Витамин Д

Узео сам кутију Витамина Д од 4000 јединица.

На кутији piše да је то само за тешка обољења.

Шта каже струка? Је л' нам довољно оно од 2000 или ништа не фали да се узме 4000?

Молим образложење за изречен став.
ja sam uzimao 30 000 i nista mi nije bilo

Шта каже струка? Је л' нам довољно оно од 2000 или ништа не фали да се узме 4000?

Vitamin D je liposolubilan vitamin (rastvoran u uljima) što otežava eliminaciju njegovog (velikog) viška i da se metaboliše uglavnom preko jetre. Međutim, u našem podneblju vrlo je česta pojava hroničnog deficita vit. D, naročito tokom zimskog perioda. Konkretan odgovor, skroz je ok i 4000 IU da uzimaš dnevno, posebno ako nemaš nekog preteranog kontakta sa direktnim (ne kroz staklo) suncem.

@pikax izvini za ovu gore poruku...ne sumnjam da si odličan lekar i vrhunski stručnjak za svoju oblast... samo imam neke predrasude o lekarima i medicini i farmaciji i to povremeno ispliva na površinu u mojim postovima....

inače o vitaminu D sam istraživao po internetu zato što ga i sam povremeno koristim...od svih vitamina i minerala verujem da je Vitamin D jedini koji treba uzimati dodatno...sve ostalo može i treba pravilnom ishranom da se reguliše...jednostavno ne živimo više u Africi niti radimo po ceo dan u polju a u hrani ga nema dovoljno
Biću u jednoj oblasti , sad vrhunski mejbi tu mač, ali ok , hvala ti . Vidi, jeste deficit prisutan recimo kod polovine , neka je i većina u pitanju , ali možda si ti ili ja u manjini. Uvek se polazi od toga i ja se lično ne bih podvrgavala sada modernoj suplementaciji vitaminom D bez prethodne provere da li sam u deficitu. Čak i kod pacijenata sa osteoporozom ili osteopenijom se u letnjim mesecima ukida terapija vit D ili drastično smanji.

Vitamin D je liposolubilan vitamin (rastvoran u uljima) što otežava eliminaciju njegovog (velikog) viška i da se metaboliše uglavnom preko jetre. Međutim, u našem podneblju vrlo je česta pojava hroničnog deficita vit. D, naročito tokom zimskog perioda. Konkretan odgovor, skroz je ok i 4000 IU da uzimaš dnevno, posebno ako nemaš nekog preteranog kontakta sa direktnim (ne kroz staklo) suncem.
Biću u jednoj oblasti , sad vrhunski mejbi tu mač, ali ok , hvala ti . Vidi, jeste deficit prisutan recimo kod polovine , neka je i većina u pitanju , ali možda si ti ili ja u manjini. Uvek se polazi od toga i ja se lično ne bih podvrgavala sada modernoj suplementaciji vitaminom D bez prethodne provere da li sam u deficitu. Čak i kod pacijenata sa osteoporozom ili osteopenijom se u letnjim mesecima ukida terapija vit D ili drastično smanji.

mi smo u prošlosti, dobijali D vitamin ne kroz SUNČANJE već kroz MLEKO I JAJA
životinja sa ISPAŠE, sada toga više nema, jer smo debili uterali svu stoku i perad UNUTRA
pa nemamo ni vit D3 više,

VITAMIN D prave UV-A valovi, znači 11-15č, ono predvečernje sunce zaboravite
i to od maja do septembra, pre i posle nema ništa!
girice, skuša....
KVASAC je vrhunski izvor D2 koji se vrlo vrlo uspešno pretvara u D3!

1684876749544.jpeg

1684876798466.png

1684876814169.gif

Iako se vitamin D prvenstveno dobija sunčevim zracima i putem hrane, prirodni načini ne mogu dovesti do predoziranosti, ali zato suplementi mogu. Dugotrajna upotreba može da dovede do gomilanja previše kalcijuma u telu.

Smatra se da je gornja granica vitamina D 600 internacionalnih jedinica (IU), odnosno 15 mcg vitamina D dnevno. Ukoliko je doza veća, može doći do hiperkalcemije.

Metalni ukus u ustima...

Evo jedne studije na ovu temu

Safety of High-Dose Vitamin D Supplementation: Secondary Analysis of a Randomized Controlled Trial​

Context: More than 3% of adults report vitamin D intakes of 4000 IU/day or more, but the safety of this practice is unknown.

Objective: The objective of this work is to establish whether vitamin D doses up to 10 000 IU/day are safe and well tolerated.

Design: The Calgary Vitamin D Study was a 3-year, double-blind, randomized controlled trial.

Setting:
A single-center study was conducted at the University of Calgary, Canada.

Participants: Participants included healthy adults (n = 373) ages 55 to 70 years with serum 25-hydroxyvitamin D 30 to 125 nmol/L.

Interventions: Participants were randomly assigned 1:1:1 to vitamin D3 400, 4 000, or 10 000 IU/day. Calcium supplementation was initiated if dietary calcium intake was less than 1200 mg/day.

Main outcome measures: In these prespecified secondary analyses, changes in serum 25-hydroxyvitamin D, calcium, creatinine, 24-hour urine calcium excretion, and incidence of adverse events were assessed. Between-group differences in adverse events were examined using incident rate differences and logistic regression.

Results: Of 373 participants (400: 124, 4000: 125, 10 000: 124), 49% were male, mean (SD) age was 64 (4) years, and 25-hydroxyvitamin D 78.0 (19.5) nmol/L. Serum calcium, creatinine, and 24-hour urine calcium excretion did not differ between treatments. Mild hypercalcemia (2.56-2.64 mmol/L) occurred in 15 (4%) participants (400: 0%, 4000: 3%, 10 000: 9%, P = .002); all cases resolved on repeat testing. Hypercalciuria occurred in 87 (23%) participants (400: 17%, 4000: 22%, 10 000: 31%, P = .01). Clinical adverse events were experienced by 365 (97.9%) participants and were balanced across treatment arms.

Conclusions: The safety profile of vitamin D supplementation is similar for doses of 400, 4000, and 10 000 IU/day. Hypercalciuria was common and occurred more frequently with higher doses. Hypercalcemia occurred more frequently with higher doses but was rare, mild, and transient.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31746327/

znači ako neko tri godine uzima 10 000 IJ dnevno od negativnih efekata može da očekuje duplo veću verovatnoću nastajanja kamena u bubregu nego ako uzima 400 IJ

ja svaki utorak uzmem vitamin D 20 000 jedinica

pise ti lepo da se akumulira, primaju inekcije cak. ne znam u koliko vremena, tako da sracunaj sam, ako uzimaws svaki drugi dan top je kao da uzimas svaki po 2000 IU, i to jesen,zima, prolece, a leti jednom ili 2x nedeljno
u vecini multi je 1000 iu, tako da je nekom to dovoljno

sta ima ko da ti kaze ako se prodaje u slobodnoj prodaji i od 5000 IE, eno meni stoji od korone, ko zna gde sam kupio, d3 je jedan od najjeftinijh suplemenata

Back