Волим те, Србијо! Твоја сестра Русија

Jeste... tacno je da smo i mi i oni pravoslavci... Ali osim naseg pozivanja na Velikog brata, veliki period istorije nismo imali prakticnih kontakata.
Narodna pripovedanja su nesto sasvim drugo, pisem o praksi.

Prvo, nesto se ne secam da smo su nas ucili da smo mi u srednjem veku, za vreme Nemanjica, imali bilo sta sa Rusijom.
Poceli smo da ih dozivamo tek kad smo pali pod Turke. Pa i onda, dzebanu smo kupovali od Austrije. Rusi su nam stvarno pomogli tek u odrzavanju Prvog ustanka. Ali, dodje Napoleon i ustanak je propao.
Drugi je vodio knez Milos, koji je podmitio Turke da nas ostave na miru.
Onda su Obrenovici saradjivali sa Austrijom... Dok su Karadjordjevici gledali na Rusiju. Ali, to je 1903ca godina... Gledajuci istoriju - to je tek od prekljuce.

U Prvom svetskom ratu jesmo imali podrsku, mora da se prizna, jer su zbog nas uleteli u rat. mada, posle su ih prevarili i poslali im, po recima samih engleza (koji su to i uradili) "nesto gore od kuge... komunizam".
I Rusija je izbacena iz rata 1917te...
Sami smo probili Solunski front.

U Drugom svetskom ratu smo imali direktnu pomoc tek 1944te, i to je stvarno vredelo, njihova mehanizacija je odradila stvarno dobar posao.

Ali smo onda imali i Informbiro... natezanje i kojesta.

I tek u najnovija vremena, neke stranke se pozivaju na nesto... ali izgleda da ne vide da nema nacina da se preko kompa stigne od nas do njih.
Kad CG uleti u Nato, uskoro, u totalnom smo okruzenju. A direktno prema Rusiji je 'tampon zona' Madjarska i Rumunija. A do Rusije imamo jedno 3000km vazdusnom linijom.
Bilo koja vojna pomoc je skoro nemoguca.

Mi Rusiji dodjemo kao Kalnjingradska oblast, ali na jugu. Vojna ispostava koja ce da primi prvi i glavni udar ako treba. Samo sto Kalnjingrad ima izlaz na more i dosta je blizi.

Jeste... tacno je da smo i mi i oni pravoslavci... Ali osim naseg pozivanja na Velikog brata, veliki period istorije nismo imali prakticnih kontakata.
Narodna pripovedanja su nesto sasvim drugo, pisem o praksi.

Prvo, nesto se ne secam da smo su nas ucili da smo mi u srednjem veku, za vreme Nemanjica, imali bilo sta sa Rusijom.
Poceli smo da ih dozivamo tek kad smo pali pod Turke. Pa i onda, dzebanu smo kupovali od Austrije. Rusi su nam stvarno pomogli tek u odrzavanju Prvog ustanka. Ali, dodje Napoleon i ustanak je propao.
Drugi je vodio knez Milos, koji je podmitio Turke da nas ostave na miru.
Onda su Obrenovici saradjivali sa Austrijom... Dok su Karadjordjevici gledali na Rusiju. Ali, to je 1903ca godina... Gledajuci istoriju - to je tek od prekljuce.

U Prvom svetskom ratu jesmo imali podrsku, mora da se prizna, jer su zbog nas uleteli u rat. mada, posle su ih prevarili i poslali im, po recima samih engleza (koji su to i uradili) "nesto gore od kuge... komunizam".
I Rusija je izbacena iz rata 1917te...
Sami smo probili Solunski front.

U Drugom svetskom ratu smo imali direktnu pomoc tek 1944te, i to je stvarno vredelo, njihova mehanizacija je odradila stvarno dobar posao.

Ali smo onda imali i Informbiro... natezanje i kojesta.

I tek u najnovija vremena, neke stranke se pozivaju na nesto... ali izgleda da ne vide da nema nacina da se preko kompa stigne od nas do njih.
Kad CG uleti u Nato, uskoro, u totalnom smo okruzenju. A direktno prema Rusiji je 'tampon zona' Madjarska i Rumunija. A do Rusije imamo jedno 3000km vazdusnom linijom.
Bilo koja vojna pomoc je skoro nemoguca.

Mi Rusiji dodjemo kao Kalnjingradska oblast, ali na jugu. Vojna ispostava koja ce da primi prvi i glavni udar ako treba. Samo sto Kalnjingrad ima izlaz na more i dosta je blizi.

Значи да анектирасмо Румунију и Маџарску и да се спустимо до мора?

Значи да анектирасмо Румунију и Маџарску и да се спустимо до мора?

Onda ostaje 'samo' Ukrajina, koja je daleko veca. Mozda je najjaci prozapadnjak tamo, Juscenko, van igre, ali sumnjam da ce se Ukrajina toliko okrenuti da bude proruska. A i pitanje crnomorske flote je klimavo.

Nas ima oko 6 miliona... Madjara oko 10.
Cak i da nas Rumuni puste, vec bi se Bugari setili necega... Njih ima valjda 8-9 miliona.
A BH muslimani bi jedva docekali priliku da krenu.
A Albanija bi pomocu Nato momentalno okupirala KiM i krenula za Nis.
Ako dodamo i RS...

oko 7 : oko 25 miliona
I to samo sa prvim susedima mereno, ne racunajuci flote i baze po okolinama.

