Власи Источне Србије

• Začetnik teme Začetnik teme mdkg
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ako "na "vlaskom" ne postoji termin "vlah" ?",

postoji na arm'n makedonskom, i oznacava "NOMAD, STOCAR".

Niko nema nikakvo pravo da nekome ogranicava pravo kako da se oseca ili pak deklarise.

Naravno da niko nema nikakvo pravo da nekome ogranicava pravo kako da se oseca ili deklarise. Potpuno se slazem sa tobom.

To sto si rekao ne postoji samo na arm'n makedonskom, postoji na vise jezika. Ali to vise oznacava socijalni status nego neku etnicku pripadnost.

"Vlasi" na "vlaskom" kazu da su rumani (rumâni), a ne vlah. Da bih napravijo neku paralelu, rumunii iz madjarske na kazu da su rămâni, şto nikako ne znaci da nisu rumuni.

Pa i mi banacani, na banatskom akcentu kazemo da smo RUMÂNI, sto ne znaci da na knjizevnom rumunskom nismo ROMÂNI (rumuni)

Sto se tice izjasnjavanja, uopste mi ne smeta ko se kako izjasnjava, forum vidim kao jedan praktican nacin gde se mogu videti i druga misljenja

Naravno da razumeš, ali je pitanje kakve ti imaš veze sa Rumunijom? Osim što je Srbija dozvolila Rumuniji da taj narod smatra svojim ali Rumunija nije dozvolila Srbiji da očuva srpski narod u Rumuniji. U ono isto vreme kada je Rumunija težila i Cincare da porumuni.

Slusaj Lesandar, vidim da tvoj jedini doprinos ovom forumu je ocigledno vredjanje, i ocigledno da nemas leka.

Sto se tice na internacijonalnom planu, Rumunija je jedna od retkih drzava koja pomaze nasoj drzavi. Srbi zive u rumuniji i uzivaju sva prava.

Ali hajde recimo da nije tako. Recimo da si ti u pravu. Koje je tvoje resenje? Sta da radis sa svim gradjanima Srbije koji su rumunske nacionalnosti?

Jedan veliki aplauz tvom nacinu razmisljanja, i verujem, i hocu da verujem da je Srbija zemlja koja prevazile takve gluposti, koja ide prema evropskim integracijama, i nema zasto da me bude sramota kao gradjanina Srbije da se izjasnjavam kao rumun, i da ne razmisljam uopste da ce to nekome smetati.

Radujem se sto takvi kao ti postajete manjina, i sramota da de bude samoga sebe

Slusaj Lesandar, vidim da tvoj jedini doprinos ovom forumu je ocigledno vredjanje, i ocigledno da nemas leka.

Sto se tice na internacijonalnom planu, Rumunija je jedna od retkih drzava koja pomaze nasoj drzavi. Srbi zive u rumuniji i uzivaju sva prava.

Ali hajde recimo da nije tako. Recimo da si ti u pravu. Koje je tvoje resenje? Sta da radis sa svim gradjanima Srbije koji su rumunske nacionalnosti?

Jedan veliki aplauz tvom nacinu razmisljanja, i verujem, i hocu da verujem da je Srbija zemlja koja prevazile takve gluposti, koja ide prema evropskim integracijama, i nema zasto da me bude sramota kao gradjanina Srbije da se izjasnjavam kao rumun, i da ne razmisljam uopste da ce to nekome smetati.

Radujem se sto takvi kao ti postajete manjina, i sramota da de bude samoga sebe

Ništa što već nije urađeno, dakle Rumuni u Srbiji uživaju sva prava koja su im svetskim standardima data. Tako i treba. Ali ne treba da se čačka i da se utiče na Vlahe da se izjašnjavaju kao Rumuni zato što se to pokreće od Rumunije koja više nije ona Rumunija od vremena kraljice Marije, a kamo li ona od vremena vojvode Mirče.

Ništa što već nije urađeno, dakle Rumuni u Srbiji uživaju sva prava koja su im svetskim standardima data. Tako i treba. Ali ne treba da se čačka i da se utiče na Vlahe da se izjašnjavaju kao Rumuni zato što se to pokreće od Rumunije koja više nije ona Rumunija od vremena kraljice Marije, a kamo li ona od vremena vojvode Mirče.

Ok. Ali ako se neko u Timockoj Krajini izjasnjava kao rumun, jel on se tako oseca, da li ti to smeta? Ne razumem, vidim da nikome ne smeta sto se ja u Banatu izjasnjavam kao rumun, i tako treba da bude.

Ko zeli da se izjasnava i ko se oseca kao vlah, neka se izjasnjava tako, ko smatra da je rumun neka izjasnjava tako.

