Вишеструки никови и њихова злоупотреба

kojekude2022

Domaćin
Poruka
3.694
За било који форум, ша је горе од вишеструких никова исте особе, која користи један ник да, хвалећи самог себе, појачава репутацију другом свом нику?
Како је у таквом окружењу могућа равноправна дискусија?

imam neki blagi utisak da ti ovaj forum vidiš kao neko mesto tipa arene gde ljudi dolaze da se takmiče za neki trofej. Da bi ga dobili treba da steknu reputaciju tako što se takmiče, a igra nameštena... t.j nije ravnopravna. Možda si u prošlom životu bio gladijator, pa je sve to pitanje života i smrti.

Ave, Caesar, morituri te salutant!
( u prevodu: Ppzdrav Cezare, more turi tu salatu tamo! )
Стичем утисак (а не разумем због чега је тако) да дискутанти, уместо о свом доживљају теме, пишу о мени и мојим хипотетичким ставовима.
Чему то троловање?

njih 10 moze da kaze jedno a jedan nesto drugo

ako je taj jedan u pravu on je u pravu

tj brojnost pogresnih misljenja ne znaci nista
Ako je tema na kulinarstvu i raspravljaju o receptu za kiseljenje kupusa, njih 9 kaže 5x veću količinu soli a samo jedan govori ispravno. Ljudi čitaju forum i počnu da kisele kupus po tom receptu. Kakav će im biti? :lol:

Стичем утисак (а не разумем због чега је тако) да дискутанти, уместо о свом доживљају теме, пишу о мени и мојим хипотетичким ставовима.
Чему то троловање?

Ako ne vidis dobru nameru u nekim odgovorima (napisanim sa idejom da ti se nekako pomogne) to zaista nije razlog da ujedaš pruzenu ruku.

Ako to ne razumeš, kao što kažeš da ne razumeš zašto ti odredjeni ljudi šalju odredjen tip odgovora, e onda jbg, to je što je. Nerazumevanja će biti još više, jer ovo više nije većinom svet razumevajućih i dobronamernih (ne mislim na forum nego na opšti momenat). A ti tražiš od ljudi zadovoljenje koje ne mogu da ti pruže.

Niko ti ovde dobronameran neće smetati.

A ako hoćes da raspravljas sa 'realnim' umesto virtualnim ljudima eno Facebook-a i LinkedIn-a, šta radis na anonimnom forumu? Ako ne razumeš pojavu i funkcionisanje anonimnog foruma, opet nekako dodje tvoj problem.

Što se mene tiče ja posle ove poruke nemam nameru da raspravljam sa tobom, jer ni ti ne raspravljaš samnom s obzirom na ton i sastav tvog odgovora gde sam citiran. I samo zato što sam citiran je razlog zašto ti uopšte odgovaram. Tvoj odgovor je namenjen drugima, tako da moj stav nije bitan.

Možeš slobodno da nastaviš da budes nezadovoljan i nezadovoljen.

Nemoj doživljavati forume preozbiljno.
Šta je forum? Privatna platforma na kojoj ljudi diskutuju o temama koje vlasnik dopusti.
Može se u bilo kom trenutku promeniti - i vlasnik i forum. Može se i zatvoriti.

Forum služi razmeni mišljenja o raznim temama, ali pored toga se koristi i u druge svrhe - nalaženje korisnih informacija, ubijanje vremena, zabava, druženje, upoznavanje...

Šta imaš od toga da pobediš u nekoj forumskoj diskusiji? Na koji način će to promeniti tvoj život? Deset nepoznatih ljudi diskutuje o nekoj temi, jedni kažu ovo, drugi ono - čak iako se svi slažu - ne mora značiti da su u pravu. Eto, našli se ljudi koji slično misle. Ništa drugo.

Ako neko otvori deset profila da bi se sam sebi divio i sebe u svemu podržavao, to je zaista tužno. Ali to se brzo i otkrije. Vrlo se brzo vidi je li neko trol, spamer, klinac koji je došao da zeza starije, očajnik željan pažnje... Takve ignorišeš. Čitaš samo one vredne čitanja. Razgovaraš samo sa onima koje proceniš da vrede tvog vremena i pažnje.

Ne treba investirati sebe previše u društvene mreže. To je sve samo razonoda.

Како је у таквом окружењу могућа равноправна дискусија?
Ovde odavno ne postoji ravnopravna diskusija. Ili diskusija uopšte. Postoje samo pod.jebljivači, trolovi i naivni. Na forumu je aktivno jedno 45 moderatora i 20 članova - od kojih je bar 10 u nekom momentu bilo moderator. Poznati likovi stalno iskrsavaju s novim nikovima, kao da prave veštačku posećenost (?) Ali, to je najmanji problem. Veći je ortodoxna infantilnost novootvorenih tema i devedeset procenata komentara. Pet posto su trolovi, jedno tri posto nestabilne osobe koje dolaze ovde da iživljavaju frustracije iz rl. Koliko ti ostaje za divan? Dva posto?
Oni se pojave od svetog nikad do svetog ponovo.
Ovde se odavno ne dolazi diskutovati, već da izjaviš nešto za dnevnik.

