VENCANJE PRINCA VILIJEMA...

Да се народ није зезао и викао "Боље рат него пакт" не би изгорела библиотека, а усташе побише више Срба него Немци у оба рата...

...Bolje grob nego rob...nije se narod zezao...
Ali ovo bolje zvuci "Necemo kralja ,hocemo Tita,narod se pita"
A nemci su zeleli da pokore svet...i karadjordjevici su znali da ce hteti i jugoslaviju...milom ili silom...

Да није можда и Павле побегао па живео лагодно, дуго и срећно све до краја живота?
Петра нећу да коментаришем јер о њему нисам ни причао...али не видим по чему је то Павле издајник? По томе што је желео да избегне рат? Ко би нам помогао у том рату (ко нам ЈЕ помогао у том рату боље да питам, јер је до рата и дошло?). Чим се припуцало остали смо сами...Француска је већ била збрисана са карте, Британце је као и обично столео бојко за све друге сем за њих, а Руси су још били савезници са Хитлером. Ко да нам помогне? Кад је рат започео држали смо се 11 дана, зашто? Толико је Швабама требало од Триглава до Вардара... Милион и по Срба је изгинуло у том сукобу који је могао да се избегне...који је био за нас сасвим непотребан, а ти ми кажеш да је човек који је хтео да избегне то издајник?

остао сам без репки, а сваки твој пост заслужује бар једну.

Није се возао краљ, него кнез намесник Павле. Друго, та посета Берлину је била јуна месеца 1939, дакле пре почетка рата, а не треба заборавити да су светски медији до малтене '40 Хитлера третирали као спаситеља...чак је изашао на насловној страни магазина Times као "Човек године". Кнез Павле је једна трагична личност;нашао се на месту које није желео, владао иако томе није тежио, био намесник и владар иако га владавина уопште није интересовала...само је желео да што пре преда власт рођаку Петру, и да се врати проучавању историје уметности и својим музејима.

лепо је што си споменуо слике које је кнез Павле куповао по Европи за музеј у Београду који је сам формирао.
та колекција слика које је он донео у Србију данас је неупоредиво најзначајнији и најдрагоценији део збирке Народног музеја.

o_CGBRIT.JPG

Back