Vojne penzije i stanovi za vojne penzionere

Vansudsko poravnanje podrazumeva dogovor dve strane.
U našem slučaju PIO nudi njemu najprihvatljivije rešenje, a to je samo razlika.
Ako je stranka, u našem slučaju KVP, podnela tužbu, gubi obračunatu kamatu, sudske troškove, angažovanje advokata, izvršeno veštačenje i takse na tužbe.
Dakle, neradi se o razlici od nekoliko hiljada, nego od nekoliko stotina hiljada za lica koja su u procesu od 2008. godine.

podneo sam zalbu filijali PIO u Zajecaru na novo resenje o penziji, u kom roku moraju da mi odgoovre na zalbu

Žalba je upućena drugostepenom organu, dakle dva meseca.Verovatno neće odgovoriti već ponuditi vansudko poravnjenje, a Vaše je pravo, kao i pravo svakog da ga prihvatite ili podnesete tužbu, odnosno pravo svakog je da samostalno procenjuje sopstveno ponašanje, ali ako je potrebno i snosi posledice svog ponašanja, u ovom slučaju činjenja ili nečinjenja.

A što se tiče zastarelosti, donošenjem novog rešenja, a posle i predloga za vansudsko poravnjanje, pio je priznao dug i prekinuo uastarelost, tako da ona teče od donošenja novog rešenja

Poslednja izmena:
U vansudskom poravnanju, obe strane treba da daju doprinos ka mirnom rešavanju problema. Fond PIO nudi samo razliku u penziji, dok izbegava da nadoknadi štetu nastalu od 2008-me godine, računa zaostatke samo tri godine unazad i ne obračunava kamatu koja je nešto viša od duga.
Na ličnoj je odluci svakog korisnika vojne penzije, da li će oprostiti dug i kamatu, ili će sačekati da se donesu sudske presude.

Žalba je upućena drugostepenom organu, dakle dva meseca.Verovatno neće odgovoriti već ponuditi vansudko poravnjenje, a Vaše je pravo, kao i pravo svakog da ga prihvatite ili podnesete tužbu, odnosno pravo svakog je da samostalno procenjuje sopstveno ponašanje, ali ako je potrebno i snosi posledice svog ponašanja, u ovom slučaju činjenja ili nečinjenja.

A što se tiče zastarelosti, donošenjem novog rešenja, a posle i predloga za vansudsko poravnjanje, pio je priznao dug i prekinuo uastarelost, tako da ona teče od donošenja novog rešenja
Kolega Bojca 72 sto se tice zastarelosti potrazivanja delimicno ste u pravu. Na osnovu clana 376 Zakona o obligacionim odnosima zastarevanje nastupa protekom tri godine od dana saznanja za stetu a po stavu Ustavnog suda kao dan saznanja za stetu se uzima datum urucenja novog izmenjenog resenja o novoj visini penzije u kome se jasno vidi obim i visina stete jer je svaki vojni penzioner moze izracunati. Medjutim u stavu 2 istog clana je jasno navedeno da zastarevanje u svakom slucaju nastupa protekom pet godina od nastanka stete. Ovo prakticno znaci da ako bi ste danas podneli tuzbu sudu sva vasa potrazivanja pre aprila 2010 godine bi bila zastarela u slucaju da se RF PIO u sudskom postupku pozove na zastarelost sto ce se sigurno dogoditi. Medjutim oni KVP koji su recimo penzionisani 2011 godine su u povoljnom polozaju i oni bi mogli putem suda da naplate ceo dug sa zateznom kamatom i sudskim troskovima jer nije proteklo pet godina od nastanka stete. Onim KVP koji su penzionisani 2008 godine se vise isplati da sa RF PIO sklope sporazum o vansudskom poravnanju i naplate ceo dug bez zatezne kamate nego da podnesu tuzbu sudu iz razloga jer bi se u slucaju tuzbe RF PIO pozvao na zastarelost i sva njihova potrazivanja za 2008, 2009 i dela za 2010 godinu bi bila zastarela tako da bi dobili manji novcani iznos nego onaj koji bi dobili vansudskim poravnanjem. Dakle svaki slucaj je jedinka za sebe. Samim pozivanjem na vansudsko poravnanje se ne prekida zastarelost jer RF PIO priznaje ceo dug iskljucivo bez isplate zatezne kamate i onaj KVP koji to prihvati potpisuje sporazum i tek tada RF PIO priznaje dug i dolazi do prekida zastarevanja i ukoliko bi recimo RF PIO prekrsio sporazum o vansudskom poravnanju u smislu neisplacivanja tog duga delimicno ili u celini onda bi se mogla podneti tuzba sudu sto je u dosadasnjoj praksi malo verovatno jer je RF PIO do sada nakon potpisivanja vansudskog poravnanja isplacivao ceo dug bez zatezne kamate kao sto je slucaj kod kolege Vladimira. Medjutim ukoliko KVP ne prihvati vansudsko poravnanje vec trazi i isplatu zatezne kamate morace onda da podnese tuzbu sudu medjutim u tom slucaju ce se RF PIO pozvati na zastarelost i nece priznati ceo dug u celini. Nisu oni iz RF PIO mutavi. Znaju oni sta rade kada je njihov interes u pitanju. Da budem jasan, ceo ovaj prethodni deo komentara se odnosi iskljucivo na dug prema korisnicima vojnih penzija kojima je aktivna sluzba u Vojsci sa pravom na penziju prestala u periodu od 01.01.2008 godine do 30.12.2011 godine odnosno koji su pravo na isplatu penzije stekli u periodu od 02.01.2008 godine do 31.12.2011 godine jer im je po nalazu Drzavne revizorske institucije Fond SOVO prilikom donosenja resenja pogresno obracunao visinu penzije. Navedenim korisnicima je RF PIO doneo nova resenja u kojima im je pravilno obracunao visinu penzije i isplata po novim resenjima uglavnom pocinje od 01.02.2015 godine ili od 01.03.2015 godine. Za isplatu razlike RF PIO nudi vansudsko poravnanje i u slucaju njegovog potpisivanja priznaje i isplacuje ceo iznos razlike ali bez isplate zatezne kamate i prema tome svako neka odluci kako mu je volja. Sto se tice neuskladjivanja vojnih penzija od 01.01.2008 godine za 11,06 odsto tu je stav Ustavnog suda jasan. Kao dan saznanja za visinu i obim stete uzima se 19.02.2008 godine jer je tog dana u Sluzbenom glasniku Republike Srbije objavljeno resenje RF PIO o uskladjivanju penzija za 11,06 odsto sa primenom od 01.01.2008 godine tako da proces zastarevanja stete pocinje da tece od 19.02.2008 godine i prekida se podnosenjem tuzbe sudu.

