VERNICI

Kako se osjeća i zašto vjeruje vernik (hrišćanski, mada je slično kod svih religija, samo je drugačija terminologija)?

Većina neverujućih smatra da vernik u 21-vom vijeku vjeruje slijepo iz neobrazovanosti, zatucanosti, naivnosti... i šta sve ne još. A nije tako. Vjernik ne vjeruje bez osnova. Njegov specifičan način života, kako u tjelesnom tako i u duhovnom smislu, vremenom proizvodi osjećaj smirenosti i blaženstva, osjećaj nepestalne prisutnosti Boga. Taj termin u pravoslavlju nosi naziv Božja Blagodat. To nevjerujući nijesu doživjeli pa je zato i razumljivo zbog čega imaju pogrešnu sliku o iskrenim vernicima. (Vjernik ako nije iskren nije ni vjernik. Sa Bogom se ne može trgovati. Ovo važi i za sveštenike). Iskreni hrišćanski vjernik vjeruje i u vječni život. (Ja to nikad nijesam postigao).

E sad, nauka se kao nada da će u mozgu otkriti neku "amigdalu" za veru u nadljudsko, vječno i svemoćno biće a koja se evolucijom iskristalisala i da Bog kao realni entitet ne postoji nego je samo vizija u mozgu vernika. Ja ne dijelim takvo mišljenje.

Malo me nerviraju neki u mojoj okolini jer kad ne zelim da slusam njihove tripove I kazem da sam ateista, ne zanima me Crkva i ostale gluposti, automatski promene misljenje o meni I gledaju me kao satanistu. Bukvalno, kao meni je Djavo blizak, to mi rekao jedan, jer ako ne verujem u Boga, to je jer mi je drazi Djavo. Jednom je video neku majicu na njoj kosturska glava I on kao eee ovo je u tvom fazonu. :neutral:
Ne kapiraju da to sto ne nisam religiozna, znaci da ne verujem ni u sta, meni su Djavo i Bog isto kao i Deda Mraz, izmisljeni likovi iz knjiga.
A inace su uglavnom melodramaticni,pateticni, imaju kompleks vece vrednosti proizasao iz kompleksa manje vrednosti. Misle da su produhovljeni i posebni, a nisu ni svesni koliko su suplji i iskljucivi, prazni, tuzni.

Poslednja izmena:
Kakva "pametna" tema od jos "pametnijih" ljudi koji je dopustaju.

Kako 85% svetske populacije moze da se uopsti? Ili da bude nesrecno sto je "jedino sto je u temi validno" za ocenu? Jel' ovo dnevni horoskop? Pa cak i tu je manja populacija obuhvacena nego ovom temom

Dakle, glupost nema granica, ali srecom, nije prelazna.

Kakva "pametna" tema od jos "pametnijih" ljudi koji je dopustaju.

Kako 85% svetske populacije moze da se uopsti? Ili da bude nesrecno sto je "jedino sto je u temi validno" za ocenu? Jel' ovo dnevni horoskop? Pa cak i tu je manja populacija obuhvacena nego ovom temom

Dakle, glupost nema granica, ali srecom, nije prelazna.

A sto si ti toliko ogorcena?
Po tvome ne bi se moglo pricati ni o jednoj stvari na svetu, osim o pojedinicnim slucajevima. A to nema smisla.
Tema je sasvim u redu. Svako normalan zna da se ne moze uopstvati, ali 85% ljudi kako ti kazes ima nesto drugacije od preostalih 15% ljudi.
Prica se o veri sa psiholoske pstrane.
Ako je covek religijsko bice, onda bi mu to svakako "upotpunilo" zivot...

Ovako generalno gledano, od ljudi koje poznajem, vernici su skloniji i umetnosti. I melanholicniji su mozda bih mogao reci.
Ne mogu reci da su srecniji ili da nisu..

