Војска Србије купује нове вишенаменске авионе

Koji bi avion Vojska Srbije trebalo da kupi

• Ukupno glasova
    38
  • Anketa je zatvorena .
Kakve koristi ima narod u Hrvatskoj sto ce oni poslati njihovog kosmonauta i svemir?

Takodje kompanija Mig je u dugovima i pitanje dokle ce opstati, posto su ispali sa indijskog tendera pitanje je. Stvar je u tome da takodje neka kompanija treba da uradi modernizaciju super galeba pa se gleda da to obavi kompanija od koje se kupuje novi avion. Pa upravo zbog toga najverovatnije ce to biti neka Evrposka kompanija.
Ja sam bas cekao da vidim sta ce Indijci odluciti da uzmu i nisam se iznenadio uopste kad su Ameri i Rusi ispali jer ipak od Evropljana mogu da dobiju i neko mesto u Airbusu.
A i ne znam u cemu su Rafal i Eurofighter tako losi pa da ih ne treba uzimati? :dontunderstand:

Znam,ali ako hocemo da razvijemo moramo uzeti strategiju Kineza.
uzeli trasfer tehnologija SU27 i naprvili svoje avione,sad su uzeli MIG1.44 i napravice svoj avion 5 generacije,a pre toga su sami pravili po licenci Su27.

Pa uz investiciju Rusa bi moglo.

Realno ako hocemo dobar avion mozemo uzeti polovne MIg29SMT da nam potrju,a onda lepo sa kinezima krenuti u razvijanje njihovog aviona 5 generacije,a dobili bi i trasfer tehnologije i sve sto nam je po zelji,a proizvodili bi kolio bi hteli

Drzava mora prvo da bude ekonomski sposobna da bi tako nesto bila u stanju, Kina je Kina yebi ga, imaju veci izvoz od Nemaca i velesila su, mogu da prave sta hoce i koliko hoce, Srbija prvo mora ojacati privredu, poceti da proizvodi i prodaje i u civilnom sektoru, a i onda je pitanje kad bi bilo realno moguce proizvoditi savremene borbene avione. SFRJ je to uspevala ali su avioni bili daleko od najboljih, ali ajde, u trenutku kad je trebala da pocne proizvodnja jednog takvog aviona poceo je rat, i ode sve u 3 lepe.

Nek oni nadju povoljnu opciju za kupovinu jednog od navedenih aviona i to ce vec biti uspeh, jer se i to zadnji put desilo u vreme SFRJ.

I meni se najprihvatljivijim cini Rafale, jer je i onaj Novi avion ciji je prototip trebao da poleti 1992 bio radjen po njemu, a imali smo vec tada i francuske rakete, pa se nadam da bi na konto toga mozda mogli i sami nesto vise da radimo oko tog aviona, u pogledu odrzavanja i usavrsavanja naoruzanja tog aviona.

@Markan90

Odakle ti informacija da su rusi ispli,nemoj me zasmejvati molim te,to sto ima na youtube to neznaci da je tacno,i dok necujem da je predsenik premijer ili ti ministar odbrane ili ti komandat vazduhoplovsta to rekao u to je ne verujem.
80.000.000 *126=10080000000+ rakete za ovoliko aviona bare 5 milijardi pa jos milijardu za pozadinu pa ti ispadne avioni 16 milijardi.,a indija je ponudila 11-13 milijardi za tih 126 aviona,tako da brate moj eurofajter otpada.
65.000.000*126=8190000000+ 5 milijardi +500mii$posto su vec imali francuske avione izadjeti 15 milijardi.
Ako mislis da su cene oruzije veliki imaj na umu da su australijanci za F18 sa svim arsenalom i maksimalnim brojem za 24 aviona platili 2.7 milijardi dolara ili ti negde oko 188 mili po komadu,a indici nece sigurno da uzmu neki mali arsenal kao mi.
F18 je daleko jeftiniji od tajfuna pa pogledaj koliko mu je ispala cena sa celokupnim arsenalom,a nece me cuditi da za eurofajter ispadene i 300mili$ jer su to sve americke rakete,a oni moraju da imaju neki procent od toga, rafael oko 200mili,jer koristi francuske rakete,65mili po komdu su prodati farancuzima,a za indiju sa novim radarom i motorom nece biti ispod 80mili,a i eurofajter dobija nov radar i motor pa mu jos to potize cenu na sigurno oko 120 mili$.
E to je to sto **** nase koke,a nije pevac.

