Virtuelna ličnost

tgdanijela

Poznat
Poruka
7.092
Sve bolesti, ali i fiziološka stanja su rezultat dejstva urođenih osobina sa faktorima okoline..faktor okoline - forum, internet..urođene osobine su iste u realu i na netu ...
Šta je zajedničko svim korisnicima neta što bi i dalo definiciju virtuelne ličnosti, a kako bi podjelili ili opisali pojedine korisnike po grupama, s obzirom na sličan način ponašanja na forumu...
Da li se u virtuali mogu razlikovati pojedini tipovi ličnosti i/ili navesti opšte karakteristike zajedničke za sve korisnike...

Moj stav je da je svaka ličnost jedinstvena. Postoje obrasci ponašanja i komuniciranja koje osobe lakše ili teže prihvataju ili neprihvataju uopšte. Lično smatram da ništa zajedničko ne postoji osim želje za komunikacijom a to i nije karakterna osobina nego potreba čoveka. Dakle svi smo jedinstvene ličnosti sa svim osobinama koje nosimo i iz onoga što se zove RL. Ja u stvari i dalje stojim kod svog stva da ne postoji tzv.VL i RL i da je forum sredstvo komunikacije i hobi. Sebe nikako ne mogu smatrati VL pa ni u ovakvoj jednoj sredini. A to koliko su ljudi koji stoje iza nikova iskreni je drugo pitanje. Ali se ne može zvati "virtuelnom ličnošću"

Sve bolesti, ali i fiziološka stanja su rezultat dejstva urođenih osobina sa faktorima okoline..faktor okoline - forum, internet..urođene osobine su iste u realu i na netu ...
Šta je zajedničko svim korisnicima neta što bi i dalo definiciju virtuelne ličnosti, a kako bi podjelili ili opisali pojedine korisnike po grupama, s obzirom na sličan način ponašanja na forumu...
Da li se u virtuali mogu razlikovati pojedini tipovi ličnosti i/ili navesti opšte karakteristike zajedničke za sve korisnike...

ono što mene iznenađuje je što i na internetu, koji shvatam relativno bezazleno, mnogi tj. skoro svi izutzetno vode računa kako će se predstaviti, šta će napisati, kakve će slike staviti, kako će udesiti profil... znači do sitnih crevca... i svi su nešto kao uzdržani i oprezni... što ukazuje na opšteljudski strah i brigu kako će drugima izgledati. pogotovo u ovo informatičko vreme kad se sve može saznati.
dakle ljudima je vanserijski bitno kakv će utisak da ostave i kakav će imidž da izgrade, bez obzira što je ovo drugi svet
ono što je definitivno zajedničko je velika količina slobodnog vremena, mala količina ozbiljnog rada :)

Inače, na Krsti postoji nekoliko tipova:

1. trolovi - znamo svi, uglavnom neuspešno i nesmisleno ubijanje vremena, mada je bilo zaista kretivnih
2. anonimci - pišu sporadično i samo na teme koje ih interesuju, poprilično ozbiljno, bez intimnih detalja
3. zajebanti - mnogo slobodnog vremena, mnogo ludog mozga, i pravljenje vašara
4. realci - mali broj normalnih ljudi čija ličnost je istovetna sa onom životnom
5. foliranti - prave neki moralni i vizelni štit, hoće da budu veličine koje u stavrnom životu nisu
6. sexomanti - klreću se po utvrđenim temama i opšte sa uskom grupom korisnika/ica sa neskrivenim, pomalo patetičnim ciljem

ono što mene iznenađuje je što i na internetu, koji shvatam relativno bezazleno, mnogi tj. skoro svi izutzetno vode računa kako će se predstaviti, šta će napisati, kakve će slike staviti, kako će udesiti profil... znači do sitnih crevca... i svi su nešto kao uzdržani i oprezni... što ukazuje na opšteljudski strah i brigu kako će drugima izgledati. pogotovo u ovo informatičko vreme kad se sve može saznati.
dakle ljudima je vanserijski bitno kakv će utisak da ostave i kakav će imidž da izgrade, bez obzira što je ovo drugi svet
ono što je definitivno zajedničko je velika količina slobodnog vremena, mala količina ozbiljnog rada :)

