Veza izmedju bezobrazluka i gluposti

bird again

Buduća legenda
Poruka
28.780
Imamo prilike da se svakodnevno srecemo i kontaktiramo sa bezobraznim ljudima.
Sta mislite, postoji li veza tog njihovog bezobrazluka sa nivoom neke vrste inteligencije ili je takvo ponasanje samo rezultat nekih trauma koje nose sa sobom iz proslosti?
U nastavku kopirani deo sa interneta koji mi se cinio zanimljiv za ovu temu.

O SUŠTINSKIM RAZLIKAMA IZMEĐU NEZNANJA I GLUPOSTI​

Jako je važno znati da se napravi razlika između neznanja i gluposti.

Neznanje je svest o sebi, ono je izlečivo, glupost je ohola i zla, ona ne da nije svesna sebe, već sebe vidi kao viši kvalitet u odnosu na drugog.

Možete čuti da neko priznaje da nešto ne zna, ali nikad nećete čuti da neko priznaje da je glup.

Glupost negiranjem svog postojanja nameće sebe kao svoj etalon.

Glupost se ne zadovoljava svojim postojanjem, ona u svojoj izokrenutoj percepciji i ubeđenju u svoju važnost teži agresivnom eksponiranju i nametanju.

Stoga – ako u nešto niste sigurni, ćutite, jer mnogo se više gluposti može prećutati nego što se mudrosti može izgovoriti.

Što rekoše stari Latini: da si nastavio da ćutiš bio bi smatran filozofom.

Imamo prilike da se svakodnevno srecemo i kontaktiramo sa bezobraznim ljudima.
Sta mislite, postoji li veza tog njihovog bezobrazluka sa nivoom neke vrste inteligencije ili je takvo ponasanje samo rezultat nekih trauma koje nose sa sobom iz proslosti?
U nastavku kopirani deo sa interneta koji mi se cinio zanimljiv za ovu temu.

O SUŠTINSKIM RAZLIKAMA IZMEĐU NEZNANJA I GLUPOSTI​

Jako je važno znati da se napravi razlika između neznanja i gluposti.

Neznanje je svest o sebi, ono je izlečivo, glupost je ohola i zla, ona ne da nije svesna sebe, već sebe vidi kao viši kvalitet u odnosu na drugog.

Možete čuti da neko priznaje da nešto ne zna, ali nikad nećete čuti da neko priznaje da je glup.

Glupost negiranjem svog postojanja nameće sebe kao svoj etalon.

Glupost se ne zadovoljava svojim postojanjem, ona u svojoj izokrenutoj percepciji i ubeđenju u svoju važnost teži agresivnom eksponiranju i nametanju.

Stoga – ako u nešto niste sigurni, ćutite, jer mnogo se više gluposti može prećutati nego što se mudrosti može izgovoriti.

Što rekoše stari Latini: da si nastavio da ćutiš bio bi smatran filozofom.

Ako cutis neces nista ni nauciti, bitno je da se razgovara .

Ako cutis neces nista ni nauciti, bitno je da se razgovara .
Ajnstajn o radoznalosti:
Pratite svoju radoznalost, ona će vas konstantno voditi dalje u nova otkrića. Prisustvo radoznalosti i želja za znanjem izdvajaju vas od proseka. Istražujte teme koje vas interesuju i intrigiraju, tražite odgovore na sva svoja pitanja i iznenadićete se kako svet izgleda posmatran očima radoznalog istraživača.
Zašto bi neko priznao da je glup
Ne mora da prizna.

Ajnstajn o radoznalosti:
Pratite svoju radoznalost, ona će vas konstantno voditi dalje u nova otkrića. Prisustvo radoznalosti i želja za znanjem izdvajaju vas od proseka. Istražujte teme koje vas interesuju i intrigiraju, tražite odgovore na sva svoja pitanja i iznenadićete se kako svet izgleda posmatran očima radoznalog istraživača.

Ne mora da prizna.
Da ,stalno istrazuj i pricaj sa ljudima, cuses puno gluposti ali i nauciti puno, sto si stariji mozes brze da prokuzis ko lupa gluposti a ko ne.

A što bih išla naokolo i priznavala tako nešto

Drugo je da se priča npr. o slikanju kao hobiju i ja kažem da nisam talenat. Ali čak ni tad nema potrebe da sebe spuštam da sma glupa za slikanje. Mislim, može i tako ali u bliskom okruženju.
Ne mislim da trubis naokolo o tome :mrgreen:.
Mozda da nekom bliskom kazes ili u nekoj diskusiji gde je ok biti iskren do te mere da ti ne naskodi sujeti :lol:

Kod mene je to nešto kao:
neznanje / neznalica = osoba koja manjka znanjem, sposobnostima i sl. (neutralna kategorija)

glupost / glup = neznalica koja ne uči iz svojih iskustava (neutralan po druge, štetan po sebe - druge osobe/bezobrazni se zezaju na račun takvih)

bezobrazan - u osnovi iskompleksiran + glup na kvadrat (štetan po druge jer napada, a i po sebe jer ga ostali izopštavaju)

Vezano za temu o tome zašto su neki ljudi bezobrazni kontam da nije zbog inteligencije već ima neke traume kao osnovu - kontam sa takve ljude dok su bili deca niko nije fermao ni 5%, ućutkivali su ih, pričali im da su glupi i da ništa ne znaju, odrasli su među narcisima koji su im nabili kompleks niže vrednosti

Back