Pa nista im nefali,ali postoji jedna izreka koju sam cuo na ruskom forumu,a glasi:
"Kad padne F22 u beloj kuci svi dobiju temeraturu i idu na bolovanje,a u EU kad padne Eurofajter idu na transplataciju mozga."
drugo rafael je STAR poceo je da se gradi pre naseg NA,a NA je poceo 86 godine.
eurofajter je skup,a zavisis od amera isto kao i kad kupis gripena,cena mu je tolika da je prestiogao i PAK FA i F35.
PAK FA= -100mili
F35 100+mili
trece ovo su avioni 4 generacije euro fajter je 4+ pogledaj cenu dok su MIG35 4++,a SU35 4+++ generacije,SU30MKI4++ generacije,Su30MKK4++ generacije SU30MKV 4++ generacije,MIG29M/M2 4++ generacije MIG29K 4++generacije e sad od prvog do poslednjeg su jeftiniji i bolji od ova tvoja dva,i nezvisis od amera ili ti NATO-a dali ce ti dati rakete da ocistis kosovo ili ne.

Poslednja izmena:
@Crveni Vampir
Uprvu si,ali smo na dnu i vise nemamo sta da izgubimo.
Ako si mogo da primetis iz kineske banke koja ce da finasira Belane lepo je receno mozemo vam dati kredite u janima ili tako slicno.
Ako procitas izmedju redova ovo je bio poziv da krenemo da sa kinezima radimo neki proekat,a da ce oni da ga finasiraju,a po meni najpametnije je da krenemo od aviona,jer je to najzahtevnija grana industrije jer ona ukljucuje sve sem poljoprivrede.
Masinska industrija,elektro industrija,hemiska industrija,sto znaci da bi nasu industriju podikli na visi nivo,a onda da pocnemo da radimo nesto drugo sami ili sa kinezima ili Rusima.

Rusija ponudila Hrvatskoj da pošalje u svemir njenog kosmonauta, ali samo pod uslovom da kupi eskadrilu ruskih borbenih lovaca tipa “mig-29m/m2”. Rusi u svemir šalju hrvatskog astronauta u okviru "vezanog aranžmana", uz prodaju svojih "migova" Hrvatskoj. ponedeljak,
24. maj 2010, 16:27 -> 20:53 Preko "miga-29" do zvezda Rusija ponudila Hrvatskoj da pošalje u svemir njenog kosmonauta, ali samo pod uslovom da kupi eskadrilu ruskih borbenih lovaca tipa “mig-29m/m2”.
http://gorila.hr/arhiva/2010/5/24
Izvoli pa se udaraj u glavu,a prvo moj savet ti je da se informises pa onda lupaj glavu u zid i molim te batali se Wiki.

Sto se tice cene cim budem nasao izbacicu.

Sto se tice liceci sto da ne sta im ugrozava 50 Mi17 ili Mi 28N godisnje,kad oni mogu da proizvedu na hiljade godisnje.
Su30 sam naveo kao primer posto Migonje 29 neces dobiti pa da si jos toliki jer to im je za sad jedini izvor prihoda remont starih,a sa MIgom 35 ce se to promeniti pa mozemo i traziti trsfer tehnologija za MIG29 samo ako je u interesu nasih politicara.

dali ti znas nekoga sem indije i kine ko je dobio mogucnost da proizvodi nesto rusko... ne znas. i oni su platili ko zna koliko.

a ovo a mi prozivodimo mig-29 ili mi-171 da ne govorim mi-28n... e jedva cekaju da nam daju transfer tehnologije jer cemo uzeti 24 aviona... bravo za tebe... bravo.

P.S. Indija nece u MMRCA uzeti ruski avion. vec ti je jedno 100 puta receno da f-16/mig-29/35 otpadaju sto su prevazidjene platforme stare oko 40 god. a za mig je jos dodato da je motor losiji od konkurencije.
mozes cak naci na ovom forumu jedan moj post gde sam stavio indijski izvor!!!

Poslednja izmena:
@Markan90

Odakle ti informacija da su rusi ispli,nemoj me zasmejvati molim te,to sto ima na youtube to neznaci da je tacno,i dok necujem da je predsenik premijer ili ti ministar odbrane ili ti komandat vazduhoplovsta to rekao u to je ne verujem.
80.000.000 *126=10080000000+ rakete za ovoliko aviona bare 5 milijardi pa jos milijardu za pozadinu pa ti ispadne avioni 16 milijardi.,a indija je ponudila 11-13 milijardi za tih 126 aviona,tako da brate moj eurofajter otpada.
65.000.000*126=8190000000+ 5 milijardi +500mii$posto su vec imali francuske avione izadjeti 15 milijardi.
Ako mislis da su cene oruzije veliki imaj na umu da su australijanci za F18 sa svim arsenalom i maksimalnim brojem za 24 aviona platili 2.7 milijardi dolara ili ti negde oko 188 mili po komadu,a indici nece sigurno da uzmu neki mali arsenal kao mi.
F18 je daleko jeftiniji od tajfuna pa pogledaj koliko mu je ispala cena sa celokupnim arsenalom,a nece me cuditi da za eurofajter ispadene i 300mili$ jer su to sve americke rakete,a oni moraju da imaju neki procent od toga, rafael oko 200mili,jer koristi francuske rakete,65mili po komdu su prodati farancuzima,a za indiju sa novim radarom i motorom nece biti ispod 80mili,a i eurofajter dobija nov radar i motor pa mu jos to potize cenu na sigurno oko 120 mili$.
E to je to sto **** nase koke,a nije pevac.

