VERNICI

Evropenda

Domaćin
Banovan
Poruka
4.980
Šta mislite o vernicima kao ljudima?

Da li su u celini pozitivni ili negativni?

Jesu li ljudi koji veruju srećniji ili nesrećniji od običnih ljudi?

Pod vernicima podrazumevam ljude koji redovno idu u crkvu, mole se, poste itd.

idi spavaj i ne postavljaj više debilska pitanja

Pitanje je vrhunsko i tera na razmišljanje.

Ja sve vernike koje znam svi su nešto nesrećni. Ili čudni, u najmanju ruku. Doduše, ima i tu dobrih ljudi i sjajnih osoba, ali većina je baš čudna i uvrnuta.

Ali opet, sve to može biti samo subjektivni utisak.

- - - - - - - - - -

Ima jedan što sam ga video na stanici.

Čeka bus, drži krst u ruci i peva neke psalme ili šta već.

Ima jedan vernik što ga znam što je u redu. Ali on je pre bio mangup, svakoga je začudilo što je on počeo da ide po crkvama i da u govoru najedanput koristi uzrečice "hvala Bogu, daće Bog".

Evo i ja sad pišem ime Boga velikim slovom, što znači da opet u neku ruku verujem u njega, ali ne mogu reći za sebe da sam vernik.

U svakom slučaju - pošteniji.
Zbog straha od greha.
I potonje kazne, koja bi mogla da usledi.
A vera se, pre svega, oslanja na taj strah

- - - - - - - - - -

To su lažni vernici, koji obmanju sebe !

Ovaj stvarno veruje, već dosta godina. Ima preko 10 godina kako je počeo da veruje. Čak mogu reći i da je fanatik. Meni je davao neke letke o smaku sveta da čitam i dolasku antihrista.

- - - - - - - - - -

Ima dosta i narkomana vernika, skinu se sa droge i krenu da veruju, da idu na liturgije, da čitaju teološke knjige.

Ima jedan vernik što ga znam što je u redu. Ali on je pre bio mangup, svakoga je začudilo što je on počeo da ide po crkvama i da u govoru najedanput koristi uzrečice "hvala Bogu, daće Bog".

Evo i ja sad pišem ime Boga velikim slovom, što znači da opet u neku ruku verujem u njega, ali ne mogu reći za sebe da sam vernik.

Ja rec Bog pisem iz postovanja prema dominantnoj kulturi.

Nemam problem sa vernicima dokle god im religija ne udari u glavu, tipa "jao sreda je, a ja nisam postio" ili bog mi je rekao da ne smem to i to da radim.
I ne volim bas kada sve objasnjavaju kroz boga, mozda zato sto nisam nesto religiozan pa ne razumem. Ali ako neko hoce da reze kolac, da se krsti, slavi slavu, i ne dize veliku buku oko boga i religije, i da me ne uzima na zub, neka uziva.
A vecina vernika u Srbiji (tj. onih koje ja znam), veruju ne zato sto veruju, vec eto, tradicija neka, nisu pobozni, ni 2% ne znaju o bogu i sa takvima se uglavnom odlicno slazem.

Kao celina, pa diskutabilno je, ovi tradicionalni nisu problem, dok ne krenu da moralisu, jer to izgleda kao licemerje, a oni pobozni koji stalno moralisu mi jednostavno nisu zanimljivi, bog ovo, bog ono. Nekako se uvek bolje slazem sa ljudima koji ne uzimaju religiju ozbiljno, pa verovali oni u boga ili ne.

Da li su srecniji ili ne, pa zavisi, jer oni imaju neko "osiguranje" tj. "cuva ih bog" kako se to kaze, pa mozda zato deluju malo bezbrzniji.

A ima i onih malo ekstremnijih vernika, koji ne dozvoljavaju da kazes nesto protiv boga, ili religije, i njima ne treba mnogo da planu, a to je jednostavno previse ozbiljno za moj ukus.

Нико од људи не може у целини бити позитиван или негативан. Вера их свакако чини срећнијима него што би били без вере, што не значи да су срећнији од неверника, опет све зависи колико је ко добио на поклон у животу.

vernik koji cini zlo u ime svoje vere,moze biti vernik,ali je bezboznik,ustvari veruje u zlo,vera kao vera nije tu da bi nesto radio u ime vere,nego da verujes u Boga i ne da razaras i unistavas ono sto je On stvorio

vecina ljudi nevezano za verovanje su manje ili vise nesretni

uostalom sreca ne dolazi iz vere ili blagostanja vec samo iz glave...a ljudska glava i sta se iu njoj roji je uzrok svih problema

Back