Vera

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
jane_va:
Шакале, мислим да имам право само себе да критикујем, јер само за своје поступке одговарам, за туђе не. ОК, ти си атеиста ; ја то поштујем, као што поштујем и свакога који верује у Буду, Алаха, Јехову...
За @ Stnco : Пошто си атеиста, ја ћу те питати у шта конкретно верујеш, а у шта не.
Зашто сви тражите доказе? Зар не можеш веровати просто, безрезервно, да не тражиш доказе и награду за то ? Једна дефиниција вере је да је '' вера тврдо чекање онога чему се надамо'' . Ако се нечему надаш, онда верујеш да ће то доћи. Зар ти нису довољни ''грандиозни'' докази толиких светитеља и њихових чуда ? Да ли то може да се оповргне ? Не треба далеко да идеш, у Црној Гори је Св. Василије Острошки, чија чуда се не могу набројати.
Sada cu da ti kazem: ja verujem u moc nauke a ne verujem ni u kakvog izmisljenog Boga. Verujem u Boga koga si umislila/o a ne verujem u Boga koji je izvan tebe.
A vidim da ni ti nisi imun/a na ta neka silna cuda i pretpostavljam da ces sada poceti da mi navodis biblijske tekstove koji to dokazuju. A za te iste tekstove @ristob ce, verovatno, reci: ne oni se ne tumace onako kako su napisani vec su to metafore.
Zar nisi dosada shvatio/la da je mali neuki covek uvek spreman da slusa i ispreda razne price o cudima. Ukoliko su te price o cudima neverovatnije, mali covek im sve vise veruje i one mu prijatnije golicaju dusu. Ali, samo da znas, te price nisu samo za prekracivanje dosade, nego su isto tako i unosan posao, osobito za svestenike i propovednike. Prema tome ne pominji meni Vasilija Ostroskog, Medjugorje ili glasove Andjela iz Grcke. To je iskljucivo namenjeno vama vernicima.

ristob:
Ti si se tamo samo šeretski prošetao. Hej! Vera nije šarlatanstvo. Vera je najozbiljnija stvar na ovom svetu. Treba verovati bez sumnje! To je uslov. To ne znači da, tek tako, nećeš imati dokaze. Naprotiv.
(Dugujem opširan odgovor, za što mi treba više vremena).
Mozda si u pravu da tvoja vera nije sarlatanstvo. Ali 'ajde procitaj Milinove obe knjige "Razgovori o veri" pa ces da vidis sta je sarlatanstvo, a napisao ga je doktor teologije. Uzmi njegovu knjigu "Naucni dokazi religije" recimo poglavlje o vaskrsenju pa ces da vidis sta je sarlatanstvo. Uzmi vec pomenutog Seljskog pa procitaj poslednji naslov i opet ces videti sta je sarlatanstvo. Posle ovoh knjiga zarekao sam se da vise verske knjige ne citam jer mi je dosta sarlatanstva.
Ako budes raspolozan ispricacu ti i pricu koju je pricao jedan katiheta pred skupom mladih ljudi pa ces se i ti, verujem, sloziti da je to jadno sarlatanstvo.

Не знам заиста шта је ту шарлатанство... Ја не сматрам да су физика, хемија, математика, биологија, историја, књижевност и друге природне тј. друштвене науке шарлатанство !
Вера је вера, наука је наука; чак се и права вера и религија разликују !
Не сматрам ни да је филозофија глупост, иако се доста разликује од вере !
Не сматрам ни да је Куран бесмислица, иако ја не верујем у Алаха. Ни Будизам није глупост.
Ја у Буду не верујем, али га поштујем и никада не могу рећи да је тако нешто безвезе и да нема значаја !

