Visoka inteligencija vs. psihopatija

Schrodinger

Elita
Poruka
15.351
Citam danas u novinama da su osobe sa patoloskim poremecajem poput Koste K. po pravilu visoko inteligentne a uzrok je upravo taj sto nisu emotivne (emocije ih ne ometaju u rezonima i delovanju). I zaista kada se desi neki pokolj cesto mozemo cuti da je pocinilac bio visoko inteligentan (intelektualac) i manipulativan.

Sta nam to govori. Pre svega da su intelektualci ljudi kojima se ne moze verovati i da je potrebno redefinisati sistem vrednosti i postaviti stvari na svoje mesto. Takodje razotkriva moguce uzroke tzv. inteligencije kao psiholoske osobine koja proizilazi iz celokupnog sklopa licnosti i kao takva moze biti vrlo negativna pojava.

Kada bi se podgrejala antiintelektualna klima u drustvu i kada bi javnost napokon shvatila da je Milosevic bio u pravu rekavsi da mu je glas svakog radnika i seljaka podjednako vazan kao glas akademika, to bi bio ogroman korak napred na ovom putu.

Poslednja izmena:
Psihijatrija kao grana medicine ne smatra psihopatiju za patolosko stanje to je za bolest.Ne postoji dakle dijagnoza psihopatija.Psiholozi psihijatriju smatraju za drustvenu neprilagodjenost a psihopate za pogresno oformljene licnosti.
Psihopate nemaju problem sa opazanjem kao sto ponekad imaju dusevno obolela lica koja usled razlicitih cinilaca stvarnost ne vide onakvom kakva jeste.
Treba imati na umu da su norme ili pravila ne ubij,ne otimaj,ne kradi...samo drustvene norme koje cak nisu ni postojale oduvek.Psihopate ne postuju dakle drustvene norme.
Po preovladjujucem misljenju svi kriminalci su psihopate.Najcesce su prosecne ili nesto malo iznad prosecne sposobnosti opazanja to jeste inteligencije.

Citam danas u novinama da su osobe sa patoloskim poremecajem poput Koste K. po pravilu visoko inteligentne a uzrok je upravo taj sto nisu emotivne (emocije ih ne ometaju u rezonima i delovanju). I zaista kada se desi neki pokolj cesto mozemo cuti da je pocinilac bio visoko inteligentan (intelektualac) i manipulativan. Sta nam to govori. Pre svega da su intelektualci ljudi kojima se ne moze verovati i da je potrebno redefinisati sistem vrednosti i postaviti stvari na svoje mesto. Takodje razotkriva moguce uzroke tzv. inteligencije kao psiholoske osobine koja proizilazi iz celokupnog sklopa licnosti i kao takva moze biti vrlo negativna pojava. Kada bi se podgrejala antiintelektualna klima u drustvu i kada bi javnost napokon shvatila da je Milosevic bio u pravu rekavsi da mu je glas svakog radnika i seljaka podjednako vazan kao glas akademika, to bi bio ogroman korak napred na ovom putu.

србски, и уопште индо-европски образац вредности се заснивао на јунаштву, одважности и правдољубивости!
а онда....је доша јудео-цинцарски који је донео "памет" као људску вредност!
Помоћи слабоме, одбранити нејач, је била србска вредност одувек.
До сада....

"Vuk na ovcu svoje pravo ima kao tirjanin na slaba čovjeka; ali tirjanstvu stati nogom za vrat, dovesti ga k poznanju prava, to je ljudska dužnost najsvetija!" Petar Petrović Njegoš

Psihijatrija kao grana medicine ne smatra psihopatiju za patolosko stanje to je za bolest.Ne postoji dakle dijagnoza psihopatija.Psiholozi psihijatriju smatraju za drustvenu neprilagodjenost a psihopate za pogresno oformljene licnosti.
Da kako god, tema je o inteligenciji i njenim uzrocima a ne preciznim definicijama toga sta je poremecaj licnosti a sta nije.
Mozda bi evolucionisti zakljucili i da je to potpuno normalna i korisna osobina za opstanak vrste, imamo i poznatu teoriju zavere o posebnoj vrsti ljudi koje upravo izostanak emocija, empatije i duse cini intelektualno superiornim ;)
photo-2-15533105441121078058459.jpg
FYXHwd4WYAAfYp0

