Vimbldon _treći grend slem

Pobednik Vimbldon 2022_27juni/10 juli

  • Mateo Beretini

    glasova: 0 0,0%
  • Feliks Ože-Alijasim

    glasova: 0 0,0%
  • Denis Šapovalov

    glasova: 0 0,0%
  • Hubert Hurkač

    glasova: 0 0,0%
  • neko drugi_ko i zašto

    glasova: 0 0,0%

  • Ukupno glasova
    17
  • Anketa je zatvorena .
Treći grend slem sezone je tradicionalno najprestižniji – izdanje Vimbldona za 2022. godinu biće najunosnije dosad, a zvanično je objavljeno da će nagradni font iznositi preko 47 miliona evra.
Šampioni u muškom i ženskom singlu dobiće po dva miliona funti, odnosno 2,34 miliona evra.
Predstojeći Vimbldon biće prvi sa punim kapacitetom gledališta još od 2019. godine, a nedelja tokom prvog vikenda prvi put u bogatoj istoriji Vimbldona biće takmičarski dan.
Nagradni fond porastao je za velikih 26 odsto u odnosu na 2021. godinu, a igrači koji budu igrali u prvoj rundi singla dobiće garantovanih 50 hiljada funti.
„Povećanje u nagradnom fondu samo demonstrira koliko su za naš turnir bitni igrači“, kaže glavni direktor Ol Ingland klaba Ian Hjuit.
Vimbldon počinje 27. juna i trajaće do 10. jula. U muškoj konkurenciji u singlu trofej brani Novak Đoković, a kod dama šampionka je Ešli Barti, koja se u međuvremenu penzionisala.
 
Teniski turnir u Vimbldon je najstariji, prema mnogim mišljenjima i najugledniji grend slem turnir u tenisu. Održava se svakog juna ili jula (počinje šest nedelja pre prvog ponedeljka u avgustu) u sveengleskom klubu u Vimbldonu, u Londonu, počev od 1877 , i treći je po redu grend slem turnir u godini posle otvorenog prvenstva Australije i Francuske. Od kada je Otvoreno prvenstvo Australije prebačeno na tvrdu podlogu 1988, Vimbldon je ostao jedini veliki turnir u tenisu koji se još uvek igra na originalnoj podlozi, travi, zbog čega je i igra dobila svoje originalno ime, „tenis na travi“.
Turnir je jedini grend slem koji se igra na travi. Igraju se muški i ženski mečevi u pojedinačnoj konkurenciji, kao i u parovima, i mešovitim parovima (muško-ženski par). Takođe, igraju se turniri za juniore (pojedinačno i u parovima). Dodatna kategorija takmičenja je za tenisere preko 35 i preko 45 godina.


Wimbledon logo.png
 
Očekivano, ali sada zvanično, Novak Đoković biće prvi nosilac na trećem grend slemu sezone.
Iako je od ponedeljka treći na ATP listi, Novak Đoković će na Vimbldonu biti privi nosilac jer na turniru neće biti dvojice bolje rangiranih igrača.
Danil Medvedev, prvi reket sveta, neće igrati na Vimbldonu zbog zabrane učešća ruskim i beloruskim teniserima, a Aleksandra Zvereva neće biti zbog povrede koju je zadobio na Rolan Garosu.
Zverev je povredio nogu u polufinalu protiv Rafaela Nadala, i bilo je izvesno da ga neće biti na Vimbldonu, ali je tek u sredu zvanično otkazao učešće.
To znači da Đoković i Nadal, koji će biti drugi favorit turnira, ne mogu da se sastanu pre finala.

izvor SK
 
Dvadesetdevetogodišnja, trenutno 44. teniserka sveta u dubl konkurenciji, će na travu londonskog turnira istrčati pod zastavom Gruzije, a partnerka na Vimbldonu će joj biti najbolja srpska teniserka Aleksandra Krunić.
Nije poznato kada je Džalamidze zatražila promenu državljanstva, ali upućeni u ovaj slučaj su za „Tajms“ rekli da je zadovoljila potrebne uslove.