stnco:
Mozda si u pravu da tvoja vera nije sarlatanstvo. Ali 'ajde procitaj Milinove obe knjige "Razgovori o veri" pa ces da vidis sta je sarlatanstvo, a napisao ga je doktor teologije. Uzmi njegovu knjigu "Naucni dokazi religije" recimo poglavlje o vaskrsenju pa ces da vidis sta je sarlatanstvo. Uzmi vec pomenutog Seljskog pa procitaj poslednji naslov i opet ces videti sta je sarlatanstvo. Posle ovoh knjiga zarekao sam se da vise verske knjige ne citam jer mi je dosta sarlatanstva.
Ako budes raspolozan ispricacu ti i pricu koju je pricao jedan katiheta pred skupom mladih ljudi pa ces se i ti, verujem, sloziti da je to jadno sarlatanstvo.
Ostavio sam post na Ateizmu koji malo pobliže govori zbog čega ateisti u religiji vide šarlatanstvo. Da bi se videlo nešto, mora se čulima i umom registrovati. Oni koji ne vide, reći će za one što kažu da vide, da su šarlatani. Je li to normalno? Ateista ne može da razume o čemu govore verske knjige, jer ono što one tvrde njegov zdravi razum ne može da prihvati. E, zdrav razum može i prevariti.
Rado ću čuti tu priču.

ristob:
Ostavio sam post na Ateizmu koji malo pobliže govori zbog čega ateisti u religiji vide šarlatanstvo. Da bi se videlo nešto, mora se čulima i umom registrovati. Oni koji ne vide, reći će za one što kažu da vide, da su šarlatani. Je li to normalno? Ateista ne može da razume o čemu govore verske knjige, jer ono što one tvrde njegov zdravi razum ne može da prihvati. E, zdrav razum može i prevariti.
Rado ću čuti tu priču.

Hm...moram...:lol:
Elem,kako si sam rekao...pedesetak godina si bio u zabludi...tj. bio si ateista...kako je onda tvoj mozak uspeo da provali zabludu...znači...uspeo si da prihvatiš nešto što zdrav razum odbacuje...sad,ili nisi imao zdrav razum...ili ga sad nemaš...ili hoćeš da kažeš...da se tvoj zdrav razum prevario?Ako je tako...hm,pa onda znači da ga nisi ni imao...a ako ga nisi tad imao...zašto misliš da ga sad imaš!?Nadam se da si me razumeo...:lol:

angel 021:
To, nikako. Žao mi je ako si tako razumeo. Poštujem iskrene vernike, čak im pomalo i zavidim...Prihvatati i voleti nekog i nešto, a nemati realne dokaze ( hm, ako se tako može reći ) verovati iz srca, ići putem ljubavi, za mene je to veliko. Ali,nije imanentno meni.
Molim da se TO uvaži.
:? Ja ne uvazavam.......a kako da uvazim,kad vidim da si dobrota.....Bog ce da pohodi tvoje srce,siguran sam..... ;-) .......da.....da.....

Šakal:
Hm...moram...:lol:
Elem,kako si sam rekao...pedesetak godina si bio u zabludi...tj. bio si ateista...kako je onda tvoj mozak uspeo da provali zabludu...znači...uspeo si da prihvatiš nešto što zdrav razum odbacuje...sad,ili nisi imao zdrav razum...ili ga sad nemaš...ili hoćeš da kažeš...da se tvoj zdrav razum prevario?Ako je tako...hm,pa onda znači da ga nisi ni imao...a ako ga nisi tad imao...zašto misliš da ga sad imaš!?Nadam se da si me razumeo...:lol:
Rece da si bio bogoslov ?Pretpostavljam da je to zahtevalo neprestanu molitvu Oce nas....da se od tebe trazila ozbiljnost,marljivost,osjecajnost...Boga si zvao Oce.....a sada.....podsmeh....cinizam.....potreba za postovima na temu.....sarlatanstvo....nisi li postao sin oca tame....zar to nije dokaz da izmedju dobra i zla nema statike....nema sredine....te nas to navodi opet na razmisljanje o podeli sveta samo na dva pola....dobra...i...zla....BOGA....i...satane......hriscanina....ili....sakala.... :roll: ..... :shock: .... :cry: ....moj brate.....

Zilot cacanski:
Rece da si bio bogoslov ?Pretpostavljam da je to zahtevalo neprestanu molitvu Oce nas....da se od tebe trazila ozbiljnost,marljivost,osjecajnost...Boga si zvao Oce.....a sada.....podsmeh....cinizam.....potreba za postovima na temu.....sarlatanstvo....nisi li postao sin oca tame....zar to nije dokaz da izmedju dobra i zla nema statike....nema sredine....te nas to navodi opet na razmisljanje o podeli sveta samo na dva pola....dobra...i...zla....BOGA....i...satane......hriscanina....ili....sakala.... :roll: ..... :shock: .... :cry: ....moj brate.....

