Vojvođanska kujna

Drage, moje nova sam na forumu, ali zelim da delim moja iskustva sa Vama, obzirom da imam vojvodjanske krvi! Molim Vas, saljite recepte i iskustva! Iskreno, obozavam vojvodjansku kuhinju, a htela bih nauciti spremati madzarska jela!

Pozdrav svim kuvaricama, kao i gurmanima!

Jao, to sa tim mađarskim jelima će ići malo teže, jer vojvođanska kuhinja i jeste mešavina kuhinja svih nacija koje žive na tom prostoru...a žene jedna od druge uzimaju recepte, ne gledaju na naciju..pa tako par stotina godina....da ne kažem više!:) Ima tu uticaja nemačke kuhinje, pa slovačke, i ostalih naroda, pa čak i francuske kuhinje...svega! :lol:
Ako tražiš recept nekog određenog jela, koje smatraš mađarskim, piši, pa ko bude znao recept, javiće se već...A ako si jela nešto što je kuvala neka Mađarica, pa zato želiš mađarske recepte, može da ti se desi da neko ustvrdi da je to jelo neke druge nacije....:lol: Nije važno, važno je da je jelo ukusno.:)

Jedna od karakteristika mađarske kuhinje je i ta da imaju priličan broj jela koja su vrlo ljuta, pa onda gulaši...su verovatno mađarskog porekla...ima još toga dosta.:)

Bilo bi dobro da se javi neko ko još ima rodbine ili živi u selu gde je većinsko mađarsko stanovništvo, tamo se verovatnije više kuvaju tradicionalna jela, nego u gradu.

Ja kuvam svašta vojvođansko. ali ne znam poreklo, osim za manji deo..:aha:

Poslednja izmena:
pa ja sam lepo pitala koja mađarska jela je zanimaju:manikir:
naravno da se u Vojvodini sve nekako pomešalo,ali kao što si rekla gulaš,pa sekelj kupus,originalni pileći paprikaš i još tu neke stvari su mađarskog porekla,ako se pravi originalna varijanta...pitajte...

pa ja sam lepo pitala koja mađarska jela je zanimaju:manikir:
naravno da se u Vojvodini sve nekako pomešalo,ali kao što si rekla gulaš,pa sekelj kupus,originalni pileći paprikaš i još tu neke stvari su mađarskog porekla,ako se pravi originalna varijanta...pitajte...

Pa, da, mora pitati, a ako nije reč o nekom određenom jelu, onda bar o vrsti...

Ovo bi bilo dobro ako neko zna recept, ja sam probala, ali ta žena koja je to pravila nije više živa... Svinjetina, mislim krmenadla, skinuta sa kosti, onako ucelo (ili neki drugi komad mesa bez kostiju, ne znam), kuvana u čistom crnom vinu, bez vode - mislila sam da je pečenje, kad sam jela - jede se hladno - jako je lepo! Ona je našla na tavanu stari valjda babin kuvar, na mađarskom, pa joj je muž prevodio recepte. Bilo je izvanrednih jela.

To bi bilo jako zgodno, ako neko ima neki tako starinski kuvar, pa da nam napiše recepte...ovi noviji kuvari imaju već dosta pomešana jela, i ne navodi se poreklo, a i u gradovima se sve više kuvaju nekakva "internacionalna" jela, sve su sličnija jedna drugima.

Poslednja izmena:
te šnicle u crnom vinu su nemački specijalitet...ne mađarski..u originalnim mađarskim jelima retko se koristi vino...verovatno je to neki kuvar iz Austrougarske,samo na mađarskom,ali je jelo nemačko...moji su rodom iz Budimpešte,prababe obe,i još puno rodbine,znam originalne recepte sa sve začinima...pitajte šta vas zanima,ili koja vrsta namirnica želite da koristite u jelo,pa ću onda znati šta da preporučim...počela sam da radim,pa nemam vremena da ređam recepte,ali na konkretan zahtev rado ću napisati recept...

te šnicle u crnom vinu su nemački specijalitet...ne mađarski..u originalnim mađarskim jelima retko se koristi vino...verovatno je to neki kuvar iz Austrougarske,samo na mađarskom,ali je jelo nemačko...moji su rodom iz Budimpešte,prababe obe,i još puno rodbine,znam originalne recepte sa sve začinima...pitajte šta vas zanima,ili koja vrsta namirnica želite da koristite u jelo,pa ću onda znati šta da preporučim...počela sam da radim,pa nemam vremena da ređam recepte,ali na konkretan zahtev rado ću napisati recept...

