Vesti sa...

bas lepo, covek dolazi bez ikakvog uslovljavanja

filip vujanović u zvaničnoj posjeti srbiji
Politika - Pre sat i 17 minuta

BEOGRAD - Predsednik Crne Gore Filip Vujanović dolazi sutra u zvaničnu posetu Srbiji, gde će razgovarati s predsednikom Srbije Borisom Tadićem i drugim zvaničnicima Srbije.

Vujanović je će u Srbiji boraviti od 18. do 20. maja.

Njegova poseta je druga zvanična poseta šefa crnogorske države od obnove pune državnosti Crne Gore, na referendumu 21. maja 2006. godine.

Crnogorski predsednik, prema saznanjima agencije Beta, tokom posete Srbiji boraviće i u Lovćencu, gde je najbrojnija zajednica Crnogoraca.

Predsednik Srbije Boris Tadić je nekoliko dana posle referenduma zvanično posetio Podgoricu, kada je Crnoj Gori čestitao sticanje pune nezavisnosti.

Nešto kasnije, u junu 2006. godine, usledila je još jedna poseta Tadića Crnoj Gori, a nakon toga Podgoricu je posetio potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

Nakon Đelića, u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori dva puta je bio ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Njemu je zvaničnu posetu uzvratio šef crnogorske diplomatije Milan Roćen.

Crna Gora i Srbija su međusobne diplomatske odnose uspostavile 22. juna 2006. godine, kada su njihovi tadašnji šefovi diplomatija Miodrag Vlahović i Vuk Drašković, u Beogradu, o tome potpisali protokol.

Diplomatski odnosi između Beograda i Podgorice, međutim, praktično su prekinuti 9. oktobra 2008. godine, nakon što je crnogorska vlada odlučila da prizna nezavisnost Kosova.

Crnogorski ambasador u Beogradu Anka Vojvodić tada je proglašena nepoželjnom osobom u Srbiji, dok je u Podgorici i dalje ostao amabasador Srbije Zoran Lutovac.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović je, međutim, izjavljivao da Srbija i Crna Gora treba što pre da međusobne diplomatske odnose vrate u normalu.

a vecina ovde misli da je srbija prva....

Mi smo izumirući narod s djecom koja najviše puše i piju
Piše: Merita Arslani

ZAGREB - Hrvati su pri svjetskom vrhu po pušenju, broju umrlih od raka, posjedovanju mobitela, te ujedno i među najstarijim narodima s visokom stopom smrtnosti, a naši su tinejdžeri “prvaci” u konzumiranju alkohola, debljini, pušenju, ali i pušenju marihuane.

Pokazala je to opsežna studija uglednog The Economista, a Hrvatske pak uopće nema u nekim kategorijama u kojima prednjače zapadnoeuropske i ostale razvijene zemlje.

Kriteriji liste

Izostali smo s liste najnaprednijih, zemalja s najvećom cijenama rada, razvijenom internetskom mrežom, niskom stopom korupcije, a ne možemo se pohvaliti ni zaštitom privatnosti.

Ono što bi nas trebalo prilično zabrinuti jest činjenica da Hrvatska nije među zemljama koje se smatraju najboljima za poslovanje. Da ne bi bilo zabune, ta lista nije “rezervirana” za superbogate države. Na njoj se nalaze naši susjedi Slovenija i Italija, ali i zemlje iz regije kao što su Bugarska i Rumunjska.

Ta je lista rađena po nekoliko kriterija: tržišni potencijali, porezi, zakoni o radu, infrastruktura, obrazovanje i političko okruženje. Otpali smo tako iz jedne vrlo perspektivne kategorije, ali zato kod nas jako dobru perspektivu imaju duhanska i alkoholna industrija.

http://www.jutarnji.hr/vijesti/clanak/art-2009,5,15,,163411.jl
Hrvati žive pet godina kraće od prosjeka EU

Godišnje umire 50.000 osoba, a rađa se 40.000 djece. Do 2030. bit će
nas trećina manje

ZAGREB - Zdravstveni i populacijski pokazatelji hrvatskog stanovništva nisu briljantni. Ne samo da pokazuju kako Hrvatska prebrzo stari nego zaostaje i u većem dijelu preventive. Čak i neki započeti programi poput ranog otkrivanja raka dojke i debelog crijeva stagniraju premda su trebali početi i neki drugi poput ranog otkrivanja raka prostate i grlića maternice.

