Ventil ili idealno skloniste? Ili..

Poruka
22.458
...kako je virtuelnost postala realnost :lol:
Zasto nam je svima tesko priznati da nememo kompletan RL i da to kompenzujemo virtuelno? Dobro, neki su vise a neki manje svesni svojih problema, ali vecina nas i dalje laze same sebe. Postoji li nacin da silno vreme (da li je to sat, dva, pet ili ceo dan) koje izgubimo ovde pametnije iskoristimo? Zasto smo letargicni, depresivni, bezvoljni, bezkarakterni, bez snage da se odupremo ovom savrsenom sklonistu od stvarnosti? Vecina nas se tesi da je ovo zabava, da nesto novo naucimo, da resavamo neke vise ili manje vazne probleme, no datumi nasih registracija su neumoljivi. Ovo vredi i za one koji vise na FB, TW etc, jer se sklonista menjaju kada zelimo sami sebi dokazati kako mozemo bez mreze. S druge strane, da li su virtuelna socijalizacija, gregarnost i afilijativnost samo rezultat covekove drustvenosti, njegova imanencija? Ali alo, mi se druzimo sa strujom..Ima mnogo zasto jer mnogo volimo da lazemo, cak i kada govorimo istinu i "istinu" - jer je podsvesna, ima namjenu, ulogu, ego je voli..

Izvolite, komentarisite sa moodima ili bez, lazite, vise, manje..po volji :malav:

Poslednja izmena:
prijatelju preduhitrio si me u temu samo sto bi je ja postavio na psihologiji
zvala bi se vas interes ovde
neki po politickom zadatku,neki radi muvanja a ostalo bi bilo slobodna teritorija
mada koliko je slobodna je upitno,bolkada IP adrese,brisanje postova,banovi,spiniovanje
ko moze da ti spinuje u RL, odmah vidis da je bolid

prijatelju preduhitrio si me u temu samo sto bi je ja postavio na psihologiji
zvala bi se vas interes ovde
neki po politickom zadatku,neki radi muvanja a ostalo bi bilo slobodna teritorija
mada koliko je slobodna je upitno,bolkada IP adrese,brisanje postova,banovi,spiniovanje
ko moze da ti spinuje u RL, odmah vidis da je bolid

Pa mislio sam i ja ali ovde sam medju "svojima" :)

I ventil, i idealno sklonište - kako za koga.

Ima nas raznih, pa su nam i motivi razni: neko je usamljen, neko traži istomišljenike, neko traži da zezancijom sa nepoznatim ljudima zaboravi na svoju stvarnost na tih sat-dva, neko traži svoju srodnu dušu, neko prosto voli da pametuje, neko bi da nešto kaže i da dobije potvrde od drugih..... sa te tačke gledišta, Internet i društvene mreže su sasvim ok i ne bih rekla da imaju moć da prosečno zrelog prosečno inteligentnog i prosečno odraslog pojedinca odvoje od njegovog života, živih ljudi koji čine ili ne čine njegov život i tekućih problema. Klince i psihopate ne bih da uračunavam u ovu priču.

Ne delim stvarnosti na virtuelnu i realnu - sve je to jedna stvarnost pojedinca u kojoj se on ispoljava na razne načine, kao uostalom što se i inače, u raznim situacijama i sa raznim ljudima, ispoljava na razne načine.

I ventil, i idealno sklonište - kako za koga.

Ima nas raznih, pa su nam i motivi razni: neko je usamljen, neko traži istomišljenike, neko traži da zezancijom sa nepoznatim ljudima zaboravi na svoju stvarnost na tih sat-dva, neko traži svoju srodnu dušu, neko prosto voli da pametuje, neko bi da nešto kaže i da dobije potvrde od drugih..... sa te tačke gledišta, Internet i društvene mreže su sasvim ok i ne bih rekla da imaju moć da prosečno zrelog prosečno inteligentnog i prosečno odraslog pojedinca odvoje od njegovog života, živih ljudi koji čine ili ne čine njegov život i tekućih problema. Klince i psihopate ne bih da uračunavam u ovu priču.

Ne delim stvarnosti na virtuelnu i realnu - sve je to jedna stvarnost pojedinca u kojoj se on ispoljava na razne načine, kao uostalom što se i inače, u raznim situacijama i sa raznim ljudima, ispoljava na razne načine.

Delimicno da ali je mnogo argumenata koji pobijaju nasu ubedjenost u samokontrolu: ljudi su usamljeni, tesko stupaju u kontakte,.. a o fenomenu bezanja od problema da ne govorimo..

ja mislim da većina prožima realni život i virtuelni
mislim ja bar to tako gledam, većina stvari ovde je prosto život
ne izmišljam(o) ne znam šta
e sad ne živim(o) baš u fullu 24 časa dnevno 30 dana u mesecu
ima praznog prostora i on se iskoristi ovde
a generlno društvene mreže pa i forumi su sirotinjska zabava
da li bismo stavrno živeli drugačije i bolje da jednostavno ne koristimo forum?
čovekova priroda je da beži u nešto jer se plaši
ali kada se sabere sa sobom onda to nisu skloništa već običan delić života

ovde je prednost sto dodjes i odes kada oces, bez opravdanja, ne moras sve da citas, ako udjes u raspravu i shvatis da je uzaludna odes i piskaras gde ti je zanimljivije i kada raspravljas nesto sa nekim nema one negativne energije koja struji prostorijom u rl. ono kada su kao izgladili nesporazum, ali se oseca losa energija.

sve u svemu ima tu malo asocijalnosti.

:ok: Bravo, naceo si kockicu

pa da....pare su najbitnije.

Delimicno da ali je mnogo argumenata koji pobijaju nasu ubedjenost u samokontrolu: ljudi su usamljeni, tesko stupaju u kontakte,.. a o fenomenu bezanja od problema da ne govorimo..
Pa, beži se od problema bio ti na Forumu ili ne... prosto, to je jedan fino izgrađen psihološki mehanizam koji se nije pojavio sa pojavom društvenih mreža.
A usamljenosti.... za nekoga ko nema sa kim da razmeni koju reč i ko po prirodi stvari teže ostvaruje kontakte, društvene mreže doneće mu benefit i smanjiti osećaj usamljenosti.
Jer, reč je reč.... bez obzira da li bila razmenjena uživo, ili putem tastature.

Kako sirotinjska, znas li ti koliko ja placam internet svakog meseca :rtfm:

Back