Prijatelju, razumem tvoj problem. I ja sam strašno patio zbog svoje visine u tvojim godinama. Ovako sam ja rastao (sam sam se merio):
15. rođendan - 173 cm
16. rođendan - 178 cm
17. rođendan - 182 cm
18. rođendan - 185 cm
19. rođendan - 186 cm
20. rođendan - 187 cm
Iz ovoga se primećuje da sam otprilike svake godine rastao za 1 cm manje nego prethodne ali ne mora da znači da će i tebi biti tako. Koliko si ti porastao za prošlih nekoliko godina? Da li si doživeo pubertetski nagli skok visine kada se raste po 1 cm mesečno? Ja sam taj nagli skok visine doživeo u 14. godini, na početku mog puberteta kada sam za godinu dana - od 14. do 15. rođendana porastao otprilike 10 cm. Sada imam 25 godina i visok sam 187 cm, otac mi je visok 190 cm a majka 160 cm. Primetio sam u velikoj većini slučajeva da je sin iste visine kao otac ili viši od oca, retko vidim da je sin niži od svog oca što znači da je genetika glavni faktor za visinu. Zato smo iz generacije u generaciju sve viši i viši, prosečno gledano. Za rast je bitno i da se kvalitetno hraniš, da unosiš dosta kalcijuma (dobro, rekao si da piješ dosta mlečnih proizvoda), mislim da i košarka doprinosi rastenju jer su moj rođak i moj najbolji drug trenirali košarku i dogurali preko 190 cm, viši su od svojih očeva za više od 10 cm. Bitno je i da dovoljno spavaš. Ja sam se u pubertetu, godinama svako veče molio bogu da budem visok kao moj otac, 190 cm i dogurao sam do 187 cm, ne znam zašto nisam baš 190 cm. Reci mi da li ti raste brada i koliko? Koliko bi ti voleo da budeš visok? Molim te odgovori mi na sva moja pitanja ako želiš da ti kažem nešto više o tvom budućem rastu. I znaš ono kako se kaže: ,,Ne mere se ljudi pedlju no pameću". I važnije je kakav si čovek nego koliko si visok. Pozdrav prijatelju moj i pokušaj da se ne sikiraš zbog visine.