Vlast samo brine o foteljama

Poruka
23.163
Vlast samo brine o foteljama
Irena Radisavljević | 19. 02. 2011. - 20:00h

Nezaposlenost, povećanje izvoza, pad standarda, smanjenje troškova, hapšenje haških begunaca, bela kuga... samo su neka od vitalnih pitanja kojima se Vlada Srbije ni do sada nije na pravi način bavila, a mala je verovatnoća da će se rešenjem ovih problema baviti i ubuduće. Članovi Vlade očigledno već mesecima imaju pametnija posla - da se pogađaju oko fotelja. Mantra o Kosovu i Evropskoj uniji zamenjena je rekonstrukcijom... a šta ćemo za doručak?- Vlada se ni do sada nije na adekvatan način bavila problemima, pa je besmisleno očekivati da će to početi da radi u predizbornoj godini. Ovoj vladi je vreme isteklo, nema ni vremena ni kapaciteta za promene, a ostalo je najviše godinu dana. Taj politički ciklus od četiri godine nije slučajno napravljen tako, već da bi se već u prvoj godini preduzele radikalne i bolne mere, a pred kraj mandata ubrali prvi plodovi i rezultati toga rada. Umesto toga, u ambijentu kakav je stvorila ova vlast čije su političke ambicije ogromne i koja vodi računa samo o stranačkoj poziciji za naredne izbore, ne postoji prostor za razmišljanje o ekonomskoj politici koja bi se odnosila na srednji ili dugi rok - kaže za “Blic nedelje” Ivan Nikolić iz Ekonomskog instituta.

I rezultati potvrđuju da se Vlada sve ovo vreme nije bavila građanima. Više od 400.000 ljudi je ostalo bez posla od početka krize, korupcija u zemlji cveta, a više od trećine stanovništva ne može da živi od svojih primanja. Čak tri petine zaposlenih, prema podacima Samostalnih sindikata Vojvodine, zarađuje manje od 33.000 dinara mesečno, što je manje i od prosečne plate. Kada se tome dodaju zaposleni koji primaju manje od minimalca, nije teško zaključiti da veliki deo građana Srbije živi na rubu egzistencije. To, međutim, nadležne u Vladi Srbije ne tangira previše.
....

Prevara sa BDP

Ekonomista Ivan Nikolić za “Blic nedelje” kaže da je tvrdnja nadležnih da je pad BDP u prošloj godini bio samo 3,1 odsto prevara.
- Po metodologiji koja je usklađena sa EU standardima taj pad je znatno veći i svrstava Srbiju u rangu sa regionom - kaže Nikolić, koji najavljuje da će precizni podaci biti uskoro objavljeni.

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/236617/Vlast-samo-brine--o-foteljama
 
- Iako je nazaposlenost rak-rana ovog društva, mi u sindikatima nikada nismo čuli da je Vlada održala sednicu koja bi se bavila samo ovim problemom, da je uopšte o tome govorila, a kamoli sastavila tim stručnjaka koji bi mogli da sačine strategiju smenjenja nezaposlenosti. Postojale su neke paušalne akcije, uključujući tu i famozni sastanak sa predstavnicima krupnog kapitala koji bi trebalo da pokrenu privredu i zaposle određeni broj ljudi, ali je i to očigledno bila samo priča za medije. Jedina akcija koju su sproveli je davanje silnih para stranim kompanijama za otvaranje radnih mesta, ali je i to bilo očigledno kontraproduktivno. Naši stručnjaci su izračunali da bi se sa istim tim novcem otvorilo neuporedivo više radnih mesta da je ulagan u našu privredu, a osim toga strani giganti gotovo po pravilu ne zapošljavaju ljude sa biroa, već edukovanu radnu snagu, čime se problem opet ne rešava - kaže Ljubisav Orbović, vođa Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS).
 
ne zelim da me pogresno shvatis,mislis da si otkrio nesto novo,o tome i ptice na grani pricaju,...i dalje se samo prica i nista se konkretno ne preduzima...samo izbori mogu nesto uciniti i sasvim novi ljudi,koji su za narod...sto je mozda misaona imenica u danasnje vreme
 
ne zelim da me pogresno shvatis,mislis da si otkrio nesto novo,o tome i ptice na grani pricaju,...i dalje se samo prica i nista se konkretno ne preduzima...samo izbori mogu nesto uciniti i sasvim novi ljudi,koji su za narod...sto je mozda misaona imenica u danasnje vreme

Ту се слажем.Програм доминантна опозиционе партија која има солидне шансе да добије следеће изборе је у истој равни са програмом актуелне Владе уз минималне модификације и то декларативне природе.Зрели смо за одређени облик просвећеног апсолутизма.
 