1. trolovi - znamo svi, uglavnom neuspešno i nesmisleno ubijanje vremena, mada je bilo zaista kretivnih
2. anonimci - pišu sporadično i samo na teme koje ih interesuju, poprilično ozbiljno, bez intimnih detalja
4. realci - mali broj normalnih ljudi čija ličnost je istovetna sa onom životnom

5. foliranti - prave neki moralni i vizelni štit, hoće da budu veličine koje u stavrnom životu nisu
6. sexomanti - klreću se po utvrđenim temama i opšte sa uskom grupom korisnika/ica sa neskrivenim, pomalo patetičnim ciljem

ja sam 2 u 1 :lol:

Barem ja tako mislim :lol:

Zbog njih sam i ja ovde.

Sve to zavisi od potreba koje korisnik ima, i koje zadovoljava koristeći ovakav način komunikacije sa ljudima. Drugi faktor je koliko je osoba zadovoljna sobom, odnosno, da li će sebe predstaviti onakvom kakva jeste, ili će se truditi da projektuje ono što bi volela da bude, pošto je to najlakše ovako.

Neki tipovi s obzirom na to:

- podvojena ličnost - osoba koja nije zadovoljna sobom, volela bi da bude neko drugi, i tako i projektuje virutualnu ličnost. Dozlogrdi ako dođe do toga da zapravo samog sebe smatra takvog, i isključi svoju stvarnost.
Podkategorija ove vrste ličnosti jesu one ličnosti koje imaju u prirodi neke osobine, ali ih preterano ne ispoljavaju, a žele da ih ispoljavaju. Recimo, žele uvek da budu iskreni, ali nisu toliko sigurni u sebe, i ne mogu da se snađu u realnosti, pa ne ispoljavaju to toliko. Ili bilo koja druga osobina koja se ne izražava toliko u stvarnosti, dok se na internetu upražnjava u onolikoj meri u kolikoj bi zapravo ta osoba želela.

- samosvesna ličnost - opozit podvojene ličnosti. Osoba koja je prevazišla sve svoje nesigurnosti, i deluje na gotovo identičan način u ova dva sveta.

S obzirom na potrebe, tu postoje oni koji traže vezu, koji traže zabavu, koji traže svađu (da bi se izduvali)...

Na jedan način koji se samo naoko čini neobičan, (socijalna) korelacija je mnogo jednostavnija kad je virtuelna.

Ne govorim o zalutalim dvanaestogodišnjacima koji postaju meta pedofila. Govorim - teoretski - o sajtovima na kojima se sreću relativno "normalni" ljudi sa relativno "normalnima".

Normalno je jedan od mojih omiljenih izraza, doduše; ničim manje jer ga smatram ogavno licemernim; između ostalog. Ja obožavam kad ljudi potežu normalnost.

Taj je manir jedan od najjednostavnijih načina da shvatite s kim imate posla; isto ko i s potezačima hrišćanstva, morala, humanizma, političke korektnost, etc, etc.

Ko o čemu, k.urva o poštenju.

Ali, ono što sam u stvari htela reć, jeste da su vr ljudi, najvećma, ko oni poslovični psi pušteni s lanca. Kaže se da što trezan misli pijan kaže; ali ja bi rekla: što rl misli, vr kaže. Na svakom drugom ćete postu natrčat na maloletnu budalu koja se kune u velike reči visoko u vazduhu, sve ovenčanu štosnim avatarima po čijem je pitanju - u najboljem slučaju - ignorant, a u onom uobičajenom, i češćem, krajnji idiot. Ali, kako se budala ponosi onog čega se pametan stidi; tako je i u ovom slučaju.

Nažalost, ne samo u ovom.