Poslednja izmena:
Aco95, odlično je objašnjeno. Mislim da je bitno napisati i kolika je zatezna kamata, barem orjentaciono (od - do). To bi kolegama pomoglo u odluci da li da prihvate poravnanje.
Primera radi za dug od 150,000.00 dinara zatezna kamata za period traženja je 50,000.00 hiljada.
Kolega Sipraga svaki KVP treba sam da odluci sta mu se vise isplati. Na sajtu Osnovnog suda u Leskovcu imate kalkulator zatezne kamate. Ubacite pojedinacni iznos razlike za svaki mesec manje isplacene penzije i izracunate. Za sve mesecne neisplacene razlike penzije zakljucno sa decembarskom penzijom 2011 godine kao dan pocetka zatezne kamate ubacujete dvadeseti u mesecu za prethodni mesec a pocev od razlike penzije za januar 2012 godine pa na dalje odnosno do pocetka pravilne isplate penzije ubacujete od sestog u mesecu za prethodni mesec. Na primer zatezna kamata na iznos neisplacene razlike penzije za septembar 2011 godine pocinje da tece od 20.10.2011 godine pa do dana isplate a za februar 2012 godine pocinje da tece od 06.03.2012 godine pa do dana isplate. Izaberite orjentaciono dan moguce isplate i dobicete iznos zatezne kamate za svaki mesec neisplacene razlike i nakon toga sve saberite i dobicete ceo iznos zatezne kamate. Treba voditi racuna o zastarelosti potrazivanja sto sam objasnio u prethodnom komentaru. U najpovoljnijoj poziciji su oni vojni penzioneri koji su pravo na isplatu penzije ostvarili u toku 2011 godine jer njihova potrazivanja razlike u slucaju podnosenja tuzbe sudu u toku 2015 godine ne zastarevaju i mogli bi da pored celog osnovnog duga naplate i ceo iznos zatezne kamate na taj dug plus sudske troskove. Svako neka razmisli sta mu se vise isplati i da li mu je novac odmah potreban ili moze da ceka u narednih recimo dve godine dok se sudski postupak ne zavrsi. Ako mu novac treba odmah onda neka prihvati vansudsko poravnanje i naplati ceo dug bez zatezne kamate.

Poslednja izmena:
ako sam dobro izracunao ja bi imao kamatu samo oko 1000 dinara, od 01.o1.2012 godine a razlika u penziji je 1600 dinara, ako sam dobro izracunao onad se ne isplati tuziti bolje je poravnanje
Kolega Moke A, recite od kada ste penzionisani odnosno od kog datuma ste ostvarili pravo na isplatu penzije. RF PIO nakon potpisivanja vansudskog poravnanja priznaje ceo dug bez zatezne kamate odnosno od dana pocetka isplate penzije po starom resenju u kome je nepravilno obracunat iznos visine vojne penzije do dana pocetka isplate penzije po novom resenju u kome je pravilno obracunat iznos visine vojne penzije. Dakle nije bitno od kada ste ostvarili pravo na isplatu penzije. Medjutim u slucaju da odbijete vansudsko poravnanje i podnesete tuzbu sudu e onda bi u tom slucaju bila druga prica.