Ol Ingland klub je 20. maja objavio da sportisti iz Rusije i Belorusije ove godine neće moći da učestvuju na trećem Gren slem turniru u sezoni zbog invazije na Ukrajinu. ATP i WTA su odgovorili tako što na najprestižnijem teniskom takmičenju neće biti bodova.

Džalamidze je rođena 27. februara 1993. u Moskvi, a iz biografskih podataka nejasno je koja je tačno njena porodična veza sa Gruzijom, ali i njeno ime i prezime su gruzijskog porikla. Prošlog meseca na Rolan Garosu takmičila se bez obeležja.
Vimbldon će biti održan od 27. juna do 10. jula, a prenose ćete moći da gledate na kanalima Sport Klub.
izvor SK.
 
Šestostruki šampion Vimbldona Novak Đoković u ponedeljak je prvi put trenirao na travi pred treći grend slem turnir u sezoni.

Posle nekoliko dana priprema na betonu u Crnoj Gori, sa mladim Čehom Jakubom Menšikom, Novak se preselio u London.
Sada mu sledi egzibicija u Hurlingamu, a u sredu će već igrati sa Feliksom Ože-Alijasimom.
U ponedeljak će na Centralnom stadionu Novak igrati meč prve runde, a žreb je na programu u petak od 11.00 po srednjoevropskom vremenu.
Đoković je prošle godine u finalu pobedio Matea Beretinija, a osvojio je i dva izdanja Vimbldona pre toga – 2018. je u finalu dobio Kevina Andersona, a 2019. godine je bio bolji od Rodžera Federera.
Vimbldon počinje 27. juna, uz direktne prenose na kanalima Sport klub.

izvor SK
 

Ovo je lista nosilaca na Vimbldonu, Rolan Garos se neće ponoviti! Kome će Alkaraz biti ''mina''?​

Nole i Rafa ne mogu da se sastanu pre finala.

w_02808667_680x420.jpg

Treći teniser sveta Novak Đoković postavljen je za prvog nosioca na ovogodišnjem Vimbldonu, saopštili su danas organizatori trećeg grend slema u sezoni.

Đoković će prvi nosilac biti pošto su organizatori zabranili nastup ruskim i beloruskim teniserima, što uključuje i prvog igrača sveta Danila Medvedeva, dok je drugi igrač na ATP listi Nemac Aleksander Zverev povredjen.

Drugi nosilac je Španac Rafael Nadal, dok je treći Norvežanin Kasper Rud. Četvrti je Cicipas, a peti Alkaraz koji bi mogao da bude ''mina'' u četvrtfinalu.

Srbija će među nosiocima u muškom delu imati još dvojicu tenisera. Miomir Kecmanović je postavljen za 26., a finalista turnira u Kvinsu Filip Krajinović za 27. nosioca.

U ženskoj konkurenciji za prvog nosioca je postavljena prva igračica sveta Poljakinja Iga Švjontek, a zatim slede Estonka Anet Kontavejt i Tunišanka Uns Džabir.

Od 1927. godine samo su dvojica tenisera bez statusa nosioca osvojili Vimbldon. To su bili Boris Beker, 1985. i Goran Ivanišević 2001. godine.

Ovogodišnji Vimbldon se igra od 27. juna do 10. jula.


Sportske net
 
Uz duzno postovanje Kontaejtovoj iDzaberovoj...i ostalim damama...
zenski tenis je pukao ko zvecka...
a zabranili su dolazak svim iole skolovanim igracicama...
Ovo sto je ostalo...ako Svjontekova ne uzme i ovde titulu iznenadiccu se...
jedino ako je umorna ili povredjena da je neka cura iznenadi...
Nema vise sampionki koje vladaju godinama...
 
Bez uzbudjavanja.

Svi imaju probleme na pocetku. Alkaraz gubi 1;2 u setovima, Hurkac izgubio 2 seta od Fokine, Basilashvili izgubio 2 seta, Rud igrao 2 TB-a...

Meni nije delovalo kao da se Novak preterano trudio. Koliko je bilo potrebno toliko je dao.
 

Back
Top