Ту се слажем.Програм доминантна опозиционе партија која има солидне шансе да добије следеће изборе је у истој равни са програмом актуелне Владе уз минималне модификације и то декларативне природе.Зрели смо за одређени облик просвећеног апсолутизма.

U pravu si ne vidim neku bitnu razliku SNSa od DS makar po iskazanim stavovima , mozda ce da promeni nesto SNS ako pobedi , jer se uvek pricaju jedne price pred izbore a druge posle istih.
 
ako i SNS dodje na vlast,nece biti nikakvih promena,njima se i kao opoziciji bez ikakve odgovornosti i kao najjacoj opozicionoj partiji,omilio novac,tesko da ce se toga odreci kad dodje na vlast,a svi oni zele da se omrse i obezbede sledecih pet generacija.Mi ,ostala boranija,samo cemo gledati,pricati,kritikovati i bit ce sve isto,samo njega nema.Svi su oni isti,samo su nijanse u pitanju,trebaju novi ljudi,posteni,posveceni ,prosveceni,vredni,nekoruppirani,a ima ih sigurno.
 
Ono malo Srba koji imaju sreće da rade nemaju sindikate. Jedini koji valja i nešto uradi jeste ovaj "prosvetni". Od političara i partija - mrka kapa, sve propalice, lažovi, lopovi ...

Toliko je crno, i beznadežno da se u nekog pouzdaš. Nema ko da povede nas sirotinju raju da im se naebemo mile majke i da ih povešamo na Terazijama ...
 
pa nisi valjda ocekivao da ce imati program i zbrinuti sirotinjski i napacen narod,narod moze jos da ceka dok se oni nafratiraju,svikli na bedu,pa im ne treba vise.narod je sam stvorio ovakve beskrupulozne monstrume

Ma nesto mi se cini da oni jos uvek zavide Dinkicu... Svejedno sto onih 1000 evra od akcija i ne mora da bude istina - svi to pamte... Sadasnja opozicija ni ne pokusava da napravi bilo sta slicno.
 
Samo promena vlasti bi mogla nesto da promeni! :aha:
Kako"
Narod se ucutao a medjedi ponovo utonuli u san:


Nedelja... Mihailo Medenica
Medveđa bratija u zimskom snu

Prema narodnom verovanju, ako na Sretenje mečka izađe iz jazbine i ugleda svoju senku, zima će potrajati još dugo. Ove je godine izašao međed, sa sve aktovkom, osvrnuo se oko sebe i zabrundao na senku koja ga je pratila u stopu - Mlađa je ugledao Kalanovićku, koja je na G17 centimetara štiklicama gazila za njim
Mihailo Medenica

Napustili su jazbinu, rešeni da se više nikad ne vrate u nju! Barem ne do formiranja neke naredne Vlade u kojoj će ovo ekspertsko meče, bez ikakve sumnje, još jedared naći uhlebljenje. Dotad će malo biti opozicija, kao što je već poslovično bio svakoj vlasti iz koje je na vreme istupio, kako bi imao vremena da se pripremi za sledeću kojoj će da pristupi.

Međedi, poznato je, imaju izuzetno čulo mirisa, i nepogrešivo znaju kada im valja prestrukturirati se iz pozicije lovine u poziciju lovca... na brdo novca...

Sve to je tugaljivo, vlažne njuškice, sa prozora jazbine posmatrao dobri stari polarni meda Cvele, ističući da je moralo tako jer su poslednji Mlađini nastupi u (Z)ološkom vrtu ozbiljno ugrozili integritet i kredibilitet Vlade, koja u narodu inače važi za jedan od stubova temeljca društva, uz Pink, „Grand" i Ekremovo filozofsko poimanje suštine života.