Poslednja izmena:
Ни мени се не исплати да тужим,боље вансудско.
Kolega Cobra u potpunosti ste u pravu. Ako se ne varam vi ste u jednom svom ranijem komentaru naveli da ste pravo na isplatu vojne penzije ostvarili u toku 2009 godine. U vasem slucaju vise se isplati da prihvatite vansudsko poravnanje i da odmah naplatite ceo iznos osnovnog duga bez zatezne kamate za period od 2009 godine do 01.03.2015 godine.

Poslednja izmena:
Kolega Moke A, recite od kada ste penzionisani odnosno od kog datuma ste ostvarili pravo na isplatu penzije. RF PIO nakon potpisivanja vansudskog poravnanja priznaje ceo dug bez zatezne kamate odnosno od dana pocetka isplate penzije po starom resenju u kome je nepravilno obracunat iznos visine vojne penzije do dana pocetka isplate penzije po novom resenju u kome je pravilno obracunat iznos visine vojne penzije. Dakle nije bitno od kada ste ostvarili pravo na isplatu penzije. Medjutim u slucaju da odbijete vansudsko poravnanje i podnesete tuzbu sudu e onda bi u tom slucaju bila druga prica.

Penzionisan sam u novembru 2011. godine, dakle imam pravo na razliku od 01.01.2012. godine, razlika u pogresno izracunatoj penziji je 1600 dinara od pocetka, dakle to je svaki mesec manje u zadnje tri godine 1600 dinara od pocetka, e sad neznam kolika bi bila kamata na sve to.

Penzionisan sam u novembru 2011. godine, dakle imam pravo na razliku od 01.01.2012. godine, razlika u pogresno izracunatoj penziji je 1600 dinara od pocetka, dakle to je svaki mesec manje u zadnje tri godine 1600 dinara od pocetka, e sad neznam kolika bi bila kamata na sve to.
Kolega Moke s obzirom na veliki broj tuzbi koje se nalaze u sudovima vezano za neuskladjivanje vojnih penzija za 11,06 odsto koje je trebalo da bude primenjeno od 01.01.2008 godine pitanje je kada bi vasa eventualna tuzba sudu dosla na red i kada bi se ceo sudski proces zavrsio. Moj vam je savet da ipak sa RF PIO sklopite sporazum o vansudskom poravnanju i da nakon par dana uzmete pare bez kamate za ceo iznos duga i da ih polako troskarite. Sto se tice zatezne kamate udjite na sajt Osnovnog suda u Leskovcu i tu imate kalkulator zatezne kamate i mozete lako izracunati ceo iznos zatezne kamate koji se odnosi na vas slucaj. Dakle sami procenite sta vam se vise isplati.

Poslednja izmena:
bio sam na sajtu suda u Leskovcu i pokusao izracunati kamatu, onako kako sam ja to uradio ispada da ja imam kamatu oko 1000 dinara, a duguju mi po novom obracunu penzije od 01.01.2012. godine 1600 dinara za svaki mesec ( to je razlika starog i novog obracuna penzije). Nemogu da verujem da za tri godine koliko imam potrazivanje a koje je svakog meseca po 1600 dinara da imam samo oko 1000 dinara zatezne kamate

bio sam na sajtu suda u Leskovcu i pokusao izracunati kamatu, onako kako sam ja to uradio ispada da ja imam kamatu oko 1000 dinara, a duguju mi po novom obracunu penzije od 01.01.2012. godine 1600 dinara za svaki mesec ( to je razlika starog i novog obracuna penzije). Nemogu da verujem da za tri godine koliko imam potrazivanje a koje je svakog meseca po 1600 dinara da imam samo oko 1000 dinara zatezne kamate
Kolega Moke izracunao sam vasu zateznu kamatu uz pomoc kalkulatora zatezne kamate na sajtu Osnovnog suda u Leskovcu pod pretpostavkom da ste pravo na isplatu penzije ostvarili od 01.12.2011 godine i da ste dobili novo resenje sa isplatom pocev od 01.02.2015 godine a da vam je razlika svakog meseca 1600 dinara. Vasa ukupna osnovna razlika iznosi 64000 dinara a iznos zatezne kamate na tu razliku do danasnjeg dana tj 07.05.2015 godine je 20283,58 dinara sto sve ukupno cini 84283,58 dinara.