Zatim price o opasnosti od vestacke inteligencije, zaboravljajuci da prirodna vlada odavno (kroz mizantropsko-globalisticku elitu koja vuce konce).
Treba imati na umu da su norme ili pravila ne ubij,ne otimaj,ne kradi...samo drustvene norme koje cak nisu ni postojale oduvek.Psihopate ne postuju dakle drustvene norme.
I cesto te norme ne postuju najmocniji politicki manipulatori koji rukovode drustvom, izolovane zvezde crne hronike su najmanji problem

Poslednja izmena:
Sve je korisno, dobro i lepo dok se ne pokaže da je loše-
Vreme kad sam sa ocem išla na brdo da gađam limenke iz puške, danas se možda čini kao da me je moj otac spremao za pucanje na ljude, oduzimanje života, hladnokrvno i smišljeno, ali...ako ne bih pre želela da spasim ljudski život, ne bih pomislila nikad da ga oduzmem.
Nisam u stanju da kokoški budem poslednje lice koje će nad njom operisati. Ja ne mogu, sklanjam se, ne, ne.. neka koka umre sama od sebe, nisam taj kalibar da joj prerežem grkljan.
Neee... i ta kokoška mi je draga, ne mogu ja to, da joj presečam grkljan, da od nje napravim tako koku spremnu za supu.

Ne, ne mogu da smrtno pogodim ni lisicu koja se navadila da napada te moje kokoške. Ciljala bih radije da se zaplaši i ne dolazi više, nego što bih joj presudila.

Citam danas u novinama da su osobe sa patoloskim poremecajem poput Koste K. po pravilu visoko inteligentne a uzrok je upravo taj sto nisu emotivne (emocije ih ne ometaju u rezonima i delovanju). I zaista kada se desi neki pokolj cesto mozemo cuti da je pocinilac bio visoko inteligentan (intelektualac) i manipulativan.

Sta nam to govori. Pre svega da su intelektualci ljudi kojima se ne moze verovati i da je potrebno redefinisati sistem vrednosti i postaviti stvari na svoje mesto. Takodje razotkriva moguce uzroke tzv. inteligencije kao psiholoske osobine koja proizilazi iz celokupnog sklopa licnosti i kao takva moze biti vrlo negativna pojava.

Kada bi se podgrejala antiintelektualna klima u drustvu i kada bi javnost napokon shvatila da je Milosevic bio u pravu rekavsi da mu je glas svakog radnika i seljaka podjednako vazan kao glas akademika, to bi bio ogroman korak napred na ovom putu.
Ne znam kako uopšte povezuješ ta dva. Visoka inteligencija bez empatije ne ide, jer jedno pothranjuje drugo. psihopati su manipulatori, a to je
više pokvarenost, nego inteligencija...

Sve je korisno, dobro i lepo dok se ne pokaže da je loše-
Vreme kad sam sa ocem išla na brdo da gađam limenke iz puške, danas se možda čini kao da me je moj otac spremao za pucanje na ljude, oduzimanje života, hladnokrvno i smišljeno, ali...ako ne bih pre želela da spasim ljudski život, ne bih pomislila nikad da ga oduzmem.
Nisam u stanju da kokoški budem poslednje lice koje će nad njom operisati. Ja ne mogu, sklanjam se, ne, ne.. neka koka umre sama od sebe, nisam taj kalibar da joj prerežem grkljan.
Neee... i ta kokoška mi je draga, ne mogu ja to, da joj presečam grkljan, da od nje napravim tako koku spremnu za supu.

Ne, ne mogu da smrtno pogodim ni lisicu koja se navadila da napada te moje kokoške. Ciljala bih radije da se zaplaši i ne dolazi više, nego što bih joj presudila.
I tebi davali da kolje[ pili'e? I meni, isto nisam mogao...

