Vojne penzije i stanovi za vojne penzionere

Hvala dejangster, naravno da sam zahvalan na svim dobronamernim komentarima a gospodin Alter ego se ponasa kao advokat i sve cini i pise kao da navija za suprotnu stranu. I njemu se zahvaljujem ali ga molim da me vise ne savetuje.

- - - - - - - - - -

Kolega kada ste tacno podneli prvu tuzbu i kakva je sadrzina te prvostepene presude odnosno za koji vremenski period ste naplatili dug a za koji vam je period tuzba zastarela?

Hvala na interesovanju za moj slucaj.Tuzba je podneta krajem 2012.godine. Jos mi advokat nije prosledio prvostepenu presudu. Jedino sto znam da je obracun radjen bez 2008. i 2009.godine, na bazi 6.57% i samo do datuma koji je uradio vestak a to je negde pre dve godine od prilike. Naravno da je advokat sve velikodusno prihvatio i napravio sporazum sa sudom bez ikakvih konsultacija sa mnom. Mislim da je isao na parolu daj sta das a on i bez procenta ima dosta da naplati od drzave ako je dobio spor a ovako ga je svakako dobio ali ne gledajuci moje interese. Necu prihvatiti prvostepenu presudu pod cenu da nikada nista ne dobijem jer je ponizavajuca. Jos jednom hvala kolega.

Poslednja izmena:
Kolega morate da shvatite da je vrednost boda 9,02 dinara na koju treba primeniti uskladjivanje vojnih penzija za 11,06 odsto i to je na kraju Vlada i potvrdila donosenjem Zakljucka. Prema tome vas advokat je u pravu. Sa otkazivanjem punomocja bicete na gubitku jer vas otkazivanje punomocja automatski ne oslobadja obaveza prema advokatu koji ste sacinili prilikom sastavljanja ugovora. Uostalom procitajte dobro vas ugovor sa advokatom.

Pa da li advokat moze da napravi sporazum sa sudom da mi isplate npr. 50.000 a ja moram da prihvatim iako je advokat lose uradio posao a ako otkazem punomocje moracu da platim troskove tom istom advokatu koji nije uradio svoj posao? Sta mislite?

za kolegu mikicasikica,
sta mislite o ovome... recimo da advokatska kancelarija primi 6 hiljada predmeta TUZBA ZA 11,06% PROTIV RF PIO... i sve su shablonske tuzbe kao sto su shablonske zalbe RF PIO advokata... pa i same sudske presude APELACIONOG SUDA su shablonske... kolega jasno vam je da taj advokat samo sledi shablon i da vodi racuna o tome da mozda manje para naplati vama i sebi ali DRASTICNO POVECA OBRT NOVCA jer vise klijenata odradi i vise tuzbi dotera do presude i odatle moze da kupi stan i kcerki, zameni auto i tako dalje...

misljenje kolege alter ega treba postovati iako se mozda ne slazete s njim... taj advokat kome ste dali punomocje je izlazio na nekoliko rocista i pisao i tuzbu i podnosio mozda podneske pa je mozda i taksu za tuzbu platio umesto vas i naravno da ima sva prava da mu se plati za njegovo angazovanje i refundiraju troskovi... sad ce neko reci kakvi troskovi kada RF PIO sve to treba da poplaca posto ce da izgubi postupak na sudu... koliko ce kome... sve to zavisi od sadrzaja vaseg ugovora sa advokatom... OBAVESTENJE RF PIO ja naprimer dozivljavam kao sjajan primer cezarove politike - Zavadi pa vladaj - odnosno kao pokusaj da se napravi razdor izmedju tuzitelja i njihovih zastupnika, gde ce se tuzitelji kratkovido odluciti za vrapca u ruci umesto goluba na grani... to kada uradi desetak hiljada penzionera moze da kreira jednu nakaradnu PRAVNU PRAKSU a i to je izvor prava

Pa da li advokat moze da napravi sporazum sa sudom da mi isplate npr. 50.000 a ja moram da prihvatim iako je advokat lose uradio posao a ako otkazem punomocje moracu da platim troskove tom istom advokatu koji nije uradio svoj posao? Sta mislite?