Sto bi nekome smetalo kako se neko izjasnjava?

Mislim glupo je npr. ja tebe da ubedjujem da se izjasnjavas drugacije nego sto ti smatras da jesi. I kako bih te ja mogao ubediti da protivno uradis? Ne vidim logiku

Poslednja izmena:
Ok. Ali ako se neko u Timockoj Krajini izjasnjava kao rumun, jel on se tako oseca, da li ti to smeta? Ne razumem, vidim da nikome ne smeta sto se ja u Banatu izjasnjavam kao rumun, i tako treba da bude.

Ko zeli da se izjasnava i ko se oseca kao vlah, neka se izjasnjava tako, ko smatra da je rumun neka izjasnjava tako.

Sto bi nekome smetalo kako se neko izjasnjava?

Mislim glupo je npr. ja tebe da ubedjujem da se izjasnjavas drugacije nego sto ti smatras da jesi. I kako bih te ja mogao ubediti da protivno uradis? Ne vidim logiku

U ovo su umešani i zvaničnici iz Rumunije. To je mešanje u teritorijalni integritet druge zemlje. Uostalom na taj način su stvoreni i Hrvati, izjašnjavanjem Srba katoličke vere pod uticajem popova u njihovoj crkvi.

U ovo su umešani i zvaničnici iz Rumunije. To je mešanje u teritorijalni integritet druge zemlje. Uostalom na taj način su stvoreni i Hrvati, izjašnjavanjem Srba katoličke vere pod uticajem popova u njihovoj crkvi.

Nije li ti čudno što sasvim isto tvrdnje drugi nacionalisti što se tiče nastanka Srba, uticajem popova i crkve kod pravoslavnih Hrvata, Bošnjaka, Crnogoraca i Vlaha (o Srbima muslimanima i Srbokatolicima da ni ne govorimo)? :dontunderstand:

Evo zvanične statistike iz Vlade Srbije:

U centralnoj Srbiji živi 59.952 pripadnika albanske nacionalne manjine, 135.670 Bošnjaka, 18.839 Bugara, 39.953 Vlaha, 3.975 Goranaca, 14.062 Makedonaca, 15.869 Muslimana, 79.136 Roma, 14.569 Hrvata i drugih.

91998287.jpg

Na osnovu zvanične statistike sa popisa iz 2002. godine

65713780.jpg

i na osnovu prognoze lingvista i drugih naučnika

Poslednja izmena:
91998287.jpg

65713780.jpg

Ova prognoza ti je malo problematična, odokativno sam procenio oko 200,000 Rumuna u Srbiji, što nikako nije moglo da promakne popisivačima. Od toga 80 % u Istočnoj Srbiji. Mora da je onaj "naučnik" što je to "prognozirao" imao neki drugi kriterijum. Da nije ovo popis onih što znaju da igraju Vlaško kolo?

91998287.jpg

65713780.jpg

Одоше Румуни до Дрине а и шире.
Аутор Дорин Лозовану није никакав лингвиста и научник већ пропагатор румунске тежње за територијалним проширењем земље Румуније.Ови ликови који се на Форуму појављују са оваквим темама и текстовима јесу извршиоци ,,чедне''замисли о Великој Румунији. Биће белаја, када крену у Ердељ. То још несмеју па нашли Србију да штипкају и пипкају а у згодно време би и комадали. А ми и даље држимо да су нам то најбоље комшије као да смо заборавили да су скоро (1999г.) били у служби НАТО-а. Заборавили смо да у њима ври (читај: варљива) латинска крв.
Зашто је баш Источна Србија интересантна за Румунију?
1 Пре свега Бор чији рудник бакра нису могли да купе буд - зашто.
2.Затим Ђердапски хидропотенцијал са већ изграђене две хидроелектране и ускоро трећа, ревизибилна у Бољетину.
3. Можда је и клисура Ђердапа интересантна као туристичка дестинација.
Мислим да се зато у последње време и купују куће и имања у зони Ђердапа. Умногоме ме то потсећа на форму која је већ виђена на КиМ-у. Зато треба бити и опрезан када разне групе људи поступају како поступају па их у овој држави неко треба питати шта је циљ овог и оваквог упињања.