Sve u svemu, politička zima će znači potrajati još duuuuugooooo, pa su se ostali mečići pribili uz Cveleta i tople foteljice, ljutito udarajući šapicama o ministarske stolove.

- Mi smo autohtona vrsta i naš zimski san traje između četiri, osam i više godina, i niko nema prava da nas budi iz njega i remeti prirodan tok stvari - zabrundali su na pomen mogućnosti da krenu za otuđenim sabratom.

Jedino je medvedić Dragin, zadužen za neuspele izlete u poljoprivredu, tiho promrmljao: „Pa, dobro, nije meni fotelja srasla za leđa", što u principu niko od nas i ne tvrdi.

Srasle su vam za guzice, leđa ste odavno povili pod raznoraznim uticajima sa strane, no... U stvari, otišli bi i oni, ali je tata medved istupio sa tvrdnjom da je jedinstvo Vlade ove godine potrebnije nego ikad, jer je pred njom toliko važnih i neodložnih poslova da bi bilo neodgovorno prepustiti ih drugima. Medvedići su ga zbunjeno pogledali - o kakvim li to poslovima govori kad se nisu dogovorili tako, i kada u ministarskoj zakletvi jasno piše: „Ko voli da radi, o glavi mu se radilo".

- Moramo da pripremimo teren za ulazak Srbije u EU 2047. godine. Zatim, planiramo da u narednih šest godina otvorimo barem 30 novih radnih mesta, od kojih većina neće biti za naše rođake; uradimo novih 750 metara Koridora 10; prodamo „Telekom", EPS, elektrane, brda, planine, livade, Savu, Dunav, Drinu, Moravu, i uložimo značajna sredstva u oporavak FK „Nerast" iz Gornje Butkovice, kako bismo 2098. osvojili Ligu šampiona - sublimirao je premijer, naočigled zaprepašćene menažerije.

Naravno, jedan od kapitalnih projekata biće i gašenje industrije stiropora kako Toma Nikolić ne bi imao na čemu s proleća da sedi ispred Skupštine, osim ako se Aca Vučić još jedared ne žrtvuje zarad viših ciljeva i rasprostre k'o kanabe pod stranačkim šefom.

Oglasila se, naravno, i žena koja ćuti samo onda kada bi trebalo da govori - Slavica Đukić-Dejanović, stavši na stranu ostatka medveđe družine, tvrdnjom da nije vreme za prevremene izbore, a bogme ni zamašne rekonstrukcije Vlade.

- Kakvi, bre, izbori sad kad sam sredila frizuricu za još nekoliko godina vlasti, i kada su mi konačno uradili skupštinski portret kako valja?! Jeste li ga videli? Kakva Nataša Bekvalac, teta Slavica riba i po - obratila se predsednica Skupštine novinarima, potencirajući još jedan valjani razlog zbog čega bi Vlada morala da ostane na okupu još izvesno vreme.

- Koalicionim sporazumom obavezali smo se da ćemo Krkino deseto punoletstvo proslaviti na vlasti, i kako sad da slažemo čoveka u godinama u kojim i lupnjava vratima izaziva šok i stres iz kojeg ne može da se povrati danima?! Ma, ne dolazi u obzir, Obama će se naljutiti ako naš Ivica ne dođe i sledeće godine na Molitveni doručak - sačuvao mu je 200 marmeladica i četiri kile 'leba, mnogo mu je slatko da gleda kako ih Iva panično tamani strahujući da mu neko ne uzme - decidirana je bila Dejanovićka, nadgledajući konzervatore angažovane na održavanju njenog portreta autentičnim iz doba mature.

Pogodila ih je đuture uz onu skelu koja već mesecima čami oko parlamentarnog Skadra na Bojani, tako da poreski obveznici neće biti dodatno opterećeni...

Sve u svemu, ode Mlađa, ode i senka, a ostatak bratije se vratio zimskom snu. Poručili su da ih bude samo u hitnim slučajevima. Budućnost Srbije nije jedan od njih.
 

Back
Top