Victoria II

John Marston

Domaćin
Poruka
3.717
Igru pravi Paradox Interactive(Europa Universalis, Para Worlds, Hearts Of Iron itd..) tako da mozete odmah da provalite da ce biti dosta politike i ekonomije.
Vas zadatak je da izaberete bilo koju zemlju na SVETU, odvedete je u prosperitet i izvedete je iz vladavine apsolutisticke monarhije koja je idalje uzimala maha krajem 19. veka i uvedete je u liberalan parlamentarni sistem. Rasirite kolonije i svoje granice pametnim potezima, savezima sa velikim silama i udovoljavanju narodu.

Vremenski period u kome vodite neku drzavu je od 1836 do 1936.

Sto se tice vodjenja Srbije, tu ima dosta zanimljivih opcija. Recimo mozete ici istim koracima kao nasi preci, ili uraditi nesto radikalno. Takodje mozete doneti odluku o formiranju ili ne-formiranju Jugoslavije.

Igra je mnogo dobra, ali pre svega politicki/ekonomska a ne ratna strategija.

V2_2.JPG

Ovo je moj stari post, pre nego sto sam krenuo da igram Victoriu II.

Sada, kada sam zavrsio ukupno 4 kampanje, i krecem petu, mogu sa sigurnoscu da kazem da je Victoria II najbolja strategija koju sam ikada igrao.

Igra pruza toliko izvanrednih mogucnosti za napredak, neverovatno je izazovna, ali ne preteska. Iziskuje izvanredne sposobnosti po pitanju strategije, plana ratovanja i slicnih stvari.

Do sada sam kampanje igrao sa Sjedinjenim Americkim Drzavama, Prusijom(kasnije sam je formirao u Nemacku), i sa Srbijom.

Moja greska je bila sto sam prvo krenuo da igram sa Srbijom(tek sto sam skinuo igricu), pa sam onda pravio neverovatno glupe greske. Nakon sto sam se izvestio igrajuci sa jacim zemljama, danas sam se vratio da igram sa Srbijom, i do 1880 godine povratio sam Juznu Srbiju, ukljucujuci i Kosovo, Makedoniju i Bosnu.
A s obzirom da igra pocinje 1836, za 40 godina sam uradio nesto sto je inace vrlo tesko. Naravno, bez pomoci Rusije nikada ne bih uspeo u tome, jer su bukvalno oni u pocetku dobijali ratove(dok se nisam teritorijalno prosirio, sto mi je omogucilo da pravim jacu vojsku).

Savetujem svakome da proba ovu igru, jer je vrlo zanimljiva, izazovna, zabavna, i sve u svemu, ima veliku repeticionu vrednost.

Bacicu skrin sotove carstva SAD i Nemacke ako me ne bude mrzelo.

Super je igrica mada previse komplikovana za moj ukus...Kad god igram kao Srbija svi me napadnu. Turska me napadne posle par poteza i unisti me. A i vrlo malo vojske moze da se napravi... Uvek napravim 15 armija od 15 i to je to i odatle ne mrda !

Igru pravi Paradox Interactive(Europa Universalis, Para Worlds, Hearts Of Iron itd..) tako da mozete odmah da provalite da ce biti dosta politike i ekonomije.
Vas zadatak je da izaberete bilo koju zemlju na SVETU, odvedete je u prosperitet i izvedete je iz vladavine apsolutisticke monarhije koja je idalje uzimala maha krajem 19. veka i uvedete je u liberalan parlamentarni sistem. Rasirite kolonije i svoje granice pametnim potezima, savezima sa velikim silama i udovoljavanju narodu.

Vremenski period u kome vodite neku drzavu je od 1836 do 1936.

Sto se tice vodjenja Srbije, tu ima dosta zanimljivih opcija. Recimo mozete ici istim koracima kao nasi preci, ili uraditi nesto radikalno. Takodje mozete doneti odluku o formiranju ili ne-formiranju Jugoslavije.

Igra je mnogo dobra, ali pre svega politicki/ekonomska a ne ratna strategija.

V2_2.JPG

Ovo je moj stari post, pre nego sto sam krenuo da igram Victoriu II.

Sada, kada sam zavrsio ukupno 4 kampanje, i krecem petu, mogu sa sigurnoscu da kazem da je Victoria II najbolja strategija koju sam ikada igrao.