Ти си 2012 тужио за 2012, 2011, 2010. годину (претходне нису могле због застарелости, овај потез Владе и ПИО фонда може да се тумачи као признање 2008. и 2009. Пошто си тужио за 2012, 2011, 2010. ти сад можеш да поднесеш нову тужбу за 2013, 2014, 2015. годину, јер тада ниси могао унапред. Ти би сад, кад је све окончано да мењаш тужбени захтев?????

Поднеси нову тужбу за преостале године. Тј. 2013, 2014. 2015. и уз признање дуга и за 2008, 2009.

Hvala na savetima i preporukama. Probacu sutra da stupim u kontakt sa advokatom da vidimo neko resenje.
Sad me najvise zanima DA LI CU, AKO NE OSPORIM PTVOSTEPENU PRESUDU
IMATI PRAVO NA 2009 i 2008.god.. Po meni, samim prihvatanjem ove presude ja sam se verovatno automatski odrekao potrazivanja za ove dve godine, ili....?
Pravo je slozeno a posebno u ovoj drzavi pa bi mi svaki dobronameran i konstruktivan savet dobro dosao.

Рок застарелости потраживања у оваквим случајевима је 3 године.

Ако суд овај потез Владе и Фонда протумачи као "признање дуга" онда је то радња дужника којом је признао дуг, дакле, од тренутка признања дуга поново теку 3 године у којима можеш да тражиш испуњење дуга судским путем.

Ти прихватањем ове пресуде прихваташ оно што у њој пише. У њој пише вероватно да ти је Фонд дужан период 2010, 2011, 2012. друго не пише. Не пише да ти је дужан 2008, 2009, 2013, 2014, 2015. Да ли је дужан и остале године, то ће бити утврђено у наредном поступку по тужби.

Ти си тужио само за 2010. 2011. 2012. За остало ниси тужио, па није ни расправљано. Како није ништа расправљано, нису донети никакве одлуке.

Укратко, ви сте овај део посла завршили, и нема разлога да се жалиш на првостепену пресуду и три године парничења и тиме да ствар вратиш на почетак. Старом тужбом ис добио те три године, а новом тужбом ћеш да тражиш остале године.

za kolegu mikicasikica,
pa kolega ovo kako je krenulo ide u pravcu da ti dostavim br. tekuceg racuna za naknadu za pravno savetovanje... shalim se naravno... alter ego je dao model sta ce da bude u novoj tuzbi posto je u RF PIO OBAVESTENJEM u novembru prekinuo zastaru.... ja pretpostavljam da si u onom iz 2012 TUZBENOM ZAHTEVU trazio razliku po 11,06% na bod 9,400 i za godine 2008 i 2009 pa su ti to skratili zbog zastare preko 3 godine... medjutim bolje da ti nahvatas tog svog advokata sa kopijom tog OBAVESTENJA i kazes mu salji DOPIS - VANREDNI PRAVNI LEK zbog novih okolnosti i tako preinacis sadasnju presudu da obuhvati i od 2008 do 2012 pa kad dobijes novac sve sa dobrom zateznom kamatom, onda sa od SVOJIH PARA finansiras narednu tuzbu koja obuhvata 2013-2015 a tu ti cak ni advokat nece trebati jer vec sad imas sve potrebne inpute za tuzbu i sam se zastupas... to ce se priznati na sudu samo ce da se lome koplja oko procenata da li daju 11,06% sto je "po pravdi i Ustavno i nediskriminatorski" ili ce se sudije OSNOVNIH, APELACIONIH, V.KASACIONOG i sve zajedno sa kolegom Acom950 opet odluciti da vojne penzionere diskriminisu sa 4,21% dajuci im samo razliku do 11,06%
da podsetim sta je cilj ovog tvog DOPISA... prvo ... da dobijes 2008 i 2009 sa sve dobrom zateznom kamatom, za kratko vreme, u okviru sadasnje A NE NOVOG SUDJENJA I presude... drugo... da se u roku od 15 dana NE ZALI ADVOKAT RF PIO jer ga je njegova klijentkinja DIREKTORKA gospodja Kalinovic ODLUKOM sabotirala i oduzela pravo da trazi zastaru... ako se ADV RF PIO zali e onda .... zalim slucaj ... to ode na APELACIONI...

