Vesna Vulović, ovde mi nešto ne štima....

Poruka
19.456
Vesna Vulovic bivša stjuardesa Jat erveja zazauzela je četvrto mesto najvećih rekorda u istoriji kao osoba koja je preživela pad sa visine 10.160 metara bez padobrana. Pad se desio 26. januara 1972. iznad Srpske Kamenjice u Čehoslovačkoj (današnja Republika Češka). Emigrantski ustaški terorista je postavio bombu u avion JAT-a na letu 367, koja je raznela DC-9-30. Vesna Vulović je preživela pošto je bila vezana za svoje sedište u zadnjem delu aviona koji je, posle eksplozije, ostao spojen za toalete i pao na snegom pokrivenu planinu.

Zašto je bila vezana? Stjuardese se ne vezuju (kao ni putnici) do pred sletanje ili prilikom uzletanja. Na 10 000 metara stjuardesa valjda treba da obavlja svoj posao a ne da sedi vezana...
:think:

Vesna Vulovic bivša stjuardesa Jat erveja zazauzela je četvrto mesto najvećih rekorda u istoriji kao osoba koja je preživela pad sa visine 10.160 metara bez padobrana. Pad se desio 26. januara 1972. iznad Srpske Kamenjice u Čehoslovačkoj (današnja Republika Češka). Emigrantski ustaški terorista je postavio bombu u avion JAT-a na letu 367, koja je raznela DC-9-30. Vesna Vulović je preživela pošto je bila vezana za svoje sedište u zadnjem delu aviona koji je, posle eksplozije, ostao spojen za toalete i pao na snegom pokrivenu planinu.

Zašto je bila vezana? Stjuardese se ne vezuju (kao ni putnici) do pred sletanje ili prilikom uzletanja. Na 10 000 metara stjuardesa valjda treba da obavlja svoj posao a ne da sedi vezana...
:think:
Trebala je posluživati putnike kafom dok avion pada ? :think:

Slučaj Vulović i danas je obavijen velom tajne.
I sama Vesna svaki put, kada o tome govori, nadogradi priču.....

Te,teroristički napad, te odapela vojska raketu sa zemlje, te lovci presretači.....
Te provokativno namerno rušenje da bi se optužili Rusi, a radi okupacije zemlje '68 - me.
!??
Svašta smišljaju projektanti iz senke !

Secam se njnog intervju gde ne pominje da je bila vezana vec je bila u zadnjem delu aviona koji je pao na borovu sume te je bila sva izgrebana i izbodena ..tako je pricala

u tome i jeste zez. zvanični izveštaji kažu da je preživela pad jer je bila vezana jer ne mogu drugačije da objasne kako je uspela da preživi pad sa 10 km. a opet mogla je nevezana da preživi ako je pad io sa daleko manje visine, na primer 1000 m što je domet PVO...

Hoćeš da kaže da su bili u frci i zato je bila vezana? ima logike....

tako sam citala da je na njih pucano, jer su usli u neki prostor vojnih vezbi ili je neki drzavnik tada leteo. u svakom slucaju da nije bio pad sa 10 hiljada metara.i meni je to bilo interesantno, jer je prilicno nelogicna cela prica.

- - - - - - - - - -

Te,teroristički napad, te odapela vojska raketu sa zemlje, te lovci presretači.....
Te provokativno namerno rušenje da bi se optužili Rusi, a radi okupacije zemlje '68 - me.
!??

ona uglavnom o tome i ne prica, kaze da se ne seca.

!??

Vesna nije ostala citava nakon toga, pa su zato njene izjave takve.

Odmah posle pada aviona i njenog spasavalja je ustanovljeno da ona nije mentalno zdrava

Imao sam prilike da pre nekoliko godina citam tekst nemackog instruktora padobranstva, u kojem covek detaljno opisuje sta treba raditi u takvim slucajevima(pad bez padobrana), i procenjuje sanse da se takav pad prezivi na CELIH 50%.
Dobro, Vesna je pala sa delom aviona koji je zbog oblika iamo veci koeficijent trenja pa samim tim i sporiji pad.........Ali je vazno da je jedan od najvecih strucnjaka u toj oblasti, procenio sanse fifti fifti da prezivis ako padnes bez padobrana.
Uz naravno posotvanje njegovih pravila i saveta.