Instant-rješenja

Nedostatak preventive razlog je što je Hrvatska i po broju umrlih od raka pluća na drugom mjestu u Europi, odmah iza Mađarske. Ni smrtnost od kardiovaskularnih bolesti ne pada, kao ni broj pušača i alkoholičara.

U Hrvatskoj puši nešto više od 30 posto odraslih i oko 20 posto mladih, a posljednje istraživanje o alkoholizmu smjestilo nas je na neslavni europski vrh.

Ni s natalitetom ne stojimo najbolje. Tako se zbog činjenice da se u Hrvatskoj godišnje rađa oko 40.000 djece, a umire 50.000 osoba očekuje da će 2030. godine biti trećina stanovnika manje. Ni očekivano trajanje života nije zadovoljavajuće jer je ono, s obzirom na zdravstvene pokazatelje, kraće pet godina nego u starim članicama EU. Da bi trebalo više preventive u hrvatskom zdravstvu, smatra i dr. Željko Baklaić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

- Zabrane, kao ova posljednja uvedena za pušenje na javnim mjestima, mogu smanjiti pušenje ili barem izloženost nepušača duhanskom dimu, no držim da bi edukacija o sustavnoj brizi za vlastito zdravlje trebala biti bolja - kaže dr. Baklaić. - To znači da se o štetnosti alkohola ili pušenja, kao i prekomjerne težine treba govoriti već u vrtićima i osnovnim školama.

Nije dovoljno da imamo programe učinkovitog zbrinjavanja bolesnika sa srčanim infarktom, a da ti isti bolesnici nakon što izađu iz bolnice i dalje puše - smatra dr. Baklaić. Dodaje kako se čini da trošimo previše na instant rješenja, a premalo na preventivu koja podrazumijeva rad na duge staze.

Tehnologija prikupljanja

Predsjednik Hrvatske akademije medicinskih znanosti, prof. dr. Željko Reiner, kaže da je teško komentirati podatke ako se ne zna tehnologija njihova prikupljanja, ali ipak ističe kako je sigurno da je Hrvatska u europskom vrhu po incidenciji kardiovaskularnih i malignih bolesti i u tome nema spora.

- Zbog toga upravo ti zdravstveni problemi moraju biti u vrhu interesa ne samo liječnika nego i cijelog društva - ističe prof. dr. Reiner.

Naravno, dodaje da nije dovoljno samo liječenje već se snaga treba usmjeriti u prevenciju koja na duge staze daje najbolje rezultate i troši manje zdravstvenih sredstava. (Goranka Jureško)

Savjet nije dobio legitimitet od Srba
~Šef države zavrijedio čistu jedinicu iz istorije - ocijenio Bulatović
S
usretom sa Momčilom Vuksanovićem predsjednik države Filip Vujanović ne može dati legitimitet Srpskom nacionalnom savjetu kad mu ga nijesu dali Srbi, kazao je Branko Bulatović, predsjednik Upravnog odbora Pokreta za odbranu srpstva u Crnoj Gori. U saopštenju dostavljenom "Danu" nakon susreta Vuksanovića, predsjednika Savjeta, sa Vujanovićem, Bulatović je ocijenio da je "šef države zavrijedio čistu jedinicu iz istorije".
- Susret predsjednika Crne Gore i grupe građana predvođene Vuksanovićem, koji za sebe tvrde da predstavljaju srpski narod u Crnoj Gori, još jednom je odslikao i podvukao svu farsičnost političke scene - kazao je Bulatović.
On je kazao da je Vujanović pozivom Srbima "koji su stvarali Crnu Goru da se u njoj ne osjećaju strancima demonstrirao krajnje licemjerje koje nadilazi i njega samog".
- Dojučerašnji žestoki Srbin, koji je iz uskih političkih i materijalnih pobuda presvukao košulju, pristao je na igrokaz sa licima koja bi da glume spasioce vaskolikog srpstva - izjavio je Bulatović.
On je ocijenio da je "ozbiljniji previd, a biće prije da je zla namjera, Vujanović napravio kada je primio one koje niko i nikad nije izabrao, a još manje proglasio legitimnim predstavnikom srpskog naroda u Crnoj Gori".
Bulatović je kritikovao Vujanovića jer je primio, kako kaže, one kojima su Srbi na proteklim izborima jasno stavili do znanja kolika im je cijena i politički ugled.
- Možda smatrate da je nešto više od četiri hiljade glasova, koliko su ovi "manjinski Srbi" procijenjeni na izborima, dovoljno da im priznate legitimitet da, liše sebe samih, predstavljaju bilo koga. Cjelishodnije bi bilo da ih pitate na šta su potrošili one pare koje ste im dodijelili kao nagradu za pokušaj svođenja jednog državotvornog naroda na nivo i status Roma i Aškalija, bez želje da nekog vrijeđamo - kazao je Bulatović.
On je zaključio riječima da "ili će biti da dobro znate na šta su utrošena ta sredstva i da su trošena taman po Vašim uputstvima".

