Vojna akademija?

Panto vidi se da si i ti dobar covek i sve tvoje stoji. Nije ni logistika ista kao sto je bila sada predavanja drze oficiri koji su dobri, ali pre su drzali profesori sa civilnih faksova koji su samo gledali da li znas ili ne znas. I to je otislo nizbrdo kao i vecina stvari danas. Koje si godiste znam da ti kazem o trojici cetvorici koji su bili u VG i na VA pa posle videli da je bolje da idu u civilstvo. Jedan je mislim mozda i doktor nauka pre tridesete bila je i ta klasa VG dosta dobra. Mislim da si i ti pametno postupio sto si otisao. Pametni su i oni koji umeju da kazu dosta, a ne da trpe i mi misle kako oni mogu sve da istrpe i progutaju sto drugi ne mogu. I magarac moze da trpi pa je na kraju samo magarac.

ma problem u nasoj Vojsci je sto te svi gledaju u cin, a ne u sposobnosti. znam coveka koji je doktor nauka (civilni), ali je samo kapetan i nema sanse da bude ni blizu ozbiljan igrac u firmi... u civilstvu bi sa takvim kvalifikacijama bio direktor i vedrio i oblacio u nekoj ozbiljnoj firmi kojoj je zarada osnovni interes. u vojsci mozes da budes najbolji, ali jos si mlad i zaboga NISI BIO KOMANDIR VODA I CETE pa ne mozes da radis ozbiljan posao i slicne glupe refleksije! VMA je objasnila neke stvari u firmi... znas i mozes, bez obzira koji si cin i da l' si bio k-dir voda :) ides dalje i prosperiras... ko ne zna, radi u vojnoj ambulanti deli andol i palitrex za sve bolesti... tako se radi u ozbiljnoj firmi...

ne znam da li se jos neki deo firme moze pohvaliti tolikom profesionalnoscu i znanjem... ali to je verovatno zbog cinjenice da 99 posto pripadnika VMA nije zavrsilo nesrecnu VA, pa nemaju SMB chip ;)

SMB cip dobar fazon:zcepanje: Imam ja jednu misao ko nije bio u VA kajace se, ko je bio isto ce se kajati. Pogledaj postove neki koji su bili zagrejani i mozda upisali nema ih vise na forumu. Osim siga on se javlja i kada je na VA, a mislim da i on zna koga nema pojela ih masina. Neka se zapitaju svi koji procitaju redove ovog foruma .
Bio sam pre neki dan akademiji video devojke u uniformi ne znam sta da kazem. Navikao sam devojke da gledam kao lepotice a ne na vojnike. Zao mi je da nose pantalone vojne kosulje cizme. Nogu upropaste muskarcima cizme a kamoli devojkama.

to je tek posebna prica... mada ne bih se sad nervirao i oko toga... dosta je receno na temu "devojke u Vojsci"... i na zalost sve je istina...

po mom misljenju, najvecei problem je sto se VA toliko udaljila od akademske price da je pitanje da li moze da se vrati... a istovremeno ne samo da se nije priblizila vojnickoj prici vec, naprotiv, takodje se i od nje udaljila. tako da sada ne dobijamo ni vojnika ni inetelektualce u pravom smislu tih reci. od silne demagogije i mlacenja prazne slame kadeti i njihovo obrazovanje su skrajnuti. zamenjene su teze i VA je izgubila sustinu. kadeti to znaju i u skladu sa tim se i ponasaju po sistemu linije manjeg otpora, ne shvatajuci da je jedina stvar koju im niko ne moze uzeti ZNANJE!!! nastavnici im nista ne traze, oni nista ne uce i tako u krug. kreativnost i samoinicijativa ne postoji ili je jako retka i ne vidi se od ogromne kolicine mediokriteta. najzalosnije je to sto se dobri klinci utapaju u taj sistem, oni bi bili mnogo produktivniji da su na nekom ozbiljnijem mestu (fakultetu), ovako od silne price o krugu i mokrom cvoru niko ne vidi da ima fakultet prodje, a oni ni krivi ni duzni... ne znaju ama bas nista...

