Витамин Д

Alter_Ego_

Legenda
Poruka
71.230
Узео сам кутију Витамина Д од 4000 јединица.

На кутији piše да је то само за тешка обољења.

Шта каже струка? Је л' нам довољно оно од 2000 или ништа не фали да се узме 4000?

Молим образложење за изречен став.

Poslednja izmena od moderatora:

Шта каже струка? Је л' нам довољно оно од 2000 или ништа не фали да се узме 4000?

koliko sam ja obavešten (nisam lekar nego ono što znam sa interneta) iako se ranije smatralo da se ne treba prekoračivati preporučena doza nije uočeno nikakvo štetno dejstvo predoziranjem vitaminom D...čak šta više mnogi na internetu preporučuju uzimanje višestruko jačih doza od zvanično preporučenih...

Poslednja izmena od moderatora:

Ne fali ništa ali zimi ili u jesen, sada ti ne treba toliko. Možeš i sada uzimati 4000 recimo 3 x sedmično, nikako svaki dan. Obrazloženje? Pa pokupićeš D vitamin i prirodno, valjda će te sunce vidjeti svaki dan :) Dovoljno je da budeš 30 min dnevno izložen suncu (potkoljenice, podlaktice) i primićeš ga dovoljno.

4000 IU je maksimalna dnevna doza
U normalnim uslovima nije neophodno da se uzima toliko

Koliko bi trebalo u normalnim uslovima?
pogledaj video...tip je lekar koji ima već više od 25 godina kliniku koja se bavi ishranom i i svim pacijentima meri nivoe vitamina D i napisao je više knjiga o ishrani i kaže da u životu nije video predoziranje vitaminom D a da zna jedino za slučaj otkazivanja buibrega kada je neko koristio milion IJ dnevno...lično preporučuje 10 000 IJ dnevno na osnovu ispitivanja univerziteta u San Dijegu..znači 4000 IJ je ok..neće ti biti ništa od toga..preporučuje da se uz D3 koristi i vitamin K2

evo ti dr.Bojana Mandić citira vodećeg svetskog stručnjaka za vitamin D koji kaže da može biti toksično ako uzimaš preko 50 000 IJ dnevno tokom godinu dana..on preporučuje za gojazne da uzimaju između 6000 IJ i 10000IJ dnevno tokom najmanje tri meseca... inače navodi nekog drugog doktora koga uvažava koji preporučuje za one sa deficitom (a skoro svi imaju deficit) oko 7000IJ dnevno dok se ne poboljša nivo vitamina D u krvi (oko 3 meseca ) a posle manje...opet vidiš da ti ništa neće faliti ako uzimaš 4000 IJ dnevno...inače 10 000IJ je četvrt miligrama

Poslednja izmena:
Oko 600 IU, između 400 i 800 IU recimo.

Leti kad smo više izloženi suncu treba manje.
To je nista.

Ne valja ti izvor.
pogledaj video...tip je lekar koji ima već više od 25 godina kliniku koja se bavi ishranom i i svim pacijentima meri nivoe vitamina D i napisao je više knjiga o ishrani i kaže da u životu nije video predoziranje vitaminom D a da zna jedino za slučaj otkazivanja buibrega kada je neko koristio milion IJ dnevno...lično preporučuje 10 000 IJ dnevno na osnovu ispitivanja univerziteta u San Dijegu..znači 4000 IJ je ok..neće ti biti ništa od toga..preporučuje da se uz D3 koristi i vitamin K2

И ја сам тако нешто слушао на Тубићу. И врло логично објашњење зашто је потребно више јединица од оних које се формално препоручују.

Али, 'ајде да чујем и мишљења са форума. Да не буде да се образујем на Тубићу.

evo ti dr.Bojana Mandić citira vodećeg svetskog stručnjaka za vitamin D koji kaže da može biti toksično ako uzimaš preko 50 000 IJ dnevno tokom godinu dana..on preporučuje za gojazne da uzimaju između 6000 IJ i 10000IJ dnevno tokom najmanje tri meseca... inače navodi nekog drugog doktora koga uvažava koji preporučuje za one sa deficitom (a skoro svi imaju deficit) oko 7000IJ dnevno dok se ne poboljša nivo vitamina D u krvi (oko 3 meseca ) a posle manje...opet vidiš da ti ništa neće faliti ako uzimaš 4000 IJ dnevno...inače 10 000IJ je četvrt miligrama

И то сам провалио. Витамин Д се акумулира у организму. Није као, нпр. цинк или витамин Ц, који морају свакодневно да се узимају, јер се свакодневно организам празни, већ Д витамин треба да се узима у већим дозама одређени период, па кад се наталожи у организму, онда се смањи.

