Vjestacka oplodnja- ZA / PROTIV

..i kako su mimo religije objasnili da je oplodjena jajna celija chovek?

november, jasno mi je na sta mislis.. i da samo Crkva smatra da cim dodje do oplodjenja nastaje covjek..ali pokusavam skrenuti paznju da o ovome nije pricala Crkva...

tema glasi da li se neko slaze da s vjestackom oplodnjom dolazi do ubijanja ljudi ili ne?

ne mozes odmah reci NE kao da se podrazumjieva jer nas ima razlicitih...

november, jasno mi je na sta mislis.. i da samo Crkva smatra da cim dodje do oplodjenja nastaje covjek..ali pokusavam skrenuti paznju da o ovome nije pricala Crkva...
tema glasi da li se neko slaze da s vjestackom oplodnjom dolazi do ubijanja ljudi ili ne?

А како онда ''САМО ЦРКВА'' то сматра???? :confused:

И како се то вештачком оплодњом ''убијају људи''??? Ја и даље не капирам КО то и КАКО оплодњом УНИШТАВА оплођене јајне ћелије?????? :confused:

Уколико се приме (почне деоба, причврсте се за зид материце...) - биће новог живота, уколико се не приме - нису се примиле због више силе, а не нечијом вољом!!!

И како се то вештачком оплодњом ''убијају људи''??? Ја и даље не капирам КО то и КАКО оплодњом УНИШТАВА оплођене јајне ћелије?????? :confused:

Уколико се приме (почне деоба, причврсте се за зид материце...) - биће новог живота, уколико се не приме - нису се примиле због више силе, а не нечијом вољом!!!

Hellen, hvala na objasnjenju, spremala sam ispit iz biologije sa humanom genetikom i polozila :)

e i ja sam pukla na to i regovala tako kao ti...

emisija politickog duha, kazu ljudi lijepo da se tako ubijaju ljudski zivoti i da nije vrijedno toga da na 200 000 "propalih" dodje 15 000 uspjesnih oplodnji...

pricu su pricali politicari, jer ne vide razlog zasto bi finansirali taj proces kad je on takav vec kakvim ga oni smatraju... iz tog raloga kazem da nisu pricali svestenici nego politicari..
jadan je cak rekao da je razlog steriliteta, citaj sad, to sto se ljudi nisu pridrzavali one "Jedan covjek, jedna zena"...

Poslednja izmena:
Hellen, hvala na objasnjenju, spremala sam ispit iz biologije sa humanom genetikom i polozila :)

emisija politickog duha, kazu ljudi lijepo da se tako ubijaju ljudski zivoti i da nije vrijedno toga da na 200 000 "propalih" dodje 15 000 uspjesnih oplodnji...

pricu su pricali politicari, jer ne vide razlog zasto bi finansirali taj proces kad je on takav vec kakvim ga oni smatraju... iz tog raloga kazem da nisu pricali svestenici nego politicari..
jadan je cak rekao da je razlog steriliteta, citaj sad, to sto se ljudi nisu pridrzavali one "Jedana covjek, jedna zena"...

A on se kao pridržavao. :thumbdown:

Ја уствари нисам добро прочитала уводни пост пре него сам одговорила на тему.
Да сам га прочитала. само бих одговорила да је свака ејакулација која не доводи до стварања новог живота ,,пропала оплодња''...:eek:

Ја уствари нисам добро прочитала уводни пост пре него сам одговорила на тему.
Да сам га прочитала. само бих одговорила да је свака ејакулација која не доводи до стварања новог живота ,,пропала оплодња''...:eek:

:lol:...

jadan je cak rekao da je razlog steriliteta, citaj sad, to sto se ljudi nisu pridrzavali one "Jedan covjek, jedna zena"...

