Војни архив ?

• Začetnik teme Začetnik teme KraNp
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

KraNp

Veoma poznat
Poruka
10.787
Молим модератора да остави тему пар сати па нека брише. Радим породично стабло и у току истраживања сам сазнао да је мој прадеда имао двојицу браће и две сестре. Прадеда је рођен 1882. Имао је једног брата који је умро у 19. години живота и подигао је споменик брату са својим другим братом Вуком. Ја претпостављам да је тај Вук био две, три године млађи од њега и да је био војни обвезник у балканским и првом св. рату. Обзиром да постоји гроб чукун бабе и деде и пра бабе и деде и тог што је умро у 19. години а нема гроба том Вуку, верујем да га је негде покосила смрт као војника у рату. Оно што ме занима, зна ли неко да ли постоје у војно историјском музеју спискови војника за срез Ужички, општину Скржути ( Село ) који су мобилисани и који су погинули. Такође ме занима да ли су их приликом регрутације у војску сликали за војну књижицу, премда чисто сумњам у то. Ето....то сам хтео да питам.

Молим модератора да остави тему пар сати па нека брише. Радим породично стабло и у току истраживања сам сазнао да је мој прадеда имао двојицу браће и две сестре. Прадеда је рођен 1882. Имао је једног брата који је умро у 19. години живота и подигао је споменик брату са својим другим братом Вуком. Ја претпостављам да је тај Вук био две, три године млађи од њега и да је био војни обвезник у балканским и првом св. рату. Обзиром да постоји гроб чукун бабе и деде и пра бабе и деде и тог што је умро у 19. години а нема гроба том Вуку, верујем да га је негде покосила смрт као војника у рату. Оно што ме занима, зна ли неко да ли постоје у војно историјском музеју спискови војника за срез Ужички, општину Скржути ( Село ) који су мобилисани и који су погинули. Такође ме занима да ли су их приликом регрутације у војску сликали за војну књижицу, премда чисто сумњам у то. Ето....то сам хтео да питам.
MZ SKRŽUTI: 031/ 809-002
МЗ Скржути

Слободан Миловановић телефон: +381 (0) 64 85 80 537

Најпре позови Месну заједницу (у прилогу) и Председника МЗ, распитај се постоји Матична књига рођених и умрлих у самом с. Скржути или је пренесена у Ужице. Ако је у Ужицу распитај се где је (у Општини Ужице или у Историјском архиву Ужице). И свуда питај ,,ГДЕ ДАЉЕ''.

Добро дошли те је правилно упутио.

Обзиром да постоји гроб чукун бабе и деде и пра бабе и деде и тог што је умро у 19. години а нема гроба том Вуку, верујем да га је негде покосила смрт као војника у рату. Оно што ме занима, зна ли неко да ли постоје у војно историјском музеју спискови војника за срез Ужички, општину Скржути ( Село ) који су мобилисани и који су погинули.

То што нема гроба, не значи да није ту сахрањен, а разлози могу бити разни (не подизање трајнијег гробног обележја, одсељавање особе, сахрањивање у неком другом месту, из било ког разлога). Уколико је пак погинуо у неком од ратова 1912-1918, све шансе за проналазак његовог имена у списковима војних жртава налазе се у недавно објављеном попису жртава ратова 1912-1918, који је услед мноштва несрећа које су пратиле српску државу и војску 1914-1918, често мањкав за нека имена. Свеједно, увек вреди проверити, а списак је организован по презименима сложеним азбучним редом. Ако ти затреба инфо, могу ти погледати.

Такође ме занима да ли су их приликом регрутације у војску сликали за војну књижицу, премда чисто сумњам у то. Ето....то сам хтео да питам.

Ово је добро питање. Имао сам прилике прегледати картоне официра и подофицира с краја 19. века. Тада ни они нису сви имали фотографије у картонима. Од почетка двадесетог века је то изгледа било обавезно. Било шта у вези с регрутима, можда би могао знати неко од војних стручњака с форума, ваљда имамо такве овде? :D

Већ извесно време проводим у историјском архиву и сазнао сам пар занимљивих ствари које сежу до 1849. Ако шта ископаш везано за име Вук Јанковић и село Скржути код Ужица, шаљи.

Нема ниједног Вука Јанковића у објављеном попису.

Помиње се само Јанковић (Вука) Вуксан, то је овај последњи у прилогу.

image-2020-11-23-201602.png

Screen-Shot-11-23-20-at-08-15-PM.png

Ништа....кад видим у књиги рођених за село Скржути када је рођен онда могу дати неку процену о вероватноћи погибије у рату. Да га је покосио тифус, био би ту у гробљу. Пре неки дан сам испревртао све споменике које сам нашао у трави и нема његовог имена. Налазио сам чак и из 1850. мале камене крстове.

Нема ниједног Вука Јанковића у објављеном попису.

Помиње се само Јанковић (Вука) Вуксан, то је овај последњи у прилогу.
Je l' to ono nešto što se prodavalo samo par dana kao papirna verzija a odonda ima samo CD? Moj laptop i nema CD čitač, tako da mi je to beskorisno.

Ima li papirbe knjige još uvek negde da se kupi? Postoji li bar u bibliotekama (tražio bih na COBISSu kad bih znao kako se zove)?

Mene zanima par ljudi, ali ne znam gde da nađem.

Je l' to ono nešto što se prodavalo samo par dana kao papirna verzija a odonda ima samo CD? Moj laptop i nema CD čitač, tako da mi je to beskorisno.

Ima li papirbe knjige još uvek negde da se kupi? Postoji li bar u bibliotekama (tražio bih na COBISSu kad bih znao kako se zove)?

Mene zanima par ljudi, ali ne znam gde da nađem.

Тако је. Ово је с CD-а.

Вероватно да има.

Књиге су заведене у Кобисовом каталогу, али нисам проверавао које библиотеке их имају.

Ако ти запне, јави овде или на ПП, па ћу ти погледати.

Back