Za maloletne budale ima nade. Budalasanje je normalan (sic!) propratni fenomen odrastanja. Meni su naročito zanimljive osobe koje raznovrsnošću rečnika odaju izvesnost određenih godina koje bi, po pravilu, trebale bit lišene budalasanja. Mada, eto, ipak nisu.

Jaki na rečima; veliki osvetnici; veliki mislioci; veliki mudraci i veliki hipohondri; zapravo su oni najzanimljiviji, Kad se čovek u istoj rečenici razmaše latinskom sentencom koja ne deluje ko maločas kopipejstovana s wikipedie, i pro.sere; to mnogo govori. Ali, kako je pro.seravanje imanentno čoveku, i svi smo mu skloni; to nije stvar koju zameram. Najviše naučiš na konto reakcije.

Kako čovek reaguje kad se dotakneš svetinje u koju se kune?

Može bit da se radi o gluposti: omiljenoj knjizi, filmu, pesmi. Može bit da si ga dirn'o u živac: njegovu religiju, moral, stav. Kako god, doticanje najbolje uči.

Sjajne stvari saznaš na taj način.

Mnogo bolje nego da si ih, smerne, uštogljene, frustrirane i poplašene, sreo uživo.

:mrgreen:

Neko rece da virtuelna licnost ne postoji, ne moze da postoji i ja to prihvatam taj neko ko je to rekao nema potrebu za njom, on spada u grupu realaca...u koju grupu ja spadam nebitno, ali smatram da virtuelni svijet ima mnogo prednosti s obzirom na to da se te licnosti nase u njemu mogu mijenjati, razumjece me korisnici chata, forum nije toliko karakteristican za to. I u tome zaista ima ljepote. Mozes biti ko god hoces i kakav god hoces, igrati se, zasto bi govorio istinu o sebi, pa i kad govorimo lazi govorimo istinu o sebi. Za lazi je potrebna mnogo veca kreativnost, i umjetnost i spisateljstvo je laganje.
A psihoanaliticno, ono o cemu govori postavljacica teme, sigurno da postoje tipovi ljudi tj svojevrsne grupe. Moje iskustvo na netu kaze:
1. najvise je drkadzija, napaljenih muskaraca koji zele da hotuju, (to na kanalima za chat) (ja se kacim u ovo doba obicno, a njima je tada termin za svrsku) a na forumu, ne znam, nemam toliko iskustva, no tema je virtuelne licnosti ne samo forumashi
2. mozda je na forumu najposjecenija tema Politika, znaci "forumski politikanti" :)
3. Performeri, oni su mi najdrazi, kreativni, umjetnicki nastrojeni, inteligentni...sa kojima se opusteno caska na sve teme, spontano, neusiljeno...nesvakidasnje...oni su prava rijetkost...(chat)
4.Pristojni i realni ljudi zadovoljni sobom kao atakualpa sa doma i porodice npr
5.Kontrasi, kao Tifany, koji imaju potrebu da se razlikuju po svaku cijenu itd
6.I nezaobilazni zezatori kao Krvolok

Ako se sjetim jos nekog tipa forumasha vrtim se tuda, svraticu... ;)

Teško je reći da li uvek i nužno postoji kontrast između onog što su ljudi u virtuelnom svetu i onom koji se često naziva realnim. Mada je i virtuelan svet takođe realan. Oba su realni, samo na različite načine. A ljudi koji se nađu na međi ta dva sveta i naizmenično kreću iz jednog u drugi, su uvek isti ljudi bez obzira sa koje su strane. Ali u tim svetovima Sunce ne sija podjednako, odnos ljudi je drugačiji, deo onog što direktno otkrivamo o sebi je u disbalansu, i zato se svaki čovek može ukazati donekle drugačijim od onog kojeg bismo upoznali u javi. Ali opet, čovek svoj karakter, inteligenciju, temperament ili primitivizam nosi sa sobom gde god se našao i zato se ne može pobeći od nekih osobina koje se posredno otkrivaju iz onog što se piše po forumu. Jer sva znanja, utisci i stavovi prožeti su realnim okolnostima, stvarnim shvatanjima i kada se o njima govori samo ispisanim rečima, bez gestikulacije, mimike i svega drugog što je prednost direktnog obraćanja, samo neke od karakternih osobina se otkrivaju. Tako se ne vide ni neke prednosti ni neki nedostaci, a ni ono što se nazire nije pouzdano, već je samo neka slutnja. I zato predstavu o ličnosti koju možemo stvoriti jedva poznajući čoveka mora biti različita od one koju imamo ako ga zaista znamo.

