Vjestacka oplodnja- ZA / PROTIV

Pretpostavljam da su mislili na vantelesnu oplodnju. Gledala sam emisiju gde roditelji da bi izlečili sina koji boluje od raka, odlučuju da začnu dete, zbog krvi iz pupčane vrpce. Inače, beba mora da bude podudarna sa starijim sinom, tako da su radili vantelesnu oplodnju. Stimulisali su proizvodnju jajnih ćelija, tako da su dobili puno jajnih ćelija, oplodili su ih u laboratoriji očevom spermom i gledali kroz nekoliko dana koji embrioni su podudarni. Morali su da odbace one embrione koji su nepodudarni, i od 3 podudarna su implantirali 2. Jedan je uspeo i dobili su bebu. To se sve dešavalo u Engleskoj, a roditelje je kritikovao čak i BBC. Meni je to vrlo humano i veoma dobro - spasiće sina i dobiti još jedno dete. Mada uskoro će ljudi možda želeti dete koje nema gen za rak ili lepo i pametno dete, pa će se radije odlučiti za vantelesnu oplodnju, i eto ti nama genetskog inženjeringa, više i niže rase...

i ovo je bio jedan od argumenata zasto su protiv VTO...

moje misljenje je da bi sve trebalo da ima svoje granice...ali poznajuci ljudski rod...:think:
u svrhu lijecenja kao u gore navedenom primjeru ok, ali izmisljati sada pametno, sa plavim ili crnim ocima, ovakvim ili onakvim genima...mislim stvarno..

i ovo je bio jedan od argumenata zasto su protiv VTO...

moje misljenje je da bi sve trebalo da ima svoje granice...ali poznajuci ljudski rod...:think:
u svrhu lijecenja kao u gore navedenom primjeru ok, ali izmisljati sada pametno, sa plavim ili crnim ocima, ovakvim ili onakvim genima...mislim stvarno
..

jojnevo citiram sama sebe ali bas me ovo sada natjeralo da :dash:

sta mislite vi?

O cemu sta mislimo?
Znas kako, kapiram da mnogi ljudi imaju logiku koja drugacije funkcionise od moje, da se blago izrazim. Pa verujem da je takav slucaj i sa tobom i sa onima koje jos muci pitanje koje si postavila.

Kakve veze ima vestacka, odnosno vantelesna oplodnja sa onim sto nas pitas?
Za to sto tebe brine je zaduzen genetski inzinjering. VTO nema veze s tim, tj. samo je pomocno sredstvo.

Da bih pojasnio kako dozivljavam tvoje pitanje, mogao bih da ga uporedim sa tim da se neko hipoteticki pita da li nam je tocak uopste potreban, jer njegovom upotrebom i razvojem stigli smo do tenkova i oklopnih transportera koji su toliko zla covecanstvu naneli.
Gde je granica upotrebe tocka? Poznajuci ljudski rod, svasta od njega moze da se napravi.

u svrhu lijecenja kao u gore navedenom primjeru ok, ali izmisljati sada pametno, sa plavim ili crnim ocima, ovakvim ili onakvim genima...mislim stvarno..

ne kapiram, šta se izmišlja. genetski inženjering nije isto što i vto, mada se spajanja i deoba ćelija kod vto radi u laboratorijskim uslovima. ukoliko kod oba partenra može da se izdvoji, npr kod azospermije se dobijaju spermatozoidi valjda punkcijom, kod žena jajna ćelija se tretira i onda biolozi spajaju i stvaraju embrion. embrion se unosi u majku. to je njihovo zajedničko dete...recimo da muškarac nema materijal, bokte materijal, onda žena može da radi vto sa nepoznatim donatorom..pa je okej da negde žele dete koje će negde biti slično njima fizički.. ja se čudim, ženama pre svega što osnovne stvarni ne znaju..ili neki ljudi koji kad nemaju zaša da se ufate fataju se za crkvu...ckva ne zabranjuje vto, pobogu..ne odnosi se tu na tvoj post, al me mrzi da citiram..

Poslednja izmena:
O cemu sta mislimo?
Znas kako, kapiram da mnogi ljudi imaju logiku koja drugacije funkcionise od moje, da se blago izrazim. Pa verujem da je takav slucaj i sa tobom i sa onima koje jos muci pitanje koje si postavila.

Kakve veze ima vestacka, odnosno vantelesna oplodnja sa onim sto nas pitas?
Za to sto tebe brine je zaduzen genetski inzinjering. VTO nema veze s tim, tj. samo je pomocno sredstvo.

Da bih pojasnio kako dozivljavam tvoje pitanje, mogao bih da ga uporedim sa tim da se neko hipoteticki pita da li nam je tocak uopste potreban, jer njegovom upotrebom i razvojem stigli smo do tenkova i oklopnih transportera koji su toliko zla covecanstvu naneli.
Gde je granica upotrebe tocka? Poznajuci ljudski rod, svasta od njega moze da se napravi.

hvala...
trebala sam cuti ovako nesto...;)
sve mi se izmotalo po glavi..mucila me vlastita tema...:)

ja sam za,uvek.
Imamo porodicnog prijatelja koji je sa svojom suprugom u vezi (sto kroz zabavljanje,sto kroz brak) proveo 10 tak godina .Taj nas prijatelj je vrsnjak moga muza(47) i cesto je kad svrati kod nas sa tugom gledao kako nas sin raste.Ma prosto mu se iz ociju videlo kako cezne za svojim detetom.Onda su se pre par godina odlucili da odu u Sloveniju u neku privatnu kliniku gde su posle prvog pokusaja vantelesne oplodnje uspeli i pre 4 godine dobili devojcicu.Onda su mislili da ce ostati samo na tom jednom detetu(jer je cela ta prica oko tretmana kostala prilicno),ali su posle 2.5god prirodnim putem dobili decaka:D:D:D

podrzavam svaki nacin da se dobije dete.

Slažem se!

Dodaću i ovo:
1. Znam ljude koji nisu mogli da imaju svoje dete pa su usvojili devojčicu. Posle par godina dobili su dvoje svoje dece potpuno spontano, jedno pa drugo.
2. Moja sestra tri godine nije mogla da zatrudni, uspelo joj je posle opuštajuće terapije čajevima gospodina Slobodana Tešića iz Belih voda. Danas ima dve devojčice i dva abortusa za sobom.

Dakle, često je problem u glavi, i čim dođe do rasterećenja, dođe i beba.

Back