Volite li klasičnu muziku?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
volim da slusam klasicnu muziku.volim da gledam izvodjace koji je sviraju.ALI MRZIM SAMA DA JE SVIRAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :evil: :twisted:

bass:
Loengrin:
Iako se pravi poznavaoci klasične muzike slabo javljaju,ona nastavlja da živi svojim večnim životom.
Leto je ušlo u svoju završnu fazu,letnji muzički festivali se privode kraju,a uveliko su pripremljeni svi značajni programi za novu koncertnu sezonu,širom muzičke Evrope.Već u septembru,nova koncertna sezona kreće punom parom.

Dakle,nastavimo dalje sa iznošenjem svojih znanja i utisaka o klasičnoj muzici i koncertima koje smo videli.I o muzičkim izdanjima koja smo slušali ili čitali.Nemojmo se stideti da pišemo o klasičnoj muzici,tom najsvetlijem dostignuću čovekovog života. :idea:

Pozdrav bass

Dragi Loengrin
Jeste da je leto uslo u svoju zavrsnu fazu ali su zato neki festivali tek poceli npr festival u Lucernu.Koji je poceo zaista velicanstvenim koncertom ,pod vodjstvom maestra K.Abada.
Moram da kazem da je orkestar (koji je sacinjen od svih najvecih evropskih orkestara) bio vise nego savrsen.Naravno i solisti su bili nivou.
Program je sacinjavao drugi cin Vagnerovog Tristana i
ciklus Malerovih pesama.Soliste koje bih istakao su Izolda-Urmana i Kralj-Rene Papa -zaista su bili savrseni.Maestro i orkestar su bili zaista velicanstveni.Jedno zaista lepo vece.A da Malerove pesme je izvela Rene Fleming i to zaista za pamcenje.Ponekad je doduse na ustrb intonacije davala izraz ali zaista savrseno.NIje me bilo na ovom nasem forumu posto i sam ucestvujem na ovom festivalu i u velikim sam probama za isti.Meni je sezona pocela prvog avgusta.
Mozes li da mi objasnis deo ove recenice "Iako se pravi poznavaoci klasične muzike slabo javljaju,"?

Slabo se javljaju u smislu da su slabo prisutni i ne iznose svoje utiske i zapažanja ovako kao mi.I ne kažu šta znaju o nekom stvaraocu ili njegovom delu,u ovoj ili posebnoj temi.A sve to bi nam zaista koristilo.

Bass,koji je ciklus-kantata Gustava Malera izvedena na Festivalu u Lucernu?Rene Fleming,taj posebno izvajani mecosopran sam imao prilike čuti na Festivalu u Spoletu jula 2001.godine.Posebno je plenila njena interpretacija arije iz opere ''Rusalka'' Antonjina Dvoržaka.Tada je dirigovao Ričard Hičkoks.

[/quote]

Slabo se javljaju u smislu da su slabo prisutni i ne iznose svoje utiske i zapažanja ovako kao mi.I ne kažu šta znaju o nekom stvaraocu ili njegovom delu,u ovoj ili posebnoj temi.A sve to bi nam zaista koristilo.

Bass,koji je ciklus-kantata Gustava Malera izvedena na Festivalu u Lucernu?Rene Fleming,taj posebno izvajani mecosopran sam imao prilike čuti na Festivalu u Spoletu jula 2001.godine.Posebno je plenila njena interpretacija arije iz opere ''Rusalka'' Antonjina Dvoržaka.Tada je dirigovao Ričard Hičkoks.[/quote]