Druga je stvar da li neko namerno hoće da se predstavi za nekog ko nije, ili kada neko o sebi otkriva tako mnogo detalja da slika o toj osobi postaje skoro kompletna. Verovatno ima i toga, ali teško je ući u njihove pobude i razumeti ih, ako nisu iste kao naše. Recimo ja sam i u realnosti takav kakav sam i ovde, precizan, konkretan, ljubitelj filozofiranja, ali i striktnosti. Na forum dolazim samo da bih i tu nešto naučio. Sve ostalo, umem da pronađem među stvarnim prijateljima i osobama koje volim, cenim ili poštujem, i o sebi ovde malo otkrivam osim onog posrednog što je odlika moje ličnosti koju moram pokazati ako ozbiljno pišem.

Možda ja i nisam mnogo merodavan da bih o ovom govorio, jer svet foruma poznajem samo delimično. Prirodne nauke i filozofija jedine su koje pratim u kontinuitetu, pri tom ovaj drugi uz priličnu izbirljivost među temama, ali neki površan utisak uspeo sam da steknem i iz toga. A taj utisak govori o tome da su ljudi različiti i da po forumu pišu iz samo njima znanih razloga, pri tom se pokazujući donekle istovetni sa onim što zaista jesu, pri čemu je to "donekle" razmazano po jako širokoj skali.

Stvarna ličnost i virtuelna su na kraju krajeva deo jedne iste. Iako se mogu razlikovati jedna od druge obe pripadaju onoj pravoj.

zavisi koliko se ozbiljno shvati internet
ako je neko usamljen i bez prijatelja sigurno ce ozbiljnije shvatati internet od nekog ko ima ispunjen zhivot
ako se neko poistoveti sa pikselom i virtuelnom komunikacijom sigurno ce izgraditi i vr lichnost
ako neko dodje da se zeza + i da kazhe po neshto korisno opet nishta par trenutaka trbabalan i izgubljeno vreme
mislim da je i to u vetar jer su ljudi u ovoj zemlji ignorantni i osakaceni
i ni iz jednog rata nisu nishta nauchili
elem znachi lichnost se izgradjuje dugi niz godinica tako da nije moguce izgraditi vr lichnost sem ako nisi opsednut ili navuchen na charoliju neta
mozhesh predstaviti delove sebe ali i oni su samo relativni je zavise od raspolozhenja,svesti, etc. etc.

Virtuala je pomoć za ego. Zašto? Sagovornika ne vidimo, ne čujemo, fizički kontakt je nemoguć..sve ono o čemu ego mora da vodi računa i da brine u realu ovdje ne postoji..dakle rasterećen je odbrambenih mehanizama koje koristi u realu..sad stupa na scenu Id(nagoni+emocije). Bez odbrambenih mehanizama, odbrambenih misaonih akcija koje mora da preduzima u direktnom kontaktu sa drugim fizičkim bićem dobija se osjećaj rasterećenosti, opuštenosti, slobode ..nagoni mogu da krenu..racio može da manevriše s obzirom koliko mu to superego dozvoli(a superego našeg naroda uglavnom, većinski gledano, nema normu discipline..) .. ..
Iskorištavanje(ili korištenje) od strane ega, racia, odsutnosti fizičkih, čulnih osobenosti drugih je zajedničko svakoj virtuelnoj ličnosti .. a to pruža mogućnosti zadovoljenja id-a na nxvarijacija broja korisnika, gdje je n-specifičnost nagonske potrebe korisnika ...
kontakt sa drugima, ali pod za Id povoljnijim uslovima ...
..to je upotreba virtuale..a zloupotreba je nametanje težnje jedne Id potrebe na račun druge/ih ... interakcija je ono što daje karakteristike odnosa pojedinaca nužno uzročno-posljedično paralelne realu ..