Чињеница је да у Источној Србији живе Власи и то нико жив не спори. Живе на овим просторима измешани са Србима од доласка Срба на ове просторе.Нису запостављени ни у једном сегменту друштва. Председници су Оштина, Директори су предузећа,говоре на влашком језику, додуше пола српски пола влашки а броје само на српском, имају Културно-просветна друштва у којима негују изворну влашку музику,обичаје и фолклор. И врло су често победници тих тзв. ,,Сусрета села'' где учествују и српска села.
Треба сачекати попис становништва 2011 г. и видеће се право стање ствари. Можда и ја грешим. Попис да - али без жутих пропагандних листића којима се убеђује влашко становништво да им је порекло румунско. Баш као на прошлом попису.
Приложем линк текста аутора који се озбиљно бавио Влашким питањем, па није на одмет прочитати га.
http://www.tk-info.net/?p=19

Poslednja izmena od moderatora:
Vidim da je ovde najjaca teza da su vlaski i rumunski isti jezici pa su zato Vlasi=Rumuni.
ja pricam vlaski i mogu da tvrdim da su samo slicni jezici al daleko od toga da su isti.
Pa kad slusam bugarski radio razumem preko 50% a rumunski radio ni 10%, dal to znaci da su Srbi isto sto i Bugari ili obrnuto(da ne uporedjuem dalje slicne jezike).
@hippy konstantno pricas o "Vlasima(Rumunima) Severoistocne srbije", a ovde pricamo o "Vlasima istocne Srbije". Razlika je u tome sto u Banatu zive Rumuni a na istoku Vlasi.
Teza da su istocnu srbiju naselili Rumuni sa severa Srbije mi nije jasna(preko dunava na istoku su Rumuni) kako je opisao Тихомир Ђорђевић. Po njemu je istocna Srbija bila pusta do kraja XVII veka(nalazista koja ukazuju na postojanje najstarije ljudske civilizacije su na istoku srbije). Interesuje me koji su "Rumuni" naselili vlaske krajeve u Bugarskoj. Da nije isto iz Banata ?

Vidim da je ovde najjaca teza da su vlaski i rumunski isti jezici pa su zato Vlasi=Rumuni.
ja pricam vlaski i mogu da tvrdim da su samo slicni jezici al daleko od toga da su isti.
Pa kad slusam bugarski radio razumem preko 50% a rumunski radio ni 10%, dal to znaci da su Srbi isto sto i Bugari ili obrnuto(da ne uporedjuem dalje slicne jezike).
@hippy konstantno pricas o "Vlasima(Rumunima) Severoistocne srbije", a ovde pricamo o "Vlasima istocne Srbije". Razlika je u tome sto u Banatu zive Rumuni a na istoku Vlasi.
Teza da su istocnu srbiju naselili Rumuni sa severa Srbije mi nije jasna(preko dunava na istoku su Rumuni) kako je opisao Тихомир Ђорђевић. Po njemu je istocna Srbija bila pusta do kraja XVII veka(nalazista koja ukazuju na postojanje najstarije ljudske civilizacije su na istoku srbije). Interesuje me koji su "Rumuni" naselili vlaske krajeve u Bugarskoj. Da nije isto iz Banata ?

Nisu iz Banata zato sto mi mlogo volemo da radimo zemlju, je'lte, pa ako zemlja valja, ta sto bi se preseljivali :D Zezam se ljudi :)

Ako rumunski radio ne razumes ni 10%, onda nisam siguran koliko dobro znas vlaski.

Dacu ti primer, ako bih ja govorijo rumunski sa banatskim akcentom ne znam da li bi mislio da li sam banacanin ili vlah. Razlike nema, u to sam se uverijo zato sto sam bio u Negotinu, sreo vlahe, i mogu ti tvrditi da smo govorili isti jezik.

Istina je, neki kazu da su vlasi drugi da su rumunii, i ja to postujem. Neka se svako izjasnjava kako zeli.

Sto mi je bilo najinteresantije jeste da iz redova mladih ljudi vecina su se izjasnjavali kao vlasi, i mali broj kao rumunii. Medjutim kod starijih osoba, to je obrnuto.

Sto se tice jezika, ja iskreno razliku ne vidim.

No ipak, to je moje iskustvo iz Negotina, i ne mogu govoriti u ime vecine. Zato imamo forum, i interesanto bi bilo da se sto vise ljudi ukljuci u diskusije.

Sto se mene tice u vezi nacionalnog porekla, izmedju nas rumuna iz Banata i vlaha iz Istocne Srbije nema razlika. To je moje misljenje.

Nisu iz Banata zato sto mi mlogo volemo da radimo zemlju, je'lte, pa ako zemlja valja, ta sto bi se preseljivali :D Zezam se ljudi :)

Ako rumunski radio ne razumes ni 10%, onda nisam siguran koliko dobro znas vlaski.

Dacu ti primer, ako bih ja govorijo rumunski sa banatskim akcentom ne znam da li bi mislio da li sam banacanin ili vlah. Razlike nema, u to sam se uverijo zato sto sam bio u Negotinu, sreo vlahe, i mogu ti tvrditi da smo govorili isti jezik.

