Muke, nervoza i Novakova pobeda!
Znatno teže od očekivanog, Novak Đoković plasirao se u treće kolo Vimbldona, pobedom nad 277. teniserom sveta Džejkobom Fernlijem 6:3, 6:4, 5:7, 7:5.
Meč je trajao tačno tri sata, činilo se da ide uobičajenim tokom sve do sredine trećeg seta, kada je Đoković stekao brejk prednosti.
Mnogi su tada videli skori kraj, možda i sam Novak, ali Firnli je bio neustrašiv – nije imao šta da izgubi, spasavao je brejk lopte, a onda je dočekao Đokovićev pad koncentracije u 12. gemu u setu.
Firnli je potom igrao kao u transu, u šestom gemu je došao do 15-40 i Novak je tu “visio”. Usledio je dug poen i greška Firnlija na kraju, a onda sjajan Đokovićev poen na mreži.
Opet se činilo da idemo ka taj brejku i opet ga nismo dočekali, ovaj put srećom. Na 5:5 se napokon malo stegla ruka Firnliju, napravio je dve duple greške u gemu, uključujući i onu na brejk lopti, kada je lopta na drugi servis završila metar u autu.
Ovoga puta komplikacija nije bilo, Đoković je odservirao za meč i plasman u treće kolo.
„Ne znam da li sam imao šampionski mentalitet. Nisam se tako dobro osećao, pogotovo u trećem setu. Zavisi to, naravno i od protivnika. Naterao me je da se baš potrudim za pobedu i nadam se da ću igrati bolje u narednom kolu“, rekao je
Đoković posle pobede.
Đoković će se u trećoj rundi će se sastati sa Aleksejem Popirinom, koji je u pet setova savladao Tomasa Ečeverija. Novak i Popirin su se poslednji put sastali u Australiji ove godine, tada je Aleksej imao četiri set lopte za vođstvo od 2-1 u setovima, da bi Novak ipak slavio: 6:3, 4:6, 7:6, 6:3.