Veza laži i nerpijatnog osjećaja napetosti

zenesuodlicne

Obećava
Banovan
Poruka
82
Iskrenost je proces koji se u mozak, područje za izgovor, prevodi lako. Međutim, da bi se rekla laž, laž mora biti smišljena, a to smišljanje troši energiju. Tako da možemo sa pravom pretpostaviti da mozak više troši energije kada laže, to jest: mora da proizvede dodatnu energiju za pravljenje iskrene face dok se izgovara laž. Ta energija koja je proizvedena se ne može potrošiti lako motorikom (tjeranjem mozga da pokreće mišiće, trčanjem), već jedino "refleksom" da uradimo ono što stvarno mnogo želimo, ali nemamo hrabrosti: kažemo da smo slagali, i kažemo istinu, i izvinemo se ako treba. Do tad osjećamo napetost - dok je ne potrošimo.
Moguće je da psihofarmakolozi prve sredstva koja usporavaju rad mozga da bi, smanjivši mu mogućnost proizvodnje energije za neke procese koji nisu, kao što sam rekao, "ono što stvarno mogo želimo", smanjili i mogućnost lažnog predstavljanja, te tako pomogli osobama da, uistinu, na silu smanje nivo laganja i prenemaganja, i tako im smanje nervozu.
Da li ste ikada ikome priznali da ste ga dugo lagali, i da li ste nakon izvinjenja (pokajanja) osjetili olakšanje (kao kada se ispovijedite popu u crkvi?)?

Da li ste ikada ikome priznali da ste ga dugo lagali, i da li ste nakon izvinjenja (pokajanja) osjetili olakšanje (kao kada se ispovijedite popu u crkvi?)?

Samo sebi. I olakšanje jeste veliko. Postepeno, ali što se više oslobađaš laži i samozavaravanje sve lakše dišeš i sve punije živiš.
Ljude treba lagati ako ostavruješ za sebe pozitivan ishod. Ali sebe ne.

Laganjem se ne može postići ništa moralno. Ako lažeš dobre, činiš loše. Ako lažeš zle, trošiš vrijeme koje bi mogao posvetiti dobrima, ili u razmišljanju, slikanju gole žene (da bi pitao drugaricu za mišljenje, možeš i da nacrtaš nju golu, zamisliš je tako), nečemu drugom.
Moja teza je da mozak "želi" da sa minimumom energije ostvari ono što stvarno od srca želimo, i da bude minimalno "naelektrisan". Svako forsiranje mozga, recimo, da slušaš dosadnu priču pažljivo, izaziva neprijatan porast energije. I to boli. Sa druge strane, i kada prestaneš da slušaš priču koja je interesantna (a to ti smanjuje "elektricitet" mozga, a povećava psihički, jer osjećaš ono što treba da se zove "mirno uzbuđenje") jer te je drug koga i ne voliš mnogo zvao na mobilni da dođeš, uplakan, da ti priča probleme koje ima sa curom, i tada se vrši u mozgu neprijatan porast energije koji je potreban da se odupreš tome da čuješ nastavak interesantne priče. Svaka nespontanost izaziva porast moždane, a pad psihičke energije. To je moja teza.

Poslednja izmena:
Postoje i korisne laži i one su najčešće i to u sopstvenu korist!
Osim toga,pošto znamo samo komparativne istine,a prave jedva da i slutimo,počev od ukupnog postojanja do sopstvenog
ili obrnuto-valja se držati opšteprihvatljivih normi glume i sitnih konvencionalnih i drugih manje više licemernih laži...
Šta reči,a ne zaplakati?
Lažemo čim zinemo!:hahaha:
Ybg kad ne znamo...

U principu ne lazem i ne sluzim se lazima sem u izuzetnim situacijama. Desi se samo ako nekog zelim da postedim neceg neprijatnog , zbog toga sto znam da bi ga povredila ako bi mu rekla pravu istinu ( bar to odlozim na neko vreme dok ne procenim kad je pravi trenutak za istinu). U slucaju da me provali da lazem....zemljo otvori se. Mogu da slazem i iz nuzde , primer - pita me carinik imam li nesto da prijavim, kazem nemam, a u stvari imam.

U principu ne lazem i ne sluzim se lazima sem u izuzetnim situacijama. Desi se samo ako nekog zelim da postedim neceg neprijatnog , zbog toga sto znam da bi ga povredila ako bi mu rekla pravu istinu ( bar to odlozim na neko vreme dok ne procenim kad je pravi trenutak za istinu). U slucaju da me provali da lazem....zemljo otvori se. Mogu da slazem i iz nuzde , primer - pita me carinik imam li nesto da prijavim, kazem nemam, a u stvari imam.

Da, svi smo dali sebi slobodu da nekog stedimo jer je za tu osobu tako bolje. Ali niko pri tom ne misli na sopstveno mentalno zdravlje. Ne kazem da svim ljudima i uvek treba govoriti istinu ali treba se okruziti ljudima i prostorima gde dominira istina, tako necemo morati da radi slabijih od sebe i sebe cinimo slabijima, jer ako stedis drugog, to znaci da stedis i sebe, ako ne stedis sebe, ne stedis nikog, jbg.