Dragi Loengrine,
pre svega sada sam primetio da sam napisao da je pevala Malerove pesme(posto sam sav bio nesto u Maleru posto sam taj dan vodio jednu malu debatu o Hempsonovom koncertu Malerovih ciklusa )-pevala je Strausove
cetiri poslednje pesme (" R. Strauss: Vier letzte Lieder").A primetio sam da si se i Ti malko zabunio posto si napisao da je mecosopran.Ona je sopran a i skroz verujem da je ariju Rusalke (o mesecu) otpevala sjajno.Ona ima zaista interesantnu boju glasa i tehniku koja u mnogome (u pesmama ) odaje njene pocetke kao jazz pevacice(mada naravno sa ukusom).
E ali bas taj dan sam vodio jednu malu debatu o Hempsonovom koncertu Malerovih ciklusa.
Puno Te pozdravljam kao i naravno sve citaoce a i ucesnike ovog naseg foruma. :wink:

ljudi ono za klasiku mene uzasno smara neki kruti trip oko toga i stavljanje na neki tron kalsicne muzike samo zato sto ju je pisao AH npr Betoven. pa ako neko aplaudira izmedju stavova, pa sta! mene mnogo vise nerviraju blazirane babe koje dolaze da se pokazu da su bile i pricaju o koncertima nekim nerazumljivim jezikom u kritici i u dosadnim emisijama. zato mi se najdzel kenedi svidja sto nije folirant. meni je na 70% koncerata dosadno pa neka sam i neki prosecan slusalac ali mrzim tu krutu atmosferu. zato ljudi i ne vole klasiku i koncerte. pa u baroku se jelo i pilo na koncertima, pa i kasnije...od muzicarevog umeca je zavisilo koliko ce ljudi d abudu pazljivi! surovo, ali mozda ipak posteno. a ovako svako sedne za klavir i mrda prstima 200 na sat a pri tome nije solista! solista podrazumeva da ti mozes da ga slusas a ne da jedva cekas kraj. to je vise stvar stava nego skole. da neko posteno izvizdi loseg muzicara pa taj bi se zamislio a ovde aplaudiraju zato sto je neko ime !
mozda je to aplaudiranje vise stvar odnosa umetnik-publika jer kapiram da ima ljudi koji znaju sva dela pa lakse svare dosadna izvodjenja i idu tamo da meditiraju...ja to radim ponekad iako ne znam delo.. ali ne znam da li bi mi smetalo da neko pljeska izmedju. sta znam.

nego izgleda da ima nekih horova u Hadzi Milentijevoj (katolicka crkva) ali ne znam gde da gledam n anetu o tome..moracu da koristim novine ali zna li neko nesto o tome

Bass,koji je ciklus-kantata Gustava Malera izvedena na Festivalu u Lucernu?Rene Fleming,taj posebno izvajani mecosopran sam imao prilike čuti na Festivalu u Spoletu jula 2001.godine.Posebno je plenila njena interpretacija arije iz opere ''Rusalka'' Antonjina Dvoržaka.Tada je dirigovao Ričard Hičkoks.[/quote]

Dragi Loengrine,
pre svega sada sam primetio da sam napisao da je pevala Malerove pesme(posto sam sav bio nesto u Maleru posto sam taj dan vodio jednu malu debatu o Hempsonovom koncertu Malerovih ciklusa )-pevala je Strausove
cetiri poslednje pesme (" R. Strauss: Vier letzte Lieder").A primetio sam da si se i Ti malko zabunio posto si napisao da je mecosopran.Ona je sopran a i skroz verujem da je ariju Rusalke (o mesecu) otpevala sjajno.Ona ima zaista interesantnu boju glasa i tehniku koja u mnogome (u pesmama ) odaje njene pocetke kao jazz pevacice(mada naravno sa ukusom).
E ali bas taj dan sam vodio jednu malu debatu o Hempsonovom koncertu Malerovih ciklusa.
Puno Te pozdravljam kao i naravno sve citaoce a i ucesnike ovog naseg foruma. :wink:[/quote]

