Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 104.983
Које изворе имамо о Ираклију?
Hronika Teofilakta Simokate, Pashalna hronika, dela Georgija Piside, Sebeosova istorija, Huzestanska hronika, Učenje Jakova i Knjiga papa.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Које изворе имамо о Ираклију?
Добро шта то мења у овоме свему?Evo kompletnijeg popisa za Iraklija:
--savremeni ili bliski vremenu--
* Pashalna hronika
* istorija Teofilakta Simokate
* spisi Georigija iz Pisidije
* korpus egipatskih papirusa
* govor Teodora Sinkela o carigradskoj opsadi 626. godine
* hronika Jovana od Nikijua
* Sebeosova istorija
* Khuzistanska hronika
* zapadno sirijske hronike
* Kuran
* žitije Sv. Teodora Sikeota
* žitije Sv. Anastasija Persijskog
--kasniji izvori--
* Hronografija Teofana Ispovednika (prenoseći sirijskog hroničara, Teofila iz Edese)
* Kratka istorija pratrijarha Nikifora (isti izvor je koristio, gornji)
* istorija kuće Arcuni
* zapadno sirijske hronike (kasnije)
* Eutihijeva (arapska) hronika
* celi niz preostalih arapskih (uglavnom vrlo dubioznih i najčešće beskorisnih) kasnijih hronika
Osim toga, iz Iraklijevog perioda imamo novac i pečate (najpoznatiji je pečat Džabale, vođe Iraklijevih Arapa).
Добро шта то мења у овоме свему?
Пронађи титуле и потписе који постоје па да видимо.
Једино ми није јасно где Теофилакт Симоката пише о Ираклију кад дело завршава са 602. смрћу цара Маврикија?Samo sam potražio šta su izvori za Iraklija, bez ikakvog daljeg cilja od toga. Ne bi trebalo da menja apsolutno ništa, već kompilira popis istorijskih izvora.
Pogledajte prilog 1676533
Pogledajte prilog 1676534
Pogledajte prilog 1676535
Мислим да у овоме што је поставио @АнаиванГорд има сасвим доста да се види и постоје академски радови о реконструкцији Христове цркве у Јерусалиму.
Треба додати да је Псеудофедеригарова хроника богатији извор биографије и живота Ираклија од поменутих дела.
Једино ми није јасно где Теофилакт Симоката пише о Ираклију кад дело завршава са 602. смрћу цара Маврикија?
Најзрелије Симокатино дело јесте његова Историја, у осам књига, где описује доба Маврикијеве владавине (582–602), настављајући заправо тамо где је стао Менандар Протектор, кога веома цени, и завршавајући своје дело 602, када је на престо ступио Фока, најљући „тиранин“. Цело градиво поделио је у осам књига, као и Прокопије, а можда и Менандар. Свима њима узор је Тукидидово дело подељено у осам књига. И у свом историјском делу Симоката је алегоричан, стављајући на почетак дијалог између персонификација Филозофије и Историје.Ne završava se. Simokatin spis seže do 628. godine, pokrivajući i veći deo Iraklijeve vlasti.
Аман оставио ти је @АнаиванГорд дело на 20 страница које можеш да скинеш и да читаш сад ја треба на телефону да ти увећавам и кропујем а немам комп мсм ајде....Ovako isečeno je dosta nejasno. Slabo išta možemo da razumemo šta je ovo i šta tu tačno piše.
Ako hoćeš neku posebnu poentu, prikaži samo konkretno taj jedan delić.
Аман оставио ти је @АнаиванГорд дело на 20 страница које можеш да скинеш и да читаш сад ја треба на телефону да ти увећавам и кропујем а немам комп мсм ајде....
Ти мене зај.ебаваш?Ne treba ništa da uvećavaš, već samo svojim rečima ukažeš (br. str. i sl.) o čemu se radi.
Најзрелије Симокатино дело јесте његова Историја, у осам књига, где описује доба Маврикијеве владавине (582–602), настављајући заправо тамо где је стао Менандар Протектор, кога веома цени, и завршавајући своје дело 602, када је на престо ступио Фока, најљући „тиранин“. Цело градиво поделио је у осам књига, као и Прокопије, а можда и Менандар. Свима њима узор је Тукидидово дело подељено у осам књига. И у свом историјском делу Симоката је алегоричан, стављајући на почетак дијалог између персонификација Филозофије и Историје.