i onda se svi zalete na postdiplomske na civilnim fakultetima, pa se i tamo slupaju kad vide koliko su suplji... opet u kantinu i opet u prazne price tipa "during the war..." i tako u krug...

deca nisu kriva... VA je trula... ona od njih pravi debile... odnosno od onih koji joj to dozvole... a vecina je takva... lazuci sebe da tako treba...

primer: kadet izgubi povlasticu za prevoz, pa umesto da ode u GSP i izvadi novu, on lepo pise molbu komandiru voda, pa ga ovaj smara i kritikuje (ko u vreme KPJ), pa onda ide da se slika kod vojnog fotografa, pa cetni staresina smara sa dokumentacijom i na kraju umesto kadeta ide da vadi povlasticu posle mesec dana... LUDILO!!! sta bi uradio bilo koji, pa i najgori, sivilni student u takvoj situaciji...

pitanje: koliko kadeta je samoinicijativno ukljuceno u neku studentsku inicijativu u beogradu, seminari, konferencije, stipendije, studijska putovanja i slicno... odgovor: rezultat tezi ka nuli! ZASTO? jel im neko brani ili oni misle da im brani...

pitanje br. 2: koliko su zurki napravili u poslednjih 10 godina, a da nisu bile u vojnoj organizaciji sa vojnom policijom na vratima i pivom u plasticnim casama (da se neko ne povredi sa staklom) :( ... odgovor: NULA

pitanje br. 3: postoji li neka kulturna inicijativa kadeta VA unutar sistema... tipa interne novine, bilten, pozorisna predstava, koncert kadetskog ROCK benda, forum na netu, nezvanicni sajt VA ili nesto slicno??? odgovor: NE POSTOJI!

podsecanja radi... studenti FPN imaju svoju emisiju na Studiu B... svoje novine... nekoliko pop rock bendova... na stranim akademijama kadeti su instruktori mladjim kadetima u svim sekcijama (padobranska, jedrilicarska, IPSC, borilacke i sve ostale), a to smo mi imali u VG (ronilacka, izvidjaci, modelarstvo...) sto znaci da sve moze, samo nema ko!!!

kadete je Akademija pretvorila u blede senke onoga sto bi trebalo da budu... sto su nekada bili... pre neki dan sam bio tamo, tresti karleusa na sve strane, kic i sund je postao normalna pojava... zalosno...

citao sam neke radove koje su pisali za neku nagradu OEBS-a... zalosno je sta akademski gradjanin moze da napise... zalosno je koliko su pojedini nepismeni... a najzalosnije je sto ih je neko slagao da su neke marke...

mnogo sam se raspisao...

lepo je sto si skroman u vezi sa svojom super mega giga inteligencijom... steta sto takav IQ propada na VA... ali svakako skromnost je vrlina...

kazes da nije bitno ko je iz koje skole nego kako je vaspitan... to sam i pokusao da vam objasnim kada ste poceli na pljujete po VG... i potpuno se slazem sa tobom... nije sve black&white :super: ja samo tvrdim da je VG dobra skola, slazuci se sa cinjenicom da se dosta toga gubi, mada i dalje mislim da je kolicina izgubljenog individualna... ja nisam nista izgubio... naprotiv...

ne znam po cemu si zakljucio da sam ja vojnik, vojnicina ili sta vec... uzaluda pokusavas da me uvredis time jer sam daleko od vojske... zavrsio sam civilni faks pre mnogo godina kada sam shvatio da me zulja vojni nacin razmisljanja... a koji prepoznajem i u tvom slucaju... a sto se tice gluposti koje iznosis... pa evo nekih... rekao si da clan partije moze da upise VA... rekao si da VA upisuje finansiste... rekao si da kadeti ne idu na razmenu sa stranim kadetima... itd... mislim da je i previse... ali posto si dobio 5 na testu inteligencije, verovatno sve gresim...

ipak je to VA... trcis, skaces, ne spavas, pijes pivo, ne znas nista i dobijes diplomu fakulteta... pa gde to ima osim u Srbiji...