Lepo to sve izgleda na monitoru kad se igras, pomeras tenkice i sve sljasti. Ali pravi rat je nesto sasvim drugo.
Ako si u okruzenju, mozda i uradis nesto ako si jaci od celog okruzenja. Ova situacija je sasvim suprotna.

Onda ostaje 'samo' Ukrajina, koja je daleko veca. Mozda je najjaci prozapadnjak tamo, Juscenko, van igre, ali sumnjam da ce se Ukrajina toliko okrenuti da bude proruska. A i pitanje crnomorske flote je klimavo.

Cak i da nas Rumuni puste, vec bi se Bugari setili necega... Njih ima valjda 8-9 miliona.
Ako dodamo i RS...

Lepo to sve izgleda na monitoru kad se igras, pomeras tenkice i sve sljasti. Ali pravi rat je nesto sasvim drugo.
Ako si u okruzenju, mozda i uradis nesto ako si jaci od celog okruzenja. Ova situacija je sasvim suprotna.

Ко им бре матер . шта ме брига колко њих има, има бре да их нема

Ako dodamo i RS...

:lol::rotf::rotf:

Rusi nam ne pomazu dovoljno, treba biti skroman, jer nadam se da ce nam mnogo pomoci u buducnosti

Jeste... samo ako nekako uspeju da neutralisu Nato sve do Rajne... a da nas u medjuvremenu, cisto iz odmazde, ne poravnaju... Pa nismo mi Novi zeland, ostrvo na kraju sveta i na pola puta do nicega.

Rusi imaju problem isti kao i mi, samo sto je kod nas izrazen jer nas ima tek 6-7 miliona.
Demografija nam je jako losa.
Pa sve i da ratujemo i osvojimo bilo sta, to bi bila prazna zemlja.

Neka neko da resenje za prirodni prirastaj, a drzava moze da ode dovraga. Jer sa prirastajem mozemo da u buducnosti napravimo i drzavu i sta hoces... Dok bez prirastaja sva ta prica je fatamorgana.

Jeste... samo ako nekako uspeju da neutralisu Nato sve do Rajne... a da nas u medjuvremenu, cisto iz odmazde, ne poravnaju... Pa nismo mi Novi zeland, ostrvo na kraju sveta i na pola puta do nicega.

Rusi imaju problem isti kao i mi, samo sto je kod nas izrazen jer nas ima tek 6-7 miliona.
Demografija nam je jako losa.
Pa sve i da ratujemo i osvojimo bilo sta, to bi bila prazna zemlja.

Neka neko da resenje za prirodni prirastaj, a drzava moze da ode dovraga. Jer sa prirastajem mozemo da u buducnosti napravimo i drzavu i sta hoces... Dok bez prirastaja sva ta prica je fatamorgana.

Ima ovda logike...
Ali nije sve tako crno - belo..
Rusija je zemlja sa neiscrpnim prirodnim bogatstvima,ekonomski u permanentnom usponu, vojno - da ne pominjem... Najbitnije je sto ona zeli (a to i i radi) da svoj uticaj u Evropi postavi na mnogo visi stepen i pokaze prekookeanskoj sili da je vreme da skrati noktice.U ovom trenutku istorije su nam se interesi poklopili: njima treba neko ovakav ( stabilan i nesavitljiv,a podosta prgav) kao mi,a nama neko onako velik i jak kao oni,tako da je bliskost vise nego neminovna. Ne verujem u pricu o nekim ratovima sireg razmera na ovim prostorima,tako nesto trenutno nikom od mocnih ne odgovara.Svaka odluka Evrope na nasu stetu bi posredno ugrozilo ruski proces sirenja uticaja na ovim prostorima,a onda bi usledila neka ekonomsko vaspitna mera za Evropu u smislu manje isporuke gasa,drveta ili sl.
Neko ce mozda sad da pita:a,Kosovo?
Pa,ne mogu se oteti utisku da je priznanje Kosova od strane vecine evropskih zemalja ,bilo naruceno,prosto da mi ne budemo vise u dilemi na koju stranu da se priklonimo,odnosno da se sto pre odlucimo gde nam je veci interes.
Eto,to se zove sestrinska ljubav! :mrgreen:
(Mada,priznajem - srcu mi je draza Kaljinka,nego bilo koja numera rock-kralja Elvisa.:)I,to se ne moze nazvati interesom)

Патријарх Кирил сматра да модернизација земље треба да се остварује упоредо са јачањем морала у друштву

Патријарх Москве и целе Русије Кирил сматра да модернизација земље треба да се остварује упоредо са јачањем морала у друштву. Јерарх је у данашњем ТВ-програму 2. канала „Национални интерес“ нагласио да рационално менеџерство и рационална организација живота не значе њен високи квалитет. Свака модернизација, реформа, промена треба да се остварује на основу фундаменталних вредности. А пошто је морал највећа фундаментална вредност, морамо тако да модернизујемо земљу да истовремено сачувамо и учврстимо моралну димензију личног, породичног и друштвеног живота — рекао је патријарх.

Back