Slabo se javljaju u smislu da su slabo prisutni i ne iznose svoje utiske i zapažanja ovako kao mi.I ne kažu šta znaju o nekom stvaraocu ili njegovom delu,u ovoj ili posebnoj temi.A sve to bi nam zaista koristilo.
Bass,koji je ciklus-kantata Gustava Malera izvedena na Festivalu u Lucernu?Rene Fleming,taj posebno izvajani mecosopran sam imao prilike čuti na Festivalu u Spoletu jula 2001.godine.Posebno je plenila njena interpretacija arije iz opere ''Rusalka'' Antonjina Dvoržaka.Tada je dirigovao Ričard Hičkoks.[/quote]
Dragi Loengrine,
pre svega sada sam primetio da sam napisao da je pevala Malerove pesme(posto sam sav bio nesto u Maleru posto sam taj dan vodio jednu malu debatu o Hempsonovom koncertu Malerovih ciklusa )-pevala je Strausove    
cetiri poslednje pesme (" R. Strauss: Vier letzte Lieder").A primetio sam da si se i Ti malko zabunio posto si napisao da je mecosopran.Ona je sopran a i skroz verujem da je ariju Rusalke (o mesecu) otpevala sjajno.Ona ima zaista interesantnu boju glasa i tehniku koja u mnogome (u pesmama ) odaje njene pocetke kao jazz pevacice(mada naravno sa ukusom).
E ali bas taj dan sam vodio jednu malu debatu o Hempsonovom koncertu Malerovih ciklusa.
Puno Te pozdravljam kao i naravno sve citaoce a i ucesnike ovog naseg foruma. :wink:[/quote]
Dragi Bass,
u potpunosti se slažem sa tobom.Štrausove ''Četiri poslednje pesme''(Proleće,Septembar,Pred snom i Predvećerje),mahom na sthove Hermana Hesea,zaista su pisane za sopran.I Rene Fleming jeste sopran.Međutim,u vezi Malerovih kantata,jesi li primetio da su one pisane pre svega za mecosopran?A da ih alternativno može pevati i bariton(u ''Pesmi o Zemlji'',pisalo je ''Simfonija za tenor i mecosopran(ILI BARITON) i orkestar'').Tomas Hempson je iza sebe ostavio svoje interpretacije Malerovih kantata,ali ja lično mislim da je najbolje baritonsko tumačenje istih dao Ditrih Fišer-Diskau.Posebno je potresno tumačio ''Pesme umrloj deci''.
Pa ipak,Malerove kantate(ili vokalni ciklusi),pisane su pre svega za mecosopran.Jedino mislim da kantatu ''Pesme dečaka lutalice'' iz 1884.godine,može pevati bariton,budući da u njima peva mladi umetnik,razočaran u ljubav.Stihove na ove četiri pesme,pisao je sam Maler(iako se ponegde kaže da su stihovi anonimnog autora,što je naravno netačno).Ovo kao moj prilog diskusiji o Malerovim kanatatma(vokalnim ciklusima).Slušajući ih ili analizirajući,mi zapravo sagledavamo i život ljudi toga vremena,o kome ova dela i svedoče.
Pozdrav