A sto si ti toliko ogorcena?
Po tvome ne bi se moglo pricati ni o jednoj stvari na svetu, osim o pojedinicnim slucajevima. A to nema smisla.
Tema je sasvim u redu. Svako normalan zna da se ne moze uopstvati, ali 85% ljudi kako ti kazes ima nesto drugacije od preostalih 15% ljudi.
Prica se o veri sa psiholoske pstrane.
Ako je covek religijsko bice, onda bi mu to svakako "upotpunilo" zivot...

Ovako generalno gledano, od ljudi koje poznajem, vernici su skloniji i umetnosti. I melanholicniji su mozda bih mogao reci.
Ne mogu reci da su srecniji ili da nisu..

Pa OK, ali zasto je onda tema o psiholoskom profilu ateista zatvrorena, koja je prakticno pandan ovoj temi? Zar nije mogao samo nalov da bude promenjen (kao sto je i ovoj temi) pa da pisemo i o njima. Bilo bi interesantnije, zar ne?

Ovako ispada s obzirom na stav postavljaca:

Većina vernika koje poznajem su nesrećni, a dosta njih su zli i pokvareni ljudi. Ima i dobrih osoba, tek da se pomene.

da je vecina vernika zla i losa, i to se tolerise, a "samo da se pomenu" oni koji su dobri, da je tema otvorena ustvari za "pljuvanje" po vernicima, samo na malo sofisticiraniji nacin, dok se ista takva samo na religiji o ateistima zatvara.

Zato sam ogorcena.

Inace naravno da je sreca (nesreca) individualna stvar i da nema veze s verom.

I ipak mislim da se ne moze povuci neka paralela izmedju mene (kao hriscanke pravoslavne veroispovesti) i recimo nekog vernika lamaiste.

On veruje u jedno, ja u nesto sasvim drugo, a ljudi su svuda isti a opet, veoma razliciti, svako je individua za sebe. Paralele nema, nema zajednickog imenitelja za sve vernike i ovo se ne moze uopstavati (cak i da ostavimo u stranu stav postavljaca i iskazanu mrznju generalizacijom).

Poslednja izmena:
Postavljač je jasno rekao:
Većina vernika koje poznajem su nesrećni, a dosta njih su zli i pokvareni ljudi. Ima i dobrih osoba, tek da se pomene.

Ja bih, npr, mogla reći:
Većina vernika KOJE POZNAJEM su srećni, a dosta njih su dobri i plemeniti ljudi. Ima i loših osoba, tek da se pomene.

I šta sad, niko nema pravo da diskutuje o ljudima iz svog okruženja, odnosno o ljudima koje poznaje?
A priznaćeš, Perla, da postoji izvesna razlika između ove i one zatvorene teme na Religiji koja se zvala "Da li su ateisti u stvari neka vrsta duhovnih invalida?"
Misim, razlika se vidi i iz nebeskih perspektiva.

Postavljač je jasno rekao:

Ja bih, npr, mogla reći:

I šta sad, niko nema pravo da diskutuje o ljudima iz svog okruženja, odnosno o ljudima koje poznaje?
A priznaćeš, Perla, da postoji izvesna razlika između ove i one zatvorene teme na Religiji koja se zvala "Da li su ateisti u stvari neka vrsta duhovnih invalida?"
Misim, razlika se vidi i iz nebeskih perspektiva.

Pa i ova tema se zvala "Psiholoski profil vernika", i bez obzira sto postavljac (mozda) poznaje sacicu vernika cim tako lose misli o njima (ja imam drugacija iskustva, ali nebitno) , tema nije i ne moze da bude o njegovim poznanicima.

Dakle, pricamo o vernicima uopste, jel' tako? U ovoj temi.

Iako je naslov one teme o ateistima bio pomalo diskutabilan, sustina je ista, mogao je biti promenjen naslov i tema prebacena ovde, mada bas zato nisam u principu za generalizacije, jer one nista dobro ne donose.