Dragi Bass,

u potpunosti se slažem sa tobom.Štrausove ''Četiri poslednje pesme''(Proleće,Septembar,Pred snom i Predvećerje),mahom na sthove Hermana Hesea,zaista su pisane za sopran.I Rene Fleming jeste sopran.Međutim,u vezi Malerovih kantata,jesi li primetio da su one pisane pre svega za mecosopran?A da ih alternativno može pevati i bariton(u ''Pesmi o Zemlji'',pisalo je ''Simfonija za tenor i mecosopran(ILI BARITON) i orkestar'').Tomas Hempson je iza sebe ostavio svoje interpretacije Malerovih kantata,ali ja lično mislim da je najbolje baritonsko tumačenje istih dao Ditrih Fišer-Diskau.Posebno je potresno tumačio ''Pesme umrloj deci''.
Pa ipak,Malerove kantate(ili vokalni ciklusi),pisane su pre svega za mecosopran.Jedino mislim da kantatu ''Pesme dečaka lutalice'' iz 1884.godine,može pevati bariton,budući da u njima peva mladi umetnik,razočaran u ljubav.Stihove na ove četiri pesme,pisao je sam Maler(iako se ponegde kaže da su stihovi anonimnog autora,što je naravno netačno).Ovo kao moj prilog diskusiji o Malerovim kanatatma(vokalnim ciklusima).Slušajući ih ili analizirajući,mi zapravo sagledavamo i život ljudi toga vremena,o kome ova dela i svedoče.

Pozdrav :)

List je najvecji frajer! Nazalost: BIO najvecji frajer. Bar shto se izgleda tiche. A shto se muzike tiche Pergolezi "Stabat mater", od opera "Karmen", "Fantom iz opere", "Boemi",... Chajkovski, mada Betovenova Moonlight sonata trecji stav je neshto shto zaista opushta, i posmrtni marsh. Mozda sam idiot ali obozavam posmrtni marsh od Chopina. (Shopena) :lol:

jest' da znash. To sam imala prilike (morala) i da pevam par puta. Josh sam I sopran a po potrebi i II i prvi alt... Joooj. Zamisli Karminu Buranu bez raspevavanja O FORTUNA... Ujutru u sedam bez prethodnog raspevavanja, pa dobro ajde mogu do C3 potpuno chisto ali to nije razlog da mi kidaju glasne zice! :cry:

Dragi moji,

u nemogućnosti da svima pojedinačno odgovorim,ovim putem Vam izražavam zahvalnost na porukama o klasičnoj muzici.
Zaista,duh klasične muzike večno je prisutan i uvek iznova obogaćuje naš emotivni svet.Zato i dajmo svoj doprinos afirmaciji klasične umetničke muzike i njenih vrednih dela i stvaralaca.Posebno negujmo i pratimo žive koncerte,pre svega u svojim sredinama. 8)

Pozdrav svima,pišite,iznosite svoja znanja i zapažanja o klasičnoj muzici. :D

oce neko u crkveni hor..da peva mokranjca 101 put i nazad? tebe pojem :)
hor je "u razvoju", znaci ljudi su uglavnom muzicki neobrazovani (nisu loshi!!! - jedino fali vezbe) a ono shto nam fali po meni su MUSKARCI. narocito baritoni. ok i tenori.
takodje, i neki lep sopranchic (1) bi dobro dosao.
sopran 2 imamo ali neshto tihutav :( mozda 1-2 stabilna i masna soprana. altova imamo ko alve evo ja sam alt 1 al ne znam bash da pevam tiha sam.

znaci rec je o Ruzici..evo ja vas samoinicijativno zovem...bice "audicija" u septemnbru

sta dobijate..pa ako niste religiozni, dobijete priliku da pevate jednom nedeljno na relativno opustenom mestu. ako vas zanima pevanje to je odlican trening. ustanesh ujutro, pevas, okajesh grehe :) i razbudjen u nove radne pobede. hor je za sada opusten, mada bilo je pomena o pevanju liturgije u oktetima..sto meni bas nije ok ideja :(
sta jos dobijate..priliku da se malo muvate po crkvi : ))
nekoliko puta godisnje ruchak, za sada jebilo 3 puta :)) bio nam je i paja patrijarh gost
ishli smo po manastirima nekoliko puta..ako niste religiozni, opet je mnog bolje nego da idete s nekim exkurzijama..
setnju do kalemegdana min 1 nedeljno :)

heh mene ne shvataju ozbiljno ;( ono za komentar o izvodjacima..kapiram da ovde ima muzicara pa ipak razmislite
evo ne znam kolko znate barok ali on je obicno zapostavljen..obnova je u toku na zapadu.!? he ne znam ga ni ja. ali evo preporuchujem vam "When I am laid" arija iz Didone i Eneje, od Persla. valjda je Persl :))
kratka je arija ali meni je super

komplikovana:
klasika?

