Veselinov: Ko ovo pročita više neće ući u crkvu!

Sensei

Master
Moderator
Poruka
91.629
"Sveti Sava nije bio Srbin, niti je bio velikosrbin, niti je ikada za sebe rekao da je patrijarh ili nadbiskup ili arhiepiskop svih srpskih zemalja. Nikad nije rekao da je pravoslavac."

Dragan Veselinov, profesor Fakulteta političkih nauka u penziji i nekadašnji ministar poljoprivrede u vladi Zorana Đinđića u ekskluzivnom intervjuu za MONDO govori o svojoj novoj knjizi "Moj Bog, pitajte popa" za koju kaže da je kritika hrišćanstva sa humanističkog stanovišta. On u njoj razbija mitove koje smo učili o Svetom Savi, Nemanjićima, govori o netoleranciji SPC, popovima...

On napominje da je hrišćanstvo jedna eklektička religija.

"Pop neće biti u stanju da vam objasni zbog čega je hrišćanstvo bilo toliko popularno u centralnoj Evropi, zašto je bilo popularno u Vizantiji a zašto nije bilo popularno u narodima koji su bili razvijeniji od Germana i Slovena. I zašto je hrišćanstvo bilo toliko nepopularno u Aziji, na Dalekom Istoku, zašto nije moglo pobednički da se drži u odnosu na islam i zašto je hrišćanstvo uspelo u Latinskoj Americi.

veselinov-4.jpg

ovo su samo delovi članka objavljenog ovde
https://mondo.rs/Info/Drustvo/a1612...tm_medium=widget&utm_campaign=Kurir_saobracaj

Koliko se slažete ili ne slažete sa tim?

Povodom naslova teme,

"Uđite u Patrijaršiju i pitajte bilo kog sveštenika, bilo kog kaluđera, šta bi trebalo da uradimo u urbanističkoj politici Beograda, šta valja da uradimo na infrastruturnoj mreži u Srbiji, šta valjda da uradimo sa carinskom politikom, koji sistem cena bi valjalo da zastupamo. On to neće biti u stanju da odgovori", rekao je Veselinov.

Nameće se pitanje:
Ali da li pop to treba da zna?

Nameće se pitanje:
a kome se namece?
ajd reci mi da su temu sutnuli sa politike ovde?
a jel smo mi religiozni spamovali politiku?
nije nas briga, a javio sam ti se da ti kazem da cu da te prijavim za spamovanje ne samo religije vec i nacije, stvarno to od tebe nisam ocekivao.

"Sveti Sava nije bio Srbin, niti je bio velikosrbin, niti je ikada za sebe rekao da je patrijarh ili nadbiskup ili arhiepiskop svih srpskih zemalja. Nikad nije rekao da je pravoslavac."

Dragan Veselinov, profesor Fakulteta političkih nauka u penziji i nekadašnji ministar poljoprivrede u vladi Zorana Đinđića u ekskluzivnom intervjuu za MONDO govori o svojoj novoj knjizi "Moj Bog, pitajte popa" za koju kaže da je kritika hrišćanstva sa humanističkog stanovišta. On u njoj razbija mitove koje smo učili o Svetom Savi, Nemanjićima, govori o netoleranciji SPC, popovima...

"Pop neće biti u stanju da vam objasni zbog čega je hrišćanstvo bilo toliko popularno u centralnoj Evropi, zašto je bilo popularno u Vizantiji a zašto nije bilo popularno u narodima koji su bili razvijeniji od Germana i Slovena. I zašto je hrišćanstvo bilo toliko nepopularno u Aziji, na Dalekom Istoku, zašto nije moglo pobednički da se drži u odnosu na islam i zašto je hrišćanstvo uspelo u Latinskoj Americi.

Pogledajte prilog 1165571
https://mondo.rs/Info/Drustvo/a1612...tm_medium=widget&utm_campaign=Kurir_saobracaj

Стицајем околности, овог лика сам лично упознао пре двадесет и кусур година. Пица са три лица. Изузетно лош лик који није вредан пажље а још мање је важно оно што он мисли и говори!

Pogledajte prilog 1165571

Sta sve bivsi komunisti nece izmisliti.Ateista.

Fale reference da bi ovo razmatrali ozbiljno....

Ja se sećam da je veselinov bio u džipu koji je prošao kroz crveno na raskrsnici i usmrtio devojku koja je čekala na pešačkom prelazu. i to zato što je sa švalerkom kasnio na neki sastanak. Nije ni čudo što se žali da nema Boga.
Secam se toga, dzip je isao ka slaviji i pokosio devojku na trotoaru.

Povodom naslova teme,

"Uđite u Patrijaršiju i pitajte bilo kog sveštenika, bilo kog kaluđera, šta bi trebalo da uradimo u urbanističkoj politici Beograda, šta valja da uradimo na infrastruturnoj mreži u Srbiji, šta valjda da uradimo sa carinskom politikom, koji sistem cena bi valjalo da zastupamo. On to neće biti u stanju da odgovori", rekao je Veselinov.

Nameće se pitanje:
Потпуно си у праву.
Шта сад, свештеници треба да буду архитекте ? Ово су питања за политичаре и економисте.
Човек је очигледно помешао лончиће и то много, не зна где удара.
Не само што Веселинов изгледа није ни отворио Библију, већ мисли да нешто зна, што је највећи проблем.
Титула Светог Саве се звала "архиепископ свих српских и поморских земаља".
Стога Свети Сава није био архиепископ само Срба, већ свих људи на некој територији.