Pa nista im nefali,ali postoji jedna izreka koju sam cuo na ruskom forumu,a glasi:
"Kad padne F22 u beloj kuci svi dobiju temeraturu i idu na bolovanje,a u EU kad padne Eurofajter idu na transplataciju mozga."
drugo rafael je STAR poceo je da se gradi pre naseg NA,a NA je poceo 86 godine.
eurofajter je skup,a zavisis od amera isto kao i kad kupis gripena,cena mu je tolika da je prestiogao i PAK FA i F35.
PAK FA= -100mili
F35 100+mili
trece ovo su avioni 4 generacije euro fajter je 4+ pogledaj cenu dok su MIG35 4++,a SU35 4+++ generacije,SU30MKI4++ generacije,Su30MKK4++ generacije SU30MKV 4++ generacije,MIG29M/M2 4++ generacije MIG29K 4++generacije e sad od prvog do poslednjeg su jeftiniji i bolji od ova tvoja dva,i nezvisis od amera ili ti NATO-a dali ce ti dati rakete da ocistis kosovo ili ne.

Koga boli qrc sta neki rus pise na forumu.
Kao drugo rafal nije 4. generacija nego 4.5 i odakle ti to ako uzmemo eurofighter da cemo zavisiti od amera?

Eurofajter koristi americke rakete,americki radar,a ako ne i americke motore,bilo koji avion da kupis sem reskih moras imati papir odobrenje od SAD-a.
Dobro i rafael je 4+ generacije zaboravio sam,ali opet su dosta losiji od konkurenata sa ruske strane,i nije 4.5 generacije nego 4.25 isto kao i nas NA da je bio izgradjen.
Nisam reko proizvodnju MIG29 nego remont,a valjda znas razliku.

Mozes trazi tresfer tehnologije ako si sprem da platis.

Dobro mozda ne koriste,ali bi pre kupio F16 sa proizvodnjom najpotrbnih delova i rakete nego kupiju masinu koju kad protivnik obori dobiem upalu mozga.
Pogledaj cenu Meteor u odnosu na AIM120,a o ruskim da ne govorim,ova zemlja nema para da kupuje meteore u nekoj velikoj kolicini odnosno 14*12 koliko maksimalno za svaki avion,pa cak nemaj na za AIM120.
Cena Metero je 3/4, AIM120 je 1/2 nam neophodne protiv radarske rakete koju jedino hoce rusi da nam isporuce.
Npr. Ako bi uzeli Su35bm I S300 i statelit ili ti radare velikog dometa AVAKSE bi unistili daleko van nase zemljei nebi bili u stanju da otkriju de su sistemi PVO-a,jer ovo je jedini avion koj koristi rakete dugog dometa na svetu,a proizvodi se.
Mig31je poce modernizaciju na standard MIg31Bm,ali se ne proizvodi vise,zatim PAK FA je prototip.
Nijedan Zapadni avion ne nosi ove rakete jer ih nemaju.

Kako im netrebaju kad bi u slucaju ruske ofanzive ruski avaksi unistili npr engleski radare dok bi ovi morali da pridju na 120km ili koliki je vec domet AIM120,a to je vec zona gde deluju lovci koji cine predhodnicu formacije gde su avaksi i lovci ,a u obrnutom slucaju da Britanija napadne Rusiju njihovi avaksi bi bili maciji kasalj za MIG31 kad ovaj opali raketu sa 400km + Avaks je na ruskom radaru cim je poleteo.

Ne da nemju nego ljudi neznaju da je naprave.
Pa videce mo ove nove za PAK FA.

AIM54 je stara raketa neprecizna i veoma laka za izbegavanje,a domet joj je 300km,a ruske verzije su njeno vreme imale domet 400km.
U SAD-u je postojao a mozda i postiji proekat koji kasni vec dve tri godine.

pa ko kaze da bi je presreo u zavrsnoj fazi,postavis S300V na samoj granici i 300km delje obores je u fazi letenja.
posledanja faza je kada se glava ospusti od rakete,a to se radi oko 10km od cilja.

Našao sam i cene većine aviona.Informacije su sa engleske vikipedija i 95% su tačne.

F-16 - 14,6mil.$-26,9mil.$ zavisno od varijante
F-18 - 29mil.$-57mil.$ zavisno od varijante
Su-27 - 30mil.$
Su-30 - 35mil.$
Su-35 - 45mil.$-65mil.$ zavisno od varijante
Mig-29 - 30mil.$
Rafale - 82mil.$-90mil.$ zavisno od varijante
Gripen - 40mil.$-61.mil$ zavisno od varijante
Eurofighter - 80mil.$

Back