pronaci dve do tri interesantne vesti je dovoljno za jedan dan, ali ovu koju prenosim je zaista za "verovali ili ne", sto zbog tih osoba, sto zbog... razloga ima ivse, posto niko nije otvorio neku temu, ajde makar ovako, ko zeli neka cita

Nesuđeni olimpijci gladuju
Blic - Pre 13 sati

Trojica atletičara iz Etiopije Tamrat Legese (26), Gebreziber Gebresluse (29) i Estefanos Ešete (19), kako sada stvari stoje, ipak se neće takmičiti u srpskim dresovima. I sam njihov boravak u Srbiji postaje neizvestan jer im u avgustu ističe viza. Iako su sva trojica imali normu za Olimpijske igre i Svetsko prvenstvo u atletici, nisu mogli to da dokažu, tako da danas na imanju kod Uba, gde borave, gotovo da gladuju.

Najmlađi od njih Estefanos bio bi idealan kandidat za predstojeću Univerzijadu, ali zbog tehničkih poteškoća svoj talenat troši na snimanje reklama za 20 evra dnevno ili na ulične trke po gradovima Srbije na 3.000 do 5.000 metara.

Jedan od otežavajućih razloga zbog kojih im MUP Srbije nije odobrio zahteve za državljanstvo možda je i taj što su jednom već bežali iz izbegličkog kampa u Mađarsku. Odatle su ih mađarske vlasti vratile, što je našoj policiji poznato. Međutim, to je samo pretpostavka jednog od njihovih dobrotvora - Dragana Životića, direktora atletskog kluba "Partizan".

- Slobodno vreme trošim na treninge i trčanje, a pomognem i oko bašte i stoke na imanju. Voleo bih da se ozbiljnije bavim atletikom, ali nemam mogućnosti - priča Estefanos na lošem srpskom.

Estefanos je bio junior do ove godine, tvrdi njihov trener Zoran Molović, a po rezultatima je mogao da učestvuje na Univerzijadi. Gebresluse je mogao na Svetsko prvenstvo.

- U međuvremenu, treniraju, ali nećemo još dugo imati sredstava da im pomažemo. Dobro bi nam došle bilo kakve donacije - kaže Molović.

Trojica Afrikanaca su nakon dolaska u Srbiju novembra 2007. iz administrativnih razloga ležali u zatvoru u Padinskoj skeli mesec dana, da bi nakon toga bili smešteni u izbegličkom logoru u banji Koviljači. Odatle uz pomoć Životića i Molovića prelaze da žive i treniraju u selo Pambukovica kod Uba, gde Molović ima staru porodičnu kuću.

- Prihvatio sam ih iz humanih razloga. Našao sam im smeštaj i trenera jer su želeli da budu članovi kluba "Partizan". To, nažalost, neće moći jer su im zahtevi za državljanstvo odbijeni. Oni sada samo svojim sportskim rezultatima mogu da zasluže da ostanu - priča Životić. Dodaje da će možda ući u novu proceduru za dobijanje "papira", ali da o njihovom statusu mišljenje moraju da daju Ministarstvo omladine i sporta i MUP i da odluku mora da donese i Vlada Srbije.

Estefanosov zemljak Gebresluse veoma voli Srbiju i Srbe i kaže da će mu biti žao ako bude morao da ode za tri meseca odavde. Toliko, kaže, im još traje boravišna viza.

I meštani Uba, gde su atletičari smešteni, zavoleli su ih. A i kako i ne bi, kad im tamnoputi momci često pomažu oko imanja.

MUP: Zahtev za državljanstvo nije podnet

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije dostavilo nam je odgovor u kome stoji da trojica Etiopljana - Legese, Gebresluse i Ešete nisu ni podnosili zahtev za prijem u državljanstvo zaključno sa 14. majem tekuće godine.

vest ko vest, da nisu maloletnici u pitanju.... samo sesnaest godina a ...

