gost 428502
Poznat
- Poruka
- 7.257
Dojahao Vuk Mandušić iz Krajine da se malo ispričaju 

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Pa isto kao i što sam napisao već.Još malo od Njegoša iz istog dela:
Сват Турчин
Гергелезе, крило од сокола,
те на хата у рају полеће,
самовољно, без никаква зора,
пред Пророка приђе да изађеш;
хурије те дивне заробише
те си нама тако закаснио.
Излаз к нама, часа не почаси,
на твојега крилата халата!
Не заборав' сабље и миждрака
и твојега бича пакленога,
јер су Власи уши подигнули,
да окупиш стоку у торину.
Вуци су ти љуто погладњели;
нек ти сине сабља дамаскија,
да не лају пашчад на Пророка!
Jesu, zvali su sebe Vlasi u diskursu sa Srbima.elem romanofoni narod balkana sebe nikad nije zvao Vlasima niti to ima ikakvo značenje na njihovim jezicima.
Jesu, zvali su sebe Vlasi u diskursu sa Srbima.
Kakvi "rudarski pogoni" u Negotinu? Negotin je urbano središte još iz vremena kad su nahije Krivina (Sikole, Salaš, Brusnik, Koprivnica, Metriš, Klenovac, nekad i Rgotina, menjalo se -- sve sama srpska, mahom kosovska i manje crnogorsko-hercegovačka poreklom, a ne vlaška sela) i Krajina (Negotin i nešto vlaških sela oko njega) bile beratske knežine Karapandžića pod vrhovnim pokroviteljstvom sultanije valide (carice majke).Не знам исходиште садашњих становника ових градова: Бор, Неготин, Зајечар, Мајданпек. Већина вероватно је новијег порекла, односно тамо су се доселили током развитка рударских погона почевши почетком двадесетог века.
Ja sam jedna od podgrana PH908 (dakle to je poreklo po ocu), a i majčin brat od strica je PH908 (pokojna mati je imala samo 1 rođenu sestru, taj jedini brat od jedinog strica im je najbliži muški srodnik za istraživanje Y hromozoma), samo druga podgrana.Na šta misli kada kaže da je bio atipičan za Nemanjiće?
Vrlo moguće da je bio 180, samo malo je radova na tu temu, mada deluje logično.
Inače, Stefan Lazarević je bio 178cm, mada on nije Dušanov savremenik, ali verujem da je i tafs ta visina bila impresivna.
Apropo toga i onoga što znam iz genetike rekao bih da je mnogo rodova bilo PH908 u raškoj, od Pljevlja, Tare, i ostalih krajeva se veliki deo PH908 proširio zapadno. Moguć razlog izražene visine starog Raškog plemstva.
Ma šta 2 metra i 14, daj 5 metara!Oni bi toga momka iz zajecara proglasili Vlahom ovde
Elem, car Dušan je bio 2m i 14 cm visok za ono vreme
Кад је реч о ђокици, 6 цм више/мање јесте поголема разлика.Није питање да ли је 6 cм много или мало, већ о чему се тачно говори у контексту генетике - и могу ли рећи да су људи који су виши, боље физички развијени. Мислим да није то тачно.
o bože, Turci i to ikavciA Šabac je Biogradu glava!
o bože, Turci i to ikavci![]()
da je živ @Vaša Visost... , sad bi rekao e to su bili Turci HrvatiPa dobro, 'Turkinje'.
Tako se tada govorilo.
Каква је то Туркиња која је певала на српском о Власима? Хоћеш рећи да то није права Туркиња него потомак Срба који су прихватили Ислам? Другим речима Туркиња чији су преци били Срби назива православне Србе Власима, илити српкиња муслиманка пева о Власима који себе сматрају Србима?Pesmica koje su šabačke Turkinje spevale 1804. godine, u vreme izbijanja Prvog srpskog ustanka:
Pogledajte prilog 1005557
Podigla se jedna šaka Vlaha
I pon'jela u tikvici praha
Da otimlju Šabac od Turaka:
Oni misle, da je Šabac šala,
A Šabac je Biogradu glava!
Каква је то Туркиња која је певала на српском о Власима? Хоћеш рећи да то није права Туркиња него потомак Срба који су прихватили Ислам? Другим речима Туркиња чији су преци били Срби назива православне Србе Власима, илити српкиња муслиманка пева о Власима који себе сматрају Србима?
А зашто и откада би Власи себе сматрали Србима? Еј да... кад је реч о Србима то није етничка ознака него друштвена.
Ајд добро.
moraš na rumunskom, ne kuži drugačijeVlaše, pa valjda ti je poznato kako se etnonim Turčin koristio u prošlosti?
da je živ @Vaša Visost... , sad bi rekao e to su bili Turci Hrvati
Чекај, овај шрафиран део је мешано влашко-српско становништво?Pogledajte prilog 1000880
Etnička karta istočne Srbije s početka XX stoleća po Jovanu Cvijiću.
@Lanselot
Чекај, овај шрафиран део је мешано влашко-српско становништво?
Па добро, али, да ли је на овој теми речено да је у Србији тог доба било 300 000 Влаха/Румуна? Или сам ја нешто погрешно протумачио.Rumunsko-srpsko.
Па добро, али, да ли је на овој теми речено да је у Србији тог доба било 300 000 Влаха/Румуна? Или сам ја нешто погрешно протумачио.
Турци вероватно под Власима тада подразумевају и Србе као сталеж- сточаре.Каква је то Туркиња која је певала на српском о Власима? Хоћеш рећи да то није права Туркиња него потомак Срба који су прихватили Ислам? Другим речима Туркиња чији су преци били Срби назива православне Србе Власима, илити српкиња муслиманка пева о Власима који себе сматрају Србима?
А зашто и откада би Власи себе сматрали Србима? Еј да... кад је реч о Србима то није етничка ознака него друштвена.
Ајд добро.
Ок, само ми број становника некако превелик за Србију тог доба.Pa ne čisto, već mešovito. Ne baš toliko; nemam nešto svežiji popis (ta je karta iz 1913. godine) ali npr. prema popisu iz 1884. godine u Kraljevini Srbiji bilo je oko 150.000 Rumuna (nešto ispod 8% stanovništva).
Moguće je da je Cvijić to označio išaranom bojom i u kontekstu njihove bilingvalnosti, tj. prodora srpskog jezika...