А ти си негде видела да сам ја теби негде нешто објашњавала??? :eek::roll:

Тебе сам цитирала само због болдоване нелогичности (на коју се ипак ниси осврнула ;)). Кажеш да ''само црква'' тврди то и то, а онда да '''није црква него неко други''... одлучи се, да ли је ''само'' црква или није ''само'' црква....:roll:

Остали део мог поста је МОЈЕ РАЗМИШЉАЊЕ НА ТЕМУ, а не ''објашњавање теби''... :roll:

Зашто неки људи себи придају толики значај?

Poslednja izmena:
А ти си негде видела да сам ја теби негде нешто објашњавала??? :eek::roll:

Тебе сам цитирала само због болдоване нелогичности (на коју се ипак ниси осврнула ;)). Кажеш да ''само црква'' тврди то и то, а онда да '''није црква него неко други''... одлучи се, дали је ''само'' црква или није ''само'' црква....:roll:

Остали део мог поста је МОЈЕ РАЗМИШЉАЊЕ НА ТЕМУ, а не ''објашњавање теби''... :roll:

Зашто неки људи себи придају толики значај?

iz tebe danas prosto zraci cinizam...
ah sta bi ti..:neutral:
lijepo ti pokusah objasniti...ali ti si vec prvi post krenula naopako...:neutral:

ajd pokusacu ti pojasniti sta sam ja mislila.. jer ne volim to :roll: od nikoga..
Crkva smatra da zivot nastaje ovako, ne medicina.
e sad, u ovoj emisiji o kojoj ja pricam, svoje stavove su argumentovali politicari ne Crkva-svestenici. e zato sam rekla ne Crkva!
a sada, ovi gore politicari vjerovatno su religiozni pa smatraju da zivot nastaje u trenutku spajanja muske i zenske jajne celije...
cim je ovaj jedan i potvrdio onim razlogu steriliteta...

ta grupica smatra da zdravstveno ne bi trebalo pokrivati troskove ovog procesa

e sad ne znam da li me razumijes..

Poslednja izmena:
..prvo - ja nisam nigde tebi rekla :roll: .. :)
..jesam, dodushe, na stav i objashnjenje stava iz emisije.. :)
..drugo - ako religiozni politichari, na osnovu svojih religioznih uverenja,
svojim religijskim argumentima pravdaju svoje odluke - ti kazesh da to nema veze sa
crkvenim pravilima i uchenjem.. nije li ti to malo chudno? :)

Verujem da su oni hteli da kazu kako nece da finansiraju taj proces jer je u manjini slucajeva uspesan(po nekom njihovom misljenju),a skup.
Ne slazem se sa tim i mislim da je to odlicna stvar.
Nauka napreduje i taj napredak treba da ide u korist covecanstvu;)
Politicari i slicni ce uvek naci izgovor da ne uloze u ono sto njima ne moze doneti neku korist:(
Ali mislim da je to super stvar.
Ljudi iz mnogo razloga ne mogu imati decu,a sada im se pruza prilika da isprave to;)

..prvo - ja nisam nigde tebi rekla :roll: .. :)
..jesam, dodushe, na stav i objashnjenje stava iz emisije.. :)
..drugo - ako religiozni politichari, na osnovu svojih religioznih uverenja,
svojim religijskim argumentima pravdaju svoje odluke - ti kazesh da to nema veze sa
crkvenim pravilima i uchenjem.. nije li ti to malo chudno? :)

nisam mislila na tebe...:) :heart:

a ovo drugo, ne shvatas me ni ti sto znaci moram priznati da nisam jasna..

ima veze sa Crkvom ali nisu crkveni ljudi govorili.. samo sam to htjela naglasiti ali me shvatise kao da kontriram samu sebe..:(