Igra pruza toliko izvanrednih mogucnosti za napredak, neverovatno je izazovna, ali ne preteska. Iziskuje izvanredne sposobnosti po pitanju strategije, plana ratovanja i slicnih stvari.

Do sada sam kampanje igrao sa Sjedinjenim Americkim Drzavama, Prusijom(kasnije sam je formirao u Nemacku), i sa Srbijom.

Moja greska je bila sto sam prvo krenuo da igram sa Srbijom(tek sto sam skinuo igricu), pa sam onda pravio neverovatno glupe greske. Nakon sto sam se izvestio igrajuci sa jacim zemljama, danas sam se vratio da igram sa Srbijom, i do 1880 godine povratio sam Juznu Srbiju, ukljucujuci i Kosovo, Makedoniju i Bosnu.
A s obzirom da igra pocinje 1836, za 40 godina sam uradio nesto sto je inace vrlo tesko. Naravno, bez pomoci Rusije nikada ne bih uspeo u tome, jer su bukvalno oni u pocetku dobijali ratove(dok se nisam teritorijalno prosirio, sto mi je omogucilo da pravim jacu vojsku).

Savetujem svakome da proba ovu igru, jer je vrlo zanimljiva, izazovna, zabavna, i sve u svemu, ima veliku repeticionu vrednost.

Bacicu skrin sotove carstva SAD i Nemacke ako me ne bude mrzelo.

Igrao sam je čim je izašla, i nažalost, jedino sam igrao sa Srbijom, a onda sam morao da obaram sistem..
E sad, nije me odbilo to što kao početnik u igrici nisam mogao ništa da uradim sa Srbijom, već to što nisam mogao ništa da uradim sa samom ekonomijom i politikom, jer gotivim strategije koje stavljaju akcenat na to. Znači stekao sam utisak da je ekonomski i politički sistem jako razvijen u igrici, ali da igrač retko kako može da utiče na njega(tipa ulažući u jednu granu poljoprivrede da je poboljšaš i sl), već kao da kompjuter sam to sve radi...
Instaliraću je ponovo kad nađem slobodnog vremena da je igram, inače, kao što rekoh, gotivim takve igrice u kojima ima dosta politike i ekonomije, probaj Superpower 2, slično je, samo što se radnja odvija u današnjem svetu, ja sam uspeo da čitav svet osvojim sa Srbijom tamo ;)

Super je igrica mada previse komplikovana za moj ukus...Kad god igram kao Srbija svi me napadnu. Turska me napadne posle par poteza i unisti me. A i vrlo malo vojske moze da se napravi... Uvek napravim 15 armija od 15 i to je to i odatle ne mrda !

Ne mozes da krenes da igras odmah sa Srbijom, ako nikad nisi igrao igrice ovakvog tipa. Trebas da se priviknes na sistem, i udjes u stos.

Evo sad sam dodatno sa Srbijom oslobodio i Crnu Goru(pripojio je), i Vojvodinu i Krajinu. Spremam se za finalni udar na Austriju, da osvojim Sloveniju i Hrvatsku, i napravim Jugoslaviju.
Kada sam krenuo, bio sam 56. na ranku. Sad sam 10. I imam 100 brigada vosjke(oko 300 jedinica).
Problem u pocetku igre je da moras da prepustis Rusiji da ti povrati teritorije. Ti sam protiv Turske ne mozes nista, dok ne povratis barem malo teritorije. Sacekaj Tursku da zarati sa Egiptom ili nekom jacom zemljom, a onda sa Rusima napadni zajedno. Ja sam bez ispaljenog metka vratio Juznu Srbiju.
A Austriju sam sredio sa Rusima i Nemcima i to jedva.

Kako sam to odigrao kao pravi general. Nadjacan 40:1 i uspeo sam da pobedim na svakom frontu(austrijance), pre svega sto sam imao nove tehnologije(ulagao samo u vojsku).
Sad kada sam vratio i to, privreda mi sabija, ali samo mi je 50 posto stanovnistva srpsko, 20 posto tursko, 20 posto nemacko i 10 posto bosnjaci, bugari, albanci i ostali.

Ja bre ne kontam trgovinu uopste... Hocu da kupim jebeni wool i stavim tamo buy i nista se ne desava !! Fabrike mi uvek slabo rade jer mi fali materijal... I gde gledam bre sta moji stanovnici najvise kupuju ?