pa clan partije moze da upise VA zato sto su spiskovi clanova partija prilicno poverljiva stvar. mislim ni do cega nije nemoguce doci, ali ako mogu da se upisu neki sa falsifikovanim uverenjima iz suda o nekaznjavanju, onda im verovatno nije prioritet stranacka pripadnost.
sto se razmene tice, ja ne znam da je neko otisao na nesto takvo. imamo nase kadete par komada koji se skoluju u inostranstvu, ako se ne varam oni su poslati direkt posle vg. a ja pod pojmom razmene podrazumevam da neko i ovde dodje, a stranog kadeta ovde nisam video.
finansiste je upisivala sad kad sam ja upisivao, da li ce opet ne znam, crkla mi je kristalna kugla.

Zan Filip Prena, kadet francuske Vojne skole San Sir je uradio svoj master rad u VA od septembra do decembra 2009. godine... dvojica kadeta druge ili trece godine idu na San Sir za koji mesec da dovrse Akademiju (spasili se)... a jos jedan francuz dolazi uskoro na nekoliko nedelja u VA...

vezano za stranacku pripadnost... ne bih komentarisao... pravilo sluzbe je tu jasno... rasprava je bezpredmetna... sto bi neko upisao VA ako je u stranci, te stvari su medjusobno iskljucive... moze, naravno da u Srbiji sve moze... moze da se zavrsi fakultet, a da nista ne znas sem strojevog koraka... pitanje je da li tako treba...

a sto se tice smerova VA... sve je objasnjeno na sajtu... VA nije ni pokusala da akredituje smer Finansije... tako da od toga nema vise nista...

to je tek posebna prica... mada ne bih se sad nervirao i oko toga... dosta je receno na temu "devojke u Vojsci"... i na zalost sve je istina...

po mom misljenju, najvecei problem je sto se VA toliko udaljila od akademske price da je pitanje da li moze da se vrati... a istovremeno ne samo da se nije priblizila vojnickoj prici vec, naprotiv, takodje se i od nje udaljila. tako da sada ne dobijamo ni vojnika ni inetelektualce u pravom smislu tih reci. od silne demagogije i mlacenja prazne slame kadeti i njihovo obrazovanje su skrajnuti. zamenjene su teze i VA je izgubila sustinu. kadeti to znaju i u skladu sa tim se i ponasaju po sistemu linije manjeg otpora, ne shvatajuci da je jedina stvar koju im niko ne moze uzeti ZNANJE!!! nastavnici im nista ne traze, oni nista ne uce i tako u krug. kreativnost i samoinicijativa ne postoji ili je jako retka i ne vidi se od ogromne kolicine mediokriteta. najzalosnije je to sto se dobri klinci utapaju u taj sistem, oni bi bili mnogo produktivniji da su na nekom ozbiljnijem mestu (fakultetu), ovako od silne price o krugu i mokrom cvoru niko ne vidi da ima fakultet prodje, a oni ni krivi ni duzni... ne znaju ama bas nista...

i onda se svi zalete na postdiplomske na civilnim fakultetima, pa se i tamo slupaju kad vide koliko su suplji... opet u kantinu i opet u prazne price tipa "during the war..." i tako u krug...

deca nisu kriva... VA je trula... ona od njih pravi debile... odnosno od onih koji joj to dozvole... a vecina je takva... lazuci sebe da tako treba...

primer: kadet izgubi povlasticu za prevoz, pa umesto da ode u GSP i izvadi novu, on lepo pise molbu komandiru voda, pa ga ovaj smara i kritikuje (ko u vreme KPJ), pa onda ide da se slika kod vojnog fotografa, pa cetni staresina smara sa dokumentacijom i na kraju umesto kadeta ide da vadi povlasticu posle mesec dana... LUDILO!!! sta bi uradio bilo koji, pa i najgori, sivilni student u takvoj situaciji...

pitanje: koliko kadeta je samoinicijativno ukljuceno u neku studentsku inicijativu u beogradu, seminari, konferencije, stipendije, studijska putovanja i slicno... odgovor: rezultat tezi ka nuli! ZASTO? jel im neko brani ili oni misle da im brani...

