Veštačka inteligencija vs. čovek?

pa u neku ruku da, npr razmisljas ako ja pomerim tu figuru tamo da li moze da me pojede, pa ako moze, necu je pomeriti, ako ne, pomericu to jeste neki algoritam
ali ti ipak moras da razmisljas o svemu tome i da probas da se smislis najbolju opciju, a racunar za sekund prodje kroz sve kretnje svake figure i "odluci" sta ce da uradi, ne moze se to nazvati inteligencijom jer on samo prolazi kroz niz koraka tipa ako pomerim pesaka pojesce me, ako pomerim lovca pojesce me, ako pomerim damu bice moj kralj u sahu a ako pomerim topa bice sah mat i pobeda za mene ( lupam neki algoritam) i na osnovu toga on pomeri topa a ne nesto drugo, al ponavljam to je samo ispisan program kroz koji on prodje brzinom kojom covek ne moze nista da odluci
A koja to 'inteligencija' pomaže čoveku da bolje odradi taj algoritam? A VI to može i BRŽE da odradi!

pa covek koji sagleda vise mogucnosti u svom napadu i sve mogucnosti koje moze da odigra njegov protivnik kao i nekoliko poteza unapred, je pametniji od onog koji odigra nesto previse ocigledno i misli da ce proci to sto je zamislio
Znači, pamet i inteligenciju povezuješ sa spososbnošću analize i sagledavanje posledica što više poteza unapred? To Kompjuter sigurnije, tačnije i BRŽE odrađuje!

Da to može tako, odabereš zapreminski, to je tačno tih 90%, a ni mašina Perpetum mobile koja koristi 100% bez gubitaka nije izmišljena.
Brkas pojmove, jedno je iskorišćenost nečega a drugo uložena energija i šta dobijaš za to i koliko je gubitak.
Čovek koristi ceo mozak, različiti delovi obavljaju različite stvari, regulišu disanje, rad srca, pokrete ruku, koordinaciju ruku i nogu, snove, razmišljanje, samo kontrolu.... Pričati gluposti da čovek koristi 10% mozga je idiotizam.

mozak se koristi 100 posto

razliciti delovi rade u zavisnosti od potrebe

ponekome ne radi neki deo , pa on ima nekih problema , asocijativan , psihotican , manijak na neki nacin , autista ....

stalni rad celog mozga je nepotreban i nemoguc , ne samo zbog potrebne energije nego i zbog nemogucnoscu da se sve to obradi, poludeo bi
Zar tu nisi kontradiktoran? Stalni rad celog mozga je nemoguc sa cime se slazem, a tvrdis da se mozak koristi 100%?
Da se mozak koristi 100% onda nista ne bi mogli da naucimo niti da pronadjemo.

Pa nisam ni napisao da je uvek ceo mozak angažovan već da koristimo ceo mozak za različite stvari u različito vreme...
Ako nije uvek ceo mozak angazovan onde ne mozes koristiti ceo mozak za razlicite stvari u razlicito vreme.
Recimo kada cutis, ne koristis centar za govor. Znaci nije 100%. Ono sto je znacajno je da nebitno koliko
ga koristis niko ne zna kako radi, ne zna sta je svest, ne zna sta je misao i ne zna kako resavamo probleme,
tj ne zna sta je to kreativnost.

Ako nije uvek ceo mozak angazovan onde ne mozes koristiti ceo mozak za razlicite stvari u razlicito vreme.
Recimo kada cutis, ne koristis centar za govor. Znaci nije 100%. Ono sto je znacajno je da nebitno koliko
ga koristis niko ne zna kako radi, ne zna sta je svest, ne zna sta je misao i ne zna kako resavamo probleme,
tj ne zna sta je to kreativnost.
Pa svi centri mozga su istraženi, mapirani i njihovo funkcionisanje je posmatrano u realnom vremenu.
Pogrešno posmatras, gledaj to ovako. Imas času od 3dl, u nju loses da staviš 1dl al kada piješ iz nje koristiš celu času iako je samo jedan deo, procenat case iskorišćen. Ljudski mozak ima kapacitet, što se memorije tiče, to što nije ceo popunjen ne znači da ne koristis ceo mozak. Zamisli hdd koji je popunjen 10%, ukloni sa njega nešto I velike su šanse da neće funkcionisti.

Upravo si se tu zeznuo, nije ;)
Moj profa matematicke logike nam je dokazao da algoritam za dokazivanje valjanih formula matematicke logike ne postoji,
iz cega je izveo da algoritam za pravljenje algoritama ne postoji :P
svaka osoba je jedan algoritam,ili vise algoritama uklopljenih u veci, svaka ima svoje inpute

koji se ne mogu duplirati

Zar tu nisi kontradiktoran? Stalni rad celog mozga je nemoguc sa cime se slazem, a tvrdis da se mozak koristi 100%?
Da se mozak koristi 100% onda nista ne bi mogli da naucimo niti da pronadjemo.
koriste se sve oblasti , sto znaci 100 posto zapremine , da kazem ,

ali ne istovremeno i uvek https://www.nedeljnik.rs/covek-koristi-samo-10-odsto-mozga-kako-smo-poverovali-u-taj-mit/

Pa svi centri mozga su istraženi, mapirani i njihovo funkcionisanje je posmatrano u realnom vremenu.
Pogrešno posmatras, gledaj to ovako. Imas času od 3dl, u nju loses da staviš 1dl al kada piješ iz nje koristiš celu času iako je samo jedan deo, procenat case iskorišćen. Ljudski mozak ima kapacitet, što se memorije tiče, to što nije ceo popunjen ne znači da ne koristis ceo mozak. Zamisli hdd koji je popunjen 10%, ukloni sa njega nešto I velike su šanse da neće funkcionisti.
A kako onda objašnjavaš da neki ljudima bolje idu neke aktivnosti, a nekima lošije...i obrnuto? Recimo, imaš manji mozak, a bolje sviraš klavir?

Back