Pa ti si zlatan rudnik! :super:

Neka pita ko šta hoće, odgovoriće mu već neko ko zna. Shvatam da sad baš i nemaš vremena da ovde praviš "kuvar", samo ti radi, a kad imaš vremena, napiši nam neki recept koji se tebi dopada - verujem da se nećemo razočarati. :cao:

Pa ti si zlatan rudnik! :super:

Neka pita ko šta hoće, odgovoriće mu već neko ko zna. Shvatam da sad baš i nemaš vremena da ovde praviš "kuvar", samo ti radi, a kad imaš vremena, napiši nam neki recept koji se tebi dopada - verujem da se nećemo razočarati. :cao:

evo jedan od tih specijaliteta je pečena krv i jaje sa kiselim kupusom...to se uvek pravilo(a i danas) kada je svinjokolj,a bogami kada se kolje živina...u šerpu se ispusti krv kada se živini prereže grlo,a kod svinje naravno kada se zakolje onda se ta krv skuplja koja se izliva...u tu toplu krv ubaci se isčupkan stari hleb i razmućeno jaje,so,beli mleveni biber(što više to bolje) i ljuta aleva paprika,pa se to sve ulije u tiganj i ispeče...uglavnom to je doručak radnicima na svinjokolju,a posle za ručak,dok se meso ne isecka,naprave kobaja,ispeku čvarci,pa obari slanina sa belim lukom,e za to vreme se stavi paprikaš od unutrašnjih delova,doda se obavezno 3 lovorova lista,biber,soli,i to krčka nekoliko sati,dok se sav posao oko svinjokolja ne završi,pa se poseda za sto i jede paprikaš...eto i malo etnologije usput...:D

i naravno ne sme se zaboraviti dobra rakija,obavezno pre svinjokolja,uglavnom su klali već oko 5 ujutru,pa da se zagreju,pa čašica za doručak,i naravno i pre ručka...kažu zato je sve toliko začinjeno u mađarskoj kuhinji,jer su se zalivali rakijom,pa nisu osetili ukuse...hehehe....mada to je više fama...

'Ajde Zia napiši originalni mađarski pileći paprikaš ;)

evo vako...treba znati da je paprikaš jelo siromašnih...dok su bogataši jeli pečene batake i karabatake,dotle su sluge pravile paprikaš od ostataka....a sirotinja i inače da bi što bolje iskoristilo živinu iz dvorišta pravilo je paprikaš,jer je nahranilo 7-10-ro dece,koliko već koja porodica imala....
a recept ide vako:
2 glavice crnog luka se isprže na ulju da dobiju zlatno žutu boju(naravno luk treba jako sitno da se isecka),tada se dolije malo vode,dodaju začini(so,aleva paprika,biber ne ide u paprikaš),na to se baci meso(tojest unutrašnjice srce,džigerica itd.,pa krila,vrat,belo meso i leđa presečena na pola),to se promeša,onda se ubaci krompir,još jednom promeša i nalije sve vodom...treba da bude baš više vode,ne koliko za supu,ali da bude baš onako prekriveno vodom...to se krčka dok krompir i meso nije kuvano...tada da bude još kaloričnije naprave se knedle...jedno jaje razmutiš,posoliš,dodaš kašiku prezle i toliko brašna da dobiješ kompaktnu masu,koju onda u ključali paprikaš stavljaš kašikom...to će da upije višak te vode koja je bila nalivena,i kada su i knedle kuvane paprikaš je gotov

jaoo ljudi ja ne znam da li je ovo bas vojvodjansko jelo ali moja baka je bila iz backe i kuvala je fantastican pasulj (crni) ja tako patim za tim pasuljom a ne znam kako se sprema...ide cak i sargarepa u njega i paradajz sosa ja mislim.... ma svasta nesto ne znam bila sma mala kad je pravila...ako nisam omasila i ako ovo ovde pripada molila bih da mi neko kaze kako se sprema to...ja sma to zvala "vodjanski pasulj"...mozda gresim...