pitanje br. 2: koliko su zurki napravili u poslednjih 10 godina, a da nisu bile u vojnoj organizaciji sa vojnom policijom na vratima i pivom u plasticnim casama (da se neko ne povredi sa staklom)
:( ... odgovor: NULA

pitanje br. 3: postoji li neka kulturna inicijativa kadeta VA unutar sistema... tipa interne novine, bilten, pozorisna predstava, koncert kadetskog ROCK benda, forum na netu, nezvanicni sajt VA ili nesto slicno??? odgovor: NE POSTOJI!

podsecanja radi... studenti FPN imaju svoju emisiju na Studiu B... svoje novine... nekoliko pop rock bendova... na stranim akademijama kadeti su instruktori mladjim kadetima u svim sekcijama (padobranska, jedrilicarska, IPSC, borilacke i sve ostale), a to smo mi imali u VG (ronilacka, izvidjaci, modelarstvo...) sto znaci da sve moze, samo nema ko!!!

kadete je Akademija pretvorila u blede senke onoga sto bi trebalo da budu... sto su nekada bili... pre neki dan sam bio tamo, tresti karleusa na sve strane, kic i sund je postao normalna pojava... zalosno...

citao sam neke radove koje su pisali za neku nagradu OEBS-a... zalosno je sta akademski gradjanin moze da napise... zalosno je koliko su pojedini nepismeni... a najzalosnije je sto ih je neko slagao da su neke marke...

mnogo sam se raspisao...

nije da mi se raspravlja, nego neke konkretne stvari koje si naveo, da pojasnim.
barem kod mene, daleko je od toga da nas profesori pustaju. upravo nas civilni prof najvise i gaze. sto se tice udaljavanja od vojske i akademskih struktura, tu se slazem. mi smo vojska onda kada ne moze vise od 30% otici na vikend, jer boze moj popuna jedinice.
vojska smo kada treba sve sami da radimo, popravi vrata kako znas i umes, vodoinstalacije u WC, i slicno. cistimo sve sami itd...
stalno nam dodaju kojekakve obaveze, koje oduzimaju vreme za ucenje.
ali onog trenutka kada ja izadjem na ispit ja vise nisam kadet ni vojska, ja sam obican student koji jeste ili nije spremio ispit. a niko ne postavlja pitanje zasto. da mi se olaksa zivot i rad ovde, nisu uradili nista (otkad sam tu), a da ga zakomplikuju i otezaju mi studije uspevaju svakih mesec dana nekom novom idejom. i cesto ostajemo u razdoru izmedju civilnih prof koje ne interesuju nase vojnicke stvari i ponasaju se kao da smo civilni studenti obicni, i izmedju vojne strukture koja nam izdaje naredjenja. kada te dve stvari dodju u sukob, primoran si da biras jednu i kako god okrenes gubis.

odgovor na pitanje: ukljuceno je vrlo malo, a razlog je jednostavan. ti ovde nemas vremena ni za sta. bukvalno. evo, petkom svi mozemo u grad posle 15h. da odem u grad smem - ali ako ostanem u sobi da spavam u to doba, popijem kaznu. gde je tu logika... onda mi bolje da odem u park na klupu da spavam. ako hoces, mogu ti na pp napisati presek jednog radnog dana ovde, cisto da docaram da nemas vremena ni za ono za sta treba da imas, a kamo li za neke dodatne aktivnosti. ne brane oni nama, oni nas ohrabruju po tom pitanju, ali niko od nas jos ne ume da zaustavi vreme.

odg 2: zurke... organizuje se plavo vece svake godine, ali to je obicna pijanka ko i sve u srbiji, kic sund i grand... takva je struktura ovog naroda i ogleda se i u vojsci.

odg3: postoji bend, koji je samoinicijativno osnovan, od strane kadeta, u kojem ja ne sviram upravo zato sto nemam vremena za to. cujem ih skoro svako vece sviraju/proba, ali pitam se kako su prosli na ispitima. jer opet - nema se vremena za to. novine se upravo formiraju u saradnji sa listom Odbrana. foruma i sajtova nema, valjda se boje da cemo organizovati revoluciju tamo.

