Одговараш на пост који сам измијенио, тај је на мој захтјев избрисан. Погледај претходну страницу теме.
Аман није то мој циљ. Олако ме "оптужујеш". Моји постови на овој теми (и на било којој на птф историја) прилично јасно говоре да ми је циљ боље сагледавање теме, допадало се мени или било коме то боље сагледавање или не.
Не, не, не измишљам ја да је Светопелек владао до 931.годоине. У ЉПД пише да је (ево и са
руског сајта који си приложио)
Да је Светопелек владао 40 године и 4 мјесеца. Ако је почео владати 891.године то је до 931.године. Значи овдје пишемо о ЉПД и осврћемоп се на оно шта пише. Не пише у ЉПД да је од 891.године проширио власт на сусједну Далмацију него да је по крунисању (по обичају римских краљева)
подијелио области и покрајине свога краљевства. Даље у ЉПД описује како је подијелио области (углавном измишљотине јер ту неку Црвену и Бијелу Хрватску нити један рукопис не помиње). То што си ми у реплици написао не пише нигдје у ЉПД. Ми имамо Сватоплука, краља Велике Моравске, којег описује Порфирогенит у 41.поглављу "Списа о народима". Други рукопиус и тај Сватоплук (који заиста јесте савременик папе Стефана V) нема везе са овим измишљеним Светопелеком у ЉПД нити у том рукопису пише нити у било којем да је краљ Велике Моравске проширио власт на Далмацију.
Сада убацујеш у причу Радослава из 32.поглавља "Списа о народима" (српски превод
овдје) и полазиш од претпоставке да је то исти Радослав из ЉПД. Помало је инфантилно ако се у два рукописа помиње исто име поћи одмах од претпоставке да је иста личност. Помиње се и Часлав у оба рукописа, у ЉПД је син Радослава, у "Спису по народима" пети директни потомак. Осим што имамо исто име, немамо ништа друго, што би указивало да су Радослав у ЉПД и Радослав у ДАИ иста личност.
Не, ја то нисам написао. Написао сам
Писао сам о Придиславу (или Прибиславу). Како је јасно да мислиш на Прелимира није 11 генерација него 16, идемо редом односа отац/син из руског превода (
овдје) који си приложио да не би могао да врдаш
Идемо редом пратити (црвеном бојом сам маркирао насљеђе отац -син) родослов од Светопелека
- Светолик син Светопелека.
- Томислав, син Светолика (брат Владислава)
- Себеслав син Томислава
- Владимир син Себеслава
- Хранимир син Владимира
- Тврдослав син Хранимиров
- Остривој унук Храниморов
- Толимир син Остривоја
- Придислав/Прибислав син Толимира
- Kрепимир син Придислава
- Светозар син Крепимира
- Радослав син Светопзара
- Петрислав син Радослава
- Павлимир (Бело) син Петрислава
- Тјешимир син Павлимира
- Прелимир син Тјешимира
Прелимир је 16. (шеснаести) потомак Светопелеков, односно између њих би требала постојати временска дистанца од 320+ година, а ти тврдиш да би требали Светопелек и Прелимир (четврти потомак Радославов) битисати у истом времену. Ослањајући се на ЉПД тешко.
Објаснио је Славко Мијушковић у свопм дјелу (
овдје) стр 166-167
Pogledajte prilog 1191659