I tebi davali da kolje[ pili'e? I meni, isto nisam mogao...
davali, ali kakvi... ja to ne mogu. Plakala sam kao dete za svinjom-nju kolju, ja neutešno plačem, užasnuta sam kricima!
"Uzmi čvarak!", maaaa... ja sam tu svinju volela!
Zaklali ste mi je, i sad očekujete da jedem njene čvarke???
Svašta!
Nakon nekog vremena sam jela i čvarke, i slaninicu...
ali... zaista, da imam svoje prase, ono bi živelo sa mnom dok živi, ne bih nikad mogla da ga prikoljem. Da li je to... pritvorno, lažno?

davali, ali kakvi... ja to ne mogu. Plakala sam kao dete za svinjom-nju kolju, ja neutešno plačem, užasnuta sam kricima!
"Uzmi čvarak!", maaaa... ja sam tu svinju volela!
Zaklali ste mi je, i sad očekujete da jedem njene čvarke???
Svašta!
Nakon nekog vremena sam jela i čvarke, i slaninicu...
ali... zaista, da imam svoje prase, ono bi živelo sa mnom dok živi, ne bih nikad mogla da ga prikoljem. Da li je to... pritvorno, lažno?
Ista fora. Nisam mogao da jedem meso, samo sa jakim za;inima. U osnovnoj sam pla'ao drugu da pojede umesto
mene ili da kri[om iznese u d\epu : P
A sad ne jedem ve'inu toga. Meso samo kad ne znam da je meso : P

Ista fora. Nisam mogao da jedem meso, samo sa jakim za;inima. U osnovnoj sam pla'ao drugu da pojede umesto
mene ili da kri[om iznese u d\epu : P
A sad ne jedem ve'inu toga. Meso samo kad ne znam da je meso : P
Bio je dokumentarac kad male, žute piliće na nekoj traci vozaju i konačno melju.
To su paštete i salame, između ostalog.
Da iko gleda taj snimak kako na pokretnoj traci mali, žuti pilići, bivaju samleveni... pitam se, da li bi na isti način kupovali i jeli salame i paštete?

Upravo se na tome i radi u našoj državi, uskoro nećemo imati mnogo intelektualaca, pa ćemo lepše živeti. Možda nisam upućena, ovaj iz Mladenovca je takođe bio intelektualac?

A ja isto tako citam da oni koji su u tim istim novinama citali da je decak bio natprosecno inteligentan - genije maltene, nasedose na novinarsku patku... ;)
Nista natprosecno, nikakav genije....- kazuje njegova aktuelno psiholosko ispitivanje u medicinskoj ustanovi gde je zatvoren do daljnjega. Decko je najverovatnije bio prisiljavan da ulaze duplo vise napora od svojih vrsnjaka kako bi izgledao dovoljno bistar i nadaren kao i oni, sto mu je spartanskim vaspitanjem nekako i uspevalo, ali ga ujedino i oblikovalo u individuu odsecenu od svog superega (svest o etickom nacelu,empatija) i automatizovalo ga.
Sta nam to govori. Otvorio si temu da relativizujes i pojam i znacaj ljudske inteligencije u zivotu i za zivot, ne bi li ti neko nathranio ego u tako dobijenom iznudjenom a sustinski praznom prostoru. :cool: Ko zna kakva je to psihopatologija, za koju nije potrebna cak ni natprosecna inteligencija da bi je neko provalio i otkrio...?:think:

