Kome je i zašto Rusija majka?

Ovo se pominje na dosta mesta, a videh danas i na bilbordu jedne stranke. Mnogo ljudi kaže kako im je Rusija majka. Međutim, to je zaista čudno. Razumljivo bi bilo da to kaže neko ko je tamo rođen ili je dugo živeo, ali je takvih veoma malo. Ne računam sve one Ruse koji su poslednjih godina došli ovamo, a ionako oni to ''majčinstvo'' baš i ne pominju. Budimo realni - oni su odatle zapravo pobegli, a od majke se ne beži, zar ne?
Ima poneko da je bio u Rusiji kao turista, ali i to je veoma retko. Uostalom kad bi važio taj turistički princip najpre bi nam majka trebala biti Grčka, mada se i u Tursku i Hrvatsku ide češće nego u Rusiju. U poslednje vreme čak i u Albaniju, mnogi se hvale kako im je tamo bilo lepo. Nisam sreo nikog da se hvalio letovanjem u Rusiji, mada ne sumnjam da i tamo ima šta da se vidi.

Sve u svemu - zbog čega onda neki ljudi nazivaju Rusiju majkom? Kako se uopšte tako može doživljavati bilo koja strana država?
Na taj nacin ljudi hoce da iskazu svoju ljubav prema Rusiji.
Rusija nije "bilo koja strana drzava" posto smo mi i Rusi genetski, istorijski i kulturoloski jedan isti narod.
Ako ne to ne mozes da shvatis onda ti savetujem da posetis: Lepenski vir, Vincu i procitas dela i Dostojevskog itd.
Nazalost ne mozemo da volimo te tvoje Anglosaksoce zato sto nisu nas narod i nismo kompatibilni sa njima.
Uzaludno je traziti racionalni razlog u ljubavi prema nekome.
To ti je isto kao da sam ja tebe pitao zasto volis devojku,tvoju suprugu, tvoju decu, tvoje roditelje, tvoju babu,
tvoju bracu i sestru i tvoj narod. Pretpostavljam zato sto su tvoji, zar ne?.
Uzgred bilo bi dobro da prestanes sa svojom notornom Rusofobijom da lecis svoje balkanske komplekse inferiornosti.
Umesto da se stidis budi ponosan na ono sto jesi i ne pokusavaj da budes ono sto nisi.
Prepusti to pseudo nacijama poput Hrvata, Bosnjaka, Montenegrina, Pingvina itd.
:D

Rusija nije "bilo koja strana drzava" posto smo mi i Rusi genetski, istorijski i kulturoloski jedan isti narod.
Ми смо са Русима духовно и историјски блиски, а генетски и културолошки смо јако различити народи, различитији него рецимо у односу на хрвате.
Јако поштујем Русију и Русе и везе са нама али треба да престанемо да је гледамо као "мајку" или старију сестру То што смо ми посрнули у последњих пар векова то је друга прича. Они нас и нашу историју више поштују него ми сами себе, гледају нас као братски народ.

Poslednja izmena:
Ми смо са Русима духовно и историјски блиски, а генетски и културолошки смо јако различити народи, различитији него рецимо у односу на хрвате.
Јако поштујем Русију и Русе и везе са нама али треба да престанемо да је гледамо као "мајку" или старију сестру То што смо ми посрнули у последњих пар векова то је друга прича. Они нас и нашу историју више поштују него ми сами себе, гледају нас као братски народ.
Svako ima pravo na svoje misljenje.
Ja sam samo pokusao da objasnim razloge misljenja preko 80% Srba.

"генетски и културолошки смо јако различити народи"???????????????????
:hahaha:

Да знаш разлику између генетике, историје, културе и духовности не би се смејао.
Па ми смо генетски динарци углавном - они нису, а разлика у култури ти постане јасна кад наше највеће градове упоредиш са њиховим највећим градовима и кад упоредиш наше понашање са њиховим у разним друштвено-социјалним ситуацијама...... Тако да нас једино спајају духовност и историја јер смо то заједнички делили и у срећи и у несрећи.

На питање новинара шта то спаја Русе и Србе Путин је једном приликом одговорио: "Они су нам духовно блиски" и рекао је да смо историјски најпоузданији савезник Русије и да Русија то памти без обзира што је комунистички период у једном трентку замрзнуо мало односе између Београда и Москве. Значи зна човек за генетске и културолошке разлике и зато јасно истиче да нас најјаче везују духовност и историја. То и јесте кључна веза између нас.