Maloletnici tukli dečaka do smrti
17. maj 2009. | 17:56 | Izvor: Beta
Pančevo, Beograd -- Pančevačka policija uhapsila je dvojicu maloletnika iz Grebenca kod Bele Crkve zbog sumnje da su motkama do smrti tukli dečaka G.L. (1995) iz istog mesta.

U saopštenju se navodi da su uhapšeni G.K. (1993) i Lj.S. (1993) i da su oni osumnjičeni za teško ubistvo. Telo ubijenog dečaka našao je između dve njive jutros oko 9:30 meštanin Grebenca i o tome obavestio policiju.

Maloletnici osumnjičeni za teško ubistvo biće privedeni istražnom sudiji Opštinskog suda u Pančevu, piše u saopštenju MUP-a.

ja mislio da su partija koja kuburi sa cenzusom ali....

HDZ vodi na izborima u Hrvatskoj
Međunarodni Radio Srbija - Pre 2 sata i 40 minuta

Prema prvim nezvaničnim rezultatima, na lokalnim izborima u Hrvatskoj koalicija oko HDZ-a vodi u 14 od 22 županije za poslanička mesta u županijskim skupštinama. Prema podacima Hrvatske izborne komisije, koalicija koju predvodi opozicioni SDP vodi u 4 županije i u gradu Zagrebu. Veliki hrvatski gradovi Zagreb, Split, Osijek i Dubrovnik gradonačelnike će dobiti u drugom krugu izbora 31. maja.

Pre bih da me ubiju talibani nego da ovako živim u Srbiji
Blic - Pre 8 sati

Pre dve godine napustio sam Avganistan, a u Srbiji sam oko 50 dana. Želeo sam da odem u Norvešku, Švedsku ili Englesku i da tamo nastavim školovanje. Nažalost, nisam imao sreće. Uhapsila me je srpska policija i završio sam ovde - priča za "Blic" dvadesetogodišnji Ranšbar, jedan od 42 ilegalna imigranta koji su trenutno u Centru za azil u Banji Koviljači.

Ranšbar kaže da je u Avganistanu studirao prava i da je stigao do druge godine.

- Moj otac je bio komunista. Nije se slagao ni sa talibanima ni sa novom vlasti, tako da sam zbog režima morao da pobegnem. Teško bih se prilagodio životu u Srbiji. Ako bih ostatak života morao da provedem ovako kao što mi je sada, radije bih se vratio u svoju državu, pa makar me tamo talibani odmah ubili. Ovo nije moja želja. Ni ovde nije dobra situacija, dosta je sličnih meni, a Srbija nema novaca da nas sve izdržava - priča ovaj mladić.

Na njegovu priču se nadovezuje dvadesetsedmogodišnjak iz Avganistana, koji se predstavlja kao Žan.

- Želeo sam da se domognem Engleske, ali na tom putu završio sam u Srbiji. Iz Avganistana sam legalno prešao u Iran, jer mi je rečeno da odatle bez problema avionom mogu da odem u Englesku. Međutim, kada sam stigao u Iran, saznao sam da to nije moguće, već da moram prvo u Tursku, a tek odatle u Englesku. Turska ne daje vize Avganistancima, pa sam uspeo da nabavim lažni pasoš. Prešao sam u tu zemlju, a zatim u Grčku gde su mi tražili da platim 1.200 dolara za put do Engleske. Ja to nisam mogao - priča Žan.

On kaže da je ipak uspeo da se dokopa Engleske, ali nije želeo da ispriča kako mu je to pošlo za rukom.

- U Engleskoj sam proveo pola godine. Našao sam prijatelje i bilo mi je lepo, ali su me i odatle ponovo vratili u Grčku jer sam iz te zemlje došao u Britaniju. U Atini ima dosta Kurda, koji su opasni za Avganistance. Mafija je prilično razvijena i pokušava da nevoljnike kao što sam ja angažuje u kriminalnim radnjama. Tamo sam sreo zemljaka Mustafu i s njim isplanirao odlazak u Englesku, ali kraj tog puta bio je u Srbiji - priča mladić.

http://vesti.krstarica.com/?rubrika...f75dff53d20c6e195&dan=18&mesec=05&godina=2009

prvi put majka u 66. godini
Politika - Pre 13 sati

LONDON - Jedna 66-godišnja žena postaće najstarija majka u Britaniji, piše britanska štampa.