Fale reference da bi ovo razmatrali ozbiljno....

Secam se toga, dzip je isao ka slaviji i pokosio devojku na trotoaru.
Колико се ја сећам, то је било на оном пешачком прелазу између главне поште и Скупштине али ближе телевизији, код аутобуског стајалишта?

a kome se namece?
meni se nameće pitanje Da li popovi trebaju da imaju odgovor za sve, pogotovo odgovore na tekuća politička pitanja Mislim da ne.
ajd reci mi da su temu sutnuli sa politike ovde?
temu sam otvorio na religiji jer se tiče religije. Ne vidim politiku u ovome.
a jel smo mi religiozni spamovali politiku?
nije nas briga, a javio sam ti se da ti kazem da cu da te prijavim za spamovanje ne samo religije vec i nacije, stvarno to od tebe nisam ocekivao.
tema je otvorena da bi raspravljali a ne da bih širio ideologiju.

Колико се ја сећам, то је било на оном пешачком прелазу између главне поште и Скупштине али ближе телевизији, код аутобуског стајалишта?
Jok, nizbrdo ka Slaviji.
On April 15, 2003, around 9:40 am, a government-issued Mitsubishi Pajero SUV driven by Stevan Bakalov with Veselinov and his bodyguard in the back seat and rotation lights turned on was heading down Beogradska Street towards Slavija Square in downtown Belgrade. At the intersection with Njegoševa Street, the SUV struck a white Mercedes 190 taxi, then lost control and ended up on the sidewalk where three pedestrians were waiting to cross the street. The SUV struck the three pedestrians before slamming into a traffic pole and stopping. Thirty-two-year-old pedestrian Katarina Marić died instantly while the other pedestrian, Srbislav Ćirić, was injured severely.[3]

Стицајем околности, овог лика сам лично упознао пре двадесет и кусур година. Пица са три лица. Изузетно лош лик који није вредан пажље а још мање је важно оно што он мисли и говори!
Važno je utoliko što mu se tekstovi pojavljuju u medijima, a u ovom slučaju kao promocija knjige.
Teme koje on nameće nisu njegove lične već ih je on sistematizovao. Kvalitetna rasprava se vodi tako što će neko ko se razume da demantuje ta njegova "pisanija"

postavio sam link ka celom tekstu, bez veze je da ga ovde prenosim u celini jer je dugačak. Sa druge strane, to što on priča nije ništa novo. Osnovno pitanje je da li ti kao Veselinov imaju osnova za to što pričaju
Pa to, o Svetom Savi jako malo znamo, sve su to legende, a koliko znam nema zvanicnih, toliko preciznih podataka...

kao i svaka propaganda, oslanja se na selektivne (ili nedostatak) informacije. Mnogi se prime na takve zaključke, a mnogi se iznerviraju. To je valjda i poenta?
Mnogo je pristrasan kod svojih tvrdnji, nista nije crno-belo. SPC je lako popljuvati, ali bas biti protiv Crkve toliko je preterano.
Uz to, vidi se da je autonomas, pa to jos pojacava utisak da je pristrasan.

Važno je utoliko što mu se tekstovi pojavljuju u medijima, a u ovom slučaju kao promocija knjige.
Teme koje on nameće nisu njegove lične već ih je on sistematizovao. Kvalitetna rasprava se vodi tako što će neko ko se razume da demantuje ta njegova "pisanija"
ma jel vidis da je idiot? sta da se demantuje kada je sve polulaz ili poluistina, kako preferiras?
Nikad nije rekao da je pravoslavac."
motivi ovoga nisu da tebi objasni kako je sam termin nastao... ja sad npr. citam kako je rimska crkva bila protopravoslavna, a znamo da je i nasa katolicanska [ne katolicka] - dakle, termini su korisceni i prihvaceni u odredjenom istorijskom i doktrinarnom kontekstu, znaci u odnosu na nekog drugog... sigurno bi npr. ria mogao vise i dublje da ti pojasni, a ja ne znam napamet, no moguce je da sveti sava nije morao da koristi termin pravoslavan jer nije imao u odnosu na koga
zašto je bilo popularno u Vizantiji a zašto nije bilo popularno u narodima koji su bili razvijeniji od Germana i Slovena. I zašto je hrišćanstvo bilo toliko nepopularno u Aziji, na Dalekom Istoku,
on cak ne zna ni geografiju, ni istoriju, zapadno i istocno rimsko carstvo, kakav crni daleki istok? rim je vladao svetom.

tematika je tananija nego sto je neko kao veselinov sposoban da je shvati, prosto nije covek za ulazenje sa njim u polemiku, nego knjige u sake, pa sam polako - naravno ne njegovo smece

Poslednja izmena:
M
Потпуно си у праву.
Шта сад, свештеници треба да буду архитекте ? Ово су питања за политичаре и економисте.
Човек је очигледно помешао лончиће и то много, не зна где удара.
Не само што Веселинов изгледа није ни отворио Библију, већ мисли да нешто зна, што је највећи проблем.
Титула Светог Саве се звала "архиепископ свих српских и поморских земаља".
Стога Свети Сава није био архиепископ само Срба, већ свих људи на некој територији.
Ma nemas ti pojma.
Veselinov i postavljac teme to znaju mnogo bolje.

Back