Poslednja izmena:
Da vidimo sad kako to majčica gleda na svoje dete:

IMG_20250728_140312.jpg

coce znas gde je bosna reka, a gde je stari ras? https://en.wikipedia.org/wiki/Raška_(region)

zezam te kad vidim koliko ludujes
Meni je najzanimljivije kada istu i slicnu polemiku u par sati vodim sa srpskim, hrvatskim, bosanskim, albanskim nacionalistima zbog cega sam davno utvrdio da ste identican nazadan i lazima sklon mentalni sklop :mrgreen:

Takvih karti srednjevijekovnih " mali milion",a posebno mi je smijesno sto Vizantijaska osvajanja ciji grb je Srbija podjonila pripisujete Srbiji.
Evo npr karte Bosne u vrijeme kralja Tvrtka Kotromanica, cija je jedina veza sa Srbijom, tj Raskom bila ta sto mu je baba bila Nemanjicka, Jelisaveta, jer se tadasnja juznoslavenska aristioktratija mjesala medjusobno.

Bosnia-kingdom-in-the-XIV-c.jpg

Poslednja izmena:
Да знаш разлику између генетике, историје, културе и духовности не би се смејао.
Па ми смо генетски динарци углавном - они нису, а разлика у култури ти постане јасна кад наше највеће градове упоредиш са њиховим највећим градовима и кад упоредиш наше понашање са њиховим у разним друштвено-социјалним ситуацијама...... Тако да нас једино спајају духовност и историја јер смо то заједнички делили и у срећи и у несрећи.

На питање новинара шта то спаја Русе и Србе Путин је једном приликом одговорио: "Они су нам духовно блиски" и рекао је да смо историјски најпоузданији савезник Русије и да Русија то памти без обзира што је комунистички период у једном трентку замрзнуо мало односе између Београда и Москве. Значи зна човек за генетске и културолошке разлике и зато јасно истиче да нас најјаче везују духовност и историја. То и јесте кључна веза између нас.
Naravno da ne znas razliku inace bi objasnio.
:D

Meni je najzanimljivije kada istu i slicnu polemiku u par sati vodim sa srpskim, hrvatskim, bosanskim, albanskim nacionalistima zbog cega sam davno utvrdio da ste identican nazadan i lazima sklon mentalni sklop :mrgreen:
da nije tvrtko bio muhamedanac? ja ne znam sta si ti sa ovim dokazao meni? tvrtko je nas, a nije vas, zalim slucaj.
cija je jedina veza sa Srbijom, tj Raskom bila ta sto mu je baba bila Nemanjicka, Jelisaveta, jer se tadasnja juznoslavenska aristioktratija mjesala medjusobno.
zato je nas, a koja je veza sa vama?
e, samo kradete tudje vladare kao da su vasi, a nisu.
ja sam inace duduk za istoriju, ali ti si zglajznuo dibidus!

Кљосов је био мало пристрасан и произвољан, потенцирао је Р1А јер га највећи број Руса има (46%), а код Срба је присутан око 18%.

Иначе, нешто као "Српски ген" не постоји јер генетика сама по себи не познаје нације зато што у једној нацији има више генетских линија, а не само једна али ако говоримо о хаплогрупи која је историјски најдоминантнија код Срба и која суштински дефинише Србе то онда није Р1А већ И2, динарска хаплогрупа која је код Руса присутна у проценту од 10.5%, а код Срба у проценту од 34%. Тако да смо генетски много сличнији хрватима него Русима, а ево и потврде:

380901_1.jpg

Генетика - Руси имају много више урало-финског-балтичког прилива гена од нас, а ми имамо много више медитеранског Е1Б1Б од њих. Срби и хрвати спадају међу највишље мушкарце света са висином од око 180цм, док је просечна висина Руса око 176 цм

Култура - А разлике у култури можеш да видиш у разним друштвено социјалним ситуацијама, архитектури, градском превозу, филмовима, серијама, на трибинама стадиона, прославама итд итд

Наравно да постоје одређене сличности и у култури и генетици али генерално ту смо далеко више различити него исти.

Оно што нас спаја је духовност и историја и у том смислу смо везани као пупчана врпца.

Историја
константног савезништва кроз векове и духовност - како она прехришћанска тако касније и она хришћанска (Православна).

Са друге стране у том погледу са хрватима смо тотално различити, њих је католичка црква развалила и њихова духовност нема никакве додирне тачке са нашом, они су други свет по том питању, а историја нам је такође далеко од савезничке......ту нема шта ни да се дода пуно....

Хрвати су наравно потомци покатоличених Срба и зато делимо јаке генетске и културолошке сличности са њима али је ватикан урадио одличан посао на духовном и историјском раздору између нас. Надам се да ти је сад мало ближа ова подела и разлика.

Poslednja izmena:
meni!

zato jer da nije bilo Rusije , carske Rusije mi ne bi postojali na mapi sveta!
1914 posle ultimatuma od austrougarske , regent karadjordjevic se obratio konzulu i poslao telegram ruskom caru.
U tom dopisu je rekao da SUDBINA SRBIJE U RUKAMA CARSKE RUSIJE. Regent je bio svestan da cemo biti izbrisani sa mape sveta.

- S obzirom na nedavni rat sa japanom, reorganizaciju i preteci nadolazeci komunizam RUSIJI U TOM TRENUTKU NIKAKO NIJE ODGOVARAO RAT, KAMOLI SUKOB SA TAKVIM SILAMA...