Stavi sve to na automatic. Trgovinu ostavi kompjuteru da obavlja. TI samo vodi racuna o fabrikama. Ne mogu to da ti objasnim preko krstarice. Moras da igras vise puta da bi se uigrao i shvatio kako se sta radi.

Inace 1931 godina, oformljena Jugoslavija, aneksovana cela Bugarska u Jugoslaviju. 8. na svetu, sa 140 jedinica od mogucih 236 i 40 mogucih brigada za mobilizaciju.
1929 poceo sam rat ujedinjenja preostalih teritorija Jugoslavije, i na keca sam uspeo da pobedim citavu Austrougarsku(doduse zamalo nisam bankrotirao i imam dug oko 500.000)

Jugoslavija je najzad oformljena. Aliluja. Bacam skrinsot ovih dana.

A kako da vodim racuna o fabrikama ? Koliko sam ja video nema tu nista da se radi osim da se unapredjuje kad se napuni. A i kad mi komp sam kupuje materijal onda mi fabrike zajebavaju tj. retko kad imaju materijal !

Cini ti se. Nije to do toga. Ne mozes ti u Srbiji da proizvodis nesto sto zahteva voce, svilu, naftu, dye ili nesto slicno.

U srbiji ti se najvise isplati(u pocetku) da otvaras fabrike cementa, casa, tecnosti i to ti je to. Kasnije otvori i fabrike automobila, telefona, elektronske opreme, masinskih delova. Ja imam jednu fabriku koja prozivodi tenkove na 145 plus dnevno. Cement ubedljivo najvise donosi profit u Srbiji. Znaci gledaj da otvaras one fabrike koje koriste prirodne materijale koji postoje u Srbiji (timber, coal, zito, vuna itd)

Одлична је игра, измодовао сам је тако да сам Србији дао више почетних провинција - 4-5 више, и да има две почетне области -северну Србију (Београд, Шабац, Крушевац и Крагујевац) и источну Србију (Бор, Алексинац, Пожаревац). Јужној Србији додао Пирот а Косово и Метохију одвојио као посебну област. Није много утицало на баланс игре, али је много реалније.
Ево да приложим и SS

vic2b.jpg

Историјски је реалније. Лесковац, који је укључен у ванилу је, рецимо, био селендра до ослобођења, а Алексинац, који је био седмо насеље по величини у ондашњој Србији је изостављен (Крушевац и Пожаревац да не помињем). Парадокс, иначе, обавезно јако лоше уради балкан, у свим својим играма...а ја желим да играм са Србијом, и да успем у ономе што су Срби и успели у 19 веку. У ванили то не можеш без велике помоћи великих сила. Овако модовано је далеко реалније. У савезу са Грчком сам успео да у једном рату узмем за себе јужну Србију, а за Грке Тесалију, док је Турска војска била заузета у рату са Русијом и Персијом. У ванили то нема шансе да урадиш...ванила је просто конструисана тако да не даје могућности малим земљама, већ се фокусира на велике силе.

Cini ti se. Nije to do toga. Ne mozes ti u Srbiji da proizvodis nesto sto zahteva voce, svilu, naftu, dye ili nesto slicno.

U srbiji ti se najvise isplati(u pocetku) da otvaras fabrike cementa, casa, tecnosti i to ti je to. Kasnije otvori i fabrike automobila, telefona, elektronske opreme, masinskih delova. Ja imam jednu fabriku koja prozivodi tenkove na 145 plus dnevno. Cement ubedljivo najvise donosi profit u Srbiji. Znaci gledaj da otvaras one fabrike koje koriste prirodne materijale koji postoje u Srbiji (timber, coal, zito, vuna itd)

E meni bas te fabrike cementa ne rade... Retko kad imam materijal :(

То је зато што си у интересној сфери Русије на почетку игре - још једна неисторијска глупост коју је Парадокс убацио Србији...

То је зато што си у интересној сфери Русије на почетку игре - још једна неисторијска глупост коју је Парадокс убацио Србији...