Reč je o razvedenoj poslovnoj ženi Elizabet Adini, koja je u osmom mesecu trudnoće, a zatrudnela je uz pomoć veštačkog oplođavanja izvršenog u Ukrajini, prenosi BBC.

Ova vest je izazvala raspravu o etičnosti takvog čina, odnosno, do koje starosne granice je odgovorno imati decu.

"Sandej tajms" prenosi mišljenje jednog stručnjaka za oplodnju, koji smatra da je preko 63. godine prekasno imati dete iz psiholoških, mada ne i medicinskih razloga.

Što se medicinske strane tiče, nije nemoguće da žena rodi dete uz pomoć veštačke oplodnje ni u 80. godini, prenose "Tajms" i "Telegraf".

"Telegraf" je stupio u vezu s privatnom klinikom u Ukrajini koja je izvršila oplodnju 66-godišnje Engleskinje i čiji administrator kaže da je jedini kriterijum želja žene da ima dete, a ne njene godine.

Ovaj list skreće pažnju na činjenicu da niko ne osuđuje muškarce koji u šezdesetim godinama postaju očevi, pa nema razloga da se različiti kriterijumi primenjuju na žene koje, u današnje vreme, u proseku žive do 85. godine, pet godina duže nego muškarci.

Nikolić: Ponuda Tadiću i Koštunici
18. maj 2009. | 12:20 | Izvor: B92
Beograd -- Ponuda za formiranje koncentracione vlade Borisu Tadiću i Vojislavu Koštunici i dalje je otvorena, kaže predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić.

On je u "Kažiprstu" B92 rekao da je koncentraciona vlada potrebna Srbiji zbog svetske ekonomske krize i zato da bi se razlikovala od sadašnje vlade, jer bi imala zajednički odgovor na pitanja koja su godinama nerešena u Srbiji.

Lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić tvrdi da, sem napretka Srbije, nema nijedan drugi motiv zbog čega nudi koncentracionu vladu sada već tradicionalno suprostavljenim liderima Vojislavu Koštunici i Borisu Tadiću.

I pored toga što su i Koštunica i Tadić odbili ovu ponudu, Nikolić ističe da ona i dalje važi.

„Ne nudim njima da vladamo zajedno, niti bi mogli u tih, to bi možda trajalo dva ili tri meseca, da vladamo zajedno. Mogli bismo da prvo zaustavimo ovo što ova vlast trenutno radi. To je apsolutno propadanje Srbije u svakom pogledu, zato što mali političari, koji zauzimaju visoke položaje, procenjuju situaciju, znaju da im više nema mesta u politici i gledaju da nagrabe što mogu“, naveo je Nikolić.

On je objasnio da samo ujedinjena opozicija može da obori vladu i dodao da je čak ponudio i članovima svoje bivše partije Srpske radikalne stranke da se suprotstave vladajućoj koaliciji.

Nikolić tvrdi da je Boris Tadić potpuno promenio svoju ideologiju od predsedničkih izbora, kada mu je bio protivkandidat i da sadašnja Tadićeva ideologija sve više liči na stavove koje je sadašnji lider SNS tada iznosio u kampanji.

Nikolić: "Tadić više nije onaj koji kaže - Evropa nema alternativu. On je sada suprotstavljen ideji da mi budemo član EU, a da tiho ili naglas ostanemo bez Kosova i Metohije. Ovo nije onaj Tadić koji je govorio - Nisam optimista, pre će Kosovo biti nezavisno, nego što će da bude u sastavu Srbije.“

B92: "Da li ste vi imali prilike da razgovarate sa tim Tadićem?"

Nikolić: „U poslednja tri meseca nisam.“

ps. izgleda da nece voja u sitoriju... jos ce on "dobrog" doneti srbiji

Cerić: Krše se prava Muslimana
19. maj 2009. | 00:35 -> 11:35 | Izvor: B92, Tanjug
Tutin -- Reis-ul-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, Mustafa Cerić, poručio je vernicima u Tutinu da "ne postoji sila koja će ih razdvojiti od Bosne".

Mustafa Cerić u Tutinu (Tanjug)

"Mi smo jedno, nema sile koja će nas razdvojiti. Ja sam do sada mislio da se u Srbiji ne krše prava Muslimana, ali sam se danas u Tutinu uverio da to nije baš tako", rekao je Cerić pred nekoliko stotina vernika u dvorištu centralne džamije u Tutinu.