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :arrow: :lol: :arrow: :lol: :arrow: :razz: :arrow: :lol: :arrow: :twisted:

Zilot cacanski:
:? Ja ne uvazavam.......a kako da uvazim,kad vidim da si dobrota.....Bog ce da pohodi tvoje srce,siguran sam..... ;-) .......da.....da.....

Da bi se napravio kvalitativni pomak u bilo čemu potrebna je širina, i nadasve, znanje.
A dok to ne budeš imao ( sve više verujem da ti nije ni dato ) vrtićeš se u sopstvenoj tami i ponoru. Zato i jesi ZILOT.
Pa, srećno ti bilo

angel 021:
Da bi se napravio kvalitativni pomak u bilo čemu potrebna je širina, i nadasve, znanje.
A dok to ne budeš imao ( sve više verujem da ti nije ni dato ) vrtićeš se u sopstvenoj tami i ponoru. Zato i jesi ZILOT.
Pa, srećno ti bilo
Nije dato, nego se dava.
Sve hrišćanske religije, Crkve i sve sekte imale su (i još imaju) odstupanja od Biblije, ili je u nečemu pogrešno interpretiraju. U suštini, postoji samo mnogo hrišćanskih sekti i sve one se moraju ujediniti u jednu Hristovu Crkvu. Sekte su, u stvari, samo širile Hrišćanstvo. Pravi vernici to znaju i to im nije nikakav razlog da napušte veru. Oni imaju dovoljno razloga da ostaju u njoj. Kad bih (iz bilo kojih razloga) bio sprečen da idem u pravoslavnu Crkvu, išao bih u katoličku, ili protestantsku, ili sinagogu ili bilo koju drugu. Sve isto bih i tamo postigao. Napomenuću da vernik treba da bude iznad politike.
Ne znam ko je ovaj Zilot i zašto neko osipa paljbu po njima. Ja osećam da je iskreni vernik i ničim ne zaslužuje progon (bar na ovom forumu).

ristob:
Nije dato, nego se dava.
Sve hrišćanske religije, Crkve i sve sekte imale su (i još imaju) odstupanja od Biblije, ili je u nečemu pogrešno interpretiraju. U suštini, postoji samo mnogo hrišćanskih sekti i sve one se moraju ujediniti u jednu Hristovu Crkvu. Sekte su, u stvari, samo širile Hrišćanstvo. Pravi vernici to znaju i to im nije nikakav razlog da napušte veru. Oni imaju dovoljno razloga da ostaju u njoj. Kad bih (iz bilo kojih razloga) bio sprečen da idem u pravoslavnu Crkvu, išao bih u katoličku, ili protestantsku, ili sinagogu ili bilo koju drugu. Sve isto bih i tamo postigao. Napomenuću da vernik treba da bude iznad politike.
Ne znam ko je ovaj Zilot i zašto neko osipa paljbu po njima. Ja osećam da je iskreni vernik i ničim ne zaslužuje progon (bar na ovom forumu).

Ko koga proganja?. :evil:
Pravi vernik bi trebao da čuva svoje i poštuje tuđe.
Ne da vrbuje. Ne da ne prihvata.
Poštujem vernike, ali NAUČITE BRE, I VI DA POŠTUJETE ONE KOJI NE VERUJU
Valjda osećaš da i ja ovo iskreno pišem, da ne kažem mislim

