Visoko čelo i inteligencija

Generalno, inteligencija u domenu fiziologije ne zavisi od "visine čela" nego od veličine mozga. U ostalim domenima zavisi od drugih faktora.
Brahikefalni ljudi imaju i do 10% veći volumen mozga od dolihokefalnih. Planocipitalno, spljošteno teme je dokaz da se mozak razvijao u pravcu razmišljanja jer je ustupano mesto velikom u odnosu na mali mozak. Dakle, potiljak je mnogo bolji pokazatelj, što je izbačeniji, osoba je instiktivnija. To je što se fiziološke strane tiče.

Fizioloski gledano, onda, svaki muskrac je zbog velicine mozga pametniji od zene? :think:
Brahikefalni ljudi kojih je najvise medju "Dinaroidima"... su zato pametniji od drugih? :confused:
Spoljosteno teme je posledica genetike ili moze biti i posledica izlezavanja, zbog predubedjenja ili navika mama da bebe na ledjima uspavljuju?
Sta je na brvnu jace - instinkt ili veliki mozak?
Psiholoske a strane se shto tice?

šta je ovoidupič..
celebrity_forehead_19.jpg

ovo je genije sveta

Psiholoske a strane se shto tice?
Tražio čovek raspravu o dužini, šta to ima veze sa psihologijom?

Fizioloski gledano, onda, svaki muskrac je zbog velicine mozga pametniji od zene? :think:

U globalu, da, ne pametniji nego inteligentniji.

Brahikefalni ljudi kojih je najvise medju "Dinaroidima"... su zato pametniji od drugih? :confused:

Brahikefanih nema samo među Dinaridima, i da, i Betoven je bio Dinarid, Nemci su dokazali, recimo, da su gotovo listom njihovi kompozitori bili Dinaridi.

Spoljosteno teme je posledica genetike ili moze biti i posledica izlezavanja, zbog predubedjenja ili navika mama da bebe na ledjima uspavljuju?

Ovo prvo je istina, jer je desetinama hiljada godina razvijan veliki mozak za razmišljanje. Ovo drugo je nemušti odgovor na isto pitanje.

Tražio čovek raspravu o dužini, šta to ima veze sa psihologijom?

Rasprava je postavljena na podforumu psihologije najpre a potom je u objasnjenju receno da se radi o fizioloskom aspektu (pokraj koga egzistira i psi), te je logicno da se nadoveze, ako ima sta, na taj deo.

Jel to zbog matematike, automobila i pantalona?

Brahikefanih nema samo među Dinaridima, i da, i Betoven je bio Dinarid, Nemci su dokazali, recimo, da su gotovo listom njihovi kompozitori bili Dinaridi.

Lep podatak. Samo me zanima da li smo zato i mi kao granchica Dinarida zasluzili ovako zlu sudbinu ili pamet i sreca ne idu zajedno?

Ovo prvo je istina, jer je desetinama hiljada godina razvijan veliki mozak za razmišljanje. Ovo drugo je nemušti odgovor na isto pitanje.

Nema nemushtosti osim cinjenice da (mozda ipak medicinski neodrzive?!) da je bebano teme poprilicno nezno i "plastelinasto" te da forsiranje ledjnog nacina spavanja moze da formira oblik potiljka. Osim cinjenice genetike. I toga da kombinacije niskih IQ-ova tesko, tj. nikako nece moci da obraduje Mensa klub novim clanom, kao sto se i usred deformacija moze nazalost roditi bice-biljka od strane roditelja genijalaca.

Generalno, inteligencija u domenu fiziologije ne zavisi od "visine čela" nego od veličine mozga. U ostalim domenima zavisi od drugih faktora.
Brahikefalni ljudi imaju i do 10% veći volumen mozga od dolihokefalnih. Planocipitalno, spljošteno teme je dokaz da se mozak razvijao u pravcu razmišljanja jer je ustupano mesto velikom u odnosu na mali mozak. Dakle, potiljak je mnogo bolji pokazatelj, što je izbačeniji, osoba je instiktivnija. To je što se fiziološke strane tiče.

nešto mi ne deluje mnogo logično s obzirom na to koji su centri smešteni u okcipitalnom lobusu. a ni 'instinktivni' delovi nisu smešteni u malom mozgu.
i moram da te razočaram.. kod inteligencije nije stvar u veličini (:mrgreen:) mozga nego u broju sinapsi koje ćelije medjusobom formiraju. što veći broj - veća sposobnost povezivanja naučenog - veća inteligencija.