Pretpostavljam da su mislili na vantelesnu oplodnju. Gledala sam emisiju gde roditelji da bi izlečili sina koji boluje od raka, odlučuju da začnu dete, zbog krvi iz pupčane vrpce. Inače, beba mora da bude podudarna sa starijim sinom, tako da su radili vantelesnu oplodnju. Stimulisali su proizvodnju jajnih ćelija, tako da su dobili puno jajnih ćelija, oplodili su ih u laboratoriji očevom spermom i gledali kroz nekoliko dana koji embrioni su podudarni. Morali su da odbace one embrione koji su nepodudarni, i od 3 podudarna su implantirali 2. Jedan je uspeo i dobili su bebu. To se sve dešavalo u Engleskoj, a roditelje je kritikovao čak i BBC. Meni je to vrlo humano i veoma dobro - spasiće sina i dobiti još jedno dete. Mada uskoro će ljudi možda želeti dete koje nema gen za rak ili lepo i pametno dete, pa će se radije odlučiti za vantelesnu oplodnju, i eto ti nama genetskog inženjeringa, više i niže rase...

Znam da svako na sve moguce nacine zeli da pomogne svom detetu, alli generalno gledano sam za Survival of the fitest. Ako nastavimo da lecimo raznorazne bolestine , a ti bolesni nastave da se rezmnozavaju na kraju ce svi patiti od nekog vida deformacije

Znam da svako na sve moguce nacine zeli da pomogne svom detetu, alli generalno gledano sam za Survival of the fitest. Ako nastavimo da lecimo raznorazne bolestine , a ti bolesni nastave da se rezmnozavaju na kraju ce svi patiti od nekog vida deformacije
Mislis da ne bi trebalo da ih lecimo, jer ce razmnozavanjem unistiti ljudsku rasu koja je toliko savrsena da je samo bolesna deca svojim prezivljavanjem i razmnozavanje mogu zagaditi?
Ili da odem korak dalje tvojom idejom - zar ne bi bilo bolje da, umesto da ih ne lecimo i cekamo da umru, sasvim smanjimo mogucnost da pozive onoliko dugo dok ne postignu polnu zrelost i sami se razmnoze - pa ih preventivno ubijemo?

Nije to losa zamisao, covecanstvo bi bilo cistije, vremenom bi nestalo bolesnih, pa zatim onih koji imaju devijacije u razmisljanju, poimanju vere, zatim bi iskorenili one kojima je pigment drugaciji nego odabranima, potom one koji ne pripadaju najzdravijem narodu na planeti, pa onda one koji nisu visoki 175-185 cm, potom sve one koji nisu plavooki, pa one kojima se prezime na zavrsava na...

Ne znam kako bismo odredili komisiju koja bi bila zaduzena za odabir onih koje ne treba leciti, ili ih treba humano odstraniti. Ko bi odredio kriterijume? Jer mnogi zdravi i umni ljudi bi imali oprecne interese, makar zbog toga sto imaju razlicitu boju ociju.

Evo, da mene odrede za inspektora, odmah bih nacinio nepravdu vodjen svojim kriterijumima -
pretpostavimo da si ti momak nesto nizeg nivoa inteligencije od proseka covecanstva. Tako recimo ja zakljucujem, ali sasvim je moguce da gresim.To bi bio dovoljan razlog da te uspavamo. Nepravda brate.
A ako tome dodamo po mom sudu poremecen nacin razmisljanja koji sam primetio na ovoj temi, bio bi izgubljen slucaj.
Kakvo lecenje, kakvo objasnjavanje, kakvi bakraci... Ode ti Bogu na istinu.

Jel vidis kako stvari ocas posla mogu da se izokrenu i da ono sto zastupas bude okrenuto protiv tebe? Kao u losem snu.

Hellen, oplodjene jajne celije se unistavaju prilikom oplodnje tako sto se, radi vece mogucnosti zaceca, vise takvih celija ubaci u majcino telo. Ako se, recimo, od 4 ubacene razviju sve 4, onda se u zavisnosti od majcinog zdravstvenog stanja i njene zelje za cetvorkama, neke od tih celija odstranjuju.
To uopste nije redak slucaj kad oplodnja uspe.

U potpunosti se slažem sa Hellen!Meni i mužu je VTO jedina šansa da imamo dete,i pokušavaću dok kod ne zakmeči!!!

Back