ristob:
Rado ću čuti tu priču.
@ristob, @ristob, @ristob, nije fer da ovako pausalno govoris o sarlatanstvu u religiji. U religiji ima dosta sarlatamstva, ali nije sve sarlatanstvo. Ja sam ti naglasio u kojim sam religijskim knjigama sreo sarlatanstvo i ja mogu da ti ih i navedem ako si raspolozan.
Sto se tice zdravog razuma i sarlatanstva evo ti price koju zelis, pa ti proceni, sta ja kao ateista treba da vidim u njoj a ne sarlatanstvo.
"Otisao profesor beogradskog fakulteta na odmor u Grcku. Pored raznih znamenitosti odluci da ode i kod nekog mudraca. Kada je otisao mudrac ga je pitao: "Vejujes li ti u Boga?". Profesor je odgovorio da ne veruje. Onda je mudrac pozvao tri gustera i pitao ih: "Da li postoji Bog?". Gusteri su klimanjem glava potvrdili postojanje Boga i od tada je profesor postao vernik."
Da te podsteim, ovu pricu je pricao katiheta srednjeskolcima kojima je predavao versku nastavu. Meni ju je preneo ucenik koji je pitao: "Hocete li da cujete najnoviji biser?".
Kada sam cuo pricu, pitao sam ucenika: "Jesi li pitao veroucitelja da te posle te price pusti napolje da povratis?"

stnco:
"Otisao profesor beogradskog fakulteta na odmor u Grcku. Pored raznih znamenitosti odluci da ode i kod nekog mudraca. Kada je otisao mudrac ga je pitao: "Vejujes li ti u Boga?". Profesor je odgovorio da ne veruje. Onda je mudrac pozvao tri gustera i pitao ih: "Da li postoji Bog?". Gusteri su klimanjem glava potvrdili postojanje Boga i od tada je profesor postao vernik."
Da te podsteim, ovu pricu je pricao katiheta srednjeskolcima kojima je predavao versku nastavu. Meni ju je preneo ucenik koji je pitao: "Hocete li da cujete najnoviji biser?".
Kada sam cuo pricu, pitao sam ucenika: "Jesi li pitao veroucitelja da te posle te price pusti napolje da povratis?"
Čuda se događaju. Nepoverljivi ih nikad neće doživeti. Sory.

angel 021:
Ko koga proganja?. :evil:
Pravi vernik bi trebao da čuva svoje i poštuje tuđe.
Ne da vrbuje. Ne da ne prihvata.
Poštujem vernike, ali NAUČITE BRE, I VI DA POŠTUJETE ONE KOJI NE VERUJU
Valjda osećaš da i ja ovo iskreno pišem, da ne kažem mislim
Ko koga ne poštuje? Ovo je tema Vera. Zbog čega ljutnja?

ristob:
Čuda se događaju. Nepoverljivi ih nikad neće doživeti. Sory.
Ma nije valjda @ristob da i ti verujes u ovu pricu? Pa onda nikada ne treba vise da se pitas zasto ljudi pocinju da se smeju i da omalovazavaju vas vernike, jer verujete u razna cudna "cuda". Vi sve svodite na vasu veru u nesto, bez kritickog osvrta da li je nesto moguce ili nemoguce. Gotovo je sa cudima. Bila su interesantna kada ljudi mnogo toga nisu znali. Danas to vise nije slucaj, a vi vernici kao da ste nekim vremenskim tunelom dosli iz tog vremena, pa se bas ne snalazite najbolje.

ristob:
Ko koga ne poštuje? Ovo je tema Vera. Zbog čega ljutnja?

Na temi VERA pišu postove i vernici i ateisti. Za i protiv. Sučeljavaju se mišljenja, tako se to radi u otvorenom dijalogu, na TEMI.
Ako si temu shvatio samo kao prepisku vernika, onda, šta reći?.. :lol:
I, poslednji put molim, malo poštovanja za one koji ne misle i ne veruju koa vi.
Ako je moguće, naravno

angel 021:
Na temi VERA pišu postove i vernici i ateisti. Za i protiv. Sučeljavaju se mišljenja, tako se to radi u otvorenom dijalogu, na TEMI.
Ako si temu shvatio samo kao prepisku vernika, onda, šta reći?.. :lol:
I, poslednji put molim, malo poštovanja za one koji ne misle i ne veruju koa vi.
Ako je moguće, naravno
Pa, svo vreme vas poštujemo. Jedino ti malo dižeš ton. A ne bi trebala.

ebote... gushteri klimaju glavom... shakal je princ tame.... rista i zhilot veliki vitezovi.... mis.. ovde samo josh pepeljuga fali.....
ajd sad svi da se drzhimo za ruke i u cilju prosvetljenja da pevamo bozhicjne pesme..... :lol: fuj..

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back