:Ford proizvodi motore sa PSA grupom,ovi sa Micubisijem,Micubisi sa VW....a sad BMW hoce da kupi Volvo cars.
Jos jedna zanimljivost i zavrsavam:
Pre 40 god.Beatlesi su zavrsavali album"Revolver",Mike Tyson rodio se u Brooklynu,a Irv Gordon bio je u salonu Volva i kupio crveni P1800.(ne mogu da nadjem sliku,cim nadjem stavljam).Njime je zamenio novi auto drugog proizvodjaca kojeg je prethodno kupio,da bi se isti pokvario na putu od salona do kuce.
"Bilo je to najbolje potrosenih 4150 $"-priseca se Gordon,stanovnik long Islanda,koji je od tog dana presao,pazite sad 2.450.000 milja ( 3.942.892 km),sto je svetski rekord.1998.upisan u Ginisovu knjigu.
I posle 40 god. jos uvek je opremljen istim motorom,radiom,Istim osovinama i istim prenosom."Nastavicu voziti",kaze Gordon,"ali hocu li dostici tri miliona milja zavisi vise od mene nego od automobila.Njegovi delovi bi to i izdrzali,ali za svoje vise nisam toliko siguran".
 
Evo slike koju sam obecao.Inace,potpuno se slazem da je XC90 vrh(proglasen za najsigurniji SUV),nisam ni rekao da je s/v40 lep. Napisao sam par reci o s/v 40 jer nazalost prosecan srbin jedva moze i njega da priusti,polovnog naravno.Moji omiljeni su 264-od njega je sve pocelo,960,S80,V70 i XC70.
 

Prilozi

  • volvo-p1800-irv_gordon.jpg
    volvo-p1800-irv_gordon.jpg
    22,4 KB · Pregleda: 14
nisam ni rekla da si ti rekao;)
JA sam rekla:p

vozila sam se juče u volvou sa sedištima od mebla,
ipak..koža je moj izbor,
mada gadno je sad u ovo vreme kad upeče zvezda..pa zasmrdi koža....
brljakk.
a i kad se sedne u kratkom šortsu...deca cvile svaki put dok se ne rashlade:(

i zameram, stalno crkavaju stop sijalice, a kao original su :roll:
 
otklanjamo sami, ali koj bre da kupim a da nisu "original" kupili ih napolju.
nisu made in srbistan:)
ili da te pitam gde da kupim...
auuu skrnavljenja, da okačim neke sijalice bzvz?
 
Kasnim jer nemam pravi odgovor ALI...Negde sam procitao,ne secam se gde,da je u Volvo ugradjen uredjaj koji meri napone na sijalicama(zavisno od grupe) i ukoliko neka svetli jace-uopste ne svetli pali signalnu lampicu na inst.tabli.(760 ima,za druge nisam siguran)Ako ti gori neka lampica a ne znas zasto,onda:
1.proveri da li su sijalice od istog proizvodjaca i sto je bitnije iste jacine
2.relej
3.pomiri se sa sudbinom i menjaj jer su se mnogi zalili i kod S/V40,zato je i los na listama kvarova u EU,zbog sitnica.
Ovo je cisto amaterski,zadnju rec neka da neko strucniji.
 
Papa Benedikt XVI primio je ključeve novog Volva XC90, kojeg će koristiti za lične potrebe. Papa će tako koristiti jedan od najsigurnijih SUV automobila. Darovani Volvo XC90 opremljen je snažnim V8 motorom, tamno plava boja i svetla unutrašnjost savršeno će odgovarati osobi poput Pape.

Predsednik Volva u Italiji, Pascal Bellemans, nije skrivao oduševljenje i naglasio koliko je kompanija ponosna na ovaj događaj i istakao koliko je Volvo poznat po sigurnosti, stoga će biti savrseni pratioc Svetog Oca.
 
Volvo C30 dobio je jedno od najprestižnijih priznanja automobilske industrije, nemački Zlatni volan. Ovo je treći put kako Volvo osvaja tu nagradu. Fredrik Arp, Predsednik korporacije Volvo Cars primio je Zlatni volan na svečanoj dodeli u Berlinu. S ponosom je istakao: "Vrlo smo ponosni na ovu nagradu. Ona je dokaz da naši automobili zauzimaju važno mesto, čak i u najacoj konkurenciji".

Volvo C30 zaslužio je priznanje u kompaktnoj klasi. Žiri, kojeg je sačinjavalo 25 stručnjaka iz različitih zemalja sveta, pozicionirao je najmanji Volvo model na prvo mesto u čak 6 od 15 kategorija. Drugo mesto dodeljeno mu je u 5 kategorija. Nagradu Zlatni volan pokrenuo je dnevni list Bild am Sonntag s tiražom od 2,3 miliona primeraka. Volvo je priznanje dobio u još dva navrata, 2004. godine za V50, i 2000. za model S60.