Nista natprosecno, nikakav genije....- kazuje njegova aktuelno psiholosko ispitivanje u medicinskoj ustanovi gde je zatvoren do daljnjega. Decko je najverovatnije bio prisiljavan da ulaze duplo vise napora od svojih vrsnjaka kako bi izgledao dovoljno bistar i nadaren kao i oni, sto mu je spartanskim vaspitanjem nekako i uspevalo, ali ga ujedino i oblikovalo u individuu odsecenu od svog superega (svest o etickom nacelu,empatija) i automatizovalo ga.
Sta nam to govori. Otvorio si temu da relativizujes
To ispitivanje tek dovodi do totalne relativizacije... Uspeh u skoli je znaci stvar prisiljavanja i spartanske discipline koja dovodi do patologizacije licnosti - sta onda mozemo zakljuciti o drustvenoj eliti koju proizvodi takav obrazovni sistem? :per: Koji procenat doktora i akademika se upravo tim pristupom domogao svog ekskluzivnog statusa?
Da vidimo izvor tvojih tvrdnji:
https://informer.rs/hronika/vesti/795401/masovni-ubica-kosta-kecmanovic-psihoanaliza-motiv-zlocina-psihijatrijsko-vestacenje
Iako se u početku navodilo da je dečak ubica natprosečno inteligentan, štaviše "genije", stručne analize su opovrgle takve tvrdnje.
- Nikakav genije, kao što je navođeno. Moguće je da su mu zbog toga smetali ostali u odeljenju, jer je morao, primera radi, više truda da ulaže kako bi dostigao uspeh neke od svojih žrtvi, ili i da bi zadovoljio roditelje koji su, prema svemu što znamo, od njega zahtevali besprekoran uspeh. Može se reći da su ga spartanski vaspitavali - kaže izvor.
Kaze nije genije ali ne mora znaciti da nije natprosecan, niti talentovan za te oblasti iz kojih se takmicio. Zanimljivo da ni ti ni "izvor" ne navodite da mu je majka asistentkinja na Bioloskom fakultetu a da se takmicio upravo iz biologije, te bi kao moguce objasnjenje posluzio jednostani transfer znanja? Koliko njih postanu visokobrazovani zato sto su im i roditelji takvi, ogroman broj. Ali "izvor" dosta toga toga precutkuje upravo da ne bi diskreditovao ustaljeni sistem vrednosti.
Odeljenje jeste bilo najbolje ali takvu situaciji imamo i u gimnazijama i odeljenjima 7-8 razreda u Matematickoj gimnaziji, znaci dodatni dokaz da takav kompetitivan pristup stetno utice na psihu. Istu kompetitivnost primecujemo i u odraslom dobu kod mnogih visokoobrazovanih - lako obole od kompleksa vise vrednosti smatrajuci da vise vrede od ostalih slojeva drustva.

Dalje koje su metode ispitivanja i koliko pouzdane? Kao sto znamo psiholoski testovi ukljucujuci testove inteligencije su validni samo za utvrdjivanje ispodrosecnosti u odredjenom uzrastu, dok je pitanje nadarenosti i njenog merenja-definisanja nejasno.
Ovo jedino ukazuje na preopterecenost:
Kao potencijalni izvor problema se navode i preveliki zahtevi ambicioznih roditelja, jer je pored obaveza u elitnoj školi išao i na brojne vannastavne aktivnosti. Govorio je strane jezike, išao u školu glume, muzičku školu, trenirao sportove, pobeđivao na gradskim takmičenjima, bio odlikaš.

To ispitivanje tek dovodi do totalne relativizacije... Uspeh u skoli je znaci stvar prisiljavanja i spartanske discipline koja dovodi do patologizacije licnosti - sta onda mozemo zakljuciti o drustvenoj eliti koju proizvodi takav obrazovni sistem? :per: Koji procenat doktora i akademika se upravo tim pristupom domogao svog ekskluzivnog statusa?
Da vidimo izvor tvojih tvrdnji:

Kaze nije genije ali ne mora znaciti da nije natprosecan, niti talentovan za te oblasti iz kojih se takmicio. Zanimljivo da ni ti ni "izvor" ne navodite da mu je majka profesor Bioloskog fakulteta a da se takmicio upravo iz biologije, te bi kao moguce objasnjenje posluzio jednostani transfer znanja? Koliko njih postanu visokobrazovani zato sto su im i roditelji takvi, ogroman broj. Ali "izvor" dosta toga toga precutkuje upravo da ne bi diskreditovao ustaljeni sistem vrednosti.
Odeljenje jeste bilo najbolje ali takvu situaciji imamo i u gimnazijama i odeljenjima 7-8 razreda u Matematickoj gimnaziji, Istu kompetitivnost primecujemo i u odraslom dobu kod mnogih visokoobrazovanih - lako obole od kompleksa vise vrednosti smatrajuci da vise vrede od ostalih slojeva drustva.

Dalje koje su metode ispitivanja i koliko pouzdane? Kao sto znamo psiholoski testovi ukljucujuci testove inteligencije su validni samo za utvrdjivanje ispodrosecnosti u odredjenom uzrastu, dok je pitanje nadarenosti i njenog merenja-definisanja nejasno.
Ovo jedino ukazuje na preopterecenost:
Sve sto si naveo je totalno podrazumevano i vec apostrofirano u mom komentaru, s tim sto to i dalje ne predstavlja nikakav dokaz protiv visoke inteligencije kao uzroka psihopatoloskog stanja svesti...Naprotiv, sve drugo bi se moglo povezati sa time sem visoke inteligencije koja je po psiholoskim mehanizmima kao takva u odlicnom dosluhu sa empatijom, visokom svescu, eticnoscu, ukratko svim onim sto Frojd naziva `superegom`. ;) Licnost se razvija zdravo, na emancipovan, prirodan nacin, upravo vodjena visokom inteligencijom, odn. sa samopouzdanjem u prizmi superega. Konstrukcija ti je ekstremno nategnuta. ;) :cool: :)