Imao sam prilike da pre nekoliko godina citam tekst nemackog instruktora padobranstva, u kojem covek detaljno opisuje sta treba raditi u takvim slucajevima(pad bez padobrana), i procenjuje sanse da se takav pad prezivi na CELIH 50%.
Dobro, Vesna je pala sa delom aviona koji je zbog oblika iamo veci koeficijent trenja pa samim tim i sporiji pad.........Ali je vazno da je jedan od najvecih strucnjaka u toj oblasti, procenio sanse fifti fifti da prezivis ako padnes bez padobrana.
Uz naravno posotvanje njegovih pravila i saveta.

aj daj link leba ti:)mada mi to nesto zvuci neverovatno....:think:

aj daj link leba ti:)mada mi to nesto zvuci neverovatno....:think:

Potrazi po netu , ja sam bas davno citao.......
Size je ovakav...

Parafraziracu.............
Kada pocnete da padate postavite se u polozaj gde ce vam dupe biti istureno prema gore.
Primeticete da tada bez problema mozete da upravljate rukama, levo desno, napred nazad.
Naravno ako vidite stog sena da cete se usmeriti an njega.
Voda nikako, jer je udarac u vodu na toj brzini jednak udarcu u beton.
Trazite rastresito zemljiste, na padini, tako da se pad pretvori u kotrljanje.
Sekund ili dva pre udarca u zemlju opustite sve misice i "prigrlite " zemlju.......

Ono sto je meni ostavilo najjaci utisak je to sto je to padobranac koji je po tekstu vec dva puta preziveo sve to sam.

PS: Pokusavam da nadjem guglajuci, ne uspeva mi ali........Kad ukucas pad bez padobrana, ili nesto slicno prosto da ne verujes koliko tih prica ima......Sto dodatno daje "snagu" ovoj prici.....

Poslednja izmena:
Poodavno je bila opširna priča u našoj štampi o tome - bez izjava same Vesne.
Po toj priči, bio je uspostavljen embargo na svako poletanje sa tog aerodroma jer je trebalo da stigne neki glavonja. Greškom kontrole leta pušten je avion JAT-a da uzleti. Pošto vojska nije bila obaveštena pucala je u avion i oborila ga. Koliko se sećam bilo je to na visini oko 300 m - znači u uzletanju.
Iz raznih razloga - verovatno političkih - slučaj je zataškan. Isplivao je tek mnogo kasnije.

u tome i jeste zez. zvanični izveštaji kažu da je preživela pad jer je bila vezana jer ne mogu drugačije da objasne kako je uspela da preživi pad sa 10 km. a opet mogla je nevezana da preživi ako je pad io sa daleko manje visine, na primer 1000 m što je domet PVO...
Домет ПВО је и преко 20км, 1960. Гери Пауерс оборен је у У-2 над територијом СССР-а на висини од 21км ракетом САМ-2.
Бофорсови топови(ако је у питању артиљеријска ПВО) с радаром и рачунаром за навођење које је ЈНА имала могли су се употребити до око 6км.

Oni likovi što su skakali sa kula bliznakinja sa 80 tog sprata su udarali o beton brzinom od 220 km na sat. kolika je brzina bila pri padu sa 10 000m? šta mislite? pa nek bude i u stog sena mnogo je.
Отприлике је толика брзина и да се падне с неколико километара, једноставно то је гранична брзина за трење ваздуха.
На телима без атмосфере таква брзина расте зависно од висине.
Да Земља нема атмосферу и да се пада са врло велике удаљености(теоретски лимес за бесконачну удаљеност потенцијала гравитационог поља Земље) брзина би била 11,2км/сец, тј брзина ослобађања од гравитационог поља земље.

Poslednja izmena:
Oni likovi što su skakali sa kula bliznakinja sa 80 tog sprata su udarali o beton brzinom od 220 km na sat. kolika je brzina bila pri padu sa 10 000m? šta mislite? pa nek bude i u stog sena mnogo je.

Sa polozajem kako je onaj nemacki padobranac savetovao, licem prema zemlji sa dupetom isturenim prema gore, brzina je kazu oko 160km/h, za nekoga prosecne gradje.

Back