“Ono po svetu kada idem, pa me pitaju kako je to tamo na Balkanu, ja pričam dobro je. A oni pitaju - a boga ti kako je u Sandžaku - dobro, reko’, muftija se žali, ali možda preteruje on. A od danas neću više vikati preteruje, nego ću ja kazati, ja sam svojim očima video da se u Srbiji krše ljudska prava, posebno muslimanima,” rekao je prilikom posete Sandžaku Cerić.

Reis-ul-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Mustafa Cerić, koji boravi u trodnevnoj poseti Sandžaku, obići će obrazovne institucije i ustanove koje deluju u okviru Islamske zajednice u Srbiji.

Programom posete predviđeni su i sastanci sa glavnim imamima i veroučiteljima.

Delegacija Islamske zajednice u Bosni predvođena reis-ul-ulemom Cerićem, obići će i Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru gde će se nakon sastanka sa rektorom i rukovodstvom Univerziteta obratiti profesorima i studentima te viskoobrazovne ustanove.

Jučerašnji skup u Tutinu organizovan u znak dočeka reis-ul-uleme Cerića protekao je bez incidenata.

Očekuje se i da današnji skup u Novom Pazaru obezbeđuju policijske snage.

Do kraja posete Sandžaku reis-ul-ulema Cerić obići će Novu Varoš, Prijepolje i Priboj

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=05&dd=19&nav_category=11&nav_id=361339

bajdenu na kosovu "zlatni orden slobode"
Politika - Pre sat i 38 minuta

PRIŠTINA - Kosovski predsednik Fatmir Sejdiju odlikovaće "Zlatnim ordenom slobode" američkog potpredsednika Džozefa Bajdena tokom njegove posete Kosovu, preneli su prištinski mediji.

"Zlatni orden slobode" je, piše "Koha ditore", visoko "državno odlikovanje Kosova", koje se dodeljuje kosovskim građanima, ali i strancima za "visoki doprinos u odbrani slobode Kosova".

Bajden će biti prvi zvaničnik kome će biti dodeljen ovaj orden, a povod su, dodaje list, Bajdenove "zasluge u stalnoj podršci nezavisnosti Kosova".

Šef protokola predsednika Kosova Haki Merovci nije želeo da saopšti protokolarne pojedinosti o poseti američkog potpredsednika Kosovu, rekavši da će kabinet detalje posete saopštiti kasnije.

Bajden će na Kosovu boraviti u četrvrtak, a prištinski mediji najavljuju da će on tokom posete "promovisati američku podršku Kosovu".

Kosovska vlada je saopštila da očekuje da će Bajdenu biti priređen veličanstveni doček, a premijer Hašim Tači je rekao da američki potpredsednik "zaslužuje poštovanje kosovskog naroda".

U Prištini su već postavljeni veliki plakati s natpisima "Hvala, Ameriko" i "Dobrodošli na Kosovo", a učenici osnovnih i srednjih škola dočekaće Bajdena cvećem u špaliru na putu kojim bude prolazio.

Bajden će se, kako najavljuju mediji, sastati sa Sejdijuom, Tačijem, predsednikom parlamenta Jakupom Krasnićijem i ministrom inostranih poslova Skenderom Hisenijem.

Posle tih susreta on će održari govor u kosovskoj skupštini, a posetiće i američke trupe u američkoj bazi Kfora "Bondstil", kod Uroševca.

Drugi detalji njegove posete Kosovu tek treba da budu objavljeni.

Kosovska policija je najavila da će preduzeti posebne mere sigurnosti tokom boravka američkog potpredsednika, a mediji u Prištini ističu da je Bajdenova poseta "mobilisala policiju Kosova", naglašavajući da će "svim bezbednosnim operacijama rukovoditi sami Amerikanci".

Kriminalci na Balkanu međusobno najbolje povezani
Utorak, 19 Svibanj 2009

Kriminalci su na Balkanu međusobno najbolje povezani i zato borba protiv kriminala mora da bude integrisana i trebalo bi da je podržavaju vlasti na najvišem nivou, smatra poslanik u Parlamentarnom odboru za odbranu i bezbjednost Makedonije Ilija Dimovski.

"Za kriminalce ne postoje granice, niti neprijatelji", rekao je Dimovski tokom petodnevne studijske posjete Berlinu predstavnika bezbjednosnih agencija, policija i tužilaštava iz BiH, Albanije, Makedonije i sa Kosova i Metohije.

