Византијско царство Ромеја

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ima veze, naći ću rad gde je to objašnjeno. Mislim da je naveden primer Dalmacije koja je s arhontije uzdignuta na rang teme.
Имаш добре радове на ту тему попут доктората који сам поставио на теми етничко порекло Албанаца.
Међутим ту се баш добро сећам да је стратег Далмације најнижег достојанства био добро то су ствари од 7-9 века.
Међутим то се односи на њихову хијерархију унутрашњу нема никакве везе са стањем на терену осим што су у том кратком периоду покушали остатак Словена да интегришу у византијски апарат и ако Бог да, да погрче то су и покушали кроз бугарску цркву.
Разлика је таква да жупан представља нашу или обласну аутономну власт и што су у 11. веку покушали од племства да направе чиновнике и на тај начин да интегришу у византијски апарат. Да ли ће нешто бити тема , клисура , турма или архонтија зависило је од специфичних фактора , географске целине , етничке структуре начин на који је улазила у фискални поредак царства колики порез плаћају , колико војника дају и слично статус је навише зависио од војног потенцијала или стратешке тачке те су некад стратешке тачке плански насељаване лојалним становништвом.
Драчка тема је била далеко важнија Ромејима од Дамације рецимо иако у рецимо поненутом случају Доброњи одузели доњу Далмацију.

Тако да нисам најбоље схватио шта значи из византијског угла или нашег угла?

Дакле за Византијце је краљ поспедно Карло име а жупан прво није византијска титуларна хијерархија уопште већ како Вилијам Тирски даје прве податке о Немањи њихов систем судсттва и власти чине људи које они називају Жупан.

Дакке унапредити неког од жупана у архонта ок али жупан за њих није ништа осим политичке власти непријатеља.
Оно што могу да неког уздигну у егзарха ,севастокразора , ексујатаса или шта ти ја знам жупани немају никакве везе с њима осим што су им у једном периоду били средство преко којег индиректно владају територијом али жупан у ромејској чиновнној хијерархији не значи ништа.

Литерално би био василевс Срба или било шта ако је самостални владар.
Јер Кекавмен зове Декабала василевса Дачана и Беса претка Влаха.

Кекавмен би био значајан што су његови преци отац сигурно можда и деда рецимо катепани влашке теме на Хелади која је била претходно словенска и носила је словенско име чак негде до 13. века у латинским изворима

Back