Poslednja izmena:
Hvala dejangster, naravno da sam zahvalan na svim dobronamernim komentarima a gospodin Alter ego se ponasa kao advokat i sve cini i pise kao da navija za suprotnu stranu. I njemu se zahvaljujem ali ga molim da me vise ne savetuje.

- - - - - - - - - -

Hvala na interesovanju za moj slucaj.Tuzba je podneta krajem 2012.godine. Jos mi advokat nije prosledio prvostepenu presudu. Jedino sto znam da je obracun radjen bez 2008. i 2009.godine, na bazi 6.57% i samo do datuma koji je uradio vestak a to je negde pre dve godine od prilike. Naravno da je advokat sve velikodusno prihvatio i napravio sporazum sa sudom bez ikakvih konsultacija sa mnom. Mislim da je isao na parolu daj sta das a on i bez procenta ima dosta da naplati od drzave ako je dobio spor a ovako ga je svakako dobio ali ne gledajuci moje interese. Necu prihvatiti prvostepenu presudu pod cenu da nikada nista ne dobijem jer je ponizavajuca. Jos jednom hvala kolega.
Na osnovu vaseg komentara da se zakljuciti da je vasa prva tuzba za naknadu stete podneta za vremenski period od 01.01.2008 godine do 31.12.2012 godine. Ustavni sud je jos krajem prosle godine na svom sajtu objavio sadrzinu resenja o odbacivanju ustavne zalbe u kome je izneo stav da proces zastarevanja potrazivanja u ovom slucaju pocinje da tece od 19.02.2008 godine kada je resenje direktora RF PIO o uskladjivanju civilnih penzija za 11,06 odsto objavljeno u Sluzbenom glasniku Republike Srbije sto u vasem slucaju znaci da su vasa potrazivanja zastarela za period od januara 2008 godine do novembra 2009 godine. Potrebno je da preko vaseg advokata dodjete do uvida u tu vasu prvostepenu presudu i na taj nacin ustanovite da li vam je tuzba za period od januara 2008 godine do novembra 2009 godine ODBIJENA zbog zastarelosti ili je vas advokat ranije svojim podneskom PREINACIO tuzbeni zahtev i za sada odustao od potrazivanja za period od januara 2008 godine do novembra 2009 godine. Ova druga opcija bi bila daleko povoljnija po vas iz prostog razloga jer je Vlada sada donosenjem Zakljucka o uskladjivanju vojnih penzija priznala dug u celosti i vas advokat sada moze bez problema da podnese drugu tuzbu za period od 01.01.2008 godine do 30.11.2009 godine i period od 01.01.2013 godine do 31.10.2015 godine. Medjutim ako vam je tuzba u provostepenoj presudi za period januara 2008 godine do novembra 2009 godine ODBIJENA zbog zastarelosti onda se u tom slucaju vasa situacija pravno komplikuje jer u slucaju podnosenja zalbe na to zastarevanje neposredno visi sud nece uzimati u obzir ovaj Zakljucak Vlade jer u momentu donosenja prvostepene presude Zakljucak Vlade nije bio donet. Dakle u tom slucaju vas advokat ce morati da trazi ponavljanje postupka po prvoj tuzbi ali tek nakon sto ista bude pravnosnazna. U svakom slucaju morate biti strpljivi i budite sigurni da cete ceo dug sa zateznim kamatama naplatiti bez zastarevanja. Sto se tice vrednosti boda tu je prica zavrsena i vas advokat je u pravu. Vrednost boda je 9,02 dinara. Tu vrednost ce potvrditi i Ustavni sud. Zivi bili pa videli.