Poslednja izmena:
Па добро људи шта се дешава са судским поступцима у вези накнаде штете за 11.06%? Као да је све стало? Од судова ништа, ни од адвоката ни речи, а имамо позитивну одлуку Уставног суда. Ја сам сам поднео тужбу и управном суду и задња је била пресуда да ми се уважава тужба и враћа на поновно одлучивање. Да ли треба опет да се пише нека ургенција или да се позовемо на ону нову клаузулу за коју сам чуо да треба бити усвојена да уколико се у неком року (не знам ваљда 60 дана) не донесе пресуда-решење да се сматра да је позитивна за странку. За разлику од претходних законских решења када је било да је негативно. Не знам да ли је то усвојено, знам да је било речи да ће бити. Да ли се негде нешто решава? Од нашег задњег протеста у Београду испред зграде Владе РС, ништа ...

Kolega Moke izracunao sam vasu zateznu kamatu uz pomoc kalkulatora zatezne kamate na sajtu Osnovnog suda u Leskovcu pod pretpostavkom da ste pravo na isplatu penzije ostvarili od 01.12.2011 godine i da ste dobili novo resenje sa isplatom pocev od 01.02.2015 godine a da vam je razlika svakog meseca 1600 dinara. Vasa ukupna osnovna razlika iznosi 64000 dinara a iznos zatezne kamate na tu razliku do danasnjeg dana tj 07.05.2015 godine je 20283,58 dinara sto sve ukupno cini 84283,58 dinara.
Vezano za moj prethodni komentar hteo bi da dam ispravku. Posto sam naveo razliku manje isplacene vojne penzije za period od 01.12.2011 godine do 31.01.2015 godine to znaci da se radi o razlici za 38 meseci sto znaci da je ukupna osnovna razlika 60800 dinara, a ukupna zatezna kamata na tu razliku na dan 07.05.2015 godine iznosi 18964,82 dinara sto sve zajedno iznosi 79764,82 dinara.

Poslednja izmena:
Da li verovati pojedincima na ono što izjavljuju?
Kolege penzioneri, nemojmo zaboraviti dug države prema nama:
1. 2000-ta godina - odnops plate po članu 75 Zakona
2. 2004-ta godina - 340 bodova
3. 2008-ma godina - 11,06%
4. 2011- ta godina - pogrešno izračunata penzija.
Pa dokle više da praštamo? Jednom kada se pogreši kaže se desilo se, drugi put je slučajno, a treći put prelazi u naviku!

Treba i ovo pročitati, preueto sa http://www.uvps.rs/:
У вези са остваривањем права на усклађивање војних пензија за 11,09 одсто Председник УВПС Љубомир Драгањац упутио је писмо (19. маја) писмо председнику Владе Републике Србије Александру Вучићу следеће садржине:

,,Војни пензионери већ преко седам година настоје да остваре законом загарантована и одлукама Уставног, Управног и Врховног касационог суда потврђена права на ванредно усклађивање пензија за 11,06% од 01.01.2008. године.

На седници Народне скупштине Републике Србије одржаној 22. децембра 2014. године најавили сте да ће овај дугогодишњи проблем коначно бити решен у што краћем року, по могућству до краја ове године.

Према незваничној информацији којом располажемо, Влада Републике Србије је формирала комисију од ресорних министара са задатком да предложи начин решавања овог проблема.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, на радном састанку одржаном 12. марта 2015. године са представницима овог Удружења, изјавио је да ће ускоро пензије бити усклађене по закону и отпочети њихова исплата, а да Министарство финансија утврђује висину и предлог модалитета исплате дуга. Од тог састанка прошло је више од два месеца, а ништа од тога није реализовано.

Републички фонд ПИО је био у обавези да у законском року поступи по пресудама Управног суда, то јест донесе нова на закону заснована решења, али и даље игнорише те пресуде и не поступа како му закон налаже.

Удружење војних пензионера Србије се у више наврата обраћало ресорним министрима, па и Вама, ради законитог разрешења овог проблема, али без икаквог резултата.

Велики број војних пензионера, поред управног поступка, повео је и парничне поступке за наплату дуга. Донет је велик број правоснажних преуда, од којих је више од 600 реализовано.

Због непоступања државних органа по закону и одлукама надлежних судова дошло је до озбиљних негативних тензија код војних пензионера и чланова њихових породица, које је све теже контролисати. Удружење војних пензионера Србије настоји да овај проблем решава искључиво преко институција система, чему за сада успева, али је неопходно да Влада Републике Србије што пре донесе закониту одлуку о исплати предметног дуга и о томе обавести оштећене војне пензионере. У противном, јавни протести оштећених се не могу избећи.

С обзиром на сложеност проблема и његово вишегодишње нерешавање, очекујемо да примите на разговор делегацију Удружења војних пензионера Србије“,

Back