Jeste li vi pismeni, znate li šta je tema? Aj onda u vezi teme. Nedaj bože da sam u naslovu upotrebio izraz "vulkan" sad bi mi svi kačili slike volkana i lave po temi...

Tema ti je blesava. Sta je sa govorenjem istine i
neprijatnim osecajem napetosti? Mnogo si otisao u dubiozu sa mozdanom i psihickom energijom. Ljudi rade ono sto im je lakse, i to kratkorocno lakse.
Lakse je slagati nego govoriti neprijatnu istinu koja otkriva ono sto ne zelimo da bude otkriveno.
Kad je covek iskren i nepremazan on govori istinu a laz mu tesko pada, sto opet govori da radi ono sto mu je lakse. E sad, sta nam laz radi podsvesno i nesvesno, polako nas uvlaceci u samoobmanu i neprimetno prihvatanje lazi umesto istine, to je
gradivo za fakultet, mi tek zavrsavamo osnovnu skolu ;-) Ljudi su neslobodni, nesigurni, preplaseni, u konstantnoj borbi da se dokazu i pokazu, da budu konkurentni, kvalifikovani, dostojni, vazni. U toj neprestanoj borbi istina se odbacuje kao levo smetalo.
Drustvo je tako koncipirano da svi moraju nesto da postignu, nije zanimljivo, skoro da nije ni dozvoljeno da budes ono sto jesi, jednostavan, iskren, otvoren,
te vrline nisu korisne ni konvertibilne ni konkurentne, trazi se maceta kojom ces da krcis put kroz dzunglu. Ovom temom, ovakvom kakvu si je postavio, moze da se bavi samo neko ko je van te masine. Bolje pitaj ljude kako u okvirima koji su im postavljeni, ostaju normalni ili verodostojni..

Tema ti je blesava. Sta je sa govorenjem istine i
neprijatnim osecajem napetosti? Mnogo si otisao u dubiozu sa mozdanom i psihickom energijom. Ljudi rade ono sto im je lakse, i to kratkorocno lakse.
Lakse je slagati nego govoriti neprijatnu istinu koja otkriva ono sto ne zelimo da bude otkriveno.
Kad je covek iskren i nepremazan on govori istinu a laz mu tesko pada, sto opet govori da radi ono sto mu je lakse. E sad, sta nam laz radi podsvesno i nesvesno, polako nas uvlaceci u samoobmanu i neprimetno prihvatanje lazi umesto istine, to je
gradivo za fakultet, mi tek zavrsavamo osnovnu skolu ;-) Ljudi su neslobodni, nesigurni, preplaseni, u konstantnoj borbi da se dokazu i pokazu, da budu konkurentni, kvalifikovani, dostojni, vazni. U toj neprestanoj borbi istina se odbacuje kao levo smetalo.
Drustvo je tako koncipirano da svi moraju nesto da postignu, nije zanimljivo, skoro da nije ni dozvoljeno da budes ono sto jesi, jednostavan, iskren, otvoren,
te vrline nisu korisne ni konvertibilne ni konkurentne, trazi se maceta kojom ces da krcis put kroz dzunglu. Ovom temom, ovakvom kakvu si je postavio, moze da se bavi samo neko ko je van te masine. Bolje pitaj ljude kako u okvirima koji su im postavljeni, ostaju normalni ili verodostojni..
Ko god govori istinu, ali ne zato što bi da mu je tada laž više godila rekao i laž, nego baš istinu, ne može se osjećati napetim dok je govori osim ako se "otvara" čovjeku za koga svjesno ili ne zna da je nedostojan te istine koju mu govori. U vezama koje su "zdrave" muškarac ili žena, ili prijatelji ako su pa muškarac i muškarac, se osjećaju super dok govore velike istine o sebi drugom, to im smanjuje napetost.

Poslednja izmena:
Ko god govori istinu, ali ne zato što bi da mu je tada laž više godila rekao i laž, nego baš istinu, ne može se osjećati napetim dok je govori osim ako se "otvara" čovjeku za koga svjesno ili ne zna da je nedostojan te istine koju mu govori. U vezama koje su "zdrave" muškarac ili žena, ili prijatelji ako su pa muškarac i muškarac, se osjećaju super dok govore velike istine o sebi drugom, to im smanjuje napetost.

Ne pokusavam da umanjim vaznost istine i opredeljenost za nju ali pojednostavio si stvar.
Super je kad imas devojku i prijatelje s kojima
istina i iskrenost opusteno tece.
Ali ljudi su cesce u situaciji gde ih neko ocenjuje i procenjuje, i devojke i nazoviprijatelji i kolege i rodbina i sefovi. A ne trazi se iskrenost nego odredjeni model ponasanja. Zato ljudi prvo treba da postignu da budu iskreni prema sebi samima, mnogi nisu ni to u stanju da postignu jer se to cesto kosi sa onim sto se od njih ocekuje..

Poslednja izmena:

Back