Vojvodjanski pulin

ovo je gizmo.moj uja ga je dobio pre nekoliko dana.rekao mi je da to pulin ali ja ne znam da li je vojvodjanski ili madjarski(ili mozda neki treći) pulin pošto ne poznajem tu rasu...ali meni je preeeesladak.kad budem imala više slika postaviću

To nije Pulin

Evo kako izgledaju sve tri pasmine jedna uz drugu

Hrvatski ovčar - za sada

nala3-1.jpg

prirodno bez repa
acodSB-1.jpg

s prirodno nošenim repom

Ovo je hrvatski ovčar a mudi i pulin su jako slični - sestrinske pasmine

acodSB-1.jpg

mužjak - ACO SLAVONSKI BROD s prirodno nošenim dugim repom

wenVke4o0DTyTRIR.jpg

ženka - LELA SLAVONSKI BROD s prirodno nošenim dugim repom

KrpawZRQknJBsMo9.v.jpg

mužjak - LEO SLAVONSKI BROD s kupiranim repom (novi vlasnik mu je kupirao rep jer je bio polukusav)

ny6CaVVOMjEdp5WD.v.jpg

ženka - LU SLAVONSKI BROD s prirodno kusavim repom

Poslednja izmena:
Veliki pozdrav svim priljateljima Vojvođanskih rasa pasa

Ja sam Jovan Plačkić, nisam do pre dva dana zna da postoji tema na forumu za Vojvođanske rase pasa. Sa obzirom da nemam računar nego koristim tuđi, od sada sva pitanja mozete na mail da mi šaljete, ili na kontakt telefon: 064-256-48-34

Želim da vam se zahvalim za interesovanje i vaš doprinos za Vojvođanske rase pasa koji je velik. Poslednjih 15 godina koliko imao sam velikih problema a ni sada situacija nije mnogo bolja, međutim ja nisam odustao od rada na Vojvođanskim rasama pasa i pored toga što mi do sad ni jedna zvanična institucija nije pružila adekvatnu pomoć, samo sam gubio vreme očekujući da je Kinološki Savezi da povuku pravi potez, to se nikada nije desilo. Zato smo prošlog oktobra napravili klub za Vojvođanske rase pasa i želimo da učlanimo što više ljubitelja ovih rasa i da umatičimo što više pasa, pa vas sve pozivamo na saradnju.
Ukoliko smo mi složni i masovni jednog dana će i Kinološki Savezi morati da promene svoj stav.
Svi ste pozvani na takmičenje u brzom vraćanju stoke koje će se održati 31. oktobra sa početkom u 10 časova prekoputa Koviljskog Šlajza. Tu ćemo i matičiti pse koji trebaju da dobiju uslovni rodovnik kluba. Do sada imamo izdato 60 rodovnika.
07. novembra je predviđena godišnja skupština u pre podnevnim časovima, gde mogu da prisustvuju i novi budući članovi, pa se možete informisati o tačnoj lokaciji i u koliko će se sati održavati. Pitanja pošaljite ili na mail ili direktno na mobilni telefon.

Pošto sam video da na Krstarici ima dosta zastarelih informacija i polovičnih istina, želim u buduće da vam sa vremena na vreme prezentujem tačne informacije u vezi rasa, njihove istorije, istorije mog rada na tim rasama i rada kluba.

Evo i ja da se prikljuchim temi. Proslog petka uveche sam ispred zgrade nasao 3 meseca starog psa, crnog kao ugalj... Pogledasmo jedno drugo i od tog trenutka je "ona" clan nase porodice... Ispostavilo se da je to zenka Vojvodjanskog Pulina, i prava je misterija otkud taj pas na Bulevaru Oslobodjenja u Novom Sadu... (verovatno je neki stvor sto sebe zove chovekom pustio psa starog 2 meseca na ulicu, tek tako)
Od tada chujem i chitam puno fantastichnih pricha o ovoj izuzetnoj rasi pasa, ljudi mi na ulici prilaze i odusevljavaju se njom, uglavnom starije "Lale", i svi do jednog su odusevljeni i "zahvalni" sto ovako divno psetance nije zavrsilo onako kako ne zasluzuje...
Prva 2 dana je bukvalno jela i spavala, i naravno doshla sebi... Ima veliki strah od automobila, kada chuje zvuk motora ukopa se u mestu ili bezi na drugu stranu... Ljude voli i rado se igra sa svima... Vrlo je zivahna i skakuce po stanu kao bambi :)
Prochitah ovde da se tvrdi kako to niije pas za stan vec mu je neophodan veliki prostor.. To nije istina... Pulinima treba prostora ali nije fundamentalno i krucijalno neophodan za srecan zivot... Prichao sam sa Sashom Vorga Vet iz Novog Sada (vrlo cenjen veterinar) i kaze da to nema veze sa mozgom za tvrditi... Bitno je pruziti psu svakodnevno istrchavanje u parku i to je to... Kao i sve druge rase, naravno...
Na kraju je veterinar rekao da i da sam birao, ne bih izabrao boljeg psa na svetu... Vrlo privrzeni gazdi, izuzetni chuvari (jedna od retkih pasmina koja koristi sva chula u isto vreme-zato su tako "superiorni" u tim zadatcima nadziranja i chuvanja), mogu se dresirati za bukvalno sve... Evo je Kaća
Kucko-1-1.jpg

Poslednja izmena:
Ako trazite Pulina na poklon,sedite u kola i idite u neko selo gde jos uvek ima cobana... Ja sam iz sela Taras kod Zrenjanina. Moj deda je jedan od poslednjih cobana u tom selu. Secam se kako je bilo do pre par godina,ceo raspust bih se igrao sa mojim i dedinim psima...Svi su pulini,crni kao noc.Nadjite neko selo i potrazite cobane,svi za pse ovcare imaju puline.I svaki bi vam poklonio stene...