BEZ OBZIRA NA TO RUSIJA JE USLA U RAT ISKLJUCIVO ZBOG SRBIJE!

poslala je odmah oruzje, sanitet, hranu, novac, i dobar deo ljudstva...

- da nije bilo te pomoci i ulaska u rat od strane rusije, srbija ne bi nikako mogla da IZDRZI PRVE DVE GODINE RATA kada je ostvarila pobede u bitkama o kjima idan danas prica svet a bitkama na kolubari i ceru su ispunjeni svi svetski veci muzeji. Te bitke su bile fenomen tog doba.
protiv nas u uniformi AUSROUGARSKE su ratovali njihove sluge , hrvati i bosnjaci.

-2015 britanija podnosi u SAVET BEZBEDNOSTI UN REZOLUCIJU O SREBRENICI. odluke DONESENE U SAVETU BEZBEDNOSTI su
obavezujuce po sve clanice UN!!!

od nepravednog genocidnog pecata spasila nas je majka rusija ! stavila je veto!!! a ko drugi?!?!?!

ova rezolucija kojaje donesena 2024 u generalnoj skupstini je PROMUCAJ PA PROSPI jer odluke donesene u generalnoj skupstini UN nisu obavezujuce po clanice UN...

posle ovakvih stvari mene ce neki rusofob ,hrvat ili bosnjak, onaj ko nije srbin da pita zasto Rusiju volim ? zasto je osecam kao majkom?

pa sta drugo mogu psole ove dve sudbonosne stvari da osecam prema majci rusiji ako ne to ???

fobija prema rusiji kod autora teme i ostalih rusofoba, nije primarna mrznja vec sekundarna. primarna mrznja je SRBOFOBIJA a rusofobija je proizvod srbofobije...

misle zaboravismo OVE NEZABORAVNE STVARI I DELA MAJKE RUSIJE tako sto na mje njihov copavi kumrovcanin ispirao mozak ???

da niej bilo rusije 1914 ne bi bilo nas danas.

da nije bilo rusije 2015 danas bi u svim udzbenicima sveta deca ucila da su srbi genocidasi. a srbi najveca zrtva 20 vjeka posle jevreja u evropi...

Poslednja izmena:
Е то је та историјска повезаност и духовна о којој причам. Наравно, било је ситуација и када су се Руси огрешили о нас али кад би људи хтели да сазнају и да се информишу, да читају мало књиге, колико се Русија у историји жртвовала због нас (нарочито у доба турака) схватили би да су више за нас урадили од нас самих.

Ми смо духовно и историјски повезани до тачке да само нестанак са планете може то да растави и ко год се нада да ће та веза нестати боље му је да не живи у илузији јер пре ће полудети него да доживи да Срби и Руси престану да корачају заједно кроз будућност као што су кроз историју. То је просто тако и ту нема промене, то ниједан политичар не може да прекине јер је то много дубље од било какве политике.

Poslednja izmena:
Ovo se pominje na dosta mesta, a videh danas i na bilbordu jedne stranke. Mnogo ljudi kaže kako im je Rusija majka. Međutim, to je zaista čudno. Razumljivo bi bilo da to kaže neko ko je tamo rođen ili je dugo živeo, ali je takvih veoma malo. Ne računam sve one Ruse koji su poslednjih godina došli ovamo, a ionako oni to ''majčinstvo'' baš i ne pominju. Budimo realni - oni su odatle zapravo pobegli, a od majke se ne beži, zar ne?
Ima poneko da je bio u Rusiji kao turista, ali i to je veoma retko. Uostalom kad bi važio taj turistički princip najpre bi nam majka trebala biti Grčka, mada se i u Tursku i Hrvatsku ide češće nego u Rusiju. U poslednje vreme čak i u Albaniju, mnogi se hvale kako im je tamo bilo lepo. Nisam sreo nikog da se hvalio letovanjem u Rusiji, mada ne sumnjam da i tamo ima šta da se vidi.

Sve u svemu - zbog čega onda neki ljudi nazivaju Rusiju majkom? Kako se uopšte tako može doživljavati bilo koja strana država?
Sto mislis da nije bilo balkan i Srba gdje bi se Rusi onda sakrivali?

Majka kao zemlja mi je Srbija u kojoj sam rodjena..Rusija nikada
Nikada nisam ni kroz istoriju shvatala tu podanicku zavisnost od Rusije
Уопште није поданичка, него архетипкска, и тиче се много дубљих односа, још од средњег века. На жалост, не граничимо се, мада је Цар Александар Други имао план, по коме су се понашали и Милш Обреновић и Михајло ОБреновић. И тај средњовековни архетип, потврђивао се више пута кроз историју. И Србија и Русија су у једном часу нестали, и на њиховом месту, настале су друге државе. Припадност истом цивилизацијском и културном кругу, такође нас повезује. Селили смо се тамо. Много је то велика тема.

Back