Veliki problemi sa spavanjem......

Čekaj... kakve si ti "simptome" imao? Koliko dugo (mislim na sate) nisi mogao da zaspiš?

Obično sam bio budan do tri-četiri po ponoći.Obzirom da sam morao da ustajem rano zbog obaveza na fakultetu to mi je predstavljalo veliki problem.Onda dođe nizak prag tolerancije na zvuke iz okoline-dovoljan je bio šum da se probudim a zamisli tek cimera koji hrče celu noć.Tako se razvila i blaga anksioznost tj. zabrinutost zbog nesanice(obično počneš da razmišljaš šta je to što će ti ove noći razbiti san-da li će docimer puštati muziku ili će cimer ponovo da testeriše ili nešto sasvim deseto...).Sutra dan, se ceo dan osećaš umorno i neispavano a ne možeš da spavaš što ima odraz na tvoje psiho-fizičko stanje.To je klasična slika neorganske insomnije.E sad, postoji i organska insomnija vezana za mnoga druga psihotična stanja.Ona se potpuno drugačije leči.
Pozdrav.

Ok, a interesuje me da li si mogao da zaspiš preko dana kad si hteo? Pošto meni to nije problem... tj. kad sam umoran zaspim...

Mogao sam da spavam preko dana kad god sam osetio umor i imao želju da tog trenutka zaspim.Nije insomnija baš kao što se servira u Hollywood-skim filmovima.Ljudi obično imaju tu sliku pred očima kada se govori o nesanici.Može biti irganskog ili neorganskog porekla.

Možda stvarno imam neku vrstu toga. :mrgreen: Mada sam protekle dve noći zaspao relativno lako... videću još... hvala na savetima, u svakom slučaju.

Da bi ti psihijatar konstatovao insomniju potrebno je da imaš nesanicu minimum tri nedelje i da ti to predstavlja veliki problem u svakodnevnom funkcionisanju.Ja sam taj problem imao par godina pre nego što sam otišao kod lekara mada je sve počelo kao blagi poremećaj uspostavljanja zdravog-čvrstog sna.

Razlozi za nesanicu mogu biti mnogobrojni...od nervoze pred ispit, opste zabrinutosti, konzumiranja nekih lekova koja kao nuspojavu imaju nesanicu (cak i dodatci prehrani) , lose leziste, depresije....itd...
Takodje moze da bude razlog u sokovima La Vita, zbog vestackih zasladjivaca, koji lako mogu izazvati glavobolju, nesanicu..itd..posto ne znam kakav je sastav tih sokova, ne bih da pametujem...
Postoji i opcija da ne umes opustiti se ili iz nekog razloga to ne zelis (dok si imao probleme zeleo si da radis druge stvari koje ti pricinjavaju zadovoljstvo a nisi mogao ...)

Nisi napisao da li si pokusao sa cajevima, kapima, prirodnim tabletama...itd.? o cemu razmisljas pre spavanja?

Trenutno imam isti problem...zaspim oko 5 ujutru, budim se oko 8,9 h...pomazu mi Joga Nidra, i kapi od ovsa...

U svakom slucaju problem postoji i potrebno je posetiti lekara kako bi iskljuciti uzroke za nesanicu metodom eliminisanja...

P.s. Mozes pokusati i sa valeriana kapi, Hova biljnim pilulama (bolje od Persena)...

Poslednja izmena:
Hvala jos jednom na savetima, medjutim jedino poboljsanje jeste sto zaspim maltene cim spustim glavu na jastuk a opet se budim oko 5-6 sati i onda ne mogu da nastavim sa spavanjem. Jedno par dana je samo bilo bolje pa sam uspeo da izvucem da spavam i do 7 u cugu al u zadnje vreme zaspim normalno a budim se rano. Spavam ili nesto manje od 6 sati ili oko 6 sati, znaci to jeste neki bioloski minimum ali ja sam stalno umoran. Evo i sad isto. Dakle sad imam problem kad se probudim ujutru da nastavim da spavam a koliko god da sam "drogiran" od umora ja se stalno budim prvo u 5 pa onda u 6. Kad se probudim oko 5 i uspem da odspavam jos malo al nakon 6 sanse nema. Ove tehnike zbilja pomazu da se nocu brzo zaspi i sad sa tim nemam problema ali imam ujutru kad se probudim jer mi treba jos sna a ne uspevam bas nikako da ga obezbedim.

Sta raditi u tom slucaju, kako naterati sebe da spavam duze posto eto nikako taj deo ne uspevam da poboljsam?

Hvala jos jednom na savetima, medjutim jedino poboljsanje jeste sto zaspim maltene cim spustim glavu na jastuk a opet se budim oko 5-6 sati i onda ne mogu da nastavim sa spavanjem. Jedno par dana je samo bilo bolje pa sam uspeo da izvucem da spavam i do 7 u cugu al u zadnje vreme zaspim normalno a budim se rano. Spavam ili nesto manje od 6 sati ili oko 6 sati, znaci to jeste neki bioloski minimum ali ja sam stalno umoran. Evo i sad isto. Dakle sad imam problem kad se probudim ujutru da nastavim da spavam a koliko god da sam "drogiran" od umora ja se stalno budim prvo u 5 pa onda u 6. Kad se probudim oko 5 i uspem da odspavam jos malo al nakon 6 sanse nema. Ove tehnike zbilja pomazu da se nocu brzo zaspi i sad sa tim nemam problema ali imam ujutru kad se probudim jer mi treba jos sna a ne uspevam bas nikako da ga obezbedim.

Sta raditi u tom slucaju, kako naterati sebe da spavam duze posto eto nikako taj deo ne uspevam da poboljsam?

Очито си нечим оптерећен. :)
С друге стране, навићићеш се на 6 сати сна.:lol:

Back