Reci mi, kakve mogu imati ja slicnosti (ili neko koga poznajes, a veruje) sa nekim vernikom lamaistom? Osim recimo, da oba njih imaju po dvoje dece. I to je sve. Razlicitakultura, razliciti obicaji, veruju u potpuno razlicite stvari, privatan zivot sve i kad bi znali valjda ne treba da spominjemo i da bude vazan.

Tvrdim, nema i ne moze biti zajednickog imenitelja.

edit:

Ali ono sto je mozda jos interesantnije (ne tvrdim, vec pretpostavljam) da mozda pre moze da se nadje nesto zajednicko za 5% populacije, nego za 85%. Siroka je to definicija.

Poslednja izmena:
Ova tema se od početka zvala "Vernici". Naslov nije menjan.

Baš zbog logičke greške, zvane generalizacija, učesnicima na temi skrenuta je pažnja da se fokusiraju samo na deo uvodnog posta.
http://forum.krstarica.com/showthread.php/607590-VERNICI?p=24652563&viewfull=1#post24652563

Što se tiče sličnosti između vernika, ta teza bi se mogla i dokazivati i osporavati.
Lično nemam interesa da na ovoj temi nešto dokazujem ili osporavam. Ali drugi učesnici možda imaju, što je i njihovo pravo.

Ova tema se od početka zvala "Vernici". Naslov nije menjan.

Baš zbog logičke greške, zvane generalizacija, učesnicima na temi skrenuta je pažnja da se fokusiraju samo na deo uvodnog posta.
http://forum.krstarica.com/showthread.php/607590-VERNICI?p=24652563&viewfull=1#post24652563

Što se tiče sličnosti između vernika, ta teza bi se mogla i dokazivati i osporavati.
Lično nemam interesa da na ovoj temi nešto dokazujem ili osporavam. Ali drugi učesnici možda imaju, što je i njihovo pravo.

Mozda neko zeli da dokazuje i da je nebo eto, palo, ali ti kao moderator treba da prcenis ima li smisla uopstavati 85% svetske populacije po bilo kojoj osobini a zna se da su medjusobno veoma razliciti..

I ako ima, kako tvrdis, zasto ne dopustis da se isto pise i o ateistima? Promeni naslov i otkljucaj temu, sustina je ista.

Да ли се овде ради о православним верницима или су у твоју анализу укључени и остали?

Хм, позитивни или негативни, тешко је рећи.

То знају и осећају они сами и не мора да значи да ми то што видимо на њима споља мора бити одраз њиховог унутрашњег стања. Мислим да су истински верници најсрећнији људи на свету. Ако се осврнемо на Православље и тумачење у истом, онај који се удостојио Божанске Благодати, он као да не пребива у овом свету. Тада они постају некако имуни на проблеме, ове наше уобичајене, једноставно их не дотичу и препуштају се Божијој вољи. То је наравно док је у том стању, јер кад 'изгуби' Божанску благодат, онда осећа неку врсту носталгије.

Оно што је сигурно је да ми не знамо какав ко носи крст; то је невидљиво голим оком. Зато смо склони да људе осуђујемо, па одбацујемо, па генерализујемо (углавном) и на крају да се са њима спрдамо, или оговарањем или директним провокацијама. Неосуђивање је велика врлина! Тешко је данас бити човек, као и увек што је било, али данас је популарно бити ђубре, бар код великог дела светске популације. Наравно, колико год било тешко, нема ничег лепшег од тога, бити човек.

Vrlo lepo i jednostavno objasnjeno. U potpunosti se slazem. :ok:

Mozda neko zeli da dokazuje i da je nebo eto, palo, ali ti kao moderator treba da prcenis ima li smisla uopstavati 85% svetske populacije po bilo kojoj osobini a zna se da su medjusobno veoma razliciti..

I ako ima, kako tvrdis, zasto ne dopustis da se isto pise i o ateistima? Promeni naslov i otkljucaj temu, sustina je ista.

Kao što, npr, na Politici postoje teme o pripadnicima iste političke grupacije, ili na Filozofiji teme o filozofskim školama, tako se i ova tema zasniva na pretpostavci da određene grupacije ljude vezuje IDEJA. Ako ništa drugo, barem je ta ideja zajednički imenilac.

