Vlasi Zaječara i Svrljiga

Ne znam šta pokušavaš da dokažeš. Reč, "Arumun" uostalom na srpskom će na Guglu imati svega stotinak pogodaka i koliko sam na brzinu video nigde ne označava Rumuna izvan Rumunije. A ako misliš na Aromune, Aromuni su Cincari i to svejedno da li žive u Rumuniji ili ne.

Dakle, Arumun ne označava Rumune izvan Rumunije, bar ne u srpskom jeziku.

Ako negde označava Rumuna izvan Rumunije, reci gde to. Da ne drvimo više o glupostima i ne vrtimo se u krug.

Nema veze što ne postoji u Srbiji..Pogledaj kako to izgleda u susednim zemljama,pa će ti biti jasno.
Arumun je politički naziv.To je sve.To je odluka njihove skupštine da tako zovu svoje sunarodnjake.Nitko nije dužan tako ih zvati osim njih samih.To je naša dobra volja.

Ne znam ko ste to VI, ali MI razlikujemo Arumune od recimo Moldavaca.

Usput,nikada ti nije palo na pamet da se pozabavis malo rumunskim jezikom i
azbukom kojom pisu, svakih dvadeset godina prave nekakve reforme jezika,
uvode nova slova, ali u Moldaviji se i dalje pise cirilicom.

Zadnja reforma pre 12 godina. 1999 i jos uvek nema standardnog jezika.

Pa naravno, Cincari/Aromuni su jedna vlaška grupacija, a Moldavci (Daco-Rumuni) druga.

Smatrati Vlahe, Aromune i Cincare etnickom podgrupom Rumuna je isto sto i smatrati Hrvate, Slovence etnickom podgrupom Srba.

Svi su Rumuni. Rumunski narod cine dakorumuni, makedorumuni, meglenorumuni i istrorumuni.
Mada, istina je da su zavadjeni jos iz perioda posle II svetskog rata i da je sve to posledica komunizma.

Na Balkanu su nastali Vlasi, Aromuni i Cici a na istoku su nastali Moldavci (jos 20tih godina 20 veka u SSSR-u)

Back