bila jedna dobra Zoroova tema o tome...
ugasiše temu + ugasiše Zoroa...šmrc

Ne znam, svaka licnost je posebna, ali ono sto se jedino izdvaja(makar u pocetku) kao zajednicko zasve korisnike, jeste uzivanje u svojoj virtuelnoj licnosti, svom "drugom ja".

Kod onih koji dugo pisu, ta osobina je vec manje izrazena.

Moj stav je da je svaka ličnost jedinstvena. Postoje obrasci ponašanja i komuniciranja koje osobe lakše ili teže prihvataju ili neprihvataju uopšte. Lično smatram da ništa zajedničko ne postoji osim želje za komunikacijom a to i nije karakterna osobina nego potreba čoveka. Dakle svi smo jedinstvene ličnosti sa svim osobinama koje nosimo i iz onoga što se zove RL. Ja u stvari i dalje stojim kod svog stva da ne postoji tzv.VL i RL i da je forum sredstvo komunikacije i hobi. Sebe nikako ne mogu smatrati VL pa ni u ovakvoj jednoj sredini. A to koliko su ljudi koji stoje iza nikova iskreni je drugo pitanje. Ali se ne može zvati "virtuelnom ličnošću"
:ok:

- Šta ti je najžalije u životu, baba?
- Najžalije mi je što se ne napričah. Kad sam bila dijete: - ćuti, ti si dijete!;
kad sam bila mlada: - ćuti, ti si mlada!; kad sam bila nevjesta! - ćuti,i ti si nevjesta!;
kad sam bila žena: - ćuti ti si žena! i evo sad, kad sam ostarala: - ćuti, ti si baba!

Poslednja izmena:

Pa trolovi i zajebanti su većinom isti ljudi.. Ja sam realac i zajebant/trol :lol: Zavisi..

Nego.. Virtualna ličnost i "stvarna" ličnost.. Što reče Nezainteresovan, to je u suštini ista osoba, ima iste želje, ista razmišljanja, iste strahove.. Samo što je ovda bliža ostvarivanju ovih.. Lakše je iskazati svoje mišljenje, imati ono ponašanje i odnos prema drugima koje bi ta osoba volela da ima u stvarnom životu, ali iz nekih razloga ne može, na primer ne uspeva da se nametne u društvu, da se izbori za svoj položaj, plaši se konfrontacije.. Ili jednostavno nije uspela da se bavi onim čim je htela.. I onda dođe ovde, oslobođena svih stega koje su joj nametnute van, i da sebi oduška, bude onakva kakva bi volela da jeste.. Sa te strane mislim da je možda virtualna ličnosti i stvarnija od one svakodnevne, to je ona osoba kakva ona želi da bude, ona kakva je u stvari, za sebe..

Ovo pišem računajući na to da je ipak veći procenat ljudi koji stvarno pišu ono što misle a ne troluju i flejmuju, iako su ovi drugi glasniji i upadljiviji.. U suštini mislio sam isto što je i tgdanijela napisala, samo je ona to bolje rekla sve :lol:

A sta vam je to trolovanje i flejmovanje :) i sta uopste ima u tome pricati sto ne mislis...provocirati, je li? :rumenko:

Trolovanje obuhvata namerno vađenje reči iz konteksta, provociranje, plasiranje saveta pod maskom dobronamernosti i drugi vidovi pametovanja, koji većinom imaju cilj da nekoga iznerviraju ili da se nekome rugaju.. Flejmovanje obuhvata provociranje i vređanje, obično zbog neke prethodne rasprave i ličnog antagonizma prema sagovorniku, uglavnom puno ličnih napada i uvreda.. Prvih ima koliko hoćeš po ljisu a drugih na politici :lol:

Back