Cao svima,
sada sam procitala celu temu pa imam mali ododatak. Sufnudle se kod mene u kuci prave u dve varijante. Tj. same sufnudle po istom postupku kao sto ste vec pisali ali moze biti slatka ili slana varijanta. Slatka je sa secerom, a slana sa lovackim sniclama, pa sto neko rece moze "kasikom"...
A da li neko od vas pravi krokete? Prave se od istog testa kao i sufnudle (i knedle) ali testo se razvuce oklagijom i vade se krugovi, (ne bas rakijskom casoma ali ne ni nekom velikom) i onda se prze u u tiganju. Kod nas se jedu kao slane, obicno za dorucak ili veceru uz sunku, sir.....
To me podseti na pituljice. Ne znam da li je to vovjvodjansko?

e da i kako se pravi "nasuvo" ? ako nisam omasila

Imaš dva "nasuva": jedan je "nasuvo valjušaka", a drugi je " flekice s krompirom" ima to još imena.."grenadir marš", i slično. Pisalo je već negde, samo ako nije baš na ovoj temi...
Evo, ako ne možeš da nađeš: stvar je ista, smo je razlika da li koristiš testeninu, ili šufnudle - skuva se krompir, izgnječi, ali ne baš kao za pire, uprži se crni luk sečen na kockice, da bu de žut, može malo u rumen, ali nikako da pregori, prelije se preko krompira, doda aleve paprike, i sve izmeša sa onim testom. To je, uglavnom, to. Ostalo su varijante.:cao:

Poslednja izmena:
Imaš dva "nasuva": jedan je "nasuvo valjušaka", a drugi je " flekice s krompirom" ima to još imena.."grenadir marš", i slično. Pisalo je već negde, samo ako nije baš na ovoj temi...
Evo, ako ne možeš da nađeš: stvar je ista, smo je razlika da li koristiš testeninu, ili šufnudle - skuva se krompir, izgnječi, ali ne baš kao za pire, uprži se crni luk sečen na kockuce, da bu de žut, može malo u rumen, ali nikako da prgori, pralije se preko krompira, doda aleve paprike, i sve izmeša sa onim tstom. To je, uglavnom, to. Ostalo su varijante.:cao:

Taote, što je meni slatko kad pročitam ovo šufnudle, drugima smešno kad kažem ali samo dok se prisetim tog ukusa u ustima, istopim se sva a oni nek se smeju i dalje:lol:

Evo, ako ne možeš da nađeš: stvar je ista, smo je razlika da li koristiš testeninu, ili šufnudle - skuva se krompir, izgnječi, ali ne baš kao za pire, uprži se crni luk sečen na kockuce, da bu de žut, može malo u rumen, ali nikako da prgori, pralije se preko krompira, doda aleve paprike, i sve izmeša sa onim tstom. To je, uglavnom, to. Ostalo su varijante.:cao:

ne znam sta su sufnudle znam da je mesila neko testo pa cepkala toga se secam kako se pravi ali ostatka ne ...puno ti hvala to je to :cmok::super:

Taote, što je meni slatko kad pročitam ovo šufnudle, drugima smešno kad kažem ali samo dok se prisetim tog ukusa u ustima, istopim se sva a oni nek se smeju i dalje:lol:

Svašta je nama ostalo iz nemačkog jezika - samo što pojedine reči ni njihov rođeni Nemac ne bi prepoznao! :lol:

P.S. Kad odem u BG, čim zinem, valjaju se od smeha, kad čuju moj naglasak!:lol: Šta fali, nek' uživaju ljudi!:lol::cao:

Kao dete sam stalno bila svuda po Vojvodini, vodali me po rodbini pa sam svašta tamo čula i probala
od hrane... I pamtim te mirise, ponekad mi se čini da ukus osetim kroz neku drugu hranu..
U stvari me nešto muči nostalgija :lol:

"sve mi to govori da starim,
zaboravljam dosadne šifre"

Back