Ovim pitanjem bavili su se Vlada Njemačke i Donji dom Parlamenta, a zaključeno je da je u borbi protiv kriminala potrebna bolja saradnja.

O tome kako funkcioniše Zajednički centar njemačko-poljske policije i granične službe, učesnici studijskog putovanja imali su priliku da vide i čuju u poljskim Slubicama, gdje je konstatovano da je više saradnje po uzoru na ovu njemačko-poljsku potrebno i zemljama Balkana.

Političke barijere najčešće otežavaju saradnju, a toga su svjesni i kriminalci, prenosi "Dojče vele".

"BiH, primjera radi, nema riješene diplomatske odnose sa Kosovom, a značajan dio grupa organizovanog kriminala, sjedište ima upravo na Kosovu, te odatle djeluju i u BiH", tvrdi tužilac Kantona Sarajevo Oleg Čavka.

Zamjenik direktora državne Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/ Sead Lisak smatra da je model njemačke policije "idealan i za BiH".

"Njemačka je primjer kako se na principu uzajamnog uvažavanja i povjerenja sa svim partnerima gradi bolja budućnost. Takva formula mogla bi da bude prenesena i na BiH, pogotovo kada je riječ o uređenju policije", kaže Lisak.

Uređene policijske strukture i prekogranična saradnja preduslov su i za privredni napredak regiona.

"Ako jedan preduzetnik želi da ulaže u određenu državu, potrebna mu je pravna bezbjednost. Istovremeno, mora da ima i osjećaj da po ulicama te države može slobodno da se kreće", kaže Kurt Bodevig, poslanik Socijaldemokrata u Donjem domu Parlamenta Njemačke.

Na kraju studijskog putavanja, Nijemci su poručili da će i dalje pomagati, ali da svaka zemlja, ipak, treba da se osloni na vlastite snage i da na putu ka EU svako bira svoj put.

BiH i Albanija nisu ispunile uvjete za ukidanje viza!
Utorak, 19 Svibanj 2009

Evropska komisija je sinoć završila izvještaj o tome koliko su balkanske zemlje - Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Makedonija i Albanija - ispunile uvjete za ukidanje viza.

Taj izvještaj je uručen Češkoj, koja trenutno predsjedava Evropskom unijom, i prema najavama čeških funkcionera među zemljama članicama će odmah početi razgovori o tome za koje zemlje Balkana će biti ukinute vize.

Zamjenik češkog ministra vanjskih poslova Jan Pojar - koji je potvrdio da je izvještaj gotov - nije želio govoriti o njegovoj sadržini, rekavši samo da dokument ima više stotina stranica i da su neke zemlje ostvarile veći a neke manji napredak.

Diplomati koji su insistirali na anonimnosti, kažu međutim da je Komisija zaključila da je Makedonija ispunila uvjete za ukidanje viza za svoje građane, i da bi za državljane Crne Gore također mogle biti ukinute šengenske vize.

Za Bosnu u Hercegovinu i Albaniju se kaže da nisu ispunile uvjete, a što se tiče Srbije u izvještaju Evropske komisije stoji da i dalje ima "određenih teškoća", prenio je BBC.

Iz evropskih diplomatskih izvora već neko vrijeme stižu nagovještaji da u Komisiji postoji izvjestan stepen zabrinutosti zbog činjenice da će pravo na srpski pasoš imati kosovski Albanci, kao i građani Crne Gore i Republike Srpske koji su ostvarili pravo na dvojno državljanstvo.

U Komisiji kažu da su im - prije nego što predlože ukidanje viza za državljane Srbije - potrebna dodatna tehnička pojašnjenja oko načina izdavanja i sigurnosti srpskih pasoša.

galjak: euleks ima dobru saradnju sa srbijom
Politika - Pre 3 sata i 19 minuta

BRISEL - Portparol visokog predstavnika Evropske unije Kristina Galjak je izjavila da Euleks ima dobro saradnju sa Srbijom i da razmena informacija i konsultacije već daju dobre rezultate.

"Sa Srbijom imamo dobru saradnju. Otvorili smo kancelariju u Beogradu kako bismo imali što bolju komunikaciju i razmenu informacija u cilju nastavka operativnosti Euleksa na celoj teritoriji Kosova. Dakle, ne samo na jednom njegovom delu. Ta razmena i konsultacije već imaju pozitivne rezultate", rekla je Galjakova za radio Dojče vele.