to da budemo instruktori, znam da to postoji i dobra je ideja. samo sto zaista ne znam gde bi tako nesto uglavio. dan ima samo 24h, a da nekoga poducavas necemu, to ipak treba raditi sa nekom posvecenoscu, ne preko one stvari.

slazem se sa svim sto si naveo... sem sa tim hronicnim nedostatkom vremena... mislim da malo tu preterujes... ali znam koliko se vreme arci na VA i koliko se nepotrebnih stvari radi... ali sa druge strane, kantine su non stop pune i non stop se spava na sve strane... slozices se da bi moglo malo da se ukrade i za socijalizaciju i kulturni progres...

drago mi je sto ima klinaca koji tako razmisljaju na VA i nadam se da se neces dozvoliti da te SMB azdaja pojede... drago mi je da se konacno slazemo... ne trazi izgovore nego nacine... dizi kulturnu revoluciju i jednog dana ce ti neko biti zahvalan... ja sigurno hocu...

ne daj se!

jos cemo postati i ortaci sa foruma... cool :P

slazem se sa svim sto si naveo... sem sa tim hronicnim nedostatkom vremena... mislim da malo tu preterujes... ali znam koliko se vreme arci na VA i koliko se nepotrebnih stvari radi... ali sa druge strane, kantine su non stop pune i non stop se spava na sve strane... slozices se da bi moglo malo da se ukrade i za socijalizaciju i kulturni progres...
drago mi je sto ima klinaca koji tako razmisljaju na VA i nadam se da se neces dozvoliti da te SMB azdaja pojede... drago mi je da se konacno slazemo... ne trazi izgovore nego nacine... dizi kulturnu revoluciju i jednog dana ce ti neko biti zahvalan... ja sigurno hocu...
ne daj se!
jos cemo postati i ortaci sa foruma... cool :P

hm pa revoluciju je inace tesko sprovesti kakva god bila, a vojska je takav sistem koji je napravljen upravo da spreci da tako nesto uspe u njoj :D
sto se vremena tice, pa znas sta ja ucim pa zato nemam ni za sta ostalo. nazalost kantina jeste puna i puno njih spava onda kada ne treba, ali oni tako i prodju kasnije. ja u kantinu zalazim samo da bih se snabdeo logistikom :), alkohol ne pijem uopste a i nije mi merak da sedim u toj gasnoj komori i da imam kada...
Lepo ja rece ko je bio na akademiji kajace se ko nije isto ce se kajati. Sig pitanje da li incijali tvog sadasnjeg komndira pocinju sa B.M i po cinu je porucnik.
ne, BM mi nije komandir, znam coveka. kralj je.

sto je najgore nije tako... oni prodju najbolje... na zalost... ali ne dozvoli da tako i ostane... samo cepaj...

kopka me ko je taj BM... koji je rod... sluzba...?!
pa dobro, stoji da imaju bolji odnos ulozenog rada[nula] i prolaska od nas drugih,
uglavnom to rade kad imaju vezu pa im se moze hebiga.
ko je bm... pa, ilegalno je iznositi takve informacije ovde.

Lepo ja rece ko je bio na akademiji kajace se ko nije isto ce se kajati.
ne kajem se sto sam dosao, osecam se dosta unapredjeno kao covek, u odnosu na sebe pre akademije. a koliko god da se mozda pokajem sto sam dosao, a zasad se ne kajem nisam ni dosao ovde misleci da je dobar provod,
kajao bih se 10000000 puta vise da nisam dosao. i ceo zivot bih govorio eee da sam...:ok:

test opsteg znanja se ukida, ostaje samo mata i fizicko. za skolsku 2010/11 primaju 320 kadeta na 4 modula. menadzment u odbrani, vojnoelektronsko inzenjerstvo, vojnomasinsko inzenjerstvo,vojnohemijsko inzenjerstvo i vojno vazduhoplovstvo.

"...daleko je od toga da nas profesori pustaju. upravo nas civilni prof najvise i gaze.."