Ovde odavno ne postoji ravnopravna diskusija. Ili diskusija uopšte. Postoje samo pod.jebljivači, trolovi i naivni. Na forumu je aktivno jedno 45 moderatora i 20 članova - od kojih je bar 10 u nekom momentu bilo moderator. Poznati likovi stalno iskrsavaju s novim nikovima, kao da prave veštačku posećenost (?) Ali, to je najmanji problem. Veći je ortodoxna infantilnost novootvorenih tema i devedeset procenata komentara. Pet posto su trolovi, jedno tri posto nestabilne osobe koje dolaze ovde da iživljavaju frustracije iz rl. Koliko ti ostaje za divan? Dva posto?
Oni se pojave od svetog nikad do svetog ponovo.
Ovde se odavno ne dolazi diskutovati, već da izjaviš nešto za dnevnik.
Odlična analiza. Na žalost i istinita.
Imaš li neki predlog?

Odlična analiza. Na žalost i istinita.
Imaš li neki predlog?
Ne.

Neki su ljudi predlagali otvaranje novog foruma, ali to bi bio sizifov posao i isto toliko neuspešan, jer, najposle, sve mora biti po jus-u - kotrolisano. Sve na internetu. Otvarati forum na kojem bi se proveravali ljudi s više nikova i momentalno zauvek banovala njihova ip adresa, otvarati forum na kojem bi pravilnikom bilo zabranjeno otvoreno i besramno promovisanje bilo kakve agende (desničarske, leftičarske, veganske zabole me, BILO KOJE) pod pretnjom trajnog bana, otvaranje foruma u kojem bi ljudi mogli da pišu o stvarima koje su danas jasne celom svetu ali se i dalje vode ko teorije zavere, otvaranje foruma kojem vlasnici ne bi bili stranci niti bi primali pare od političkih stranaka ili stranaca, itd itd - ne, to ne može da uspe. Ne u današnjem svetu gde je dovoljno da pored upaljenog kompjutera ili telefona prokomentarišem da hoću da kupim kaput i onda "odjednom" dobijem sto oglasa o prodaji kaputa - ne.

Taj voz je otišao. Davno.

Koliko postova osoba koje su "gosti" je napisano od osoba koje su se samo izlogovale sa naloga i koliko postova gostiju su napisali moderatori?
Nije li i to jedan vid visestrukih nikova i zloupotreba?
Odgovori na pitanja o gostima nisu dati, tema je samo zatvorena, kao i mnoge druge na koje moderacija nije imala odgovor.

Ne.

Neki su ljudi predlagali otvaranje novog foruma, ali to bi bio sizifov posao i isto toliko neuspešan, jer, najposle, sve mora biti po jus-u - kotrolisano. Sve na internetu. Otvarati forum na kojem bi se proveravali ljudi s više nikova i momentalno zauvek banovala njihova ip adresa, otvarati forum na kojem bi pravilnikom bilo zabranjeno otvoreno i besramno promovisanje bilo kakve agende (desničarske, leftičarske, veganske zabole me, BILO KOJE) pod pretnjom trajnog bana, otvaranje foruma u kojem bi ljudi mogli da pišu o stvarima koje su danas jasne celom svetu ali se i dalje vode ko teorije zavere, otvaranje foruma kojem vlasnici ne bi bili stranci niti bi primali pare od političkih stranaka ili stranaca, itd itd - ne, to ne može da uspe. Ne u današnjem svetu gde je dovoljno da pored upaljenog kompjutera ili telefona prokomentarišem da hoću da kupim kaput i onda "odjednom" dobijem sto oglasa o prodaji kaputa - ne.

Taj voz je otišao. Davno.
Onda, da ostavimo sve kako jeste i posmatramo kako se ruši?
Kad se sruši biće potreban sizifov posao.

Bolje je što pre učvrstiti noseće zidove, zameniti trule grede i pojačati stubove. Posao je daleko manji od Sizifovog.
Pamtim dane kada je forum dobro radio. To je bilo vreme kada su pravila službe bila slepo sprovođena.
Da li danas, možda, postoje neka nedokumentovana pravila službe? Nevidljiva i prećutno prihvaćena pravila? Plodovi svedoče.

Onda, da ostavimo sve kako jeste i posmatramo kako se ruši?
Kad se sruši biće potreban sizifov posao.

Bolje je što pre učvrstiti noseće zidove, zameniti trule grede i pojačati stubove. Posao je daleko manji od Sizifovog.
Pamtim dane kada je forum dobro radio. To je bilo vreme kada su pravila službe bila slepo sprovođena.
Da li danas, možda, postoje neka nedokumentovana pravila službe? Nevidljiva i prećutno prihvaćena pravila? Plodovi svedoče.
Za to što si naveo, kao prvo i osnovno bi morala postojati dobra volja vlasnika foruma. Što mislim da nije slučaj.

Izvuci iz toga šta god misliš da znači.

Ovde smo dobrodošli svi mi koji ne promovišemo bilo koju alternativnu agendu.
Promoteri mejnstrim agendi su ugledni, zaslužni, visoki i plavooki. I tu, realno, nije potrebno bilo šta menjati.
Kad se promeni zvanični narativ, kad se promeni mejnstrim priča, mi odmah prihvatimo promenu i pišemo u skladu sa novim istinama.
Mi donosimo istinu svetu, i to svaki put novu. Mi služimo svetu, svi koji se ne slažu služe nama.
Odličnu analizu sam dao-la.

Back