Osim ove, Volvo C30 dobio je i glavnu nemačku nagradu za dizajn, Auto Bild Design Award. Čitatelji ovog časopisa izabrali su C30 za najlepši mali automobil kompaktne klase na svetu, ispred jakih konkurenata. Volvo C30 ostvario je uspeh i u Italiji gdje je osvojio priznanje za najlepši dvovolumenski automobil srednje klase, L’Automobile piu Bella del Mondo. Na istom "takmicenju" Volvo S80 pobijedio je u kategoriji trovolumenskih automobila srednje veličine. Nagrada će biti predata na svečanoj dodeli u Milanu.
Slike C30 vec postoje na temi.
 
Gdje se moze naci motor za volva 760 gle TD,od 2,4l . VW motor .i mozeteli mi reci sta mislite koliko kosta .A sta mislite koliko vredi taj automobil u verziji ... 84god .koza ,klima,g sjedala,maglenke,alu felne,el podizaci,el siber,cb,metalik,limarija u ekstra stanju.auto u jako lijepom stanju.
 
kao vlasnik i vozač Volvo automobila zadnjih 10+ godina, slažem se sa rečenim da za servisiranje Volvo bilo kog modela ne preporučujem Dragana u Hercegovačkoj, a ni Auto Luka isto u Zemunu.
sasvim zadovoljan sa trenutnim stanjem- 945 Mk2 turbo LPG, SE model, automatik,šper.
kvadratan, praktičan, pouzdan, udoban, izdržljiv, nepokvarljive konstrukcije, jeftino održavanje, funkcionalni dizajn, ergonomija kabine, bezbedan....
dovoljno, moj treći Volvo :)
 
damnjan:
1.9TD moze predje 500 - 600k lagano... pozzz

v40 1.td 98.god. 270000km, bez pipanja.
e sad... da ne zna neko s cim je povezan pojas (otiso mi je vozacev pojas, nece da odmotava iz stuba.)? jel smem da rastavljam mehanizam i da cackam? povezan je na neku elektroniku i neke sajlice (odokativnom metodom ustanovljeno :) )
 
Stub gde je pojas realno mozes da pogledas tu nema nista pametno :)
A tamo gde ulazi pojas tu je spojeno kako kazes neke zice za detekciju da li je pojas ukopcan treba da imas lampicu za pojas gore na krovu gde se pali svetlo... otkaci taj kablic i pogledaj i to... mada realno kod majstora na zamenu najbolje resenje ;)
 
theurke:
.. da ne zna neko s cim je povezan pojas (otiso mi je vozacev pojas, nece da odmotava iz stuba.)? jel smem da rastavljam mehanizam i da cackam? povezan je na neku elektroniku i neke sajlice (odokativnom metodom ustanovljeno :) )
Smes slobodno.Trebalo bi da je povezano(sa elektronikom) samo ono dole gde guras pojas a ne gde se odmotava.Rastavi ga pazljivo i nemoj da seces crvenu zicu,ubrzaces countdown.
Ustedeces min.dve gajbe piva a zadovoljstvo sto si ga opravio sam-neprocenjivo. :grin:
 
moze li neko da mi kaze kako se zove dzek u automobilu s40 2000. god ali novi model,na koji se povezuje muzicki stub?posto imam taj auto ali bez stuba,a imam pionirov cd player ali sa razlicitim dzekom, i ako neko zna kako se zove dzek nek mi kaze da vidim da li treba da menjam dzekove ili samo da nadjem neki koji povezuje ta dva dzeka!!Unapred zahvalan
 
theurke:
v40 1.td 98.god. 270000km, bez pipanja.
e sad... da ne zna neko s cim je povezan pojas (otiso mi je vozacev pojas, nece da odmotava iz stuba.)? jel smem da rastavljam mehanizam i da cackam? povezan je na neku elektroniku i neke sajlice (odokativnom metodom ustanovljeno :) )


ja ti ne bih savetovao da išta diraš ako dobro ne sagledaš šta tačno radiš, i nabaviš Volvo dokumentaciju.

ceo mehanizam ima svoj mali kompjuter, koji je manji problem jer je to uglavnom nepokvarljivo.
ali ima i pirotehničko punjenje eksplozivom a to već nije naivno.

pretpostavljam da ti je pojas market Autoliv, pa potraži i njihovu dokumentaciju na tu temu.

inače, da li si ti prvi vlasnik ?

simptom koji opisuješ je obično posledica ranijeg sudara, aktiviranja pirotehnike i nestručne popravke vozila.

možeš da skineš poklopac mehanizma od plastike, na samom stubu, pirtohenički zatezač treba da bude uvučen.
ako je izvučen i vidi se crvena traka, to je oznaka da je sistem bio aktiviran, da je neispravan tj nije popravljen, i sa 99,999% auto je imao tešku havariju karoserije.

rešenje- zamena kompletnog sistema, sa pratećim resetovanjem kompjutera pojasa.

ovo važi za velike Volvoe (70,80) a vrlo verovatno i za manju seriju 40.
 

Back
Top