Ona je napomenuila da na terenu postoje i problemi, ali da je Euleks jasan u svom stavu da je nasilje neprihvatljivo.

"Ako je i bilo nemira, oni su bili lokalizovani, tako da mogu da kažem da je bezbednosna situacija na Kosovu dobra, kao i to da Euleks obavlja dobar posao", rekla je portparolka Havijera Solane.

Savet ministara Evropske unije izrazio je juče zadovoljstvo početnim rezultatima koje je ostvarila misija Euleks na Kosovu i Metohiji, pre svega po pitanju pomoći vlastima u Priština u izgradnji vladavine prava i stvaranja uslova za bezbedan život građana svih nacionalnosti.

"Primena mandata Euleksa će igrati važnu ulogu u jačanju stabilnosti regiona, u skladu s njegovom evropskom perspektivom", ističe se u zaključcima koje su usvojili ministri "dvadesetsedmorice" u Briselu.

Savet je pozdravio i uspešno dostizanje punog operativnog kapaciteta Euleksa širom Kosova.

mesić kritikovao način obeležavanja blajburga
Politika - Pre 2 sata i 4 minuta

ZAGREB - Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić oštro je komentarisao obeležavanje blajburške tragedije i Križnog puta, nazvavši taj događaj "običnim ustaškim dernekom" koji su mirno posmatrali predstavnici hrvatske vlasti.

"Ono što se ove godine dogodilo na obeležavanju godišnjice Blajburga je najobičniji 'ustaški dernek' koji plaća Hrvatski sabor", izjavio je Mesić novinarima prilikom posete Našicama.

Upozorio da su "taj ustaški dernek", koji je prošle subote održan pod pokroviteljstvom i uz sufinansiranje Hrvatskog sabora, mirno posmatrali i predstavnici parlamenta, odnosno izaslanik predsednika Sabora Andrija Hebrang, koji se, kako je upozorio Mesić, nijednom rečju nije ogradio od ustaške ikonografije koja je postala pravilo na tom skupu.

"Ako se tamo pojavi 100 ljudi u ustaškim uniformama, u kojima su ratovali još deset dana nakon što je Nemačka kapitulirala, onda visoki državni funkcioneri takav dernek moraju napustiti! A njih pitajte zašto to nisu učinili", poručio je hrvatski predsednik.

Kao povod za oštar komentar obeležavanja blajburške tragedije Mesiću su poslužile reči Andrije Hebranga koji je kazao da je Josip Broz Tito bio zločinac i da su sve žrtve u Jasenovcu pobijene zbog različitog mišljenja.

"Hebrangu je u logoru ubijeno 36 članova porodice i to ne zbog različitog mišljenja, nego samo zato što su bili Jevreji. Zbog toga bi morao biti oprezniji s takvim izjavama kojima relativizuje Jasenovac", izjavio je Mesić i podsetio da je Hebrangov otac Andrija Hebrang stariji zajedno s Titom bio na najvišoj funkciji u nekadašnjoj državi.

"Moramo priznati da je zločina bilo", rekao je Mesić, napomenuvši da su manje grupe ustaške vojske ratovale i nakon što je Nemačka kapitulirala i da je u tim borbama bilo žrtava s obe strane.

Kraljevstvo Bahrein i Unija Komora priznali Kosovo
Blic - Pre 2 sata i 39 minuta

Bahrein, kraljevstvo u Persijskom zalivu, priznalo je nezavisnost Kosova i time postalo 60. država sveta koja je to učinila, javila je državna agencija BNA. Prištinske vlasti su prethodno saopštile da je Kosovo priznala i ostrvska država na jugoistoku Afrike - Komori.

"S obzirom na verske i kulturne veze naroda dve zemlje i poštujući želju kosovskog naroda za nezavisnošću, Kraljevstvo Bahrein saopštava da priznaje Republiku Kosovo kao nezavisnu državu", saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Bahreina.

"Kao odgovor na zahtev predsednika, premijera i ministra inostranih poslova Kosova da priznaju nezavisnost, Unija Komora je danas završila procedure priznanja Republike Kosovo", kaže se u saopštenju MIP-a. Istovremeno se danas, kako je saopšteno iz MIP-a, ministar Skender Hiseni zahvalio svom kolegi u Uniji Komori na priznanju nezavisnosti i najavio da će ubrzo biti uspostavljeni diplomatski odnosi između dve zemlje.

Unija Komora je 59 država koja je priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

zrno po zrno....

Back