Istina je, neki kazu da su vlasi drugi da su rumunii, i ja to postujem. Neka se svako izjasnjava kako zeli.

Sto mi je bilo najinteresantije jeste da iz redova mladih ljudi vecina su se izjasnjavali kao vlasi, i mali broj kao rumunii. Medjutim kod starijih osoba, to je obrnuto.

Sto se tice jezika, ja iskreno razliku ne vidim.

No ipak, to je moje iskustvo iz Negotina, i ne mogu govoriti u ime vecine. Zato imamo forum, i interesanto bi bilo da se sto vise ljudi ukljuci u diskusije.

Sto se mene tice u vezi nacionalnog porekla, izmedju nas rumuna iz Banata i vlaha iz Istocne Srbije nema razlika. To je moje misljenje.
Da ,naravno, mnogo je veća razlika između Rumuna iz Srbije i Rumuna iz Rumunije. To je i osnova svega.

Nemoj da upoređuješ svoj dijalekt koji govoriš sa književnim rumunskim jezikom koji slušaš na radiju.Uporedi ga sa Banatskim,Oltenskim i Erdeljskim dijalektom rumunskog jezika.

Imaš tezu od Tihomira Đorđevića(mnogi stoje iza te teze iz prostog razloga što je nedovoljno podataka koji bi nam govorili i dali više informacija o periodu XV-XVIII vek) a teza je samo po tome što se smatra da su krajevi u istočnoj Srbiji opusteli u XVII veku a da je bilo rumunskih doseljenika nije teza.

U slučaju da postoji kontinuitet za period od XV do XVIII veka imaš ovo objašnjenje pa pročitaj
http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=11669520&postcount=139

Rumuni koji su naselili vlaške krajeve u Bugarskoj su isti Rumuni koji su naselili vlaške krajeve u Srbiji gde se govori caranski dijalekt, znači u Bugarskoj imaš Carane koji su identični sa Caranima u Timočkoj krajini i došli su isto iz Oltenije i Erdelja.
Iz Banata nisu sigurno došli, odatle su došli Ungurjani i Bufani.

Poslednja izmena:
Tražim od moderatora, supermoderatora ili administratora foruma javno da se korisnik žirica http://forum.krstarica.com/member.php?u=156288 najstrožije kazni zbog sledečih poruka i da se te poruke obrišu
http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=11522392&postcount=45
http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=11669893&postcount=143
http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=11670454&postcount=147
http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=11681014&postcount=160

Dosta je bilo optužbi na račun večeg broja korisnika koji se nisu slagali sa njime, optužuje nas za neosnovane i veoma teške stvari a nikad ništa korisno neiznosi što je u vezi sa temom.To se jasno vidi iz njegovih poruka!Veliki broj njegovih poruka obrisan je i sa pdf Politike i nije bio kažnjen dokle če ovo ponašanje da se toleriše kod ovog korisnika.

Poslednja izmena:
Tražim od moderatora, supermoderatora ili administratora foruma javno da se korisnik žirica http://forum.krstarica.com/member.php?u=156288 najstrožije kazni zbog sledečih poruka i da se te poruke obrišu
http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=11522392&postcount=45
http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=11669893&postcount=143
http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=11670454&postcount=147
http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=11681014&postcount=160

Dosta je bilo optužbi na račun večeg broja korisnika koji se nisu slagali sa njime, optužuje nas za neosnovane i veoma teške stvari a nikad ništa korisno neiznosi što je u vezi sa temom.To se jasno vidi iz njegovih poruka!Veliki broj njegovih poruka obrisan je i sa pdf Politike i nije bio kažnjen dokle če ovo ponašanje da se toleriše ovog korisnika.

Очигледно да те је нешто погодило када тало жучно тражиш помоћ модератора.
Овом твом дивљању на Форуму у вези Влаха=Румуни нема краја. Скупљаш пропагандне материјале и потураш их као научне радове. Врати се уназад па се присети колико си карата избацио са тезом да су ту живели и да ту живе Румуни.Па погледај само задњу карту којом реплицираш Lesandru у посту 158. Ако сабереш све проценте ,,жутих'' остали становници као и да не постоје на овим просторима.. И чему то води.
Мени је још свеже сећање на сценарио са КиМ-а. Тако је почело:досељавање из Албаније,коришћење уџбеника из Албаније, културна аутономија,двојезичност,.... Остало је добро познато и небих волео да се понови исти сценарио.
Зато је време да све ове небулозе твојих сарадника и твојих једном престану.
Ако се наставе, опет следи реплика која,видим, да ти се никако не свиђа.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back