Основна тема Историје јесте рат који је Византија на истоку водила против Персије, али су у њу уметнути и описи дела персијског краља Хозроја II (владао 590-628), као и рат Византије на Балкану против Словена и Авара, укључујући и важне податке о различитим турским вођама. Симокатини извори су тројаки: прво, старија историјска дела (нарочито изгубљено дело Јована Епифанијског); друго, архивска документа, која су Симокати стајала на располагању на двору (нпр. персијски списи); и најзад, усмена традиција старијих живих савременика Маврикијеве владавине.
То после 602. није оригинално његово.
Можда си баш овде поентирао византијска страна почиње да форсира свој службени назив тек губитком града Рима из своје територије супарничка страна се крунише и истиче своје наслеђе присаједињавањем града Рима својој територији. Овај процес започиње последњи грчки папа Захарија.Službeno, država (ako govorimo o pojmu o kakvom bismo mogli govoriti, uz razumevanje tadašnjeg sveta) je imala 2 imena:
*Senat i narod Grada Rima
*Republika
Senat i narod Grada Rima bio je prastari i tradicionalni naziv, najduže u upotrebi. Sekundarno, i nešto ređe, kao kraća forma, Republika.
Врло лепа емисија Бориста Стојковског о положају жена у ромејском царству.
Потврђује мушку титулу Ирене василевс. Могуће да користи гпт-чет
U Vasilijevo vreme je i Srbija postala vizantzijska tema?др Борис Стојковски - „Цар Василије II Бугароубица; хиљаду година од смрти”.
Предавање историчара др Бориса Стојковског на тему „Цар Василије II Бугароубица; хиљаду година од смрти” (25. 2. 2025) Прошао је миленијум од смрти Василија II Бугароубице, једног од најзначајнијих византијских царева, у чије време је Византија била на свом врхунцу. Припадао је Македонској династији, и био један свестрани владар, пре свега познат као изузетан ратник. За историју Балкана, и за српску историју важан је због сукоба са Самуиловим царством, када је потчинио цео Балкан. Тај сукоб је носио читаву његову владавину, иако је у његово време дошло и до догађаја од светског значаја, а то је покрштавање Руса. На тај начин Византија је остварила огроман добитак, придобивши у свој културни круг велику руску државу, која тада још увек није била моћна у оном смислу како је доживљавамо у њеној историји, али свакако један велики добитак који представља заокруживање мисионарског рада Македонске династије од њеног почетка. Василије II је водио активну политику и на Кавказу и против Арапа, и у јужној Италији. Био је велики и значајан владар, и ова хиљадугодишњица је прилика да се о њему више каже и за публику која није део стручних кругова.
I Vasilijevo vreme je i Srbija postala vizantzijska tema?
Kad te neko s ranga župana uzdigne na rang kneza (arhonta).Trebalo bi
Мислим да то тад није имало везе архонт је био представник византијске власти жупан народне власти. Међутим то стање није потрајало предуго од 1018-1034 већ по званичној старој причи Војислав протерује Теофила Еротика из Рашке негде 1039-1040. 1042. Битка код Бара али тад је и Манијакос диже побуну у Италији креће на Цариград погинуо је негде 1043.Kad te neko s ranga župana uzdigne na rang kneza (arhonta).
Ima veze, naći ću rad gde je to objašnjeno. Mislim da je naveden primer Dalmacije koja je s arhontije uzdignuta na rang teme.Мислим да то тад није имало везе архонт је био представник византијске власти жупан народне власти. Међутим то стање није потрајало предуго од 1018-1034 већ по званичној старој причи Војислав протерује Теофила Еротика из Рашке негде 1039-1040. 1042. Битка код Бара али тад је и Манијакос диже побуну у Италији креће на Цариград погинуо је негде 1043.
Тако да су ово сигурно повезани догађаји али нешто их не повезују.