obozavam..
sto se tice kompozitora,tu su Chopin,Betoween,Mozart..
Betovenova Meseceva sonata,Pateticna sonata,
Chopenova Fantasia Impromtu..neprevazidjene.

Здраво компликована,

видим да си ти први пут на форуму,а ја се ево,иако главни стратег ових тема,први пут оглашавам ћирилицом.
Волео бих да ми кажеш шта Ти је најдраже од Моцарта и волиш ли симфонијску музику?Ја сам досада наијнтензивније пратио и проучавао управо ту област музичке уметности,заједно са уметношћу дириговања.У тој области до сада су остављена многа највреднија музичка дела,најснажнијих емотивних набоја.
Узгред,духовну и барокну музику посебно треба неговати.На пример,када човек слуша музику Жана Филипа Рамоа,остаје му само да се запита зашто се музика такве лепоте и инвентивности као што је Рамоова,не изводи чешће.Јер,духовна и барокна музичка уметност,били су основа од које су кренула и стваралаштва потоњих генерација стваралаца и стилских праваца које су заступали.

Нова концертна сезона,2004/05,почела је већ протекле вечери у Берлину,концертом Берлинске Филхармоније.Дириговао је њен актуелни уметнички руководилац,сер Сајмон Ретл.Изведена су дела Арнолда Шенберга:Варијације за симфонијски оркестар,опус 31,у првом делу концерта.У дугом и финалном делу,у пуном звуку и прозрачно,изведена је знаменита Девета Симфонија Лудвига Ван Бетовена.Суделовао је квартет солиста и велики мешовити хор.

Берлинска Филхармонија и диригент Сајмон Ретл ће 31.августа,концертом у Салцбургу,затворити овогодишњи Моцартов Фестивал.

bass:
Dragi Loengrine,
da li znas ko su bili solisti?
pozdrav
bass

Dragi Bass,

Nažalost,ne.Svu sam pažnju bio usredsredio samo na dirigenta i filharmoničare,solisti su mi delovali nešto nepoznato.Kakav peh! :oops:

Inače,dirigent Sajmon Retl koji,otkako je 1999.godine preuzeo ovaj ansambl od Klaudija Abada,pažnju mahom usredsređuje na muziku XX veka,što se videlo i na ovom koncertu,tumačenjem Šenbergovih poznih orkestarskih varijacija.To je značajna novost u radu Berlinske Filharmonije,posle Karajana i Abada,koji su ostajali većinom,skloni tradiciji dakle,konvencionalni.

Pozdrav :D

Na današnji dan,8.septembra 1949.godine,umro je veliki Nemački kompozitor i dirigent,Rihard Štraus.Uz Gustava Malera,drugi je najveći predstavnik kasne romantike u Evropskoj muzičkoj umetnosti.I isto kao Maler,bio je veliki dirigent,čiji se vrhunci vezuju za operske kuće u Berlinu i Minhenu,kao i za Bečku Državnu operu.Stil mu se odlikovao štedljivošću energije i uspelim interpretacijama pomoću toga.

Kao kompozitor,ostavio je vredna dela na području simfonijske(poeme ''Don Žuan'',''Til Ojlenšpigl'',''Tako je govorio Zaratustra'',simfonijske varijacije ''Don Kihot'') i operske muzike(opere ''Saloma'',''Elektra'',''Kavaljer s ružom'',da pomenem samo najpoznatije).U manjoj meri pisao je i kamernu i vokalnu muziku(ovde je ostavio svoj muzički testament,kantatu za sopran i orkestar ''Četiri poslednje pesme'',iz 1947.godine,na stihove Hermana Hesea i Jozefa Fon Ajhendorfa).