Ja sam hteo da uzmem akitu al mi je jedan drug ponudio pulina 4 meseca star
Presladak pas
Držim ga u dvorištu i ne bi preporučio da ga držite u stanu jer njemu jenostavno treba prostor sad kad je hladno ga puštamo unutra jer traži društvo
Imam ga već 2 meseca i u kratkim crtam to bi ovako izgledalo
-voli društvo
-voli da se mazi
-prgav laje na druge pse pogotovo kad je na povocu kad ga pustim u šumi 2,3 puta zalaje i to je to
-nije normalno kako se brzo vezuje za prostor i ljude
- kad je u šumi mora obavezno sa svim šetačima da se pozdravi
-poslušan
Sve u svemu predivna rasa preporučio bi svima

Jooj...imaju neka dva psa sto cuvaju jdno stado ovaca blizu nekog brda, moji drugovi i ja tuda cesto prolazimo kad setamo pse i kad god nasi psi pridju ovcama ova dva psa skacu, ali je neverovatno koliko je ovaj pulin (barem mislim da je ta rasa) pametan, znaci nece da juri nase pse kao ovaj drugi, samo ceka kad pridju ovcama i onda krene da laje i da ih tera i onda se brzo vrati do ovaca...vrlo pametan i lep pas... :D

Ima zenku pulina (maza se zove) u sedmoj je godini. To je jedno predivno stvorenje, umiljato, mazno. U stanu je ( imam jos jednog kucu mesanca, stariju) veoma dobra, mirna, ne laje, ali tihim rezanjem upozorava da neko prolazi pored ulaznih vrata. Voli ljude, ali je dosta nepoverljiva, poslusna .Jede sve, veoma je prozdrljiva. Ponasa se zastitnicki prema svima u okruzenju, pogotovo prema meni,.Ne voli da pliva, ( idemo svako leto na plazu, ali bas nije ljubitelj plivanja, tek toliko udje u Dunav da pokvasi noge). Nije bas ljubitelj manje dece, ozbegava ih. Voli da se umiljava, mazi, i da je stalno blizu gazde, ne udaljava se puno. Jednom recju iskustva sa njom su jako dobra.

Gospopdine Jovane želeo bih da Vam iznesem soje lično mišljenje o FCI - organizaciji.Ta je organizacija privatna ali je omasovljena u svetu i većina ljudi misli kako je to jedina,merodavna institucija.Kinološki savez Srbije nekada Jugoslavije ,ništa nisu učinili ni za jednu našu rasu, čak su i Šarplaninca upropastili.tako da sada na izložbama viđate mešance bernadinaca i Azijata.Pravih izvornih šarplaninaca skoro da i nema.Iskustvo me je naučilo da FCI upropasti sve što je kvalitetno,jer se pažnja poklanja formi a ne suštini.Vojvođanski pulin je pas suštine a ne forme.Po mom ličnom ubeđenju Vama ne treba pomoć od tih"stručnjaka" koji samo sede i gledaju svoj lični interes.Trebalo bi odgajivači samostalno da se ispomažu i planski pare pse ali isključivo prema karakteru.Drago mi je da ste se ipak organizovali i da vodite matične knjige.Bojim se kada bi tu FCI umešao svoje prste ,da bi Pulin vrlo brzo postao maneken bez svoje prvobitne namene.Pulin treba da radi posao zbog čega je i stvoren.To su izuzetno kvalitetni psi i u ulici u kojoj stanujem ima dva takva psa,koji služe za čuvanje.I taj posao rade besprekorno.A ta dva psa su uzeta upravo od čobana i njihov nagon za čuvanjem je izuzetan.Da bi Pulin bio Pulin u svom punom sjaju, mora da bude sa stadom,jer mu je to namena i za to je stvoren.Ljudi pokušavaju sve da stave u kalup a priroda nikada ne pravi iste već slične oblike.
Želim Vam puno uspeha i da što dalje budete od tih institucija koje se bave izgledom a ne suštinom psa.Svako dobro.

Sreća te Pulin još nije priznat od strane FCI,i ko zna kada će i dali će ikada uopšte i biti priznata rasa. Ako bi se to čudo ikada desilo....onda "zbogom " Pulinu,onakvog kakvog ga poznajemo. Prihvatanje i standardizovanje bilo bi ekvivalentno sa potpisom za uništenje.
Stalac je spomenuo sudbinu Šarplaninca,do nekle je u pravu. Sreća pa nas ima sve više i više onih koji znaju pravu vrednost i čuvaju neke stare čiste linije. No to nije problem samo sa Šarcom,to je uzelo maha sa gotovo svim pasminama koje jesu priznate.

I za kraj,nekoliko fotografija o Pulinu.

24609_1121398090967_4065402_n.jpg

24609_1121398130968_6698404_n.jpg

24609_1121398250971_7974255_n.jpg

24609_1121399170994_672409_n.jpg

24609_1121399250996_3628871_n.jpg

32441_1137721459041_4084649_n.jpg

67443_1212344804578_1660524_n.jpg

224750_1357017581307_3017456_n.jpg

12591930_1669901119943514_254513287_o.jpg

dal mi neko moze reci dal je ovo cistokrvan pas Pulin ili je ukrsten sa nekom vrstom psa ima veoma kratak rep i ima na prsima malnju bijelu flekicu,pa me interesuje dal mogu sa njim vracati ovce jer uskoro planiram da nabavim stado ovaca

Back