Vlaska magija ili ispiranje mozga

Lilith89

Primećen član
Poruka
568
Svi znamo sta je Vlaska magija i koliko je prisutna u Istocnoj Srbiji,a boga mi sve vise i vise se siri i dalje.
Skoro sam citala jednu zanimljivu knjizicu,autor je neki novinar koji se dugo bavio proucavanjem tog fenomena kod nas,o zlocinima pocinjenim zbog vradzbina.
rec je o erotksoj vlaskoj magiji,tacnije cinu zavezivanja....E sad,nije rec o tome da li verujete ili ne verujete u to...ok,ko zeli moze da napise naravno.
Nego da li mislite da li su ti ljudi koji su pocinili te zlocine,zrtve sujeverja i primitivizma ili ipak u svemu tome ima necega sto nam ''udje u mozak''.
kao tema,meni je ta vlaska magija jako zanimljiva....uopste,ti njihovi obicaji i verovanja,.
Ko zeli nesto da napise o tome,slobodno.

Pre 100 godina....pa i da prihvatim da su prosti ljudi verovali u tu "magiju"
Danas.....prosto je neverovatno kako ljudi i dalje traze problem u svemu drugom osim u sebi samima
I kako za sve traze "quick fix" bez napora, bez rada, bez promene.
Sta god ne valja u zivotu, nisi kriv ti, kriva je maaaaaagija

Pre 100 godina....pa i da prihvatim da su prosti ljudi verovali u tu "magiju"
Danas.....prosto je neverovatno kako ljudi i dalje traze problem u svemu drugom osim u sebi samima
I kako za sve traze "quick fix" bez napora, bez rada, bez promene.
Sta god ne valja u zivotu, nisi kriv ti, kriva je maaaaaagija
E to! Skroz si u pravu. :ok:
Uvek su im krivi Bog, Đavo, Sveci, magija ...

Svi znamo sta je Vlaska magija i koliko je prisutna u Istocnoj Srbiji,a boga mi sve vise i vise se siri i dalje.
Skoro sam citala jednu zanimljivu knjizicu,autor je neki novinar koji se dugo bavio proucavanjem tog fenomena kod nas,o zlocinima pocinjenim zbog vradzbina.
rec je o erotksoj vlaskoj magiji,tacnije cinu zavezivanja....E sad,nije rec o tome da li verujete ili ne verujete u to...ok,ko zeli moze da napise naravno.
Nego da li mislite da li su ti ljudi koji su pocinili te zlocine,zrtve sujeverja i primitivizma ili ipak u svemu tome ima necega sto nam ''udje u mozak''.
kao tema,meni je ta vlaska magija jako zanimljiva....uopste,ti njihovi obicaji i verovanja,.
Ko zeli nesto da napise o tome,slobodno.

Драган Торбица и Ђоко Чварков верују у то, Чварков се плаши да не буде 'завезан', чини ми се да су у фирми имали колегиницу која се бавила влашком магијом, а и комшија Жика се у то разуме.

...hm...dok sam bila u internatu, stud. domovima danima i satima id raznih ljudi ispredale su se priče o vlaškoj magiji, rumunskoj magiji, vješticama što se okupljaju na Romaniji, , hodžinim zapisima, duhovima, izljevanju strave i širile su se zjenice od straha , dok smo slušali priče iz prve ruke...da vjeruješ ili ne...pogotovo kad je ljubav...pogotovo kad se neko suoči sa nemoći da nešto ne može da dobije ili vrati...
...a onda sa razmimoilaženjem , svako na svoju stranu...sve su priče nestale...a po sjećanju mogla bi se knjiga napisati
...ljudi žele moć, žele da budu više od običnih smrtnika, žele da neki njihovi postupci, radnje mogu promijeniti sudbine...na tome se dobra para obrće...pa sve to dođe kao i svaka druga zanatska djelatnost...kao neko baca, kao neko skida...a naš mozak je najtužniji ako upadne u to vrzino kolo od koje treba bježati
da bilo šta nađeš što ti je neko ,,namijenio" - treba da se zaplačeš da je tuga što na Planeti žive ljudi koji ti žele neko zlo...nije važno da li djeluje - djeluje svakako na jedan način da ti bude žao što ti neko želi takvo zlo...a realno da svaka magija ,,pije vode" , na Zemlji bi ostala tri čovjeka - toliko su ljudi spremni da mrze
...

Moja kuma je diplomirala etnologiju na temi Vlaška magij, nije se bas tako zvala tema ali poenta je ista. Dok je spremala diplomski odlazila na teren od Homolja do Negotina i odande donosila video zapise i fotografije. Meni je to sve prestrašno ali i zanimljivo, njihov kult mrtvih i običaji, zatim ljubavna magija, znam da mi je pričala da se magija pravi u jednom odredjenom periodu godine kao tada najjace deluje i da se prenosi sa majke na kćerku..
Ne znam da li verujem ili ne ali jedno je sigurno: to postoji i ja ne bih čačkala po tome.

Back