Ove je godine i 140 godina od Štrausovog rođenja(rođen je 11.juna 1864.godine).Trag koji je ostavio u Evropskoj muzičkoj umetnosti,vredan je i impozantan.Pod njim je romantizam u Evropskoj muzičkoj umetnosti,do kraja ''proživeo'' svoj vek.

Napomena za sve neupućene:Rihard Štraus nije niukakavom srodstvu sa čuvenom Bečkom porodicom kompozitora Bečke muzike za igru.Valcer je u svojim delima koristio tek izuzetno,a prezimenom samo slučajno podseća na njih.

Loengrin:
Na današnji dan,8.septembra 1949.godine,umro je veliki Nemački kompozitor i dirigent,Rihard Štraus.Uz Gustava Malera,drugi je najveći predstavnik kasne romantike u Evropskoj muzičkoj umetnosti.I isto kao Maler,bio je veliki dirigent,čiji se vrhunci vezuju za operske kuće u Berlinu i Minhenu,kao i za Bečku Državnu operu.Stil mu se odlikovao štedljivošću energije i uspelim interpretacijama pomoću toga.

Kao kompozitor,ostavio je vredna dela na području simfonijske(poeme ''Don Žuan'',''Til Ojlenšpigl'',''Tako je govorio Zaratustra'',simfonijske varijacije ''Don Kihot'') i operske muzike(opere ''Saloma'',''Elektra'',''Kavaljer s ružom'',da pomenem samo najpoznatije).U manjoj meri pisao je i kamernu i vokalnu muziku(ovde je ostavio svoj muzički testament,kantatu za sopran i orkestar ''Četiri poslednje pesme'',iz 1947.godine,na stihove Hermana Hesea i Jozefa Fon Ajhendorfa).

Ove je godine i 140 godina od Štrausovog rođenja(rođen je 11.juna 1864.godine).Trag koji je ostavio u Evropskoj muzičkoj umetnosti,vredan je i impozantan.Pod njim je romantizam u Evropskoj muzičkoj umetnosti,do kraja ''proživeo'' svoj vek.

Napomena za sve neupućene:Rihard Štraus nije niukakavom srodstvu sa čuvenom Bečkom porodicom kompozitora Bečke muzike za igru.Valcer je u svojim delima koristio tek izuzetno,a prezimenom samo slučajno podseća na njih.
Hello, Loengrin...
Super sto si postavio ovu temu, posto vidim da se u ovom delu foruma ljudi uglavnom bave "ne-muzikom" so to speak...
Kako studije?
Pozdrav

Iluvatar:
Loengrin:

Hello, Loengrin...
Super sto si postavio ovu temu, posto vidim da se u ovom delu foruma ljudi uglavnom bave "ne-muzikom" so to speak...
Kako studije?
Pozdrav
Ups, moracu da se demantujem, nisi je ti postavio...
svejedno...Pozdrav od thd

Iluvatar:
Iluvatar:
Loengrin:

Hello, Loengrin...
Kako studije?
Pozdrav
Ups, moracu da se demantujem, nisi je ti postavio...
svejedno...Pozdrav od thd

Hvala,dragi moj,

Što se tiče studija,davno sam ih sa uspehom završio.
Inače,koliko poznaješ i voliš klasičnu muziku? koji Ti je kompozitor i koje delo najdraže? I ideš li na koncerte klasične muzike?

Primi moj pozdrav :D

Rasta gal:
Pa naravno da volim klasicnu muziku kad se njom bavim vec deset godina! Dogodine upisujem Akademiju pa bih volela da mi neko ko studira ili ko je zavrsio kaze nesto malo vise o tome kakvi su profesori tamo, da li je teska itd. Unapred hvala:)

pa znas kako je,... najteze je upasti, a da je zavrsis zavisi od tebe.
ima i losih i dobrih profesora, sve zavisi koji smer upisujes.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back