Pre suplementacije nekim vitaminom mora da se utvrdi deficit , klinički / laboratorijski. Ne pije se napamet.
Međutim , ako si već kupio ,moj je savet da sačuvaš za zimske mesece sa malo sunca , pa koristi po jednu tabletu ali ne svakodnevno, recimo na treći dan.

Pre suplementacije nekim vitaminom mora da se utvrdi deficit , klinički / laboratorijski. Ne pije se napamet.
Međutim , ako si već kupio ,moj je savet da sačuvaš za zimske mesece sa malo sunca , pa koristi po jednu tabletu ali ne svakodnevno, recimo na treći dan.
Ма, како да не. Пре било каквог понашања, морам да идем код лекара, пошто лекари имају свети грал знања, а?

Твој савет прихватити нећу, јер сам у првом посту тражио образложење, ти образложење не дајеш, већ тражиш да ти верујемо само зато што сматраш да поседујеш свети грал знања.

Ма, како да не. Пре било каквог понашања, морам да идем код лекара, пошто лекари имају свети грал знања, а?

Твој савет прихватити нећу, јер сам у првом посту тражио образложење, ти образложење не дајеш, већ тражиш да ти верујемо само зато што сматраш да поседујеш свети грал знања.
pikax je mislim lekar po struci....nema obrazloženja kod lekara...tako se uči na fakultetu po saznanjima od pre x godina...

Nemam ideju čemu ovakav stav , drugo možeš sam da odradiš laboratoriju i ne treba ti lekar za to.
Meni je potpuno svejedno , ja ne tražim ništa nego dajem savet , a ti slobodno pitaj dalje .

Nemam ideju čemu ovakav stav , drugo možeš sam da odradiš laboratoriju i ne treba ti lekar za to.
Meni je potpuno svejedno , ja ne tražim ništa nego dajem savet , a ti slobodno pitaj dalje .
Став је такав јер сам знао шта ћеш да напишеш, буквално од речи до речи, и пре него што сам отворио тему.

Написао сам да тражим и образложење одређеног става. Ти свој став не образлажеш.

Ako imaš normalan nivo vitamina D čemu suplementacija ? Možeš izazvati hipervitaminozu. To je jasno svima. I laicima.

Реци нам, колико људи у општој популацији има нормалан ниво витамина Д?

Шта је нормалан ниво витамина Д?

Колики ниво витамина Д може изазвати хипервитаминозу и колико витамина Д треба уносити преко суплементације да би се добила хипервитаминоза?

Став је такав јер сам знао шта ћеш да напишеш, буквално од речи до речи, и пре него што сам отворио тему.

Написао сам да тражим и образложење одређеног става. Ти свој став не образлажеш.
Obrazložila ti je, prije toga i ja, drago mi je da nisam promašila i da se Pikax složila sa mojim odgovorom. Neće ti niko dovesti dva crtača i tri tumača da ti bude jasno obrazloženje. Popij sve odjednom, da se ne mučiš tabletu po tabletu :D

Ja sam u deficitu, i od doktorke sam dobio da unosim samo 2000 IJ dnevno. Čitao sam da postoje studije da visoke doze vitamina D pomažu kod autoimunih bolesti, ali ne vidim kako bi zdrava osoba imala koristi od toga
po onome što sam ja čitao vitamin D nije bitan samo za imunitet nego za mnoge procese u organizmu....manjak vitamina D negativno utiče na sve...svaka ćelija ima receptor za vitamin D...mnogi smatraju da je u pitanju hormon a ne klasičan vitamin..

Obrazložila ti je, prije toga i ja, drago mi je da nisam promašila i da se Pikax složila sa mojim odgovorom. Neće ti niko dovesti dva crtača i tri tumača da ti bude jasno obrazloženje. Popij sve odjednom, da se ne mučiš tabletu po tabletu :D

Није.

Колега хм337 је поставио ставове неких лекара о витамину Д. Погледали смо те снимке. Они су садржали образложење.

Пиках није дала образложење.

Поставио сам јој неколико легитимних питања на која неће дати одговор, јер исти нема.

Жели да буде ауторитет на овом делу форума на основу свог звања, а не на основу свог знања.

Није.

Колега хм337 је поставио ставове неких лекара о витамину Д. Погледали смо те снимке. Они су садржали образложење.

Пиках није дала образложење.

Поставио сам јој неколико легитимних питања на која неће дати одговор, јер исти нема.

Жели да буде ауторитет на овом делу форума на основу свог звања, а не на основу свог знања.
Imam odgovor na sva tvoja pitanja , ali kada ih postaviš kako treba , ljudski , bez omalovažavanja sagovornika. Ovako da odgovaram , ne pada mi na pamet.

Back