Poslednja izmena:
Nisi dao predlog za one koji su tužili.
Ja mislim: te pare nisam imao, porodicu sam upoznao gde se nalazi advokat i gde su dokumenta, zlu netrebalo.
Živeli smo bez tih para i do sada. Kad tad će se ovo isplatiti po zakonu, jer su priznali da se duguje.
Dobit je samo u tome, ako su sudije poštene, da se u prvom stepenu sve rešava.

ko bi rekao da Aca950 zna ste ce Ustavni Sud da presudi... osim sto sam zadivljen, pitam se da li mu je promaklo da su brojne presude APELACIONIH i UPRAVNIH sudova na 9,020 poobarane USTAVNIM ZALBAMA zbog diskriminacije vojnih penzionera(KVP) a i zbog neznanjanja kako sudija tako i KVP... na to treba dodati i prirodnu potrebu i zelju da se sacuva fotelja kod sudija OSNOVNIH sudova kao i da se napreduje a gde drugde nego u VISI APELACIONI sud i kao kruna karijere V.KASACIONI... dakle Aco950 ne slazem se da je mikicin advokat u pravu kada prihvata 9,020 umesto 9,400 iz dva razloga... licni koje donekle razumem... otaljao je posao uzece neke pare i mikica i advokat i bavi se dalje svojim ostalim strankama ali...razlog pod dva... je zabrinjavajuci... ne ume da adekvatno i kvalitetno obrazlozi zasto je jedino ispravno puno povecanje od 11,06% na 9,400 a ne 9,020...

Дужник је у суштини признао дуг и то за цео период од 01.01.2008. године. Постоји основа да се у парници потражује износ за све године од 2008 – 2015, односно и за 2008 и 2009 годину. Ово питање мора се покренути у року од 60 дана од дана добијања обавештења од РФ ПИО.

http://www.appvs.rs/16-vesti/410-z-b-l-sh-s-inf-r-is-nj-dv

ko bi rekao da Aca950 zna ste ce Ustavni Sud da presudi... osim sto sam zadivljen, pitam se da li mu je promaklo da su brojne presude APELACIONIH i UPRAVNIH sudova na 9,020 poobarane USTAVNIM ZALBAMA zbog diskriminacije vojnih penzionera(KVP) a i zbog neznanjanja kako sudija tako i KVP... na to treba dodati i prirodnu potrebu i zelju da se sacuva fotelja kod sudija OSNOVNIH sudova kao i da se napreduje a gde drugde nego u VISI APELACIONI sud i kao kruna karijere V.KASACIONI... dakle Aco950 ne slazem se da je mikicin advokat u pravu kada prihvata 9,020 umesto 9,400 iz dva razloga... licni koje donekle razumem... otaljao je posao uzece neke pare i mikica i advokat i bavi se dalje svojim ostalim strankama ali...razlog pod dva... je zabrinjavajuci... ne ume da adekvatno i kvalitetno obrazlozi zasto je jedino ispravno puno povecanje od 11,06% na 9,400 a ne 9,020...
Ne postoji ni jedna Odluka Ustavnog suda kojom se priznaje vrednost boda 9,40 tj do ovoga momenta Ustavni sud nije ponistio niti jednu pravosnaznu presudu u parnicnom postupku kojom je priznato pravo na uskladjivanje vojnih penzija za 11,06 odsto na bod 9,02, odnosno po formuli 9,40 x 6,57 odsto. Prema tome vezano za vrednost boda vas komentar nije istinit.

za kolegu acu950, ispravka jer sam i ja poceo da "projektujem", dakle brojne presude APELACIONIH i UPRAVNIH sudova su pale zbog uskracivanja prava na pravicno sudjenje a ne zbog 9,020 tacnije USTAVNI sud se usaglasio sa USTAVOM i pravdom da treba spreciti diskriminaciju i dati i KVP pravo na 11,06%...
ono sto je sledece je da se utvrdi na USTAVNOM sudu koji stepen diskriminacije u nasoj zemlji je prhvatljiv nad KVP, da li je to pod a) 0% ili b) 4,21% ...
primecujem da se za opciju pod b) i dalje zalazu na primer neke sudije, kolega aca950 pa VLADA svojim ZAKLJUCKOM a naravno i RF PIO svojom ODLUKOM

i ako je tako ziv nam bio i samo neka aca950 radi u rf pio i za pio i penziju tamo zaradio... e kad stigne do penzije mozda se seti i proradi mu savest, za sta se zalagao i sto je bio na pogresnoj strani... pitam se ovi ljudi iz f.sovo sto su ih "razvlastili" pa su neki otisli u penziju, a inace su bili vojna lica, da li su kad su postali civilni penzioneri poceli da traze uskladjivanje 11,06% naravno na jedino pravilan bod 9,400 posto su KVP to uvecanje od 4,21% stekli jos u septembru 2007 sto je manje od 5% a dignuta budzetska rampa zvana 5% znaci zakon ih je sprecio da odmah to i dobiju nego tek od 01.01.2008. posle je u januaru 2008 rf pio proglasio 11,06% za sve "civilne" a KVP zaboravio... ovo samo radi podsecanja sta prvo dodje posle vrednosti boda 9,020...

