Video zapis o našoj istoriji

CrveniGulas

Ističe se
Poruka
2.795
"Naša" je širok pojam. Pod tim mislim pre svega na Srbe, Srbiju, Balkansko poluostrvo (kako zapadni i centralni deo, tako i ceo region), ali i na Južne Slovene, Slovene, pa i Rimsko carstvo (na ovim prostorima, istočno, zapadno i pre podele) i sve što se nacionalno, religijski, istorijski, politički i geografski odnosi na nas.
Pod video zapisom mislim pre svega na dokumentarac, ali i film i seriju. Nije bitno da li se radi o zvaničnom projektu televizije, ili države, ili nesebičnom i kreativnom deljenju znanja entuzijasta.

Da li postoji neki dobar video koji, kroz celu istoriju, ili njen deo, obrađuje neku od ovih tema?

Ovde je i potpitanje, zašto mi (kao država, ili narod, u bilo kom obliku) nismo imali puno uspeha u video dokumentovanju, tačnije obradi, naše istorije? Među retkim pokušajima bilo je neuspešnih, kao npr. serija "Nemanjići", ali i uspešnih među koje bih uvrstio "Boj na Kosovu", "Marš na Drinu" i "Nož" (snimljen na osnovu knjige). Tu bih svrstao i kanale "Srpske bitke" i "Ozbiljne teme".

Akcenat bi trebao da bude na objektivnosti, ili bar tačnosti, pa makar se prednost davala samo jednoj strani. Samim tim, u prvi plan dolaze dokumentarci.
Bitno je da je istorija tema video zapisa, a ne samo motiv.

Poslednja izmena:
Ovde je i potpitanje, zašto mi (kao država, ili narod, u bilo kom obliku) nismo imali puno uspeha u video dokumentovanju, tačnije obradi, naše istorije? Među retkim pokušajima bilo je neuspešnih, kao npr. serija "Nemanjići", ali i uspešnih među koje bih uvrstio "Boj na Kosovu", "Marš na Drinu" i "Nož" (snimljen na osnovu knjige). Tu bih svrstao i kanale "Srpske bitke" i "Ozbiljne teme".
Старија и српска национална историја и историја уопште је за времена друге Југе, пола вијека потискивана и маргинализована, учило се јесте у школи и писани су научни радови, колико се морало, но паралелно се међу Србима усађивала одбојност која би знала прелазити у гадљивост према историји старијој од 1941.године. То се види и по објављеним чланцима, текстовима, броју урађених дугометражних играних филмова, урађена су тек 3 (три) дугометражна играна филма која обрађују српску средњевјековну историју, историју тако богату догађајима и само 3 филма и кроз сва три се испоштовало народно предање, што није лоше, напротив, али ваља кроз филм афирмисати и историју више уважавајући ријеч историчара.

Та одбојност према старијој историји примјетна је и данас, сваки покушај реафирмације српске усторије наилази на отпоре и негодовања како Срби робују прошлости умјесто да се окрену будућности,"Немањићи" су највише на удару, не због мана, што се моглобоље урадити него највише затошто су уопште урађени и што се реафирмише српска историја,
Одбојност према старијој историји примјетна је и у свакодневној колуминакцији,и на овом форуму, те теме неће побудити велико занимање форумаша, зато би о политичким темама, четницима и партизанима или пак оном Брозу разглабали до бесвијесзти.

Позитивних помака има, урађено је пуно документараца задњих деценија, велике похвале свим ауторима документараца на посвећености и ентузијазму, још много мора да се уради, много је ту посла.Мало ће теже ићи са дугометражним играним филмовима и серијама јер ћемо увијек имати вриску аутошовинистичких кругова и медија ко то даје на те пројекте "наше паре". Дпада ми се и што се кроз убачене сцене и дијалоге у неким серијама и филмовима заинтригира машта гледалаца (без обзира колико тај дијалог имао потврде у историографији) и такође и на тај начин реафирмише српска историја као штоимамо кроз једну сцену серије "Мој рођак са села".

"Naša" je širok pojam. Pod tim mislim pre svega na Srbe, Srbiju, Balkansko poluostrvo (kako zapadni i centralni deo, tako i ceo region), ali i na Južne Slovene, Slovene, pa i Rimsko carstvo (na ovim prostorima, istočno, zapadno i pre podele) i sve što se nacionalno, religijski, istorijski, politički i geografski odnosi na nas.
Pod video zapisom mislim pre svega na dokumentarac, ali i film i seriju. Nije bitno da li se radi o zvaničnom projektu televizije, ili države, ili nesebičnom i kreativnom deljenju znanja entuzijasta.

Da li postoji neki dobar video koji, kroz celu istoriju, ili njen deo, obrađuje neku od ovih tema?

Akcenat bi trebao da bude na objektivnosti, ili bar tačnosti, pa makar se prednost davala samo jednoj strani. Samim tim, u prvi plan dolaze dokumentarci.
Bitno je da je istorija tema video zapisa, a ne samo motiv.

Ovo obuhvata sve...

Back