Vrlo lepo i jednostavno objasnjeno. U potpunosti se slazem. :ok:

Pa nije ni to tacno, s obzirom na pitanje postavljaca:

Šta mislite o vernicima kao ljudima?

Da li su u celini pozitivni ili negativni?

Jesu li ljudi koji veruju srećniji ili nesrećniji od običnih ljudi?

Pod vernicima podrazumevam ljude koji redovno idu u crkvu, mole se, poste itd.

Da li moze 85% ljudi (slucajno je isti procenat) u Srbiji da se generalizuje (sa Rusijom i ostalim zemljama i vise?)? Ne.

Neki su srecni a veruju, neki nisu srecni, a takodje veruju, predano.

Neki su pozitivni, neki negativni (pesimisti). Nema pravila ni za pravoslavce, a kamoli za sve vernike na svetu.

Kao što, npr, na Politici postoje teme o pripadnicima iste političke grupacije, ili na Filozofiji teme o filozofskim školama, tako se i ova tema zasniva na pretpostavci da određene grupacije ljude vezuje IDEJA. Ako ništa drugo, barem je ta ideja zajednički imenilac.

Ali te IDEJE su toliko razlicite (da ne pisem o tome kako se razlicito manifestuju, dok jedan odlazi u tisinu, drugi baca bombu) da stvarno ne vidim cega zajednickog mogu imati ta dvojica osim sto su ljudi i sto veruju.

Ljudi su ljudi, a to sto su vernici (mada je i to tek upitno, jer i medju vernicima iste denominacije ima veoma razlicitih) ne daje nikakav obrazac ponasanja koji se ev. moze izvuci kao zakljucak.

Poslednja izmena:
Pa nije ni to tacno, s obzirom na pitanje postavljaca:

Da li moze 85% ljudi (slucajno je isti procenat) u Srbiji da se generalizuje (sa Rusijom i ostalim zemljama i vise?)? Ne.

Neki su srecni a veruju, neki nisu srecni, a takodje veruju, predano.

Neki su pozitivni, neki negativni (pesimisti). Nema pravila ni za pravoslavce, a kamoli za sve vernike na svetu.

Sta si se uhvatila za statistiku i za procente, ovde ljudi iskazuju svoje misljenje, kako uopste neko moze i da kaze da je nesto tacno, a sta ne, koji su parametri za tacnost...
Ne ulazim u raspravu vernici - ateisti, nisam u toku zbivanja i to ovde nije ni tema...
A to sto je neko pomenuo pravoslavlje, to je samo jedan od primera sto se tice vernika, slozices se da spomenuti nije zabranjeno :)
Ako iscitas temu, videces da sam se i ja slozila da je glupo drzati se generalizacije, ali opet to ne znaci da se ne moze diskutovati.

Poslednja izmena:
Sta si se uhvatila za statistiku i za procente, ovde ljudi iskazuju svoje misljenje, kako uopste neko moze i da kaze da je nesto tacno, a sta ne, koji su parametri za tacnost...
Ne ulazim u raspravu vernici - ateisti, nisam u toku zbivanja i to ovde nije ni tema...
A to sto je neko pomenuo pravoslavlje, to je samo jedan od primera sto se tice vernika, slozices se da spomenuti nije zabranjeno :)

Ma daleko od toga da je zabranjeno, nego ne vidim svrhu teme osim "tralala" i nagadjanja, kao kad dve tetke piju kafu uz spansku seriju (pa ono, kao "aj' malo da ogovaramo, da potrosimo koju rec").

Iz nje nista ne moze da se sazna, uopsti, a cim ne moze da se sazna (nesto pametno i zakljuci), onda je to gubljenje vremena.

edit: Tema je jednostavno na nivou spanske serije, jer se nema sta (pametno) zakljuciti, ne moze se izvuci saznanje ni o sreci, ni o nesreci, cak ni o obrascu ponasanja.

"Sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna porodica je nesrećna na svoj način"

Ovo je jedini zakljucak koji je vec opste poznat i koji mogu da kazem, a i on je izveden "na misice" s obzirom na ogromno uopstavanje na koje upucuje tema. I sto je najbitnije, nema veze s verom.

Poslednja izmena:

Ne radi se o 85% ljudi u Srbiji koji misle da su vernici i kad ih neko pita za neku statistiku, da li ste vernk,kazu da, iako nisu ni Bibliju procitali.
Radi se o pravim vernicima, ljudima koji citaju Bibliju,posecuju liturgije, koji su duboko religiozni. Neki cak i zamonaseni, iz nase okoline, koje mi poznajemo. A takvih je u Srbiji 2,5 %, po mojoj slobodnoj proceni,ako ne i manje. :)
Ja verujem da i ostali ucesnici na temi su tako razumeli.

Ne radi se o 85% ljudi u Srbiji koji misle da su vernici i kad ih neko pita za neku statistiku, da li ste vernk,kazu da, iako nisu ni Bibliju procitali.
Radi se o pravim vernicima, ljudima koji citaju Bibliju,posecuju liturgije, koji su duboko religiozni. Neki cak i zamonaseni, iz nase okoline, koje mi poznajemo. A takvih je u Srbiji 2,5 %, po mojoj slobodnoj proceni,ako ne i manje. :)
Ja verujem da i ostali ucesnici na temi su tako razumeli.

Pa OK, ali ne znam da li ste dosli do nekog zakljucka? Kakvi su?

Ja ne mogu da povucem nikakvu paralelu osim sto bih iz pristrasnosti rekla da su dobri. Ali ima i mnogo onih koje ne znam, pa necu da uopstavam.

P.S. Ne mora Biblija da se procita da bi se bio vernik, narocito onaj pravi i dobar, iskreni i smireni.

Ja ne mogu da povucem nikakvu paralelu osim sto bih iz pristrasnosti rekla da su dobri. Ali ima i mnogo onih koje ne znam, pa necu da uopstavam.

P.S. Ne mora Biblija da se procita da bi se bio vernik, narocito onaj pravi i dobar, iskreni i smireni.

Pa eto, tvoja iskustva su dobra,kao i jos nekih ljudi.
Moja uglavnom, nisu.
Zato smo ovde, da ih razmenjujemo.
Sto se tice Biblije, ne slazem se.
Ako stojis iza neke ideje i branis je, zar nije osnovno da upoznas tu ideju dobro, da znas ispred cega si stao?

Pa eto, tvoja iskustva su dobra,kao i jos nekih ljudi.
Moja uglavnom, nisu.
Zato smo ovde, da ih razmenjujemo.
Sto se tice Biblije, ne slazem se.
Ako stojis iza neke ideje i branis je, zar nije osnovno da upoznas tu ideju dobro, da znas ispred cega si stao?

Ne zelim da razmenjujem iskustva jer sam ja vernik i jer je vera intima, pa svaku diskusiju na ovu temu smatram neukusnom do te mere kao sto je ogovaranje dokonih baba uz kafu ili seriju o necemu o cemu pojma nemaju, a svaki moj komentar licio bi ili na nepotrebnu "odbranu" ili na hvalisavost, sto ne zelim.

Inace, za ovo drugo, ne, ne smatram jer to nije ideja, to je vera koja se cak vekovima prenosila usmeno, ali me mrzi da pisem dalje o tome.

A pogotovu sto je tema postavljena toliko uopsteno da, sta, treba da u tudje ime odgovaram da li su dobri ili losi, srecni ili nesrecni? Odakle znam...? Nagadjanje i presipanje iz supljeg u prazno, stavise, nevaspitanje.

