Hocu crnu strelu, da budem dominantan

ehehehehe
pa pomozite mi sta da stavim u torbu za 1. septembar

to jedino ako odes na pesadiju...
eee bices dominantan dok je budes nosao... imaces najvecu grbu na ledjima

ja sam nosao mitraljez, on ima 10kg jeste jako mocan i kul, ali brate dete 10kg u poredjenju sa 3,8kg kolko je "kalas" ...
+++VA-ŽNO+++ (VA
)
Torba:
Puno cistog vesa - gaca carapa potkosulja ili kako sam ovde prvi put u zivotu cuo da ih nazivaju "majica na bretele"( za mene naziv "majica na bretele" znaci zenska odeca, one majcice). nije dozvoljeno nositi obicnu tzv civilnu majicu ispod kosulje (T shirt), vidi joj se kragna. ako imate neke koje imaju ogromnu kragnu tj rupu za glavu tako da se ne vide ispod kosulje, nosite je. ni slucajno nositi kosulju na golu kozu.
brijac i pena za brijanje, 2-3 sapuna (1 ide u borbeni ranac, dobro bi bilo da imas kutiju za sapun), cetkica za zube+pasta... i to je to.
Prva pomoc:
Paket flastera, verujte mi zatreba... ja sam na teren poneo iz predostroznosti pa sam isao okolo i krpio svoj vod, al jednom je i meni zatrebalo i to dosta... Uzmite u apoteci alkohol 75% (standardni koji se i prodaje) i uzmite one okrugle vatice za skidanje sminke. Ponesite i selotejp, npr da se ta vata ucvrsti za zulj na nozi (ako ga dobijete, eto resenja, a ne ko neki odma da trazite postedu i nosate bele patike). U poljskim uslovima valja se dezinfikovati - nije lose uzeti i onaj gel za pranje ruku sto ispari odmah. Akcenat stavljam na licnu higijenu jer niko tamo nece voditi racuna o tome umesto vas. Vasa licna higijena je iskljucivo vasa stvar, zbog koje doduse mozete biti i kaznjeni.
Biti uporan na odrzavanju higijene jer su u vojsci dani vrlo slicni, i lako se desi kao aj necu sad oprati zube nemam vremena itd, pa da ih ne operes nedelju dana jer svaki dan iz istog razloga ne stignes...vidjao sam.
Na kraju krajeva kad pogledas sam sebe u ogledalo i vidis da si propao posle 3 dana u vojsci, zesce ces da se s*****s
Ponesite sitnice kao sto su svajcarska brica, moze i one npr kombinirke sto imaju sav alat u sebi, to se zove "alat za sitne opravke", bice vam koristan od prvog do poslednjeg dana gde god se nasli, milijardu puta za sitnice koje ce vam olaksati zivot, ili cete spreciti da vam dosta otezaju. Igla i konac obavezno, dugmici ce da lete na sve strane.
Na kraju, radi vaseg uzitka ponesite stvari tipa plazme, jaffe, kikirikija, neki sok... saznacete koliko dobro sok moze da legne u pravom trenutku... vise nego sto mozete zamisliti

naravno ne preterivati sa 5kg slatkisa.
kikiriki i plazma su jako korisni, hrana se nekima nece svideti, desice se da su ceo dan za jelo neke stvari koje ti se bas i ne jedu, i bice jako dobro da bar nesto jedes. voce je odlicno za tu primenu, npr jabuke jer mogu da stoje par dana u torbi bez problema.
Ono sto sam ja licno radio: u borbenom rancu imate cuturu s vodom, koja nema ceo litar. mislim da je 0,7 ili tako nesto. u svakom slucaju kad potegnes po suncu, to ode ocas posla... zato u ranac ako lepo slozis (kao ronilacke boce, svaka na jednu stranu a izmedju njih ostale andrmolje u rancu) mogu da stanu dve flase od 0,5l. Jedna od njih je uvek bila sa sokom. Ako vec nemam pristup soku, sto je cesto bio slucaj, onda je odlicna stvar cedevita/multivita itd. Jer to ako napravite onako razvodnjeno, taman malo daje secera i dosta osvezava. i sad vi imate ~1,7 litara tecnosti, a ne ko ostali samo 0,7 koju pritom verujte mi pola ljudi nece ni drzati napunjenu. i onda ce na sred neke cuke na 50 stepeni u podne lipsati i traziti vode od tebe...

tako da ponesite flasu soka nekog od 1,5 tipa bravo i hello, cisto da imate za prvih dan dva ovde, a za posle ponesite cedevitu trebace vam.
Trpao sam sto vise hrane i tecnosti, kolko je moguce
Sve ove sitnice ce omoguciti da normalnije pregurate taj sam pocetak koji ce biti šok iz mnogo razloga. Ostacete bez WC solja, izobilja hrane i ukusa i slicnih hedonizama iz civilnog zivota, naglo. Ljudi to razlicito prihvataju, zavisi i iz cega su dosli tu. Moral ce vam biti jako bitan, a on je tu na udaru. Prva stvar koju ces se zapitati je "j8t sta mi je ovo trebalo"... to je normalno, to je reakcija na pocetak neceg skroz drugacijeg, drugacijeg zivota od sad pa zauvek dok si u uniformi. Ukoliko se budete pridrzali ovih malih saveta, to ce vam pomoci da ostanete normalni u svim tim situacijama, pokazujuci sebi da ste sposobni da se snadjete bez obzira na situaciju, sto je jako bitna vojnicka vrlina, da necete biti na teretu ostalih, vec da ste spremni da podnesete tudji teret. Ne smete se osecati kao da ste se oprostili od zivota, (zato oni sokovi plazma i slicno) jer nece vam biti lako kad vi u nekoj sumi skapate od gladi i zedji i cujete se telefonom sa vasim drustvom koje se Upravo brcka u Egejskom moru...
puno srece mlade kolege