Naprotiv, sve drugo bi se moglo povezati sa time sem visoke inteligencije koja je po psiholoskim mehanizmima kao takva u odlicnom dosluhu sa empatijom, visokom svescu, eticnoscu, ukratko svim onim sto Frojd naziva `superegom`. ;)
Dokaz? Sta je uopste inteligencija?
s tim sto to i dalje ne predstavlja nikakav dokaz protiv visoke inteligencije kao uzroka psihopatoloskog stanja svesti...
A gradjenje karijere i penjanje na drustvenoj lestvici? Da li su uspesniji oni bezobzirni i manipulativni koji "gaze preko leseva" (poneko i bukvalno, kao Kosta ili pak aktuelni ruski predsednik :kafa: i ostali drzavnici) ili brizni i bojazljivi?
Možda nisam upućena, ovaj iz Mladenovca je takođe bio intelektualac?
Ne znam o njemu se malo prica, nekako njegov slucaj deluje normalno :lol: Decko se iznervirao pa zapucao, nista neocekivano. Broj takvih slucajeva zavisi od dostupnosti oruzja a ne klime u drustvu.

Dokaz? Sta je uopste inteligencija?

A gradjenje karijere i penjanje na drustvenoj lestvici? Da li su uspesniji oni bezobzirni i manipulativni koji "gaze preko leseva" (poneko i bukvalno, kao Kosta ili pak aktuelni ruski predsednik :kafa: i ostali drzavnici) ili brizni i bojazljivi?

Ne znam o njemu se malo prica, nekako njegov slucaj deluje normalno :lol: Decko se iznervirao pa zapucao, nista neocekivano. Broj takvih slucajeva zavisi od dostupnosti oruzja a ne klime u drustvu.
Normalno ti deluje ? Tip koji možda nije intelektualac se 'malo' iznervirao pa pobio ljude al to je normalno, jer, možda nije intelektualac?

Lepo ti se kaze da Kosta nije natprosecno inteligentan i genijalan...samo dobro utreniran, isforsiran.
Da vidimo u cemu se tacno isticao
- Ja sam taj dan trebala da budem sa njim na solfeđu. Ne mogu da verujem da je mogao to da uradi. Uvek je bio jako miran i dobar, smejao se, družio se sa nama, uopšte ga nismo izbegavali - kaže drugarica iz muzičke škole.
Trinaestogodišnji počinilac ovog nemilog događaja je po svemu sudeći, bio izuzetno inteligentan i pametan dečko.
Njegovi dani su bili ispunjeni različitim hobijima, od muzičke škole, do košarke, karatea, spremanja za takmičenja, streljane i slično, a ljudi koji su govorili o njemu, bili su jednako iznenađeni njegovom sposobnošću da počini ovakav masakr.
Nesvakidasnji nivo svestranosti, znaci ne samo intelektualna inteligencija nego opste sposobnosti. Ne vidim kako forsiranjem moze sve to da se postigne, stereotipni sportisti, streberi i umetnici ce obicno biti totalni duduci bar za nesto od navedenog.
Jedino ako je bas bio prosek za sve pa ga neki poseban talenat nije ometao u razvijanju drugih.
- Nikakav genije, kao što je navođeno. Moguće je da su mu zbog toga smetali ostali u odeljenju, jer je morao, primera radi, više truda da ulaže kako bi dostigao uspeh neke od svojih žrtvi, ili i da bi zadovoljio roditelje koji su, prema svemu što znamo, od njega zahtevali besprekoran uspeh.
Kako da ne, ako je isao na toliko vannastavnih aktivnosti i tukao video igre po ceo dan odakle mu jos i vreme za ucenje-streberisanje? I kako "dostigao uspeh" kad je jedan od nekoliko najboljih djaka u celoj skoli? mnogo kontradiktornosti

Poslednja izmena:

Back