Hahahahah,ma daaaaaaaaj ...

Ne kazem ja NISTA,u smislu da li je vama tesko/lako,da li se mucite/ne,da li je VA laka/teska (generalno) i sl.ali kukanje kako vas civilni profesori GAZE :D :D :D.
Daaaaaaj,nemoj preterivati ...

Moj brat je zavrsio VA,ja ekonomski fakultet i kada pricamo o tome (sa njim i celom tom ekipom) ne mogu cuda da se nacudim kako ispituju vas a kako nas,konkretno profesori sa EKFa :).
Pa to je smejurija.Nebo i zemlja.
Ok,smatram da i ne treba da budu toliko rigirozni sa vama kao sa nama,ali ono je smesno..

Pri tom,ko god je pokusao da upise master na EKFu posle VA - od "ovih mojih",ukljucujuci i brata (njih 6orica) - nisu uspeli.

Bar ne ove god....

"...daleko je od toga da nas profesori pustaju. upravo nas civilni prof najvise i gaze.."

Hahahahah,ma daaaaaaaaj ...

Ne kazem ja NISTA,u smislu da li je vama tesko/lako,da li se mucite/ne,da li je VA laka/teska (generalno) i sl.ali kukanje kako vas civilni profesori GAZE :D :D :D.
Daaaaaaj,nemoj preterivati ...

Moj brat je zavrsio VA,ja ekonomski fakultet i kada pricamo o tome (sa njim i celom tom ekipom) ne mogu cuda da se nacudim kako ispituju vas a kako nas,konkretno profesori sa EKFa :).
Pa to je smejurija.Nebo i zemlja.
Ok,smatram da i ne treba da budu toliko rigirozni sa vama kao sa nama,ali ono je smesno..

Pri tom,ko god je pokusao da upise master na EKFu posle VA - od "ovih mojih",ukljucujuci i brata (njih 6orica) - nisu uspeli.

Bar ne ove god....
Prica je na mestu, ali ne treba posmatrati jednostrano. Profesori sa VA takodje predaju na nekim civilnim fakultetima pa se ponasaju potpuno drugacije nego u svojoj kuci. To je neki njihov fazon, mada ne vidim razlog.

Kada bi se posmatrala sama nauka, slazem se da je VA tanka, ali (na zalost) tamo ima mnogo vise drila, obuke, gubljenja vremena i slicno od nauke, jer je Vestina ratovanja VESTINA, a ne NAUKA... Mada pojedini smerovi su respektabilni...tako da sve ima svoje i ne bih se bas usudjivao da poredim kruske i jabuke... neka studira ko sta voli, kako radi tako ce mu i biti, a ja da se pitam VA ne bi ni postojala u formi fakulteta nego bi Vojska dobijala oficire od intelektualaca iz civilstva koji bi bili obucavani... kao u Hrvatskoj...

samo u tom slucaju bi zatvorili firmu u roku od godinu dana... koliko bi inetelektualaca prislo ovakvoj Vojsci pod ovakvim uslovima... nema tu srece...

i jos nesto... koliko bi likova sa EKF zavrsilo master na VA kada pokusali?! :dash:

Znam neke sa ekonomskog fakulteta civilnog i oni nisu bas za blistanje. Isto znam bar dva momka koja sada rade u bankama a zavrsili su ekonomski smer na VA. Imas intentandski smer (zna sig kako ih zovu kuvari) ako ti je brat to zavrsio nista me ne cudi da nisu mogli da upisu mastera. Ali neki od finansista koji isto dobijaju diplome ekonomskog fakulteta su magistrirali i doktorirali na civilnim fakultetima. To sto TRLABABALANDAJOJPRODJEDAN nije nasao na neke malo bolje studente VA ne znaci da ih nema. Isto tako i ja verujem da postoje studenti ekonomskog fakulteta koji znaju svoj posao i vrede. Ali verujem da TRLABABALANDAJOJPRODJEDAN nikada nije nosio cizme 24 sata i marsirao 10 sati na 30 stepeni pod punom ratnom opremom.

Back