Kad Lesi izvali neku rasisticku ili "lombrozijansku" glupost na svemrezju, matica i dijaspora se grohotom nasmiju... Sav si 'instiktivan', mora da ti je neki kockasti (savrsen spoj geometrije, estetike i inteligencije, zato zive u uredjenim i kulturno-ekonomski jakim drzavama) Hans Gunther ili Madison Grant bio guru.

Djevojcice pokazuju toliko odsustvo inteligencije da nas vec osamdeset godina tuku na testovima, kreni od 1934. godine i psihologa Borislava Stevanovica cije rezultate je potvrdio (Prema stanju dosadasnjih istrazivanja, devojcice pokazuju laku superiornost nad decacima do adolescencije) Radisav Nickovic sa Instituta za pedagoska istrazivanja 1967. godine u Zborniku navedene institucije, "Polne razlike i uspeh ucenika u nekim intelektualnim delatnostima", str. 171. Muski se bude iz brahikefalnog sna nakon par godina i izjednacuju (H. J. Klausmeier, Tyler, Pron, Bronco, itd.) sa curama, valjda zbog dodatne tezine i velicine mozga. Kod odraslih zena se ne radi o razlikama u bioloskoj sferi ili konstituciji mozga u odnosu na muske, stvaran uzrok lezi u socijalnom statusu zene u kulturnoj sredini koja dugo vremena pogoduje dominaciji muskarca i jos uvijek veoma problematicnom drustvenom i ekonomskom tretmanu polova, a ne u nekakvoj globalnoj intelektualnoj inferiornosti zena.

Poslednja izmena:
Prvo, da li mislite da visoko čelo kod osobe pokazuje natprosečnu inteligenciju? Ako je odgovor potvrdan da li to važi uvek? Ne znam da li su rađena neka istraživanja na tu temu, baš me zanima.
Drugo, šta mu ot uopšte dođe visoko čelo? Ranije sam mislio da znam, ali sam onda u razgovoru sa nekim ljudima shvatio da oni drugačije gledaju. Da li je visoko čelo kad meriš lenjirom pa ispadne par centimetara ( ala dr Jack Shepard iz serije Lost mi prvi pada na um ) ili se gleda nešto drugo ( recimo da počinje od kose visoko )? I da li pojam visoko čelo ima veze sa pojmom veliko čelo.

Evo jedne teme za one koje zanima fiziognomika, analiza lica i slično...

глуп ил паметан питање је сад?
то пише у погледу а не на челу.

Lep podatak. Samo me zanima da li smo zato i mi kao granchica Dinarida zasluzili ovako zlu sudbinu ili pamet i sreca ne idu zajedno?

Koju sudbinu? da imamo procentualno veći broj članova Mense nego drugi? Opet, ovde se radi o prirodnoj inteligenciji pojedinca a ne o razvijenosti države, bez obzira na baljezgarije:

(savrsen spoj geometrije, estetike i inteligencije, zato zive u uredjenim i kulturno-ekonomski jakim drzavama) Hans Gunther ili Madison Grant bio guru.

neinteligentnih tipova koji povezuju bogatstvo evropskih država stečeno pljačkom sa nekakvom... opštom? inteligencijom naroda.

Poslednja izmena:
Koju sudbinu? da imamo procentualno veći broj članova Mense nego drugi? Opet, ovde se radi o prirodnoj inteligenciji pojedinca a ne o razvijenosti države, bez obzira na baljezgarije:

neinteligentnih tipova koji povezuju bogatstvo evropskih država stečeno pljačkom sa nekakvom... opštom? inteligencijom naroda.

Tonto, misli se na danasnje svakodnevne ljude koji izgradjuju svoje drzave, a ne na spomenute kockaste koji svoje samo znaju rusiti.

Ako moze izvorishte ovog podatka iz druge recenice (ako je wiki onda je tricky)...premda je svrhovitost potencijalne istine bezvredna jer ...ne bih da izazivam sudbinu.
S obzirom na masovnu prirodnu inteligenciju okruzenja i toliko domacih Mensovaca (i men-ova u njima kao inteligentnije vrste) u drzavi, nesto je mnogo glupih i ludih uocljivo.
Koju sudbinu? Onu iz kugle...pojacati prijem.

Ovo nije nikakav argument u prilog da su Srbi inteligantan narod. I sam funkcioner Mense ( Rajčić ili tako nešto ) je priznao da se ovde testiraju samo oni koji znaju da su natprosečni dok je u zapadnoj kulturi drugačije - tamo se testiraju maltene svi. Inače, neka istraživanja pokazuju da su Srbi na iq lestvici prilično nisko samo je to ovde odbačeno kao ''srbofobija''. Moj stav je da su Srbi prilično glup i naivan narod inače nas ne bi zadesile sve ono silne nevolje usled pogrešnih izbora.

Back