Nije neistorijska glupost. Rusija je u tom periodu bila zastitnik pravoslavlja na Balkanu, stiteci pritom Grcku, Srbiju i Crnu Goru. A da ne napominjem da ja nikad ne bih uspeo da oformim Jugoslaviju da nije bilo Rusa. Doduse 30 puta su me sjebali za rat, tako sto bi obezbedili sebi ratni cilj, a mene izjebali, ali ******.

Nije neistorijska glupost. Rusija je u tom periodu bila zastitnik pravoslavlja na Balkanu, stiteci pritom Grcku, Srbiju i Crnu Goru. A da ne napominjem da ja nikad ne bih uspeo da oformim Jugoslaviju da nije bilo Rusa. Doduse 30 puta su me sjebali za rat, tako sto bi obezbedili sebi ratni cilj, a mene izjebali, ali ******.

Upravo tako !! Da nije Rusije ni ja takodje nista ne bih uradio. Samo ne kontam koja je fora sa tom sferom ? Takodje sam hteo da pitam jel neko zna kako da uklonim "isolationism" ... ? Kaze da je moja drzava zatvorila granice i da ne prima strance ?! To mi je tako od pocetka maltene.

Fora sa sferom je da ako si "great power" i stavis nekoga pod sferu uticaja, ta nacija ti bukvalno, ali bukvalno postaje vazal. Nema teorije recimo da odbije poziv u rat(doduse meni se desavalo kad sam igrao sa Nemackom, da Poljska odbije da napadne Austriju).

Hm. Prvi put cujem za to. Jel' mozes da pogledas da li je to neki event ili mozda ukljuceno kroz neku politicku reformu??

Jel' si to ti sam namestio, ili su pobunjenici osvojili glavni grad? Ako si sam namestio, i ako si idalje apsolutna monarhija, ili H&M government ili Prussian Constitutionalism onda mozes da promenis vladajucu partiju kad god zelis.

Kada si SOI-ovan, tvoj "vladar" uzima od tebe namirnice koje su mu potrebne. Jedina sansa da predjes u plus je da boostujes ekonomiju, tako da proizvodis jos vise cementa, kako bi premasio zahteve Rusije i kako bi ostalo nesto za tebe.

Takodje, jel' ti mozda treba vremena da ti se vojska napravi? Fali ti mozda tecnosti ili necega? Jer to takodje Rusija uzima. Mada ni ne treba ti jaka vojska, jer dok god si u SOI Rusije, ti si bezbedan maltene. Posle kada se oslobodis(juzna Srbija i Makedonija), kreni da momentalno otimas teritorije Turcima. I tada u pocetku nemas nesto puno prestiza. Tako da krsi primirje, ne brini za primirje. Napadaj i probaj da im uzmes Bosnu i Crnu goru, kako bi dobio izlaz na more. Ni slucajno nemoj da uzimas Albaniju, jer ces za tili cas postati manjina u drzavi.

Kada osvojis sve od Turaka(mozda pritom i oslobodi Bugare ili Grke) napadni Austriju. DOduse ja ne bih uspeo da nije bilo Nemacke i Rusije u isto vreme. U jednom ratu sam uspeo da uzmem Dalmaciju i SLoveniju. A u prethodnom Hrvatsku.
Blitzkrieg maj frend.

Не спорим политичку утицајну сферу Русије на Балкану у 19 веку, али игра иде даље. Она ствара ЕКОНОМСКУ интересну сферу чији део је Србија - е то је апсурд. Ако је Србија била у нечијој економској сфери то су биле Турска и Аустрија (касније Аустро-Угарска), у Руској никад. Много би реалније било да су просто ставили да Русија гарантује независност Србије, Грчке и Црне Горе.
У 1.3 верзији имаш опцију да напустиш сферу утицаја, ако си секундардна сила.

Iz nekog meni nepoznatog razloga Francuska i Prussia su mi ponudile savez na pocetku tako da sam veoma lako osvajao teritorije ! Sad imam ogromnu drzavu iako ne razumem igricu uopste :mrgreen:

Zanimljivo. Posrecilo ti se dosta. Sta si sve osvojio tacno?? Jel' ces ici na formiranje Jugoslavije??

Btw, danas krenuo sa Francuskom da igram, i spremam se za osvajanje sveta. Pa, ako ne sveta, onda barem Evrope.
Posto igru igram na drugom kompu, necete jos videti screenshotove.