Poslednja izmena:
Pa i ova tema se zvala "Psiholoski profil vernika", i bez obzira sto postavljac (mozda) poznaje sacicu vernika cim tako lose misli o njima (ja imam drugacija iskustva, ali nebitno) , tema nije i ne moze da bude o njegovim poznanicima.
A zašto tema ne bi mogla da bude o njegovim poznanicima, njegovom viđenju, ili čemu već njegovom?
Šta lupaš?

Dakle, pricamo o vernicima uopste, jel' tako? U ovoj temi.
Nije tako. U ovoj temi pričamo o vernicima.

Нови Завет би требало да прочита сваки православни верник. И не само једном него да га ишчитава цео живот. За то постоје многи разлози.
Један од њих, најбаналнији, је да, кад налети рецимо на Ј. Сведоке, који по правилу иду у пару, зна да се одбрани од њих, да не би упао у њихове замке. Може да помисли да није хришћански да буде неуљудан, груб, да их откачи... Е, а они само то и чекају и прелазе у офанзиву. Уби нас незнање, што неко рече. Мислим да се ти као интелигентна особа не плашиш ни читања, ни сазнавања, ни рада на себи. Човек је склон да се препусти тв програму, уместо да чита. ТВ је убица књига!
Друго, Библија је жива реч Божија. То је за вернике дефиниција. Постоје и 'самоуки' верници, чак и неписмени, који су и прави и доби и искрени и смирени, тако да си то скроз исправно написала.
Ја сам постао верник у 28. години. Пре тога сам био недефинисан и незаинтересован за веру. Крстио сам се са 27. Пар пута сам почињао да читам Стари Завет и није ми ишло.
Једног дана сам узео да читам Нови Завет, наглас, стојећи у соби и тада ми се живот променио у неколико минута. Доживео сам нешто што бих волео да Вам дочарам речима, али мислим да је то немогуће. Не знам да ли је то Божија Благодат или није али, од тог тренутка ја сам други човек. Оно што је описиво речима је да, кад сам почео да читам је да су из речи Новог Завета почели да ми севају у глави, са свих страна, одговори на сва питања која сам сам себи постављао још од времена када сам био мало дете. Знао сам уопштено шта ваља а шта не ваља јер су ме родитељи учили понеке ствари. Тог тренутка, сам добио одговоре од Творца лично. Од Оног који је поставио критеријуме, Који је створио законе, Који је усадио савест у свет човекову. Можда Ви мислите да ја фантазирам, али ме је ово држало месецима у некој врсти еуфорије. После тога сам, мало, помало, почео да губим то што сам добио за бадава. Али никада то нећу заборавити и бићу на неки начин заштићен снагом тог догађаја. Да напоменем, да нисам био сам него са девојком у соби када ми се то десило. Сада је то мајка моје деце.
Вера је нешто најдубље што постоји на кугли земаљској. Лепо је бити прост човек, верник, неук. Ја, нажалост, то нисам. Са свим својим манама и понеком врлином, трудим се да сазнам што више о вери. У праву си Перла, када пишеш да је тема постављена шарлатански. Постављач је желео да се мало спрда, као што то обично и чини. Ја га капирам као ироније љубитеља, који ужива да изазива што чешће и што јаче реакције. Оно што је мени засметало, без намере да осуђујем, то је управо генерализација. Рећи за неког да је зао, није у реду. То се не ради ни у личном обраћању. Можемо рећи да је нешто урађено зло, лоше, погрешно. Мрзети на зло и на лоша дела, добро је. Мрзети човека, зло је. Зло рађа зло и враћањем зла за зло, зло се умножава. Љуби ближњег свога као себе самог! Ко то данас испуњава?
Ево једног глупог примера:
Улазим у бус на предња врата, са све штакама, код Ортопедије на Бањици. Покушавам да седнем на најближе седиште, иза возача, предвиђено за инвалиде и старије. Са средњих врата улеће момак 25-30 и залеће се, утрчава у задњем моменту испред мене и седа на место; отвара новине и чита. Остадох да стојим са штакама изнад њега. Како бисте Ви реаговали?

Poslednja izmena:

Back