ovi u rf pio kao da ocekuju da su KVP nepismeni pa kao takvima treba ima dati samo 50% penzije... pokusali su da sprovedu diskriminaciju ali im nije uspelo, 2012te je ta diskriminacija otkrivena a vise se i ne secam kako je to uopste dospelo do kontrole penzija KVP od strane drzavne revizorske institucije posto su oni dosli, izmedju ostalog da pregledaju iz kojih se to izvora dele ucesca za stambene kredite radnicima u rf pio.... o rasipanju ne treba nista reci sem sto steta da je direktorka tada odmah obustavila malu javnu nabavku 4000 boca viskija jer se blizio kraj godine a valjalo je proslaviti i tu uspesnu godinu... pa niej valjda banket bio uz zeleni chaj ?

gledao sam i neke obracune plata oficira koji su podnosili za penziju krajem 2007 i znaci od 2008 postali penzioneri... bez obzira sto Aca950 smatra da je to sve reseno glatko, bez pompe, vansudski "u hodu" ta prica o diskriminaciji nas se i te kako tice i to je trebao neko detaljno da prouci i objavi kako mu je reseno u rf pio... naime ti KVP su penzionisani sa bodom 9,02 A IMAJU PLATNE LISTE CRNO NA BELO DA SU PRIMALI PLATE PO 9,400 jer su kao aktvna vojna lica jos u 2007 dobili 9,400, medjutim ko je tada bio v.penzioner morao je tu povisicu od 4,21% odnosno bod 9,400 da ceka od 01.01.2008....

detaljnije se moze procitati na sajtu

http://www.appvs.rs/forum-appvs/prag-dobrodoslice/72-izvestaji-dri-o-reviziji-u-rf-pio-i-fondu-sovo

....odredbu člana 191. Zakona o VS koji je doveo naše kolege, koji su otišli u penziji od 01.01.2008. do 31.12.2011. godine (do prelaska u okvire RF PIO), da su im obračunavanje visine iznosa penzija vršili tako što su utvrdjeni RADNI STAŽ množili sa 0,4% koeficijenta, bez uračunavanja predvidjenih dodataka na koje ukazuje revizija, što je i doprinelo da penzija iznosi manja nego što treba.
Vojnim penzionerima, koji su otišli u penziju do 31.12.2007. godine, obračunavanje visine iznosa penzije vršili su na osnovu PENZIJSKOG STAŽA množeći svaku započetu godinu sa 0,5%, dok se u isto vreme civilnim penzionerima (čl.67. i 68. Z o PIO),obračunavanje vršilo množenjem svake započete godine PENZIJSKOG STAŽA sa 1%.

Ama da je prave države i inspekcije, trebalo bi njima udariti dobru kontrolu u svim sektorima i da se vidi ko tu i šta radi i ko sedi po tim upravnim odborima i zašto uopšte postoji upravni odbor RFPIO?! Pa nisu oni neka privatna kompanija pa da imaju takav organ upravljanja, a pogotovo tu nije mesto generalima da sede bilo policijskim, bilo vojnim. Zabole njih uvo za običan narod.
Onog Šutanovca isto tako uhapsiti, oduzeti mu poslanički imunitet i svu imovinu koju ne može da opravda platom koju je imao dok je bio ministar. Svi znamo da je on kriv za ovo zakidanje penzija, a zatim i svi u lancu koji su bili sa njim i u SOVO i u RFPIO. O onoj sramoti od direktorke Dragane Kalinović neću ni da pričam. Nju je odavno trebalo u zatvor. Nego vlast je ova čudna ili su svi povezani, pa se čuvaju međusobno.

Back