Sve u svemu, krenuo sam prvo tako sto sam osvojio Tripoli, Tunis, Maroko i Alzir u Africi. Nakon sto sam obezbedio kolonijalne posede u Africi, okrecem se ratu sa Spancima.
Objavljujem im rat 1840 godine sa svim mobilizovanim trupama na njenim granicama. Na mojoj strani jos Svajcarska, Papska drzava i Sardinija-Pijemont, kao i Belgija, kojoj sam pomogao da se izbori sa Holandijom.

Decembar 1841. Rusija staje na stranu Spanije protiv mene. Sve je bezbedno dok god ne mogu da prodju do Francuske. Za to vreme, Spanija i Portugal polako padaju.

Januar 1842. Austrija je dozvolila Rusiji da predje preko njenih granica, i sada se Ruske trupe nalaze na istocnoj granici Francuske. Portugal prihvata primirje, a Francuska za uzvrat dobija jednu njihovu regiju. Spaniji je ostalo svega nekoliko regija, ali zbog ucesca Rusa u ratu, ratni skor je idalje mali.

Mart 1842. Sve trupe saljem ka istocnoj granici da se suoce sa Rusima. Ruska vojska polako nestaje pod mocnom Francuskom cizmom. Spanija je cela pokorena.

April 1843. Velika Britanija i Austrija mi objavljuju rat zbog previse infamy poena. Razorenim ruskim vojnicima pridruzuju se Austrijski. Francuska je u nevolji.

Maj 1843. Prusija zajedno sa svojim vazalnim drzavama objavljuje rat kako bi osvojila jednu pogranicnu regiju. Franucska je u ratu sa svim evropskim silama u isto vreme.

Jun 1844. Ruska vojska je totalno razorena, prihvataju mir, i Spanija gubi dve provincije. Francuske snage se sada koncentrisu na Prusiju koja polako dolazi do Pariza. Velika Britanija bezuspesno je pokusala da se iskrca na Normandiju, i biva unistena. Isti slucaj i u Tunisu.

Septembar 1844. Pruska vojska biva izbacena iz Francuske, i ponizena kao pseto.Vreme je da nestanu sa mape. Pokusaj da probijem Austrijski front rezultirao je neuspehom. Izgleda da cu na Austrijance morati da preusmerim sve trupe ukoliko zelim pobedu. Potpisujem beli mir sa njima i Velikom Britanijom. Sve snage usmeravam ka Prusiji.

Avgust 1846. Prusija i njeni saveznici su na kolenima. Pri ratnom skoru od 99 posto, Prusija nema druge nego da prihvati primirje, i na taj nacin izgubi 70 posto svoje teritorije. Francuska vojska je pobedila.

md0cyd.jpg

Septembar 1846 Nakon bezuspesnog pokusaja da se otrgne kandzama Francuske, Holandija potpisuje mir i gubi 50 posto svojih evropskih teritorija.

Jun 1847. Mocna Francuska armija objavljuje rat SPaniji. Rusi su se opet umesali. Zazalice.

Avgust 1848. Portugal potpisuje primirje i opet gubi jednu regiju. Sada je sveden samo na jednu evropsku regiju. Spanija polako nestaje. Rusi prodiru u novoosvojene Francuske teritorije u Poljskoj i osvajaju ih. Francuske trupe se brodom prebacuju do severne granice, i sukobljavaju se sa Ruskim vojnicima.

Jun 1848. Nakon krvavog rata, Francuska mora da potpise razocaravajuci mir, i dobija samo 3 spanske provincije. Rusi ostaju citavi.

1zgdn37.jpg

Jul 1850. Francuska objavljuje rat Austriji...

Poslednja izmena:
Evo najnovijeg screenshota, imam jos posede u Brazilu i Kolumbiji.

qzky9w.jpg

Taman sam ojacao dovoljno da napadnem i satrem Veliku Britaniju, poslednjeg vrednog neprijatelja. Iskrcam sve snage na njihove obale ostrva, osvojim pola, izbije pobuna nazad kod mene, pokusam da se izvucem sa 2 war goala, i provalim da ne mogu da dodajem war goals zato sto imam mnogo malu podrsku za jingoism. Prvi put se srecem sa ovime. Pobesneo sam i izgasio igricu. Mozda nastavim, mada nemam vise volje posle ovog nerviranja..

Back